ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.11.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
OCT-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
3 AD. + 1 COPII -- v: 1

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Muzeul de Geologie si splendidele Flori de mina

TIPĂREȘTE

Saptamana trecuta, intorcandu-ne de la aeroport pe soseaua Kiseleff (nr. 2) mi-a atras privirea un afis expus pe Muzeul de Geologie care anunta ca in incinta acestuia are loc o expozitie pana pe 6 noiembrie si anume „Flori de mina”. Ca atare, dupa ce mi-am stresat sotul ca vreau neaparat sa o vad, duminica dimineata la ora 10 pe o vreme superba ce parea a fi inceput de primavara si nu sfarsit de toamna ne-am urnit din casa toata familia, inclusiv printzi mic. La Piata Victoriei am facut rondul, am intrat pe Bd. 1 Mai si apoi am facut dreapta pe Monetariei unde am si parcat in coltul Muzeului Taranului Roman. Specific asta ca poate veti merge si voi cu autoturismul propriu si veti cauta un loc de parcare, pe Kiseleff fiind practic imposibil sa stationati. La intrarea in muzeu – taxa – 8 ron adultii si 4 ron copiii, elevii, studentii. O intrebam pe domnisoara muzeografa? ! cu ce sala sa incepem si ne baga si mai rau in ceatza cu explicatiile – sus, jos, dreapta, stanga – prea multe detalii spuse mecanic.

Muzeul adaposteste un tezaur stiintific inestimabil, reprezentat prin colectii mineralogice, petrografice si paleontologice, recunoscute pe plan international. Aici pot fi admirate peste 80.000 exponate reprezentand cea mai completa colectie de roci si fosile din Romania, minerale utile metalifere si nemetalifere sau minerale fluorescente. In fine, dupa ce admiram in hol o colectie superba de ametiste de diferite marimi – intre 10 si 45 kg si o masa de sare premiata in anul 1889 la Paris, decidem sa intram in dreapta la parter. In prima sala, ne-au luat ochii alte doua ametiste imense pot sa spun, de inaltimea noastra pe care le-am si fotografiat, nestiind ca nu avem voie. Apoi am admirat diverse roci si minerale descoperite prima data pe teritoriul tarii noastre, am descoperit o scala a duritatii mineralelor de la 1 – talcul, la 10 – diamantul si am incercat sa facem abstractie de praful depus pe exponate, de lumina insuficienta si de proasta calitate a pietrelor pretioase din plastic ce tineau locul originalelor. Sa nu credeti insa ca ne-am plictisit, ne-au incantat niste stibine superbe, cateva roci din colectiile personale ale unor particulari, roci vulcanice, meteoriti si chiar o bomba vulcanica. Recunosc, noi am trecut cam repede peste parter pt ca nu mai aveam rabdare sa vedem florile de mina. Am revenit in holul principal si cand sa mai prindem 2 cadre apare nenea batengardu’ si ne ameninta ca ne confisca aparatul daca mai facem poze. Ei si de aici a inceput lupta ochi la ochi, el ne urmarea pe noi sa nu scoatem camera foto, noi il urmaream pe el sa nu ne prinda. Noi aveam si dezavantajul ca peste tot erau puse camere video, ca un ghid nu gasesti nici sa dai cu tunul, dar macar la capitolul asta sa exceleze si ei, nu?

Intram in sala unde sunt expuse florile de mina aduse de la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare si care cuprinde peste 80 de piese de colectie descoperite in principal in acea zona dar si din lume. Ca o definitie, Floarea de mina este un esantion mineral recoltat din subteran, monomineral sau format din mai multe minerale, care poseda calitati estetice deosebite, datorita concresterii cristalelor mineralului sau mineralelor, a culorilor, a formelor, a dimensiunilor de exceptie a unor cristale componente, calitati care, in totalitate, fac ca esantionul sa fie bine individualizat fata de altele. Am admirat roci a caror frumusete te incanta atat de mult incat ramai fara cuvinte. Nici nu stiam ca exista asemenea cuvinte ce le denumesc: scheelit, whewhellit, calcit (alb, galben, roz sau negru) sfalerit, rodocrozit, cuart, galena, marcasita, baritina sau stibina. Sunt impresionante aceste denumiri dar mai ales cum arata ele, forma, culoarea, puritatea si nu ma pot abtine sa nu ma minunez de ce comori ascunde pamantul nostru. Exponatele sunt bine luminate, aranjate atat de jur-imprejurul peretilor cat si in niste prisme amplasate in mijlocul incaperii. Am dat doua ture sa le pot admira in voie simtind ca nu m-as satura de ele nici daca as sta toata ziua in fata lor. Dar mai aveam multe de vizitat.

Am urcat la etaj unde ne-a intampinat un glob mare pamantesc si apoi am intrat prin stanga pe unde am banuit ca ar fi traseul corect. Aici ni se explica evolutia pamantului de la crearea lui pana in prezent, in prima sala fiind epoca prearhaica si arhaica, cu 4 miliarde de ani in urma cand se presupune ca s-a format sistemul nostru solar, scoarta terestra incepea sa se raceasca, atmosfera era alcatuita din metan, amoniac si alte gaze toxice si au aparut primele vietuitoare sub forma unor bacterii. Urmeaza expunerea fiecarei ere geologice cu mostre de roci vechi de milioane de ani, unele dintre ele continand resturi fosile de plante si animale si ceea ce mi-a placut foarte mult, prezentarea unor mostre extrase de pe teritoriul tarii noastre grupate pe regiuni geografice din diferite ere. De asemenea sunt exponate de o inestimabila valoare reprezentant minerale rare din Romania si din lume, exemplare ale celor mai vechi roci descoperite vreodata (1,9 miliarde de ani) sau purtand cele mai vechi urme de viata (600 milioane de ani) descoperite in subsolul tarii, meteoriti, dar si reconstituiri ale unor vertebrate mari descoperite in stratele geologice de pe teritoriul Romaniei, inclusiv cativa dinozauri in marime naturala, dintre cei descoperiti in regiunea Hateg. Am admirat fosilele de trilobiti, de melci si crustacee vechi de milioane de ani, unele dintre ele descoperite in scumpa noastra Dobroge si facand parte – unele dintre ele – din colectii particulare. Am urmarit evolutia vietii pe pamant, aparitia si evolutia omului si interactiunea acestuia cu Terra. Nu ne-am putut abtine sa nu asemanam copiile craniilor vechi de zeci de mii de ani cu diferite rude sau prieteni ai nostri si ne-am minunat cat de mult seamana cel de acum 8.000 ani cu omul actual. Am constatat ca pe vremuri nu prea se murea de moarte naturala de vreme ce s-a descoperit craniul unui barbat cu o sageata in el iar craniul unei femei cu urma unei unelte in frunte. Am studiat macheta Marii Negre cu adancimea maxima de 2212 metri si curentii aferenti, explicandu-ne acum de ce dimineata faceam baie in apa - supa si dupa amiaza in sloi de gheata. Intr-o vitrina, in timp ce admiram fosile si roci de vreo 35.000 ani vechime ne sare in ochi un glont datat – 22.12.1989. Din pacate nu am facut nici o fotografie pt ca lumina era foarte slaba, camere video peste tot si nu aveam chef de cearta cu tovarasu’ de ne urmarea dar va invit sa mergeti si voi sa descoperiti toate acestea plus altele ce poate noua ne-au scapat.

Am coborat la sala cu flori de mina neputandu-ne abtine sa nu mai dam inca o data ocol tuturor exponatelor. Apoi la parter in partea stanga era amenajata prima expozitie nationala de violete africane, intr-o incapere destul de micuta dar cu zeci de ghivece cu plante inflorite care mai de care mai frumoase si delicate. Ingrijirea relativ simpla, inflorirea aproape necontenita in decursul anului, existenta unui numar mare de varietati care se deosebesc prin culoarea, forma si marimea florilor si a frunzelor au facut din violeta africana regina plantelor de camera. Era expozitie cu vanzare si destul de aglomerat pt ca din pacate era ultima zi cand puteau fi admirate. Ne-am continuat aventura la subsol unde este amenajata expozitia mineralelor fluorescente intr-o sala complet intunecata tocmai pt a putea admira minunile ce emana lumina in cele mai splendide nuante de la alb la neon, de la galben la verde, de la albastru la mov sau rosu. La parter este amenajat un magazin de suveniruri de unde poti achizitiona diferite pietre semipretioase in stare bruta sau prelucrate, icoane si colectii numismatice. In speranta ca nu v-am plictisit cu acesta prezentare si ca v-am trezit curiozitatea de a petrece cateva ore intr-un mod placut si util, astept ecouri la rw.


[fb]
---
Trimis de ninaa in 04.11.10 14:42:29
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3561 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ninaa); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Muzeul de Geologie - monument arhitectural de patrimoniu.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6000 PMA (din 10 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

sandu.53
[04.11.10 15:11:50]
»

uite mi-ai dat o idee foarte buna pentru sambata asta... se anunta vreme buna, pretul de intare nu e mare si chiar imi doream o astfel de vizita! multumesc frumos!

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[04.11.10 15:17:52]
»

Specific asta ca poate veti merge si voi cu autoturismul propriu si veti cauta un loc de parcare, pe Kiseleff fiind practic imposibil sa stationati.

aici am o obiectie: daca vii dinspre Arcul de Triumf / Casa Doina (adica dinspre Nord spre Sud) pe Bd. Kiseleff, in dreptul parcului cu acelasi nume (click aici), cam la 200 m de Muzeele susmentionate, se face o deschidere pe stanga si pe dreapta strazii, unde este amenajata parcare. uneori, in acele parcari sunt "adapostite" diverse tarabe (cel mai adesea in week-end-uri), dar se poate si sa le gasiti libere. macar cateva locuri. alta mare parcare este chiar in Piata Victoriei, deasupra iesirii din pasaj, cam in dreptul Muzeului Antipa (peste drum de cladirea guvernului). asta, in genere, e destul de libera in week-end, dar aproape mereu plina in timpul saptamanii. si e cu plata!

deci mai sunt si alte posibilitati, chiar in apopiere.

muzeul in sine este foarte interesant, din pacate cam neingrijit. in plus, daca nu ai o pasiune pentru roci/cristale, nu prea merita 'efortul'. mie, unul, mi-a placut.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ninaaAUTOR REVIEW
[04.11.10 15:19:47]
»

Sandu. 53, daca esti amator ca mine de asa ceva, crede-ma ca nu-ti va parea rau de timpul pierdut. Eu, daca nu eram cu micutza si nu ar fi adormit as fi stat acolo toata ziua, as mai fi luat o data muzeul la vizitat, este structurat f bine si expozitia Flori de mina face toti banii. Eu stau de la doi ani in Bucuresti si spre rusinea mea nu vizitasem muzeul niciodata chiar daca prin zona am fost de n ori si ma refer aici la Muzeul Taranului Roman si Muzeul Antipa. Daca reusesc sa conving zece persoane ca merita efortul va fi cea mai mare multumire a mea. Astept impresii dupa.

ninaaAUTOR REVIEW
[04.11.10 15:33:12]
»

Dragos ai perfecta dreptate cu parcarile, eu ma refeream la fara plata si strict in aria de 100 metri de muzeu ca poate mai sunt persoane cu probleme de sanatate. Apropo, nu au rampe pt scaunele cu rotile asa ca persoanele cu handicap nu au nici o sansa. Si la partea cu pasiunea sunt de acord cu tine, daca nu te pasioneaza rocile nu ai ce cauta acolo dar ma bucur ca si tie ti-a placut.

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[04.11.10 15:47:40]
»

@ninaa, alea din alveolele de pe Kiseleff sunt fara plata. si relativ aproape. ce, 200 m e chiar asa mult? ! aa! si mi-am adus aminte, mai este o parcare in spatele muzeului (pe Bd. Aviatorilor), cum se vine dinspre Monumentul Eroilor Aerului (statuia Aviatorilor) spre Piata Victoriei. e a unei institutii, dar in w. e. e libera. si tot moka. (mentionez totusi ca, momentan, este indisponibila, pana la incheierea definitiva a lucrarilor de modernizare a soselei).

valimi
[04.11.10 16:30:33]
»

Un muzeu mai deosebit, cu exponate deosebite, care atrage turisti si vizitatori.

Un loc numai bun de vizitat la o iesire din casa, mai ales ca vine iarna.

celeste
[04.11.10 16:45:22]
»

Cu toate ca trec mereu prin zona nu m-am oprit niciodata sa-l vizitez, dar rw-ul tau m-a covins... felicitari!!!

ninaaAUTOR REVIEW
[04.11.10 16:58:13]
»

Merci celeste, sper sa conving cat mai multi ca merita vizitat. Si cum a completat dragos locuri de parcare sunt destule, deci nu va fi o problema daca mergeti cu auto propriu.

magdalena
[04.11.10 22:57:52]
»

@sandu. 53, am vizitat si eu acest muzeu, despre care am scris aici: click aici.

Poti intalni si diverse expozitii temporare gazduite de muzeu, asa cum am intalnit eu.

ad1doran
[05.11.10 19:53:11]
»

Excelente poze! Broavo Nina!

ninaaAUTOR REVIEW
[08.11.10 13:13:53]
»

Multumesc petru aprecieri ad1doran. Te astept la Bucuresti sa-l descoperi si tu.

webmasterX
[06.03.17 23:18:58]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Muzeul Național de Geologie» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ad1doran, celeste, magdalena, ninaa, sandu.53, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Național de Geologie:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067845106124878 sec
    ecranul dvs: 1 x 1