ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.12.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 17.07.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
DEC-2010
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

SALA UNIRII - daca n-ar exista, ar trebui infiintata.

TIPĂREȘTE

Ca bălgrădean, prin născare, AmFostAcolo la Sala Unirii, din Alba Iulia, de mai multe ori, o dată-n copilărie (prin 1985, cu şcoala), o dată-n tinereţe (în studenţie, împreună cu câţiva colegi), dar mi-am dorit nespus să mai ajung o dată şi acum, la deplina-mi maturitate, pentru a putea percepe mai bine însemnătatea acestui edificiu.

Am simţit de fiecare dată, cu ocazia Zilei Unirii, în 1 Decembrie o emoţie deosebită, pe care nu o pot descrie decât prin aceea că, patriotismul mau, lăuntric, atunci încearcă să iasă la iveală, în ciuda caracterului puternic, pe care vremea şi vremurile mi l-au şlefuit.

Fiind zilele astea, acasă, lângă oraşul Marii Uniri, am simţit că îmi datorez, să văd din nou Sala Unirii, pentru a-mi putea limpezii simţămintele.

Credeţi că am reuşit? Nici pe departe. Mai bulversat am ieşit de acolo. Pentru că, am avut o revelaţie. Poate avem o ţară şi o istorie, pe care mulţi dintre noi nu o merită. Dar, să revenim, acest review nu se vrea unul filozofic (mi-am promis că n-oi scrie niciodată un astfel de review - filozofic).

10.12.2010, cu o întârziere de 10 zile, am ajuns pe la orele prânzului, pe strada Mihai Viteazul, nr. 12-14 (Coordonate GPS: N 46.06819º x E 23.57128º) şi m-am îndreptat însoţit de jucăuşii fulgi de nea, spre Sala Unirii, cu regretul că, nu voi avea timp să văd şi Muzeul Unirii, de peste drum.

Este bine de ştiut că, programul de vizitare este zilnic de la 10.00 la 17.00, luni fiind închis. Iar tarifele sunt de 7 lei RON/adult, iar fotografiatul 15 lei RON. Cam scumpuţ, dar am achitat bucuros, am primit biletele şi am fost slobozit în spaţiul expoziţional.

Mi-am pornit periplul, în stânga, după intrare, spre a vedea minunata expoziţie de Etnografie. Aici, pe holurile sălii, am găsit nişte exponate de excepţie, ale zonei, costume populare, unelte şi obiecte din gospodăriile zonei, o mare diversitate de obiecte şi picturi bisericeşti de o frumuseţe divină.

Tot aici am descoperit 3 spaţii expoziţionale tematice, amenajate cu o excelentă grijă pentru detalii, ce reprezintă o Nuntă Tradiţională (găsim alaiul de peţitori, chemătorul de nuntă, carul cu zestra, lada de zestre şi cum altfel, mirii cu toţii înveşmântaţi în costumele de epocă ale zonei), o Şezătoare Tradiţională din judeţul Alba (în acest spaţiu găsim femei care torc lâna, o alta, la războiul de ţesut, totul într-o cameră plină cu laviţe şi covoare tradiţionale) şi un Târg Tradiţional (unde sunt expuse o căruţă moţească, diverse obiecte confecţionate artizanal din lemn şi fier, piese de port popular, din piele, lână, cânepă şi bumbac, precum şi ceramică diversă).

Depăşind spaţiul expoziţional destinat etnografiei, am intrat în Sala Unirii, prin încăperea laterală sudică. Am găsit aici mai multe picturi reprezentând pe Samuil Micu, Gheorghe Şincai şi Petru Maior, precum şi pe Crăişorul Munţilor Apuseni - Avram Iancu.

Am păşit apoi, în sala mare, unde m-a frapat încă o dată mărimea acesteia, cu tavanul în formă de boltă semi-circulară, susţinută de piaştri, iar pereţii tapetaţi cu marmură roşie de Moneasa. Pe peretele estic, se găsesc ferestrele terminate în arc de cerc, având poziţionate în zona centrală, busturile Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, precum şi vitrine conţinând colecţia completă a Documentelor Unirii, diverse exemplare ale publicaţiilor vremii, fotografii ale Unirii, şi nu în ultimul rând, biroul lui Aurel Lazăr (despre care vă spuneam la review-ul de la Muzeul Memorial Aurel Lazăr - Oradea, că este la Alba Iulia click aici), pe care s-a redactat Declaraţia de autodeterminare a românilor din Transilvania la Oradea, în 12.10.1918.

Pe peretele vestic, alături de câteva steaguri purtate de reprezentanţii diverselor ţinuturi la Alba Iulia, se regăsesc 4 plăci de marmură, în care sunt săpate textele Proclamaţiei către ţară, a Regelui Ferdinand I, la intrarea în război, în 1916, Rezoluţia Marii Adunări Naţionale şi Legea pentru Unirea Transilvaniei cu România.

Pe 2 dintre arcadele sălii sunt pictaţi unii voievozi români (de ex. Vlad Ţepeş, Al. Ioan Cuza) şi unele personalităţi ale culturii naţionale (de ex. Mihai Eminescu, Nicolae Bălcescu).

Lângă peretele nordic, se găseşte expus şi aparatul foto original ce a aparţinut lui Samoilă Mârza, folosit de acesta pentru a imortaliza prin fotografiere Marea Unire.

Ultima încăpere, din partea nordică, are pictate chipurile lui Horea, Cloşca şi Crişan şi al lui Tudor Vladimirescu.

La ieşire, am intrat şi în magazinul Sălii Unirii şi am cumpărat un pliant cu diverse elemente ale Sălii Unirii, din care vreau să vă reproduc şi vouă câteva date tehnice:

În sala mare a Cazinoului Militar, construit între 1898-1900, s-au întrunit, la 1 Decembrie 1918, cei 1228 de mandatari ai voinţei legitime a românilor transilvăneni, care au adoptat Rezoluţia de Unire. De aici, din această sală, numită de atunci Sala Unirii, fruntaşii naţiunii române s-au deplasat în mijlocul celor 100.000 de oameni, adunaţi pe platoul din spatele cetăţii, spre a le vesti oficial Unirea Transilvaniei cu România.

În semn de cinstire, Sala Unirii a beneficiat de ample lucrări de renovare şi înfrumuseţare între anii 1921-1922,1967-1968 şi 1993-1994, valorii ei istorice adăugându-i-se astfel şi o mare valoare artistică.

În speranţa că nu am fost prea entuziast în prezentarea mea, vă mai spun doar că AmFostAcolo, o să mai merg şi vă recomand şi vouă să nu o ocoliţi.

Din păcate, pe saitul Muzeului Unirii, se găsesc destul de puţine detalii despre acest obiectiv. Totuşi, puteţi arunca o privire, dacă daţi click aici.


[fb]
---
Trimis de creivean in 12.12.10 20:41:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBA IULIA.

VIZUALIZĂRI: 2998 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (creivean); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Sala Unirii - Vedere dinspre Muzeul Unirii.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12900 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

biancuta
[12.12.10 21:22:47]
»

@creivean, am fost si eu acolo! Expozitia etnografica mi-a placut foarte mult. Indiferent ce simti inainte sa intri in Sala Unirii, iesi de acolo mult mai patriot! Felicitari! Astept impresii si despre celelalte obiective din zona! 400 pma!

dannek
[12.12.10 21:30:18]
»

Neaparat trebuie sa ajung acolo!

multumim

corinne
[12.12.10 21:43:27]
»

Splendid si util prezentate impresiile tale despre o fila de istorie... Nu am ajuns inca in Alba Iulia, dar am retinut si acest obiectiv turistic. Felicitari!

creiveanAUTOR REVIEW
[12.12.10 21:47:28]
»

Rog un webmaster să ataşeze următorul clip: http://www.trilulilu.ro/iubescRomania/a1fcd23996dbae Mulţumesc.

webmasterXY*
[12.12.10 21:53:14]
»

Done.

ascent
[12.12.10 23:35:13]
»

Un loc unde in mod sigur te simti emotionat! Felicitari pentru povestire si pentru poze!

dorgo
[13.12.10 07:34:48]
»

Ce interesant!... acest review coincide cu cel ce l-am scrie eu despre Versailles, unde a fost consfintita. dupa primul razboi mondial, printr-un tratat de pace, alipirea Transilvaniei la "patria mama"...

magdalena
[13.12.10 07:57:13]
»

Asa e @dorgo... Dar ce diferenta! Evident, ca cele doua tari nu se compara...

Felicitari @creivean!

TORA INGRID
[13.12.10 08:36:10]
»

Subscriu, neaparat trebuie sa ajung acolo! Iti sunt recunoascatoare ptr modul in care prezinti, in mod repetat, locurile incarcate de autentica simtire romaneasca.

santana*
[13.12.10 08:47:24]
»

Am fost tentat, citind titlul, să "dau" din rotiţa mausului mai departe, însă rewiev-urile colegilor Creivean sau Costi conţin întotdeauna lucruri interesante, chiar dacă nu descriu hoteluri sau destinaţii clasice de vacanţă.

Jos pălăria, domnilor!

Alina Morar
[13.12.10 08:48:46]
»

In Sala Unirii nu am fost, dar de multe ori m-am plimbat prin aceasta zona, ultima data am fost anul acesta, de Pasti, cand ne intorceam de la Paltinis.

Cand va creste copilul, cu siguranta il voi duce pentru a vedea si intelege mai bine istoria zbuciumata.

sandu.53
[13.12.10 18:52:15]
»

o frumoasa lectie de istorie pe care ne-ai "predat-o" azi si din care ar trebui sa invatam cu totii si sa fim mandri ca suntem romani! felicitari!

ileanaxperta*
[13.12.10 20:52:12]
»

Amfostacolo, la Alba Iulia demuuuult de tot, mai precis in 1981, intr-o excursie din ultima tabara de liceu. Imi mai amintesc doar ca mi-a placut foarte mult orasul, am bagat capul si am vizitat atunci muzeul si ce mai mi-amintesc a fost o sala mare cu marmura alba pe jos, care m-a impresionat, cred ca era marea Sala a Unirii. Dupa ce am citit aici, cred ca mai degraba acum am "calatorit" la Alba Iulia impreuna cu pozele tale. Iti multumesc pt. asta. Numai bine!

luciaoradea
[13.12.10 21:17:54]
»

Am vizitat Sala Unirii impreuna cu clasa, copil fiind. De atunci am mai trecut prin Alba dar nu am mai intrat in vizita niciodata. Acum, citind review-ul si vazand pozele inteleg lucrurile altfel. Multumesc!

lavylus
[20.12.10 22:04:15]
»

Un vot alaturi de cele mai frumoase aprecieri din partea mea referitoare la review! Foarte stufos si trezeste multa curiozitate pentru cititori! BRAVO

webmaster26
[06.03.18 18:45:23]
»

Mutat în rubrica "Muzeul Unirii / Sala Unirii, ALBA IULIA" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
13 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, ascent, biancuta, corinne, dannek, dorgo, ileanaxperta*, lavylus, luciaoradea, magdalena, sandu.53, santana*, TORA INGRID
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Național al Unirii & Sala Unirii:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063911914825439 sec
    ecranul dvs: 1 x 1