REZONABIL
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Muzeul National al Literaturii Romane (MNLR) // partea a 2-a – Minulescu
Muzeului National al Literaturii Romane gazduieste doua “case memoriale” vecine, cu un perete comun – pe cea a lui Rebreanu vezi impresii si pe cea a lui Minulescu.
Informatii utile
Adresa
Bd. Prof. Dr. Gheorghe Marinescu, nr. 19, ap. 12, interfon 12, cod 0613144, București, vis-à-vis de Palatul Cotroceni si in apropierea Gradinii Botanice.
Programul de vizitare, taxe si bilete
Sunt valabile aceleasi informatii precum cele din articolul anterior. A nu se intelege ca nu se plateste inca o data la Minulescu. Aceleasi tarife, dar bilete noi, scoatem din nou bani din portofel. Nu se poate plati cu cardul.
Casa memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”
“” Casa”” unde este organizat muzeul este fosta resedinta a familiei Minulescu pe care au cumparat-o in anul 1934. Este un apartament de bloc intr-o zona verde a Bucurestiului. Dupa moartea lui Minulescu, proprietatea a most mostenita de fiica acestuia, Mioara Laurenția Minulescu, care a lasat-o in anul 1991 prin testament Muzeului Național al Literaturii Române cu tot patrimonial aflat in el.
Muzeul este unul foarte bogat in documente literare, scrisori, manuscrise, fotografii inedite si impresioneaza prin colectia de tablouri si sculpture, care se purtau la oamenii “cititi” ai vremii. Se regasesc aici opere ale artistilor Alexandru Ciucurencu, Margareta Sterian, Henri Catargi, Iosif Iser, Victor Brauner, Camil Ressu, Lucian Grigorescu, Cecilia Cuțescu Storck, M. H. Maxy, Al. Satmari, Oscar Han. Sotia poetului, Claudia Millian, a fost la randul sau artista si a realizat cateva din lucrarile vazute aici.
Vizita in sine
Primele informatii le primim in holul de la intrare unde si platim biletele de vizitare.
Pasim apoi in living. Aici spatiul este “marit” de o oglinda mare de cristal. Mobilierul este unul simplu tapitat in rosu. Ca si in apartamentul vecin, plusul neasteptat pentru mine la vizitarea acestui muzeu este abundenta de tablouri si sculpturi. Un candelabru cu mai multe corpuri de iluminat mareste senzatia de spatiu a acestei camere.
Ion Minulescu a avut o fiica. Una din camerele pe care vizitam este camera fiicei. Aici mi-au placut bibelourile si sculpturile, multe, dar mai mici decat in restul casei. Tabourile abunda si aici pe toti peretii si remarcam si un portret al scriitorului.
Camera sotiei este impodobita cu icoane, inclusiv cateva pictate pe sticla. Pe langa acestea admiram mai multe tablouri mici inramate cu portrete.
Sufrageria ste impresionanta. Aici gasim o vitrina cu obiecte personale inclusiv verighetele si, datorita spatiului mai generos al camerei, tablouri mari de data aceasta, inramate. Pe o piesa mare de mobilier erau expuse la vanzare alte cateva suveniruri sau carti. In mijlocul camerei, asa cum se practica pe atunci, era asezata o masa mare cu scaune. Camera era luminata de un candelabru.
La plecare, Denisa a cumparat un creion inscriptionat cu Mihai Eminescu, pe care ea si l-a dorit (acum cativa ani Mihai Eminescu a fost iubitul ei, nu stiati!) si a spus doamnei ca va scrie poezii cu acel creion. Doamna ghid i-a spus sa vorbeasca incet sa nu auda Veronicla Micle, al carei mic bust sculptat, ca si cel al lui Mihai Eminescu, se aflau in acea camera.
Dupa mine cea mai frumoasa camera vizitata aici a fost biroul. Acesta are iesire pe balcon cu vedere la vila vecina apartinand Principelui Nicolae unde ii placea sa iasa la provocarile fetelor acestuia pentru a le recita versuri pentru ca tare ii placea scriitorului sa se impauneze. Aceasta mica istorioara reda din aerul boem pe care l-a respirat Ion Minulescu. In camera birou erau mai multe biblioteci. Am aflat ca scriitorul nu s-a evidentiat la scoala, ba chiar ar fi fost corigent la limba romana si franceza. Paradoxul a facut ca acesta sa fie premiat in Franta pentru contributia sa la literatura franceza. Un portet mare al lui Minulescu incarca si mai mult acest spatiu de lucru, unde scriitorul avea si o canapea unde se putea odihni.
Ion Minulescu
Ion Minulescu este un apreciat poet si prozator simbolist roman care a trait intre anii 1881 si 1944.
S-a nascut in Bucuresti, a copilarit in Slatina si a urmat scoala la Pitesti. Studiile superioare le-a continuat la Paris unde a fost student la drept. Inca din scoala incepuse sa scrie poezii.
Se va intoarce in tara unde mai tarziu sa casatoreste cu poeta Claudia Millian, cu care va avea o fiica, pe Mioara, care a devenit artist plastic.
In timpul primului razboi mondial se refugiaza cu familia la Iasi. In 1922, Ion Minulescu este numit director general al artelor.
A avut o cariera bogata de scriitor. Opera lui Ion MInulescu consta in poezie si proza.
Este înmormântat la Cimitirul Bellu, din Bucuresti.
Concluzii
Casa memoriala Ion Minulescu si Claudia Millian este notata cu 4,7 din maxim 5 pe google din aproape 100 de recenzii inregistrate.
Pentru noi, o mare bucurie a fost ca Denisa nu s-a plictisit pe parcursul vizitelor la Rebreanu si Minulescu, ba chiar a participat la prezentarea doamnei ghid cu intrebari si comentarii.
A propos atat inainte cat si dupa vizitarea celor doua muzee, Denisa a cerut sa trecem si pe la Iohannis ????.
Numai bine!
Trimis de Dan&Ema in 30.11.20 07:58:05
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 44.44225850 N, 26.09501170 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Frumos! Nu am văzut Muzeul dar timpul nu e trecut. Am postat în schimb o fotografie de la Cimitirul Bellu.
Toate bune!
@mihaelavoicu:
Pentru mine vizitele la Rebreanu si Minulescu au fost o surpriza placuta. Nu ma asteptam la atata bogatie de exponate si in plus ghidajul a crescut valoarea muzeelor.
Am inceput cu Rebreanu ca suntem nascuti in aceeasi zi a anului si am vrut sa scriu chiar de ziua lui.
Si aduag bucuria personala ca Denisei i-a placut desi chiar nu plecasem optimisti in acest sens.
Acum va scrie si poezii cu creionul Eminescu.
Multumesc de vizita, va recomand sa programati o vizita la aceste doua muzee, numai de bine si sanatate! ????
@Dan&Ema: Cu alte cuvinte, La mulți ani cu sănătate și bucurii! O urare e bine venită chiar și mai târziu.
@Dan&Ema:
Mulțumesc pentru toate informațiile pe care le-am aflat din cele două povești ale caselor memoriale. Minulescu este unul dintre poeții mei preferați, iar acum știu și unde pot să vizitez casa memorială, ceea ce mi se pare minunat.
Amintesc doar câteva versuri, dintr-o poezie care mie îmi place foarte mult:
” Și-ai să mă uiți -
Că prea departe
Și prea pentru mult timp pornești!
Și-am să te uit -
Că și uitarea e scrisă-n legile-omenști.”
... Trei lacrimi reci de călătoare - Ion Minulescu
Felicitări pentru vizita la cele două muzee și pentru articole! Votat cu plăcere.
Multă sănătate și toate cele bune!
@k-lator:
Multumesc pentru lectura si aprecieri. Va recomand vizita celor 2 case memoriale vecine de apartament in bloc.
Numai bine! ????
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2022 Muzeul Naţional al Literaturii Române la a 65-a aniversare — scris în 04.06.22 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2020 Muzeul National al Literaturii Romane (MNLR) // partea a 5-a – George Bacovia — scris în 27.12.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2020 Muzeul National al Literaturii Romane (MNLR) // partea a 4-a – Anton Pann — scris în 20.12.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2020 Muzeul National al Literaturii Romane (MNLR) // partea a 3-a – Tudor Arghezi — scris în 06.12.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2020 Muzeul National al Literaturii Romane (MNLR) // partea 1 – Rebreanu — scris în 27.11.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2017 Muzeul Național al Literaturii Române din București în casă nouă — scris în 22.05.17 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2012 Casa Scarlat Kretzulescu - Muzeul Literaturii Române — scris în 25.05.13 de Diaura* din BUCURESTI - RECOMANDĂ