ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.08.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
team-building
16 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeul Etnografic și de Artă Populară din Câmpulung Muscel.

TIPĂREȘTE

În excursia noastră de o zi în orașul Câmpulung Muscel, după ”aperitivul” servit de Comitele Laurențiu la Turnul Bărăției, am pornit în grup, pe o stradă-șantier, precum căruța prin gropi și hârtoape, unde altundeva, decât la Muzeul Etnografic. Aș spune că suntem ”în ton”, dar fostul Hotel Regal, acum aflat în stare de paragină, acolo unde altădată se ajungea cu un elegant automobil de epocă, face totuși, așa deplorabil cum arată, o oarecare notă discordantă. Păcat de așa frumusețe!

Zăresc undeva în stânga, silueta Monumentului Eroilor din primul război mondial. Mă desprind de grup și la repezeală fac câteva poze. Monumentului se află în Piața Regală, acolo unde dă și fațada fostului Hotel Regal. Suntem în An Centenar și ghidul nu ar fi trebuit să ocolească acest loc!

Îmi recuperez grupul care se îndrepta alene spre Biserica Domnească Sf. Nicolae, cea ctitorită de Doamna Chiajna, fiică de Domn și soție de Domn, prin anii 1500 și ceva, dar mult avariată de cutremure și trecerea timpului. Nu am putut vedea nimic în întunericul ce domnea în biserică. Știam că aici se află un frumos iconostas din lemn sculptat. În rest, o ușă, o pisanie, o toacă și cam atât.

Am fost răsplătită din plin, la următorul obiectiv.

Vila Ștefănescu, unde își are sediul Secția de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Municipal Câmpulung.

Este cea mai veche construcție civilă din Câmpulung, datând din anul 1735, clădire declarată Monument de Arhitectură de secol al XVIII-lea, în stil muscelean și restaurată de arhitectul D. I. Berechet în 1928.

Este o casă tipic musceleană, cu etaj și foișor, acesta din urmă, cu frumoase arcade, acoperită cu șindrilă. O construcție anexă, face corp comun cu casa propriu-zisă, în fața căreia se află o frumoasă curte plină de verdeață.

Muzeul prezintă întreg spațiul spiritual al satului muscelean. Acesta este structurat pe încăperile unei case tradiționale, care cuprinde: Tinda, Casa mare și Casa mică.

Tinda, aflată la parter, este o încăpere unde sunt expuse obiecte de uz casnic aflate în mod curent în gospodăria țărănească, cum ar fi:

Vase din lut ars, precum ulcioare, străchini, un platou foarte vechi cu un frumos model, cu smalțul crăpat, căni de diferite forme și mărimi, farfurii ornamentale etc.

Obiecte din lemn, cum ar fi, covățica pentru frământat aluatul, putineiul pentru bătut lapte, cofe pentru păstrat apa potabilă, ciubere pentru apa de uz gospodăresc, nenumărate linguri, dar și o frumoasă covată pentru îmbăierea copiilor.

Obiecte metalice: cântar cu un taler și greutate culisantă, țesale pentru prelucrat lâna, o mică nicovală, dârmon pentru separat diverse semințe, lampă de vânt, colțari pentru iarnă și multe altele.

Obiecte din piele și piatră. Aici vedem opinci, cingători, huse pentru ploscă, dar și zdrobitor de semințe.

În Casa mare vedem un frumos dulap pentru straie, lăzi de zestre, mobilier din lemn. Aici nu intră decât preotul și musafirii de elită!

În Casa mică, acolo unde familia stătea în mod obișnuit, ca de altfel și acum în mediul sătesc, vedem o sobă albă, din lut, cu plită și cuptor. Pe plită tronează două ceaune. Lângă sobă, nelipsitul război de țesut, cu toate componentele sale. Pereții sunt tapetați cu scoarțe din lână cu frumoase motive muscelene. Un leagăn din răchită căptușit cu o cergă, atârnă din tavan. Dușumeaua din lemn este acoperită cu petecare divers colorate, țesute la război din resturi textile. Două vârtelnițe, una manuală, alta cu roată acționată mecanic. Nu lipsește nici masa joasă, rotundă, cu trei picioare. Ferestrele și icoana din perete sunt ornate cu frumoase ștergare.

Pentru a ajunge în spațiul expozițional deschis în prelungirea clădirii principale, ieșim afară, apoi urcăm niște scări, la baza cărora nu lipsește ștergătoarea pentru încălțăminte. Ceva tradițional, util și foarte ingenios lucrată din lamele și garnituri metalice.

În prima încăpere văd o gazorniță, aidoma cu un vas pe care eu l-am donat unui muzeu prahovean. Este din lut, înalt, gros în diametru și cu gât subțire. Al meu avea o ștanță a unui atelier din zona Brașov. Deci frate cu ăsta, care provine din zona Bran!

În alt spațiu este amenajată o încăpere cu mobilier pirogravat de un meșter local, Moise Ovejan, realizat cu multă îndemânare, migală și har, prin anul 1921 și premiat la diverse expoziții: un pat cu ladă și policioare acoperit cu o cergă albă. mobilier de cameră și de perete.

Expoziția temporară prezintă Portul tradițional din zona Bran.

Sunt expuse ii, marame, fote, cămeși bărbătești și femeiești, toate sunt adevărate opere de artă populară, de mare valoare. Am văzut ii lucrate cu fir auriu și argintiu, cu paiete (fluturași) din zona Rucăr și Bran, lucrate în sec. al XIX-lea și XX. Foarte bine păstrate și conservate!

Expoziția prezintă costume de sărbătoare și nunți. Mireasa poartă maramă albă cu peteală, ie albă, fotă galbenă cu franjuri, pe sub care atârnă o dantelă, ciorapi albi și opinci fine și elegante. Mirele, la fel, asemenea și nuntașii.

Observ o inversare a locurilor: mireasa stă în dreapta mirelui, așa cum de altfel, va fi toată viața, mâna sa dreaptă! Lângă ea stă nașul și lângă mire stă nașa. Lângă nașă stă cavalerul de onoare, lângă naș, domnișoara de onoare.

Costumația lor este superbă!

Ei, dar ”Unde mâncăm în Câpulung! ”: La ”Ștefănescu”, în străchini, servim o porție de sănătate.

Poftiți și gustați! Merită!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 16.08.18 10:14:25
Validat / Publicat: 16.08.18 11:04:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CÂMPULUNG-MUSCEL. A mai fost în/la: Golești

VIZUALIZĂRI: 1235 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Vila Ștefănescu, sediul Muzeului Etnografic.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43500 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[16.08.18 11:03:44]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Muzeul municipal Câmpulung, CÂMPULUNG-MUSCEL" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

webmaster
[16.08.18 12:01:43]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[16.08.18 12:20:38]
»

@webmaster: Mulțumesc pentru încadrare!

mishu
[16.08.18 19:54:47]
»

@mihaelavoicu: Foarte frumos, felicitari, votat cu mare drag.

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[16.08.18 21:40:50]
»

@mishu: Te îmbrățișez!

doinafil
[17.08.18 13:14:53]
»

@mihaelavoicu: Frumos acest muzeu care, prin obiectele expuse îmi aduce aminte de copilărie, și anume: mama ne îmbăia în albia de lemn, în fiecare seară, după joacă, ca să avem un somn bun!

măsuța joasă rotundă, cu trei picioare și scăunele mici, unde noi, fetele mâncam.

soba cu plită, unde iarna mama gătea, ștergarele și încă alte obiecte pe care mama le-a adus aici, în București, din Oltenia, de la bunica.

Atunci trăiam și mâncam mai sănătos decât acum!

Foarte frumoasă mobila din lemn, pirogravată de meșterul local Moise Ovejan!

Mulțumesc pentru aducerile aminte pe care mi le-ai stârnit, cu articolul tău!

Să ai drumuri line, cu bucurii și împliniri!

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[17.08.18 14:39:50]
»

@doinafil: Mulțumesc, Doina!

Și mie acest muzeu mi-a stârnit niște amintiri. În special masa cu trei picioare, unde mâncam la o vecină împreună cu toată familia sa, dintr-un vas așezat în mijloc și în care toți întindeam câte un boț de mămăligă.

Doamne, ce mă mai certa mama și-i spunea să mă dea afară. Fasole bună ca aceia, niciodată nu am mâncat!

sunflower
[17.08.18 15:10:20]
»

Foarte frumos... de superbonus! Cat despre amintirile copilariei... sunt cele mai placute! Felicitari pentru aceste impresii extraordinare care dovedesc ca fiecare loc are parfumul lui ales!

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[17.08.18 16:06:51]
»

@sunflower: Mulțumesc! Aceste impresii și amintiri sunt de fapt ”rădăcinile”!

crismis
[18.08.18 17:33:22]
»

@mihaelavoicu: Foarte frumos acest muzeu, noi n-am avut norocul să-l găsim deschis, deși ar fi trebuit, conform programului afișat. Nici piatra tombală a contelui de Longocampo n-am văzut-o! Așa că aceste două articole completează puzzle-ul din mintea mea și mulțumesc pentru asta!

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[18.08.18 20:42:00]
»

@crismis: Niciodată nu se poate vedea totul într-o excursie. Noi am pierdut în schimb vizita la Casa Dinu Lipatti.

Mulțumesc pentru apreciere!

tata123 🔱
[21.08.18 13:40:53]
»

@mihaelavoicu: Un muzeu superb! Acum două veri când am trecut pragul muzeului etnografic muscelean (vezi impresii) am putut admira o expoziție temporară de fiare de călcat.

Obiectele cu caracter etnografic care altădată umpleau gospodăriile și casele țăranilor au devenit astăzi piese de muzeu. Nu le mai cunoaștem numele (multe regionalisme), nu mai știm la ce se utilizau, nu le mai înțelegem rostul. Ele demonstrează însă istețimea și capacitatea de adaptare a țăranului român la provocările vieții de zi cu zi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[21.08.18 16:07:25]
»

@tata123: Am citit reviewul cu fiarele de călcat. Am și eu, trei, din care unul numai talpa și mâner.

Obiecte cărora nu le mai înțelegem rostul. Bine zis! Eu am o scară de pus piciorul stând călare pe cal. Uite că nu știu cum se numește, dar când o arăt la cineva și întreb, ce este asta, pauză!

Mulțumesc pentru vizita la muzeu!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, doinafil, mihaelavoicu, mishu, sunflower, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul municipal Câmpulung:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063972949981689 sec
    ecranul dvs: 1 x 1