ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.11.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2009
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

La Cheia, si pietrele vorbesc!

TIPĂREȘTE

Sa nu va suparati daca va va zice cineva “c-aveti sufletul de piatra! ”, caci si pietrele au o viata a lor si au chiar si o frumusete aparte, ce ne incanta uneori mai mult decat sufletul omului. Regnul mineral are reprezentantele sale de “top”, stalactictele, stalacmitele din cele peste 300 de pesteri ale tarii sau florile de mina ce se gasesc din abundenta la Cavnic, Baia Sprie sau Baia Mare. Rezultatul eternei rasuflari fierbinti a planetei, incremenita apoi in forme care de care mai fantastice, il gasim astazi in muzeele de la Baia Mare, Bucuresti sau cel de la Cheia. Vreo 4 milioane de ani i-au fost necesari acestui sambure de siliciu cosmic ce se-nvarte ca acele unui ceasornic fara de moarte in jurul unei stele anodine, care, in urma cu ceva vreme nici macar nu purta vreun nume, atat i-a trebuit ca sa ne trimita la suprafata niste mesageri ai abisului, nimic atceva decat niste cristale slefuite mai perfect decat mana celui mai grozav slefuitor de diamante din Anvers, nimic altceva decat cateva elemente din tabloul lui Mendeleev, strivite de niste forte telurice greu de imaginat si zamislite in creuzetul infernal al inimii planetei, unde nimeni si nimic nu rezista mai mult decat durata unui gand ascuns.

Iata-ma asadar intr-o vara a anului trecut pornind cu “noaptea-n cap “ de-acasa, pentru a ajunge “de cu ziua” la muzeul florilor de mina de la Cheia. Cheia este pentru mine “cheia” ce-mi deschide o poarta spre o lume fascinanta, cea a regnului mineral.

Cine spune ca doar regnul animal si vegetal sunt pline de viata?

Daca omul ne incanta cu prezenta sa pe-acest pamant timp de cel mult un secol si cu creatiile sale timp de cel mult cateva milenii, daca efemerele flori de ornament ne incanta ochiul doar pana cand uitam “sa schimbam apa din vaza”, daca nici macar miraculosul arbore de sequoia nu e mai grozav, arbore care la inceput ne incape in palma, samanta lui nefiind mai mare decat cea a unui bob de grau, ca mai apoi sa devina un arbore impresionant, coroana lui ajungand pana la acele celebrului turn cu ceasornic Big-Ben din Londra, nu! nici macar el, nu traieste mai mult de un mileniu…

Florile de mina, traiesc insa o vesnicie!

Cristalele de diamant, ametist, cuart, aur, stibina, pirita, opal, cristale formate, nimeni nu stie cand si cum, in geodele subpamantene ale vremii, pot vietui pana la zeci de mii de ani. La capitolul “longevitate”, regnul mineral e atotputernic si atotstapan. Dar nici filozofia omului nu se lasa mai prejos, replicand…”decat o vesnicie incremenit, mai bine o clipa ganditor…”

Muzeul de la Cheia deapana in fata privirilor extaziate ale vizitatorului, in 20 de cuburi de stricla, o colectie de 300 de flori de mina culese din minele maramuresene, o colectie numita “Mihai Viteazul”, o capodopera minerala care poate oricand intra in patrimoniul national si care poate oricand fi punctul de pornire al dezvoltarii unor pensiuni agroturistice in zona. Privind aceasta colectie, ti se pare ca planeta e mai spectaculoasa pe dinauntru decat pe dinafara, unde stapanul ei de necontestat, omul, incearca azi sa faca tot ce-i sta in putinta ca sa-si distruga habitatul.

In acea zi de vara, muzeul de la Cheia nu prea avea vizitatori, pretul biletului era modic, iar in holul de la intrare era si o expozitie cu vanzare a florilor de mina si a pliantelor explicative, sau a unor cristale de cuart cu valente terapeutice folosite adesea in “cristaloterapie”, vanzare ce avea ca scop, completarea veniturilor muzeului.

Dar…hai sa facem un salt in timp, pana in toamna acestui an, 2010, unde intr-un octombrie insorit, am avut ocazia sa viziteaz un al doilea muzeu (privat) de flori de mine. Unde? In Germania, nu departe de Bad Gastein, acolo, unde traieste un roman, Iuliu Horvat, vestit prin inventia sa, aparatul Gyrotonic, aparat care a reusit sa-i mentina intr-o forma fizica de invidiat pe Madonna, Shaquil O’Neill sau Tiger Wood. Iuliu Horvat, ce devine “Giulio Horvat” in USA, traieste 6 luni pe an in Los Angeles si 6 luni intr-un paradisiac “colt de natura” din Germania. Iuliu vorbeste romaneste, ungureste, nemteste si englezeste. S-a nascut si a copilarit la Timisoara, precum si Johny Weissmuller, celebrul Tarzan. E foarte bucuros de oaspeti, eu si cu prietenul meu Feri, cu care am pornit “hai-hui” prin Europa, facem parte din lumea lui, a terapeutilor naturisti... Ii ofer maestrului o carte de-a mea despre natura, el se duce in beci sa aduca o sticla cu vin rosu “de colectie”. Ne invita sa luam loc in micul sau “colt de rai”, o "eco-terasa" confortabila, unde se relaxeaza zilnic dupa munca asidua din State. Ideea aparatului sau a fost preluata de 5000 de sali de kineto din intreaga lume. Ne intindem la o "sueta" in gradina sa de tip “ikebana”, aflata intre o cascada, un parc vegetal din care nu lipsesc arborii “bonsai”, cateva gigantice stanci de cuart si cristale de sulf si un lac cu pestisori aurii, care daca nu ar fi muti, ar vorbi intre ei in limba japoneza.

In tinerete, Iuliu era un apreciat dansator al Operei romane din Bucuresti, apoi s-a retras o vreme pe o insula din Oceania. De acolo a venit cu metoda care l-a facut celebru... Multa cerneala a curs in presa banateana a vremii pe seama inventiei sale. Iuliu ne prezinta salile sale de fitness, baza sa de tratament dar si expozitia sa de flori de mina, adusa in mare parte din... Romania. Ba ne pune, pe rand, pe Feri si pe mine, la "diagnostic"... adica sa atarnam un pendul deasupra unor diferite grupari de cristale, reprezentand fiecare cate un organ al corpului omenesc. La Feri, sportiv de performanta, pendulul ramane mai mereu imobil. Fac si eu un test. La mine insa, care m-am lasat de mult de sport, pendula se misca ca nebuna deasupra muuultor cristale…”Aoleu, e grav, zic eu, cred c-a fi bine sa chemam helicopterul SMURD ca sa ma duca acasa…”

Ne despartim cu greu si ne imbratisam indelung de acest roman modest si ospitalier, cu speranta ca ne vom revedea. Iuliu se apropie insa de 70 de ani si se pare ca in curand va deveni definitiv “Giulio” caci clima din Los Angeles e mult mai blanda decat cea din Germania

Ah! , daca cristalele, acesti martori tacuti ei evolutiei lumii de piatra ar putea vorbi, ne-ar putea povesti si fascinanta istorie a intregii lumi alcatuita din clorofila si fibre musculare…si totusi, parca pentru mine, pietrele de la Cheia au glas, mi-au spus chiar si cateva povesti, mi se par mult vorbarete decat pestisori colorati din bazinul lui Iuliu... tot secretul e sa le asculti cu multa rabdare...

Un sfat prietenesc! Cand drumul DN1, vi se parea infernal, ceea ce se intampla des, folositi varianta ocolitoare prin Cheia si intrati cale de o jumatate de ora la muzeul florilor de mina, va asigur ca nu veti regreta! …

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 09.11.10 12:27:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHEIA. A mai fost în/la: cam peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4555 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P34 Pendulul ramane imobil, Feri e un om sanatos
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 6801 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

biancuta
[09.11.10 15:03:27]
»

muzeul de la Cheia nu prea avea vizitatori, pretul biletului era modic

Cat anume? Nu-ti amintesti care e programul de vizitare?

magdalena
[09.11.10 16:25:46]
»

Am ochit de ceva vreme acest obiectiv... , eu am reusit sa vad cateva pietre superbe la Muzeul de Geologie din Bucuresti.

Poate ma repet, dar sunt convinsa ca uneori lucrurile care sunt neinsufletite pot fi mai vii ca noi!

dorgoAUTOR REVIEW
[09.11.10 20:42:13]
»

pretul de intrare in 2009 era de 3 lei si taxa de fotografiere era de 5 lei, programul de vizitare, zilnic 9-17, cu exceptia zilei de luni, cand e inchis.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
romanitzaa
[09.11.10 20:53:29]
»

Super!

Mi-au placut mult aceste randuri!

dananecula CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[09.11.10 23:30:18]
»

@dorgo

Sa nu va suparati daca va va zice cineva “c-aveti sufletul de piatra! ”, caci si pietrele au o viata a lor si au chiar si o frumusete aparte, ce ne incanta uneori mai mult decat sufletul omului.

Sa nu va suparati daca va spune cineva ca @dorgo este un nume virtual sau un personaj imaginar... ci este-un om cat se poate de real, care scrie si povesteste virtual inimaginabil de... frumos, sensibil, talentat si sufletist in a ne impartasi din marea lui aventura a cunoasterii a tot ceea ce inseamna frumuseti ce incanta ochiul si ,,imbata'' sufletul click aici

Maestre, personal, m-ati dat gata! Jos palaria pentru frumusetea scrierilor dumneavoastra, cu care ne incantati zi de zi.

Felicitari si tineti-o tot asa!

P. S. Desi locuiesc la o aruncatura de-o ora de... Cheia, n-am avut pana acum placerea de a vizita acest muzeu deosebit de frumos. Cu siguranta m-ati convins cu prima ocazie sa dau o fuga cu familia intr-un week-end acolo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
alinutzza140*
[10.11.10 08:10:58]
»

Imi face placere sa citesc ceea ce scrieti dvs. Pozele sunt superbe.

dorgoAUTOR REVIEW
[10.11.10 20:25:41]
»

@dananecula, multumesc pentru frumoasele cuvinte, ma bucur cand reportajele turistice despre tara noastra sunt citite uneori mai mult decat cele din strainatate...

multumiri deasemena pentru

@alinuzza

@ romanitzaa

@ magdalena si

@ biancutza

nu intotdeuna am timp sa va raspund sau sa va multumesc, pentru ca am inceput din nou sa scriu mult...

dananecula CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[10.11.10 20:40:40]
»

@dorgo

Cat mi-as dori s-ajung si eu in acea gradina japoneza, in acel colt de rai sau oaza de liniste a d-lui Iuliu Horvat.

Dumnezeule, mi-ai rascolit amintirile... Acel ,,locas de relaxare'' are ceva intr-adevar din farmecul gradinilor japoneze pe care le-am vazut si noi anul acesta la Osaka.

Gradina japoneza din parcul unde era amplasat castelul Osaka, precum si cea din parcul cu cele peste 1300 caprioare din Nara sunt niste minunatii japoneze care macar o data in viata daca ai ocazia, merita sa le vizitezi.

Poate usor, usor voi avea ragazul sa mai povestesc si sa mai postez ceva fotografii din cea mai frumoasa calatorie traita pana acum, cea din tara Soarelui Rasare.

Spuneti-mi va rog, cum se poate aunge la centrul acela de recuperare de la Bad Gastein? Se poate vizita acea oaza superba a d-lui Horvat sau e proprietate privata si numai prietenii dansului pot avea acces?

Oricum felicitari pentru ca aveti prieteni atat de minunati si cunoscuti de-o lume intreaga!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
dananecula CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[11.11.10 16:30:48]
»

@dorgo

Mi-am amintit tot referitor la gradini japoneze, nu stiu daca ai vazut-o si pe cea superb amenajata din cadrul parcului gradinii zoologice Budapesta.

E splendida gradina japoneza de acolo, cu o mica sera de bonsai, superb aranjati, de-ti incanta nu numai privirea ci si sufletul. Daca stai pe-o banca acolo, pret de 5-10 minute te simti extraordinar, relaxat si... uiti de toate.

Daca ai ocazia sa ajungi in Budapesta (desi sunt sigura ca de nenumarate ori ai fost acolo, gratie pasiunilor tale), nu rata si o mica vizita in gradina zoologica, sa vezi si speciile de animale si pasari rare de acolo, superba colectie de flutiri, dar si gradina japoneza, care este o spelndoare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[11.11.10 19:54:29]
»

@ dananecula, mersi, e superb acolo, si stii unde mai a frumos... in Frankfurt, la Palmengarten, unde ai un pavilion botanic imens in care pasarelele zboara libere din copac in copac, uneori trec chiar prin fata ta si mai si ciripesc, acolo e super sa stai pe-o banca si s-asculti triluliulul lor...

dorgoAUTOR REVIEW
[11.11.10 19:59:19]
»

@dananecula, iti mai trimit o foto, acceseaza pe google, "iulius horvath" sau "gyrotonic" si poate obtii coordonatele de acolo, daca nu, il intreb pe amicul meu feri de adresa, el stie...

webmasterX
[28.07.15 10:23:46]
»

Mutat în rubrica "Muzeul ''Flori de Mină'', CHEIA" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinutzza140*, biancuta, dananecula, dorgo, magdalena, romanitzaa
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul 'Flori de Mină':

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051314115524292 sec
    ecranul dvs: 1 x 1