ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.10.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2019
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Bijuteria Muzeului de Istorie Teodor Cincu din Tecuci

TIPĂREȘTE

Muzeul de Istorie din Tecuci, pe lângă care am trecut de zeci și zeci de ori în anii copilăriei, deși l-am vizitat cu foarte mulți ani în urmă, a fost unul din obiectivele turistice ale acestei veri.

Muzeul se află pe str. Carol nr. 12, stradă care înaintează până la ieșirea din oraș și duce în direcția Bârlad. O plimbare plăcută se poate face chiar mergând pe jos de la gară pe frumosul bulevard, apoi din centrul orașului pe str. Carol, până la Muzeul de Istorie Teodor Cincu.

Edificiul, de curând recondiționat cu fonduri europene, arată superb și se află pe lista monumentelor istorice din oraș.

Istoricul clădirii.

Clădirea a fost proprietatea unui mare boier, anume Anton Cincu, om politic și filantrop. Biserica Sf. Ioan a fost ridicată de el. Acolo își doarme somnul de veci într-un superb monument din marmoră.

Anton Cincu a lăsat prin testament casa construită în sec al XIX-lea, fiului său Teodor Cincu, primar cu trei mandate, deputat în Parlamentul României, om politic și filantrop care a construit și a utilat la rândul său, spitalul din Tecuci, spital funcțional și azi. Teodor Cincu va dona orașului imobilul din str. Carol nr. 12 compus din Casa de locuință, împreună cu toate dependințele, plantațiunile... , cu scopul înființării unui muzeu. Primii colecționari și donatori, sufletul înființării muzeului au fost doi tecuceni, Mihail Dumitru-secretar al Tribunalului și C-tin Solomon-profesor.

Clădirea se remarcă prin stilul elegant al sfârșitului de secol XIX, are două intrări, una spre sud cu un turnuleț pe care se află un medalion cu blazonul familiei, cu o ușă elegantă prevăzută cu vitralii ce dă spre curtea unde trăgeau trăsurile cu musafiri și alta spre bulevard, acum intrarea în muzeu. Această intrare prezintă un fronton cu patru coloane corintice, iar pe cheia de boltă a arcadelor este inserat același medalion, dar cu monograma familiei. Arhitectul acestei clădiri emblematice pentru orașul Tecuci a fost un italian originar din insula Creta, Giovanni Michelangello Culluri, stabilit apoi în Tecuci.

Vizita în Muzeu.

Eu, sincer mărturisesc, am admirat muzeul mai mult sub aspectul lui arhitectonic. Dar nu-s de lapădat nici exponatele! Tavane pictate, candelabre superbe, sobe, dar mai ales ușa ce dă spre curte, cu un frumos vitraliu în original, așijderea și mozaicul de jos. Este singurul păstrat din toată casa.

În prima încăpere sunt expuse documente ale familiei, donațiile făcute de aceasta, fotografii, diverse obiecte, acte.

Colecția de fosile.

Sala Mihail Dumitru prezintă o bogată colecție de fosile descoperite pe malurile râului Bârlad, dar cea mai bogată colecție a fost cea descoperită la punctul Rateș, în apropiere de Tecuci cu ocazia unor săpături la o carieră de piatră.

Sunt expuse fosile ale unui mamut în greutate de aprox. 8.000 Kg (în viu), de rinocer în greutate de aprox. 3.000 Kg sau coarnele unui cerb gigant care a trăit cu 70. ooo ani în urmă

Colecția de ceramică.

Pășesc în liniște, cu aparatul foto în mână, spre Așezarea geto-dacică de la Poiana, sit arheologic cu 5 nivele de civilizație, cu dichis așezată pe malul înalt al Siretului, punct strategic în sudul Moldovei și despre care istoricul Ptolemaeus spune că ar fi cetatea Piroboridava. Cercetată în anul 1926, aici au fost găsite arme, obiecte de uz casnic confecționate din bronz, fier, piatră și lut ars, fibule, brățări, cercei, opaițe și chiar un pieptene din os. Ceramica descoperită aici era una de calitate, sau diversele amfore și obiecte din sticlă găsite. Și tot aici au fost descoperite două ștanțe, una pentru baterea monedei geto-dacice și alta pentru denarii romani republicani contrafăcuți. Așezarea de la Poiana a fost printre ultimele așezări înfloritoare înainte de retragerea aureliană.

Necropole.

Necropola de la Barcea a fost descoperită în 1963 în grădina unui fost CAP, pe traseul Tecuci-Galați. Au fost găsite 167 morminte, atât de înhumație, cât și de incinerație, din epoca de după retragerea aureliană.

Necropolele de la Tecuci, una din ele în curtea casei unui boier, pe nume Tiron, care avea o casă mare, cu colonade și un vast teren plantat cu viță de vie. Necropola a fost descoperită în 1970, când orașul era în plină sistematizare. Au fost totuși salvate 11 morminte din ghearele buldozerelor.

Necropola de la Negrilești, descoperită în 1981 în curtea școlii din localitate. De aici au fost scoase, îmi spune ghidul însoțitor numeroase locuințe, unelte, cuptoare, artefacte.

Colecția numismatică.

Muzeul deține peste 20.000 monede, dar cea mai mare parte a colecției, a fost scoasă de la Poiana. Monede încadrate ca timp, între secolele III a. Ch și II d. Ch în majoritate grecești și romane. În localitatea Țepu au fost găsite monede otomane și rusești, toate din sec al XVII-lea. Nu sunt expuse în muzeu cele peste 60 monede din aur, datate sec al XVIII-a, descoperite la Țigănești lângă Tecuci.

Secția Etnografică.

Cum în oraș nu mai este un alt muzeu în care să fie prezentată dimensiunea artistică a zonelor rurale adiacente orașului Tecuci, Muzeul de Istorie expune și elemente tradiționale, precum covoare, scoarțe, costume, lăicere, mobilier (mult adorata măsuță rotundă, joasă, cu trei picioare), țesături de casă, vase din ceramică, lămpi cu gaz sau nelipsitul război de țesut.

Bijuteria Muzeului de Istorie Teodor Cincu, Tecuci.

Întâmplarea a făcut ca Cel mai vechi automobil participant la Concursul de Eleganţă Sinaia – 2017 (CES) – eveniment inclus în calendarul Federaţiei Internaţionale a Vehiculelor Istorice (FIVA) – organizat, la Muzeul Naţional Peleş, de Retromobil Club România, să fie în custodia Muzeului de Istorie din Tecuci.

Automobilul marca EGO 4/14, fabricat în serie mică la Berlin în anul 1924 și din care doar trei exemplare mai există în lume, a fost donat muzeului de un fost funcționar al armatei, într-o stare deplorabilă. Dus la o intreprindere mecanică din oraș, acesta a fost asamblat, dar în caroserie au fost găsite câteva cartușe, motiv pentru care a rămas dezmembrat și părăsit multă vreme. Norocul a venit din partea unei case private de filmări, care s-a ocupat de recondiționarea sa cu ajutorul firmei producătoare din Berlin. Aceștia au achiziționat din întreaga lume toate piesele, inclusiv componentele chimice ale vopselei și le-au trimis în Romania. Automobilul a fost folosit la filmările peliculei ”Restul e tăcere” în regia lui Nae Caramfil, după care s-a întors la Muzeu.

Este bijuteria Muzeului de Istoria Teodor Cincu, Tecuci.

Nu ezitați a-l vizita! Și muzeul și automobilul.


[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 01.10.19 22:58:37
Validat / Publicat: 01.10.19 23:42:49
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TECUCI. A mai fost în/la: Tecuci

VIZUALIZĂRI: 656 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Muzeul de Istorie Teodor Cincu, Tecuci.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44200 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[02.10.19 08:49:22]
»

Mutat în rubrica "Muzeul de Istorie Teodor Cincu, TECUCI" (nou-creată pe sait)

webmaster
[02.10.19 08:50:21]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

webmasterX
[02.10.19 08:59:37]
»

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

doinafil
[02.10.19 09:59:17]
»

@mihaelavoicu: Este o clădire superbă, atât la exteriior cât și la interior! Arhitecții sec. al XIX-lea aveau mai dezvoltat simțul estetic - părerea mea - decât cei de azi, din sec. XXI! (să nu mă blameze prea aspru eventualii colegi arhitecți AFA-iști ).

Într-adevăr, ușa cu vitralii, din P14, este o bijuterie, ca și automobilul recondiționat, de zici că acum a ieșit pe poarta fabricii germane!

Felicitări edililor tecuceni că s-au îngrijit și n-au cheltuit în zadar fondurile europene obținute!

Felicitări și ție, iubitoareo de frumos, că ne-ai prezentat aici un articol util, interesant!

maryka
[02.10.19 15:14:34]
»

Interesant acest muzeu, ca să nu zic de superba clădire a sa! Dacă stau să mă gândesc cred că am trecut de câteva ori prin fața ei, pentru că am recunoscut clar clădirea. Nu am oprit niciodată. Nu-i nimic, data viitoare!

Iar bijuteria este într-adevăr mașina, frumoasă rău, dar nici tavanele nu-s mai prejos, mai ales cel din p10.!

Vă pup, cu drag!

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[02.10.19 15:26:23]
»

@webmasterX: Amplasarea muzeului de Istorie este OK. Dar harta are unele greșeli. Spre exemplu, str. Vasile Alecsandri se formează din str. Gh Petrașu la itersecția acesteia cu str. Ec. Teodoroiu. Mulțumesc!

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[02.10.19 15:29:19]
»

@webmaster: Mulțumesc pentru încadrare.

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[02.10.19 15:49:13]
»

@doinafil: Mulțumesc, Doina! Prin anii 70 când toate orașele au intrat în așa-zisa modernizare, Tecuciul s-a aliniat la ”ordinul” primit, dar nu în zona veche, centrală. Blocurile de locuințe s-au ridicat spre sud, în direcția Galați. Vestita Stradă Mare cu dughenele sale evreiești, acum este pietonală și una de elită. Cele mai elegante magazine se înghesuie aici. Cu alte cuvinte centrul a rămas intact mare parte din el, clădirile vechi au fost renovate. Dacă un tecucean plecat de mulți ani din oraș, s-ar întoarce, l-ar recunoaște imediat.

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[02.10.19 16:03:33]
»

@maryka: Bine, cu altă ocazie! Dar să ceri în mod expres să vezi și ”bujuteria” care deocamdată stă într-o magazie, până ce Primăria, care s-a angajat să-i facă un garaj, se va ține de cuvânt. Uite, aici, justitiecurata.ro/muzeul- ... restul-e-tacere citește despre istoricul acestei mașini, despre norocul ei de a nu fi ajuns la fier vechi, despre norocul Muzeului să dețină o așa bijuterie și al nostru de a o admira.

Mulțumesc pentru vot și te îmbrățișez!

Vezi ce faci la Barcelona. Să nu spui că te-ai îndrăgostit de Gaudi!

tata123 🔱
[02.10.19 16:03:56]
»

@mihaelavoicu: Sunt bucuros atunci când sunt prezentate obiective turistice valoroase, de orice fel: istorice, naturale, religioase (și) din orașele mici. Muzeul din Tecuci a trecut printr-o restaurare reușită, iar colecțiile sale, deși nu sunt de mare amploare, au o importanță deosebită pe plan local.

Am vizitat în 2016 această instituție culturală care oferă acces gratuit timp de câțiva ani fiind reabilitată prin fonduri bănești europene. Acum 3 ani nu exista partea dedicată etnografiei locale și nici prețiosul automobil de epocă.

Mulțumim pentru prezentare și fotografii. Istoria locală merită valorificată și promovată!

monaca
[02.10.19 16:17:21]
»

Ma bucur ca un obiectiv din micul meu oras a atras vizitatori si mai ales atatea ecouri pe AFA! Muzeul arata civilizat, a fost renovat in ultimii ani, eu l-am vizitat anul trecut (il mai vazusem in copilarie cand am fost in vizita cu scoala), uneori se bucura de expozitii temporare de exceptie si este de asemenea locul in care se desfasoara diverse activitati culturale sau literare. De exemplu, vinerea trecuta aici si-a lansat o carte fostul ministru Alexandru Atanasiu care are ceva legaturi de familie in zona.

O mica observatie: adresa corecta este str 1 Decembrie 1918 nr 36.

Va multumesc pentru impresii si va mai asteptam la Tecuci!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[02.10.19 16:55:03]
»

@tata123: Să o spun pe a' dreaptă, după ce am citit articolul tău despre acest muzeu și am văzut acel superb vitraliu, am sunat pe vara mea trăitoare în București, dar născută la Tecuci; Irina, știi că la Tecuci se află un vitraliu? (noi am fost împreună prin Europa și am văzut multe vitralii). Trebuie să-l vedem! Cam târziu, dar l-am văzut și am fost extrem de încântate!

Și pentru că am donat muzeului niște poze cu bunicul meu, primul rănit sosit în Moldova de pe frontul de la Turtucaia, trăitor în Tecuci, am stat mult de vorbă cu directorul muzeului, care m-a descusut despre vechiul Tecuci, el fiind brăilean. Personal, a mers cu mine în muzeu, dar și în magazia unde se află superbul automobil.

Când vor fi expoziții sau alte manifestări organizate de Retromobil la Sinaia sau aiurea, EGO tecucean, va fi prezent.

Mă bucur că Muzeul din Tecuci, a avut ecou!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[02.10.19 17:08:01]
»

@monaca: Merci pentru corectură! Cred că de pe un sait am luat adresa. Cer scuze! Nu știu dacă tu cunoști vechiul oraș și mă refer aici la str. Gh Petrascu, fosta 7 Noiembrie. Acolo era casa familiei Tiron, în curtea căreia s-au găsit niște vechi morminte. Bunicii mei stăteau în apropiere, pe str. Vasile Alecsandri.

Mulțumesc și toate bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
monaca
[02.10.19 17:44:31]
»

Cu exceptia anilor de facultate, toata viata am trait in Tecuci. Uneori incerc sa_mi amintesc cum arata Strada Mare inainte de Revolutie! In ce priveste fosta str 7 Noiembrie eu o stiu doar cu blocuri, nu am mai prins perioada cu case.

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[02.10.19 20:42:44]
»

@monaca: Casa familiei Tiron era cam la mijlocul distanței între str. Vasile Alecsandri și B-dul pe care se află muzeul. Vis-a-vie de Tiron era intreprinderea de reparații IRA. Acolo a fot montat EGO-ul, acolo au găsit cartușele în el, după care a fost finalizat la Bucureștri. Ing. Jelea este cel care s-a ocupat de recondiționarea lui. Am pus saitul la răspunsul dat lui Maryka, dar web nu l-a inserat încă. Este foarte interesantă povestea acestui EGO.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[03.10.19 12:24:52]
»

@mihaelavoicu: Mi-a plăcut și mie vitraliul (partea de sus prin coloritul viu seamănă cu o coadă de păun), dar și camerele înalte decorate cu stucaturi, tavane ornamentate diferit, uși cu rame sculptate. La exterior am remarcat cele două intrări somptuoase, din care se detașează cea sub formă de templu grecesc.

Felicitări pentru articolul cu nr. 125 postat pe AmFostAcolo!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[03.10.19 19:36:48]
»

@tata123: Wow... 125! E mult, e puțin! E mult pentru cât am scris. E puțin pentru cât aș avea de scris.

Toate bune!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, maryka, mihaelavoicu, monaca, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul de Istorie Teodor Cincu:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075701951980591 sec
    ecranul dvs: 1 x 1