ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.04.2025
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAR-2025
DURATA: 1 zile
Familie

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Muzeul de Istorie din Suceava – modern și interesant

TIPĂREȘTE URM de aici

Prin municipiul Suceava am mai fost în anii din urmă, chiar ne-am cazat de vreo două ori în oraș, la Conacul Domnesc (vezi impresii) și la Casa Bucovineană (vezi impresii). Printre muzeele vizitate atunci se numără: Hanul Domnesc (vezi impresii) și Muzeul Satului Bucovinean (vezi impresii); am văzut felurite puncte istorice sau obiective religioase în timpul unor plimbări prin oraș (vezi impresii și vezi impresii).

În această primăvară, cu ocazia Întâlnirii AFA, am mers din nou în oraș cu o țintă precisă Muzeul de Istorie Suceava, parte a Muzeului Național al Bucovinei. Dacă Cetatea de Scaun o vizitasem cândva, înainte de ultimele restaurări, Sala Tronului îmi scăpase. Ei bine, aveam să o văd acum sub forma Sălii Sfatului Domnesc, refăcută în 2016.

Vizită: martie 2025

Adresă: str. Ștefan cel Mare nr. 33

Web: muzeulbucovinei.ro/ro/mnb ... istorie-suceava

Am ajuns repede în fața muzeului utilizând o aplicație de navigație, am găsit loc de parcare (în timpul weekendului nu se plătesc taxe de parcare). Ne aflăm în fața unei construcții impunătoare, fostul Palat al Prefecturii din perioada interbelică, o clădire cu un etaj ridicată la începutul anilor 1900. Intrăm în holul central și suntem îndrumați pe un culoar la stânga unde se află casa de bilete, magazinul de suveniruri și librăria (spațioase), garderoba.

Programul de vizitare actualizat îl puteți consulta pe site-ul web oficial (muzeulbucovinei.ro/ro/viz ... ram-de-vizitare). De reținut că în lunile iunie, iulie și august muzeul este deschis inclusiv în fiecare zi de luni. Am achitat 16 lei/persoană pentru expoziția permanentă și 4 lei/persoană pentru expoziția temporară.

Doresc să menționez de la început că am fost plăcut impresionați de felul în care arată expoziția de bază, modul modern de expunere și de selecție a pieselor valoroase, panouri interactive și proiecții, senzori de mișcare care pornesc sunete specifice spațiului prin care trecem, spoturi luminoase etc. Muzeul a trecut între anii 2014-2016 printr-o etapă de reabilitare, reamenajare și modernizare, parte a unui proiect cu finanțare europeană. Toate mijloacele moderne de expunere și de atragere a atenției asupra unor aspecte istorice consider că focusează vizitatorii asupra lucrurilor importante și reușesc să îi mențină interesați/implicați pe tot parcursul vizitei.

Urcăm la etaj unde suntem preluați de o doamnă care ne îndrumă mai întâi spre Sala Sfatului Domnesc unde vom admira o reconstituire muzeografică a acestei instituții prezente în Țările Române în epoca medievală. În varianta de dinaintea reamenajării am observat în fotografii de pe Internet că era redat un episod în care doi răzeși prezentau o jalbă în fața domnului Moldovei. De data aceasta figurinele de ceară înveșmântate în costume migălos lucrate înfățișează primirea unor soli străini din Polonia, Veneția, Rusia Kieveană, Imperiul Otoman și Ungaria, dar și din Țara Românească.  

Domnul Ștefan cel Mare stă în picioare în fața tronului, în spate este flancat de doi oșteni, iar în dreapta se află Bogdan al III-lea, urmașul la tron. Din peisaj mai fac parte Luca Arbore – portarul cetății Sucevei, o serie de înalți dregători (marele logofăt, marele vistier, marele spătar și marele vornic), Maria Voichița (a treia soție a domnului), aprodul Purice, mitropolitul Moldovei, grămăticul și tălmaciul.

Scena este interesantă, custodele pornește o înregistrare audio reprezentând un fragment din piesa de teatru „Apus de soare” de Barbu Ștefănescu Delavrancea. În timp ce ascultam cuvintele lui „Ștefan ce Mare” ne-am plimbat pe cele trei laturi ale sălii și am admirat fiecare personaj în parte (există un plan explicativ cu poziționarea fiecărui personaj). Vizitatorii pot citi un text explicativ privind rolul Sfatului Domnesc, disponibil și în alte trei limbi străine.

După vizita în Sala Sfatului Domnesc începe traseul oarecum circular prin cele 27 de săli ale muzeului. Doamna ne îndrumă spre prima încăpere și ne spune să urmăm șirul ledurilor de pe podea care marchează traseul. Nu e greu de urmat acest traseu, sălile mai mari sau mai mici se înșiră una după alta trecerea din una în alta fiind pe sub arcade, loc pe care este afișată și tematica sălii ce urmează.  

Primele 15 săli se concentrează asupra epocilor vechi și a arheologiei. Chiar din prima încăpere impactul cu tehnologia este direct: pe un perete este reprodusă o secțiune dintr-o săpătură arheologică cu stratigrafia verticală a nivelurilor de locuire. Prin sunet și imagini proiectate pe acel perete vedem cum se depun în pământ urme de locuire, obiecte de ceramică sau metal, vetre de cuptoare etc. Foarte interesantă această prezentare. Vitrinele bine luminate ne prezintă felurite piese arheologice, puține ca număr, dar reprezentative pentru culturile prezente pe teritoriile sucevene. Este perfect așa, o aglomerație de obiecte expuse ar conduce rapid la pierderea atenției. Am văzut arme și unelte, vase din ceramică, figurine antropomorfe, chiar și un atelier cucutenian pentru producerea ceramicii (reconstituire în sala 4). Urmează săli care ne prezintă ritualuri funerare, proiecții video, un ecran interactiv unde vedem de unde au venit populațiile migratoare și unde s-au așezat.

Ajungem în timpurile formării și dezvoltării Sucevei – admirăm cahle, obiecte de uz casnic, monede (chiar și o pușculiță de secol al XVII-lea), arme, piese de îmbrăcăminte (cizme din anii 1400, papuci de pe la 1500). Vedem documente vechi cu peceți imense, manuscrise și cărți de la începuturile tiparului până la Descrierea Moldovei a domnului Dimitrie Cantemir. Urmează sălile destinate epocii în care Bucovina a fost sub administrație militară austriacă – îmi atrag atenția: trăsura în mărime naturală, costumul de surugiu, stemele nobilimii bucovinene. Un interior de locuință de la începutul anilor 1900 ne introduce în atmosfera acelor ani: rochii colorate, ascultăm muzică de gramofon și chiar simțim miros de parfum împrăștiat de un ventilator pornit de senzori de mișcare.

Continuăm prin săli dedicate Primului Război Mondial și Unirii cu România, apoi una în care se prezintă vizitele regale în Bucovina (chiar o figurină cu regele Carol al II-lea), dar și momente dramatice: masacrul de la Fântâna Albă și lagărele sovietice. Ultimele încăperi abordează instaurarea regimul comunist, cultul personalității și căderea lui Nicolae Ceaușescu (este reprodusă celebra Alimentară cu sticlele specifice de lapte și „adidașii” de porc; vedem expuse uniforme școlare și rechizite, ziare și afișe de epocă).

Încheiem vizita în muzeu cu vizionarea expoziției itinerante „Corina Chiriac – Istoriile unei mari artiste” . Celebra cântăreață a donat în 2021 Muzeului Național de Istorie a României din București o întreagă colecție de bunuri aparținând familiei: acte, fotografii, discuri, trofee, rochii. Interesnt: o viață, o carieră!

Recomand din toată inima o vizită la Muzeul de Istorie din Suceava, am fost plăcut impresionat de modul modern de expunere, de selecția pieselor aflate în expoziția permanentă, de mijloacele interactive de prezentare.

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 07.04.25 21:53:03
Validat / Publicat: 08.04.25 07:42:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SUCEAVA.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 182 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj
Adn. FAVORIT

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Epoca medievală a Sucevei.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

mprofeanuPHONE
[08.04.25 08:27:20]
»

@tata123 🔱: Un muzeu foarte interesant și cum bine ai precizat, modern și foarte util, ce merită văzut! Am fost și eu acolo în iunie 2019, am și scris dar articolul a fost despre muzeele Sucevei, am văzut atunci mai multe...

La demisol era Tezaurul pe care ni l-a deschis o doamnă de la casa de bilete.

Colecția Corinei Chiriac nu era atunci.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[08.04.25 12:45:38]
»

@mprofeanu: Deși turiștii par a nu mai fi așa de interesați de muzee, Muzeul Național al Bucovinei (cu toate „secțiile” sale) a adunat peste 330.000 de vizitatori în 2024. Bineînțeles pe primele două locuri sunt Cetatea de Scaun A Sucevei și Muzeul Satului Bucovinean (monitorulsv.ro/Local/2025 ... milioane-de-lei).

Se pare că unii turiști merg la Muzeul de Istorie Suceava doar pentru a vizita Sala Divanului Domnesc. Aceasta se poate accesa separat achitând 4 lei/persoană. Există și combinații de bilete sau un bilet unic în cadrul Muzeului Național al Bucovinei, detalii aici: muzeulbucovinei.ro/ro/vizitare/tarife.

În ceea ce privește Muzeul de Istorie Suceava mi-a plăcut înfățișarea expoziției permanente, totul e mai palpitant, mai interactiv, vrei să descoperi ce este expus în sala următoare și tot așa.

O parte din colecția donată de Corina Chiriac face parte dintr-o expoziție itinerantă prin Moldova, în toamnă a fost prezentă la Iași, acum la Suceava.

Mulțumesc pentru lectură și ecou. Numai bine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul de istorie Suceava - Muzeul Bucovinei:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058706998825073 sec
    ecranul dvs: 1 x 1