ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.11.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
NOV-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Muzeul de Etnografie Tg. Mures (expozitie permanenta) si istoria fumatului (expozitie temporara)

TIPĂREȘTE

Expozitia permanenta

Muzeu de Etnografie din Tg. Mures s-a deschis in 1934 sub indrumarea si la initiativa lui Aurel Filimon. Specializat in arheologie si paleontologie, a devenit un colectionar pasionat de materiale etnografice si arheologice. Prin el se reiau sapaturile arheologice de la Cristesti, localitate in vecinatatea Tg. Muresului unde s-a descoperit o asezare romana si se implica in alte localitati din judet unde s-au facut de asemenea sapaturi.

S-au descoperit numeroase vestigii antice, astfel ca a pus bazele Muzeului Judetean din Tg. Mures, in 1921. Ulterior, materialul arheologic a fost selectionat pe teme diferite, deschizandu-se diferite muzee, printre care si Muzeul de Etnografie, deschis in 1934, cu tema: «Vechime, unitate, continuitate, originalitate in etnografia si arta populara din judetul Mures». Pretul unui bilet este de 5 lei pentru adulti si 15 lei taxa foto.

Mentionez aici ca la Suseni s-a descoperit faimoasa Fibula de bronz care figureaza pe actuala stema a judetului Mures si Statueta de alabastru de la Cristesti, ambele expuse Muzeul de Istorie de la Palatul Culturii despre care am scris click aici.

Aurel Filimon spunea in legatura cu acest muzeu ca fiind un judet locuit de romani, maghiari si sasi, colectionarea obiectelor folosite de locuitorii judetului «nu este altceva decat pastrarea prezentului pentru viitor, ca in viitor sa se cunoasca trecutul. Etnografia e dovada ca formele si obiectele antichitatii s-au pastrat pana in prezent, facand dovada de continuitate, de adaptare in influenta a unui popor asupra altuia.».

Expozitia se realizaeza in mai multe sali, iar materialele sunt clasificate dupa functiunea lor si prezentate in ordine cronologica pe ocupatii, astfel ca vizitatorii isi pot face o idee despre diferite ocupatii si despre evolutia lor in timp.

In Sala 1 sunt prezentate tipurile de asezari muresene si ocupatiile de baza ale locuitorilor. Agricultura si cresterea animalelor au fost printre cele mai vechi ocupatii. Astfel, putem vedea diferite unelte descoperite in judet: sapaliga neolitica, sapaliga din corn de cerb tot din neolitic, unelte din epoca bronzului, sapaliga dacica, unelte agricole romane.

S-a descoperit “tzestul” din chirpici sau din piatra pentru coacerea painii si rasnita dacica.

Plugul a fost o unealta intens folosita, iar la stana se folosea burduful de miel pentru pastrarea fainii sau sarii, linguri de lemn, nelipsita traista din piele a ciobanului, batele ciobanesti cu motive traditionale de ”sorginte dacica – valul, dintele de lup, crenguta de brad”- etc. Sunt expuse diverse obiecte care s-au folosit pana in sec. XIX

Sala II ne prezinta ocupatiile secundare, care au fost practicate ocazional sau sezonier, pentru a-si asigura hrana necesara. Unele din ele au scazut in importanta odata cu dezvoltarea agriculturii si cresterii animalelor, totusi s-au pastrat de-a lungul timpului pentru a avea venituri suplimentare in gospodarie.

Culesul in natura este reprezentat de plante alimentare spontane, alaturi de culesul fructelor sau al plantelor medicinale. 32 de plante medicinale au fost cunoscute inca din perioada dacica, iar apoi s-a descoperit beneficiul altor plante.

Putem vedea aici diferite obiecte care au folosit la pescuit, vanatoare, albinarit, la culesul plantelor sau fructelor: piepteni pentru cules afine, zdrobitor de fructe, stupi din nuiele lutuite, corn de vanatoare, o barca monoxita si alte obiecte utilizate de-a lungul timpului.

Sala III – ne prezinta mestesugurile populare: olarit, lucru in lemn. Putem vedea ceramica descoperita in judetul Mures: neolitica, dacica si romana. De o deosebita valoare documentara sunt vasele negre de traditie dacica, care au fost lucrate in zona Muresului: Deda, Pietris, Morareni. Este vorba de vase din suluri de lut incolacite cu mana, o tehnica utilizata inainte de aparitia rotii olarului. Putem vedea si ceramica decorativa de la sf. sec. XIX si inceputul sec. XX, prelucrata in centre de olarit romanesti, maghiare si sasesti.

Sunt expuse diferite obiecte din lemn: toc pentru brici, plosca, cleste de spart alune, cauce, un scaun de mezdrit, etc.

Sala IV ne prezinta arta tesutului si broderiei. Mestesug atestat inca din neolitic, are continuitate pana in zilele noastre. Astfel, s-au descoperit ateliere de tesut la Goreni si la Moresti. In muzeu putem vedea o reconstituire a unui razboi de tesut vertical din perioada dacica – sec. VI e. n. , greutati pentru intins firul la aceste razboaie, ace din oase de animale, etc.

Sunt expuse si costume populare romanesti, maghiare, sasesti, tesaturi si piese textile: fete de masa romanesti si maghiare, perne, stergare, fiecare din ele din diverse zone ale judetului si de diferite etnii, razboi de tesut cu doua ite, etc.

Vizitarea acestui muzeu va ofera o calatorie in timp amintind de diverse etnii, aici fiind prezentate peste 6000 de obiecte reprezentative pentru Muresul Superior, Campia Transilvaniei si Valea Tarnavelor.

Expozitia temporara – “un viciu istoric”

Cladirea Muzeului de Etnografie detine un spatiu utilizat pentru expozitii temporare. In lunile octombrie - noiembrie a acestui an vizitatorii au ocazia sa cunoasca istoria acestu viciu - fumatul – care “arde” banii si afuma plamanii multora dintre noi.

Vizitatorii acestei expozitii pot afla cum a aparut tutunul in Europa, declansarea viciului si “inradacinarea” lui in toata lumea. Pe pereti intalnim pliante foarte interesante despre originea tutunului, a fumatului, legende, ritualuri in care s-a folosit pipa, uneori fiind considerata chiar sacra, precum si piese interesante descoperite in sapaturile arheologice.

Am aflat aici despre o legenda a indienilor Hurion din America de Nord, care spune ca a fost candva o foamete mare, pamantul nu era roditor si oamenii nu mai aveau ce sa manace. Marele Spirit le-a dat o mana de ajutor trimitand pe pamant o fecioara, fara haine. Aceasta atingand pamantul cu mana stanga, au rasarit cartofii si pamantul a devenit roditor, iar mana dreapta a fecioarei a facut sa creasca vegetatia si porumbul. Cand fecioara s-a asezat pe pamant, in locurile ramase a incoltit tutunul.

Utilizarea tutunului este consemnata inca din sec. VI, in America de Nord, si a fost folosit atat in ritualuri religioase sau de magie, cat si in scop curativ, pentru dureri de cap, vindecarea ranilor sau a muscaturilor de sarpe.

Dar obiceiul fumatului are utilizari mult mai vechi, pipa fiind folosita inca din antichitate, cand se fumau diferite ierburi amestecate cu seminte de canepa iar tutunul inca nu era descoperit. Datorita halucinatiilor pe care le aveau, unii chiar credeau ca relationeaza cu zeii.

In Europa tutunul patrunde in 1492. Primul fumator este mentionat un navigator spaniol, care o inspaimanta pe sotia lui. Aceasta spunea despre el ca inghite foc si scoate fum pe nas. Din acest motiv s-a considerat ca are legaturi cu diavolul si a fost condamnat.

Termenul de nicotina provine de la Jean Nicot, ambasadorul Frantei in Portugalia, cel care a raspandit viciul in Europa, recomandand Caterinei de Medici folosirea frunzelor de tutun.

Un nume in istoria fumatului de tutun cu pipa a fost Sir Walter Raleigh, cunoscut ca un fumator notoriu la curtea Reginei Elisabeta. Raspandit destul de repede, fumatul a devenit o moda.

Intre timp s-au descoperit si efectele nocive ale tutunului si a inceput sa fie interzis. In 1633 Sultanul Murad al IV-lea interzice cu desavarsire consumul fumatului, iar cei care erau prinsi consumand opiu sau tutun erau condamnati la moarte.

Cu toate aceste restrictii, la sfarsitul sec. XVII si inceputul sec. XVIII, constatandu-se ca se fac bani frumosi prin comercializarea tutunului, acesta intra sub monopol de stat si au inceput sa apara centre de confectionat pipe si ulterior fabrici de tutun.

Un rol important in raspandirea acestui obicei l-au avut cafenelele turcesti, din cauza asocierii cafelei cu fumatul.

Turcii au fost cei care au adus tutunul si in Tarile Romanesti, la jumatatea sec. XVI-lea, iar in Imperiul Otoman intrase prin intermediul navigatorilor englezi si olandezi. La sfarsitul sec. XVII, in Moldova se instituise si o taxa pe tutun, iar in sec. XX multe fabrici s-au ridicat in toata lumea, inclusiv la noi in tara, producandu-se mari cantitati din acest produs ucigas.

Deoarece fumatul este o atitudine, amestecata cu tendintele si de multe ori cu dorinta de a fi la moda (mai ales la inceputul “carierei” de fumator), pipa a devenit un obiect personal reprezentativ pentru anumite persoane sau clase sociale. Astfel, confectionarea pipelor a trecut de la mestesug la arta, pipele fiind de multe ori sofisticate, obiecte de valoare, iar unele adevarate opere de arta.

Orasele de pe Dunare, care s-au aflat mai mult sub incidenta Imperiului Otoman, sapaturile arheologice au descoperit numeroase pipe alcatuite din materiale diferite, in special din ceramica, dar si din spuma de mare, care sunt adevarate opere de arta orientala.

Expozitia cuprinde numeroase piese care au legatura cu fumatul: tipare pentru pipe, pipe din spuma de mare, din lemn de cires, din lemn de maces, din cocean de porumb, din ceramica, brichete, narghilea, tabachere, suporturi sau cutii pentru tutun, etc. Bineintels, sunt expuse si cateva obiecte legate de licoarea aromata - cafeaua.

William Makepeace Thackeray spunea ca ”Pipa descatuseaza bazele intelepte ale filozofului si inchide gura neghiobului”. Cei care fumeaza inteleg foarte bine aceste randuri si stiu ca un fumator are diverse ocazii cand trebuie sa aprinda o tigara. Astfel, daca trebuie sa se gandeasca la ceva, un fumator spune: “Stai sa aprind o tigara”, la fel, daca a ajuns primul la intalnire si are de asteptat, daca sta la masa cu cineva, dupa mancare, inainte de a pleca sau cand ajunge la destinatie, mereu... aceeasi tigara.

Expozitia mi s-a parut interesanta, atat ca tema cat si ca prezentare.

A, sa nu uit! Chiar la intrare in expozitie este expus un craniu din ghips, amintind fumatorilor ce-i asteapta...


[fb]
---
Trimis de biancuta in 18.11.10 00:51:57
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4769 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Muzeul de Etnografie Tg. Mures - Cladirea care adaposteste expozitia etnografica
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 8401 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

dannek
[18.11.10 01:43:05]
»

Am fost fumator 17 ani si acum imi pare rau ca am contribuit la PIB tari prin faptul ca am fumat, dar de vreo 12 ani le detest.

magdalena
[18.11.10 07:43:58]
»

Interesanta expozitia permanenta de etnografie. La un muzeu de etnografie am fost si eu in Piatra Neamt (am scris despre el aici ), asa ca as putea sa imi imaginez exponatele in absenta pozelor pana se valideaza.

Cat despre expozitia privind fumatul, e una inedita. Desi nu sunt o fumatoare, ar fi interesant sa vad o asemnea expozitie.

Cunosc persoane care fumeaza pipa din cand in cand. Acum am inteles si eu de ce.

Observ ca si in orasul tau sunt multe de vazut.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Costi
[18.11.10 07:49:46]
»

Am văzut şi eu această expoziţie itinerantă, anul trecut, în iulie, când ea ajunsese la muzeul judeţean din Tulcea.

Am şi scris despre ea aici.

Este, într-adevăr, foarte interesantă şi merită văzută.

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[18.11.10 08:14:09]
»

PS - Azi e Ziua mondiala "fara tutun"!!!

sandu.53
[18.11.10 08:40:04]
»

excelent review-ul tau! citesc cu placere tot ce scrie un user despre obiectivele turistice din orasul sau si review-ul tau este bine documentat si atrage eventualii turisti care nu-l cunosc prea bine, asa cum sunt si eu din pacate (doar am trecut in fuga prin Tg. Mures) ! felicitari!

webmasterXY*
[18.11.10 08:47:23]
»

Retras PMA stnadard conform cu regulile noi. Sunt sigur ca se va compensa de catre cititori.

cosminp
[18.11.10 08:47:55]
»

@biancuta, bogata povestirea ta, cu elemente de cultura si istorie, iar locul este de retint pentru a fi vizitat.

@Dragos, ziua mondiala fara tutun este pe 31 mai. pt. detalii click aici.

astazi este ziua nationala fara tutun.

azi dimineata am vazut un titlu de stiri ca la Suceava se sărbătoreşte "Ziua fără tutun în şcoli".

in scoala? ajung sa vorbesc ca bunica "pe vremea mea... ". da. pe vremea mea elevii de liceu fumau, dar nu in cladirea scolii sau liceului.

se mergea afara din curte, in parcul IOR, printre blocuri. oricum, undeva unde profesorii sa nu te vada si chiar si-asa se mai faceau controale la buzunare si confiscau tigari si brichete.

acum se fumeaza pe culoare si mai ramane sa se fumeze in clasa si la ore.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[18.11.10 08:55:59]
»

Corect! e stabilita in fiecare an, in a treia zi de joi a lunii noiembrie. Ma gandeam putin la altceva cand am scris mai sus...

alinutzza140*
[18.11.10 09:43:59]
»

Interesant rew. si de aceea meriti SB.

ascent
[18.11.10 09:48:28]
»

Foarte interesanta povestirea ta, in special partea cu istoria tutunului... Cat despre craniu, asta ne asteapta pe toti, era mai bine sa expuna niste plamani...

Am vrut sa-ti dau eu SB, dar mi-a luat-o inainte @alinutzza140.

valimi
[18.11.10 12:56:34]
»

Te admir si te felicit pentru mandria locala de care dai dovada atunci cand scrii despre orasul tau, totusi e lesne de inteles de ce, esti norocoasa pentru ca locuiesti intr-un asa oras asa frumos.

mariana.olaru
[18.11.10 14:40:22]
»

Pentru că te-ai documentat din plin și ai fost generoasă cu noi ca să ne împărtășești impresiile legate de vizita la Muzeul de etnografie din Tg. Mureș, pentru că te-ai folosit de prilej pentru a descuraja dăunătorul viciu al fumatului, un vot se adaugă din partea mea. Felicitări!

dorgo
[18.11.10 16:05:23]
»

@ biancuta... absolut superb! Realitatea e ca in Targu Mures suntem rasfatati cu prea multe atractii turistice, culturale, artistice, etc, putem scrie vreo 20 de review-uri chiar daca se va scrie de 15 ori

"Retras PMA standard conform cu regulile noi. Sunt sigur ca se va compensa de catre cititori. "

Eu am facut pe "ghidu' non-profesionist" al orasului de cateva ori si despre ce crezi c-am povestit, in afara de muzeul etnografic, celor ce ma ascultau? ... le-am povestit despre urmatoarele subiecte interesante, ceea ce te-ar putea inspira in urmatoarele tale superbe review-uri,

-Cetatea medievala

-Palatul Culturii+muzeul daco-roman+sala oglinzilor

-Galeria de pictura de la Palat +galeria Ion Vlasiu

-Galaria APA, (galeria artistilor plastici amatori)

-Istoria Teatrului National (bilingv)

-Casa Teleki

-Casa Bernady Gyorgy

-Casa Avram Iancu

-Vila lui Frunda Gyuri

-Gradina Zoologica

-Complexul Week-end (istoria lui)

-Gradina Botanica din parcul UMF

-Statuia si istoria lui Korossi Csoma Sandor

-Casa si Muzeul Bolyai

-Legenda fantanii cantatoare din centru, ceasul cu flori

-Muzeul stiintelor naturii

-Istoria "Insulei partidului" de pe Mures

-Istoria religioasa a orasului (decretul libertatii religiilor)

-Calul Balan sau "Pe-aici a trecut Eminescu"

-Statuia si istoria Secuilor Martiri

-Zilele orasului Targu-Mures

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
corinne
[18.11.10 19:09:23]
»

In familia mea nu sunt fumatori dar povestirea ta este interesanta. Imi pare rau ca in acesta perioada nu sunt in orasul tau natal pentru ca imi dau seama, aveam ce vizita.

Oricum, Muzeul de Etnografie, Palatul Culturii, cat si alte obiective turistice le pot vizita oricand voi ajunge acolo!

Cumnata mea tocmai s-a intors din vacanta din zona Muresului si a venit foarte incantata vizitand Gradina Zoologica si Palatul Culturii.

Felicitari pentru descrierea amanuntita a celor doua obiective turistice!

Votul nr.13 !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
biancutaAUTOR REVIEW
[19.11.10 00:46:51]
»

Va multumesc tuturor pentru aprecieri!

@dannek, felicitari pentru ca ai reusit sa te lasi de fumat! Stiu multi care spun ca nu se lasa fiindca se ingrasa.

@magdalena, motivele pentru care unii prefera pipa sunt diverse. Pentru a nu fi acuzati ca vor sa para altfel, multi motiveaza fumatul din pipa spunand ca au renuntat la chimicale, in pipa fiind doar tutun. Ceea ce e adevarat. Cantitatea de nicotina insa cred ca este mai ridicata. Desigur, cred ca exista si posibilitatea alegerii unui tutun cu cantitate mai mica de nicotina, dar ramane totusi mai mare decat cea din tigara. La pipa ramane dioxidul de carbon si tutunul si se elimina gudronul, care e prezent in tigari. Cel putin asa stiu eu.

@ai dreptate, @costi, e interesanta!

@dragos, nu stiam ca azi e o zi fara tutun, fie ea mondiala sau nationala. Am nimerit cu rw la fix!

@sandu. 53, astept sa treci prin Tg. Mures si sa stai ceva mai mult, poate vei reusi sa cunosti putin acest oras.

@cosminp, muzeul e un loc cu multa istorie si e destul de vizitat, nu doar de elevi, ci si de turisti. In legatura cu ziua antifumat, candva era prin aprilie, nu?

@multumesc, alinutza140.

@ascent, e adevarat ca asta ne asteapta pe toti, dar cand? De ce sa grabim sfarsitul?

@valimi, te astept si pe tine in Tg. Mures!

@mariana. olaru, multumesc pentru cuvintele frumoase! Nu am vrut sa fie un rw pro sau contra fumat, ci pur si simplu o descriere.

@dorgo, multumesc pentru aprecieri si pentru completari! In legatura cu povestile de care spuneai, te rog sa te uiti putin peste rws mele despre Tg. Mures, vei vedea ca am scris si despre Cetate, si despre Palatul Culturii, in care am introdus tot ce era expus acolo, nu am facut un rw separat pentru fiecare muzeu in parte, despre Calul Balan am pomenit la rw despre Biserica de Lemn unde a innoptat Eminescu si care l-a inspirat in scrierea "Geniului Pustiu', si altele. Despre fantana cantatoare nu pot scrie un rw fiindca nu e un obiectiv turistic, ea nu mai exista, insa as fi putut sa amintesc de ea la rw meu despre Catedrala Ortodoxa din Tg. Mures, care a fost ridicata in locul acelei fantani.

Insa, te astept si pe tine cu rw despre obiectivele din Tg. Mures si despre alte povesti de aici!

@corinne, multumesc pentru aprecieri, poate vei veni aici cu alta ocazie. Ma bucur ca rudelor tale le-a placut ce au vizitat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
dorgo
[19.11.10 12:25:53]
»

@ magdalena, tutunul e otrava dar e si un drog, a existat si un razboi al opiumului in Asia, cei ce trag zilnic gudroanele tigarii in piept, fac usor cancer la plamani, pipa a fost inventata si pentru a indeparta un pic efectul nociv al fumului tigarii, marinarii au inceput sa fumeze din greu pipa, au scapat intr-adevar de cancerul la plamani dar au facut cancer la limba si buza datorita efectului iritant al pipei. Fumatul e foarte daunator mai ales pentru fumatorii pasivi, adica pentru cei ce nu fumeaza dar traiesc intr-un mediu toxic, plin cu mult fum...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
pepsi70ro
[19.11.10 17:37:34]
»

Acolo mi-as fi dus si eu sotia, sa viziteze expozitia temporara dedicata tutunului. Cred ca daca ar fi inceput cu aceasta nu i-ar mai fi ars de celelalte sali destinate etnografiei. Poate ajunge si prin Constanta

Bun review si apreciez efortul de a ne povesti foarte detaliat, felicitari!

biancutaAUTOR REVIEW
[19.11.10 17:43:29]
»

E, vezi, eu am lasat expozitia asta la sfarsit!

Pepsi70ro, expozitia s-a realizat cu sprijinul mai multor parteneri. Unul din ei este chiar Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta, dupa cum scrie pe pliant. Poate cateva exponate sunt deja sau vor ajunge la muzeul din Constanta.

webmaster26
[29.03.18 10:29:45]
»

Mutat în rubrica "(Alte) Muzee în Târgu Mureș, TÂRGU MUREȘ" (nou-creată pe sait)

webmasterX
[19.11.23 21:45:22]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Muzeul de Etnografie și Artă Populară» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Tîrgu Mureș]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
11 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinutzza140*, ascent, biancuta, corinne, cosminp, Costi, dannek, dorgo, magdalena, sandu.53, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul de Etnografie și Artă Populară:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075026035308838 sec
    ecranul dvs: 1 x 1