ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.11.2010
DE rora
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Câmpina
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
NOV-2010
DURATA: 1 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
25.00%
Foarte nemulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
25.00%

AUTORUL NU ar recomanda
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Colectia muzeala Colti - Colectia de chihlimbar din satul Colti

TIPĂREȘTE

MUZEUL CU CHIHLIMBAR DIN SATUL COLTI

JUDETUL BUZAU

Am ajuns acolo din intamplare. Am plecat cu prietenii nostri spre Vulcanii noroiosi si in drum am vazut indicatorul. Dupa ce am vizitat zona zulcanilir noroiosi, la intoarcere ne-am dus spre Muzeul Judetean Buzau, care adaposteste Colectia muzeala de chihlimbar.

Drumul este ingrozitor, iar locul nu este foarte bine pus in evidenta. Pe drum a trebuit sa intrebam localnici incotro sa ne indreptam. La un moment dat, unul dintre ei ne-a lamurit ca mai avem 4 km, dar ca drumul nu este pana acolo asfaltat si ca este rau.

Nici pana acolo drumul nu fusese mai bun, asa ca ne cam faceam probleme. In final, trecand de scoala, am ajuns si ne-am trezit in fata unui mic muzeu cu usa inchisa. Tocmai vroiam sa plecam cand, un copil care trecea pe strada ne-a spus sa ne ducem doua case mai jos de scoala, unde sta tanti Jeni, muzeografa. In timp ce prietenii nostri se indreptau spre tanti Jeni a venit un vecin care se pare ca se ocupa de. colectia cu vanzare, care ne-a deschis usa sa nu stam in frig si sa ne alegem si cu ceva frumos. Intr-o sala mica, era o bogatie…: medalioane, coliere, brelocuri, pandantive …. de chihlimbar natural sau artificial. Cu preturi incepand de la 6 la 60 lei. Insa, meritau cel putin sa fie vazute.

Intre timp a venit tanti Jeni si am intrat in Colectia uezeala Colti. Am vrut sa platim biletul, dar ni s-a spus ca in cea zi, era joi, vizitarea este gratis, dar ne poate da de valoarea biletelor cate o carte si doua pliante. Apoi a inceput s ane povesteasca despre chihlimbar, aceasta rasina devenita semipretioasa si denumita de geologul Oscar Helm “rumanit”, cu o vechime de 60-40 milioane de ani.

Descoperit intamplator, rumanitul a fost exploatat sistematic la Colti din anul 1920, in 39 de puncte, sub supravegherea inginerului roman Dumitru Grigorescu care a obtinut concesionarea terenului pe 50 de ani. Dar la moartea sa accidentala, in 1935, Ministerul Minelor a hotarat oprirea definitiva a lucrului.

Intre 1981-1986 Ministerul Minelor si Petrolului a organizat din nou o exploatare sistematica, sub conducerea inginerului Liviu Draganescu de la salina Slanic Prahova. Matreialul extras a fost distribuit mai multor institutii de la acea vreme si mare parte s-a “pierdut”, ajungand in colectii particulare europene. Prin raritatea si frumusetea sa, rumanitul devine tot mai scump si mai cautat.

In prezent satenii de acolo inca mai cauta si mai gasesc bucati de rumanit. Conform traditiei, nimeni nu spune unde a gasit vreun bulgare de chihlimbar, pentru a mai gasi si alta data.

Aproape in fiecare gospodarie se gaseste cel putin cate o bucata, care devine sursa de venit in momente grele.

Tot tanti Jeni ne-a povestit si aratat pe panourile de pe peretii muzeului, Schiturile rupeste, la care noi nu am reusit sa ajunge, deoarece vizitarea lor dura o zi intreaga. Aflate la altitudini cuprinse intre 650 si1100 m, in zona Alunis-Nucu-Fisici-Ruginoasa, pe raza comunelor Colti, Bozioru, Braiesti, Cozieni, Catina si Pietroasele aceste constructii rupeste au fost locuite din preistorie, altele au fost folosite drept chili de catre sihastrii sau au fost amenajate ca lacasuri crestine de cult.

Pestera lui Iosif, Pestera Dionisie Torcatorul, Biserica “Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul” Complexul Alunis, Agatonul Nou, Agatonul Vechi, Piatra Ingaurita, Fundatura, Bucataria, Ghereta, sunt doar cateva din cele 11 grote/pesteri.

Atestarea documentara dateaza din secolul al XVI-lea si se refera la “donatii si inchinaciuni catre schitul Agaton”, document de la Mihnea Turcitul din 18 iulie 1587 si altul din 29 august 1582, ” donatia lui Stanciu catre manastirea Pinu”.

Nu am reusit sa le vedem, dar informatiile despre ele ne-au facut curiosi si ne-am promis ca vom ajunge si la ele.

In muzeul care are trei incaperi, am mai vazut lampasele din epoca aceea, bucati de chihlimbar de la culoarea pe care o stim, pana la negru si parte din obiectele de podoaba care se pot face din ele.


[fb]
---
Trimis de rora in 28.11.10 00:17:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUZĂU.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4934 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (rora); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Satul Colti.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7050 PMA (din 11 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

dandana
[28.11.10 00:23:00]
»

ma bucur sa citesc rw despre locuri de genul acesta, felicitari! pt descoperire si pt perseverenta, desi n-ar fi trebuit sa uzati de niciuna... dar asa e la noi, in Romania... trebuie sa le cautam, in loc sa ni se dezvaluie...

multumesc pt dezvaluire

roraAUTOR REVIEW
[28.11.10 00:31:02]
»

Este un loc minunat. Pacat ca se ajunge atat de greu la el si ca nu este pus in lumina. Am mers cu o masina 4X4. Altfel... este foarte dificil.

dandana
[28.11.10 00:44:42]
»

alta info pretioasa chiar am vrut sa intreb cu ce masina s-a parcurs drumul descris, dar am uitat, multumesc de info!

merg mai departe cu o intrebare... 4x4 offroad, sau merge si unu' obisnuit, sa zicem forester AT

dannek
[28.11.10 07:11:46]
»

SI eu am vrut sa ma aventurez sa vizitez muzeul dar mai bine ca nu am facut-o

roraAUTOR REVIEW
[28.11.10 08:34:29]
»

@dandana: merge si forester AT, nu sunt chiar cratere; ar merge si o Dacie la o adica, dar bine dotata. Intamplarea a facut noi sa fim cu acea masina, si ne-a fost mai usor.

roraAUTOR REVIEW
[28.11.10 08:39:16]
»

@dannek- drumul nu e chiar asa de speriat si ceea ce e de vazut acolo merita toate eforturile din lume. Bine, nu chiar sa pui masina pe butuci... dar asta nu se intampla.

sandu.53
[28.11.10 09:05:59]
»

am auzit cate ceva despre acest muzeu dar acum citind review-ul tau si apreciind utilitatea lui mai mult ca sigur ca il voi vizita! astept si pozele cred ca sunt minunate! felicitari1

roraAUTOR REVIEW
[28.11.10 09:31:05]
»

@sandu 53-chiar este minunat. Merita vzut. Nu am facut fotografii minunatiilor de chihlimbar si nici nu le-am scanat de pe pliantul primit. Ele trebuie vazute live. Altfel sunt doar umbre de rasina...

webmaster77
[28.11.10 09:53:14]
»

Mutat la rubrica "Periplu prin frumusetile Buzaului" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor

dorgo
[28.11.10 12:39:42]
»

@ rora, am trecut prin Buzau si aveam in plan sa vad acele picaturi de rasina fosilizate de culoare mai ales galbena care au devenit celebre dupa filmul "Jurassic Parc", film in care totul porneste de la o picatura de chihlimbar din preistoie ce-avea in ea o nevinovata insecta...

Felicitari pentru periplul buzoian si pt. ca mi-ai reamintit ca acel muzeu trebuie sa-l vizitez

roraAUTOR REVIEW
[28.11.10 13:14:14]
»

@dorgo-da, chiar trebuie. La fel si schiturile rupestre.

corinne
[29.11.10 21:24:55]
»

Este interesant tot ce ne-ai povestit. Nu am ajuns la Muzeul de Chihlimbar cand am trecut prin zona si-mi pare rau. Pacat ca drumul nu e practicabil...

roraAUTOR REVIEW
[29.11.10 21:54:17]
»

@corinne-Daca mai ai drum pe acolo nu ezita sa il vizitezi. Si daca nu ai drum... incearca sa ajungi. Merita efortul. Chiar azi am mai vorbit cu o cunostinta care, desi a ajuns in zona... nu s-a dus... din cauza drumului... Mare pacat ca autoritatile il lasa asa. Acolo e o comoara care nu trebuie ascunsa...

roraAUTOR REVIEW
[07.01.11 08:00:33]
»

In data de 6.01.2011 am vazut la TV pe programul 2 o reclama la muzeul Colti. Este bine ca este facuta cunoscuta aceasta locatie, dar nu este suficient. Daca s-ar investi si in repararea drumului pana acolo, chiar s-ar rezolva problema.

webmasterX
[23.06.20 17:01:39]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Muzee buzoiene» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: De vizitat în oraşul Buzău]

webmasterX
[21.09.21 20:13:15]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Muzeul Chihlimbarului [Colți]» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: De vizitat în oraşul Buzău]

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
corinne, dandana, dannek, dorgo, rora, sandu.53
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Chihlimbarului [Colți]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065471887588501 sec
    ecranul dvs: 1 x 1