ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.02.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
FEB-2016
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Am Fost Acolo in Cetatea Banului - Muzeul BNR

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Ca si ecou la mini-maxi intalnirea de la beraria H, Dan (@Dan&Ema) a lansat o invitatie de a vizita Muzeul BNR si tin sa-i multumesc pentru acest lucru din start. Nu am stiut insa daca ea chiar se va materializa asa ca am asteptat. M-am apucat de pregatit vizita la muzeul BNR de cum am primit vestea ca s-a aprobat accesul acolo si totul a fost batut in cuie. Mi-am facut si cererea de 1 zi CO (nu puteam rata acest dublu eveniment, vizitam muzeul BNR si cel mai important urma sa-i cunosc pe cativa membri ai comunitatii AFA). Mai departe, m-am apucat sa studiez cine imi vor fi tovarasi in aceasta calatorie, pe unii ii stiam deja, imi votasera review-urile si am vrut sa aflu si eu cate ceva despre ei (e foarte interesant sa scrii articole despre locuri pe unde ai fost si cineva sa ti le si citeasca eventual chiar sa ti le si voteze, de buna voie chiar). Dupa ce m-am lamurit cu cine voi merge am inceput sa citesc cate ceva despre locul in care urma sa ajung asta pentru ca aveam sa primim o cantitate mare de informatie si poate ceva imi scapa. Normal ca am inceput cu si-eul BNR dupa care am mai cautat in diverse locuri diferite informatii in special legate de arhitectii celor 2 palate. Pe masura ce descopeream noi informatii cu atat mai mult asteptam sa vina ziua vizitarii si regretam ca macar pe unul dintre baietii mei nu-i inregistrasem pentru vizita, insa cum programul lor este variabil am zis ca macar eu sa ma bucur de ce voi vedea. Istoria locului mi s-a parut minunata si am stat si m-am gandit, noi mergem sa descoperim frumusetile altor meleaguri si pe ale noastre le lasam altora sa le descopere. Asa ca pentru inceput am aflat ca:

Sediul BNR (mai precis dupa cum a fost numit el – Palatul BNR din Centrul Vechi) a fost construit in perioada 1884-1890 de arhitect Cassien Bernard (totodata si arhitectul Podului Alexandru al III-lea de pe Sena - Paris) si de arhitect Albert Galleron (cel care a realizat planurile Ateneului Roman). Pe langa cei 2 arhitecti francezi au contribuit si 2 arhitecti romani (destul de tineri avand in vedere ca la data inceperii constructiei unul avea 25 ani si celalalt 34 ani):

- Constantin Baicoianu (despre el am aflat destul de putin ca a contribuit ca si diriginte la constructia Ateneului Roman si la fosta Curte de Conturi. De asemenea a contribuit la refacerea Manastirii Mihai Voda.

- Grigore Cerchez, despre el am aflat ca a stat la baza mai multor cladiri institutii publice dintre care mentionez: palatal Bursei, palatul Institutului de arhitectura “Ion Mincu”, fatada Muzeului National de Istorie Naturala Grigore Antipa. In alte documente studiate am citit ca arhitectul se numea Nicolae Cerchez, insa studiiind biografia lui Grigore Cerchez pe acesta l-am gasit ca fiind cel care a participat la acest proiect grandios. Acesti arhitecti romani studiasera arhitectura la Scoala de Arte Frumoase din Paris

La inceputurile (1880) ei Banca Nationala a Romaniei a functionat in niste spatii inchiriate in Cladirea Creditului Funciar Rural. Functionalitatea bancii insa a facut ca fie ceruta necesitatea construirii unui Palat BNR si aceasta s-a intamplat cum se spune in inima targului, pe un teren ocupat inainte de Hanul Serban Voda (construit intre anii 1683-1685 in timpul domniei lui Serban Cantacuzino. Acesta a insemnat inceputul unei dezvoltari financiar-economice a zonei, aceasta devenind o zona in care s-au concentrate numeroase banci sau societati de asigurari.

Extinderea activitatilor Bancii Nationale a determinat nevoia construirii unei noi cladiri. Astfel Palatul Nou a fost construit in perioada 1940-1955 pe baza planurilor realizate de o echipa condusa de Radu Dudescu, seful serviciului de arhitectura a bancii. Palatul se prezinta impunator, masiv, impresionand datorita coloanelor gigantice care marcheaza fatada si finisajelor interioare realizate din marmura de Ruschita. In timpul regimului comunist, cladirea a devenit, chiar inainte de terminarea completa a lucrarilor, sediul Ministerului de Finante, BNR redobandind proprietatea asupra acestuia abia dupa 1990.

Statuile de pe fatada Palatului BNR (spre strada Lipscani) si care reprezinta Agricultura (Ceres) si Justitia (Thermis) sunt realizate de sculptorul Ion Georgescu care a mai creat monumental funerar din Biserica Domnita Balasa si mulajul basoreliefului de pe mormantul lui Mihai Eminescu din Cimitirul Bellu. In lateral gasim alte 2 statui Comertul (Mercur) si Industria (Vulcan) realizate de Stefan Ionescu Valbudea.

Mai este si un grup statuar in memoria lui Eugeniu Carada. Ce pot sa va spun din cele spicuite din diverse locuri

Si iata-ma in fata sediului BNR din strada Doamnei (cam cu 45 minute inainte de ora stabilita, asta ca sa nu intarzii cumva) pipaindu-mi geanta sa nu fi uitat acasa actul de identitate si asteptand cu nerabdare intrarea. Daca tot am ajuns asa devreme hai sa facem poze pe exterior, interiorul urma sa fie cu grupul. Am trecut de multe ori prin fata acestui sediu, insa niciodata nu mi-am pus problema de a si intra aici. De fapt nu stiu ce am asteptat cu mai multa nerabdare, vizita la muzeu sau sa cunosc prietenii AFA, care uite asa incet, incet au aparut, de fapt prima care era aici era @CameliaRoth (sper ca nu amgresit, daca da te rog sa ma corectezi), apoi au mai aparut @Dan&Ema, @Michi, @Iulianic@Floria, @kikiritizi@radu. tudoran. Imi cer scuze daca am gresit vreun nume si sigur mi-a scapat cineva, rog sa completeze.

In ceea ce priveste accesul, totul a fost pus la punct de Dan (care a trimis la BNR o solicitare cu numele persoanelor doritoare, CNP-ul, data si probabil ora la care doream si se si putea vizita Muzeul) Cu cartile de identitate la indemana pentru verificare, apoi trecut prin turnicheti si verificare gen aeroport, am pasit mai departe in Holul Central “amenajat pe doua nivele avand un decupaj circular in tavanul de deasupra parterului, asa numita “Rotonda”. Pe cele 2 laturi ale holului central exista doua Sali a caror destinatie initiala era de operatiuni (Titluri si Devize), insa in prezent aici se desfasoara diferite evenimente

Lateral Sala Mitita Constantinescu, care a ocupat functia de guvernator al BNR in perioada 1935-1940, sala in care se desfasoara diferite evenimente asta am vazut-o din cadrul usii in final.

In continuare trecem in Holul mic de marmura si care face legatura intre Palatul Vechi si Palatul Nou. Destinatia lui era de sala de operatiuni si se afla pe fosta Strada a Bancii Nationale.

Cladirea noua este prima cladire construita cu norme antiseismice moderne. Radu Dudescu avea de armonizat 2 cladiri sec XIX stil eclectic cu cladire sec XX. In prima faza la intrare nu exista ornamente dar pe masura ce ne apropiem de cea veche apar elementele. S-a folosit marmura Ruschita deoarece este rezistenta iar pe timpul verii asigura confort termic si totodata este un material nobil care arata bine. Acustica in sala ghiseelor este deficitara deoarece asa puteau pastra secretul bancar. Rostul de dilatatie dintre cele 2 cladiri era ca ele sa lucreze independent si de punte a timpului intre cele 2 secole.

Si aici marmura este cuvantul care defineste aceasta incapere. Continuam cu holul de marmura unde pe trei laturi se afla ghisee si unde este amenajata o expozitie permanenta a Muzeului BNR.

Zgomotul de fond se amplifica cand se deschideau usile de la etaj de unde se puteau auzi tranzactiile de catre sefi. In centrul acestei sali exista o masa unde se compleau cecurile etc.

Bancherii se trageau din zarafi, ei au inceput avand capital (faceau comert cu cereale initial) au inceput sa vada tranzactiile atfel.

Noi ne-am continuat drumul si am urcat la etaj (calcand pe covoare de o calitate deosebita in care ti se afundau picioarele) expozitia lasand-o pentru cand am coborat.

Aici este montata o placa comemorativa de catre Radu Dudescu in 1937 in memoria angajatilor bancii care si-au gasit sfarsitul in Primul Razboi Mondial (mai mult de 20) si fara pregatie militara deosebita si ni i-a dat de exemplu pe Ion Slavescu care provenea din 7 frati si daca primii trei mergeau in armata restul puteau sa stea in spate, ei insa au mers toti 7 dintre ei au murit 3 si de asemenea pe Haralambie Popa care a pus mana pe o arma si doua zile a tinut dusmanii la distanta. In 1937 s-a tinut un momemt solemn cand la ora 12.00 activitatea bancii s-a oprit si s-au adunat angajati ai bancii, oameni politici si cel mai batran angajat a strigat pezenta, dupa fiecare nume rostit o alta persoana spunea “Mort pe campul de onoare” moment emotionant in care lumea plangea, si pot spune ca acei fiori i-am simtit si eu. Ei au facut sacrificiul suprem. Tot in acea perioada banca a subscris o suma de bani din care lunar era trimisa o suma familiei (mostenitorilor). sigla veche continea si litera “a”, dupa trecerea de la monarhie la republica aceasta litera “Banca Nationala a Romaniei” a fost indepartata.

In structura Palatului exista sine de tren care sa asigure siguranta si totusi elasicitate constructiei si acest lucru se vede in faptul ca exista doar o fisura care dateaza de la cutremurul din 1977.

Mai departe intram in Sala de consiliu a BNR, unde in mijloc exista o masa inconjurata de 9 scaune, tapitate in piele, originala (doar reconditionate). in 1990 era destul de degratat totul insa guvernatorul BNR s-a opus si a militat pentru a fi pastrate si reconditionate. Tablourile sunt originale legenda din spatele tabloului. Dupa schimbarea regimului tablorile au fost luate si constituit Muzeul National de Arta, dupa care a mai venit o comisie, altii spun ca ar fi venit chiar tov. N. Ceausescu care ar fi vazut acest tablou al lui Grigorescu “Rodica” 1894 si l-ar fi cerut pentru el. Inspiratia guvenatoului de atunci a fost sa-i spuna ca este pictat direct pe perete si ar insemna sa decupeze peretele pentru a putea avea tabloul.rodica este o tanara care se intoarce de la seceris. Stanga este o pictura “Marina” rea; izata de Eugen Voinescu1894, diplomat demeserie care ajungand consul la Odessa il cunoaste pe pictorul rus Ivan A Evazovski, devine discipol al acestuia si picteaza marea in asa fel incat sa ne dea senzatia de transluciditate. Diferenta intre cei doi este data de caracterul militar al pictorului rus care are numai picturi cu tente violente (naufragii, furtuni)

Alte 2 picturi sunt Prometeu si Mercur pictatede G. D. Mirea 1891. vMirea si Grigorescu au fost pictori pe front in timpul razboiului de independenta 1877-1878 si aici sunt iarasi impreuna. Tot cu ei pe front a fost Carol Popp de Szatmari primul fotograf de front.

Consiliul este format din 9 persoane si anume 4 din banca 5 din afara, fara apartenenta politica, sau sa fi detinut functie in administratia publica. Sala aceasta este folosita foarte rar deoarece aici nu exista tehnologie, sala e pastrata cat mai aproape de ce reprezinta ea, telefonul este nou dar prezentat cu aspect vechi. Iin rest se foloseste sala Mitrita Constantinescu.

Mai departe patrundem in Galeria Guvernatorilor BNR, un hol in forma literei L si unde sunt expuse tablourile guvernatorilor BNR

Fondatorul bancii Nationale, care acondus 30 de ani banca dar fara sa fie guvernator ci doar director, Eugeniu Carada care era foarte riguros, muncitorii vrand la un moment dat sa-l omoare au sabotat schelele, Carada a aflat insa si a ocolit in acea zi schelele. in 1910 la moartea lui cortegiul funerer a oprit in fata Palatului Regal in semn de omagiu fata de cele lasate in urma de el iar Garda si-a prezentat onorul.

Primul guvernator efectiv a fost Ion Campineanu, care a fost totodata si cel mai tanar guvernator la 39 de ani. Al 2-lea Mitrita Constantinescu la 44 de ani. Faptul ca pana in prezent BNR a avut 26 de guvernatori perioada in care au fost mai mult de 50 de prim ministri si mai mult de 80 de ministri de finante, asta arata stabilitatea.

MAi este prezentat tabloul unui singur guvernator care a condus BNR fara sa aiba studii superioare.

Mugur Isarescu este mentionat in Guiness Book ca fiind persona care este in aceasta functie de cei mai multi ani.

Un alt guvernator care merita mentionat aici este si Dimitrie Burileanu care a murit in inchisoare la Sighet, din cauza pierderii demnitatii, a identitatii, i s-a ras barba si in 2 zile a murit.

In vitrine sunt prezentate emisiuni numismatice pe 3 tipuri de suport (aur, argint si tombac) emise dupa 1990, emisiuni scoase cu anumite ocazii si anuntate in presa.

Vedem in expozitia numismatia de la parter o serie intreaga de monede, primele monede, varf de sageata.

Monedele imperiului bizantin care spre sfarsitul perioadei isi schimba forma find concava sau convexa, datorita crizei financiara care a dus la umblarea la cantitatea de metal, si din acest motiv aurul fiind moale i-au oferit duritate prin forma.

Intram intr-o mica Sala de tezaur unde sunt prezentate cele 4 tipuri de lingouri in care Romania isi tine rezerva de aur si anume 103.7 tone de aur, iar unul dintre ele, cel mai mic care este si cel mai pur este de provenienta elvetiana si cantareste 1 kg si are o puritate 999.9 la 1000. Puritatea mare se obtinea prin mai multe tratamente, ceea ce insemna si costuri suplimentare.

Dreptul de poansonare a fost pierdut insa de Romania din cauza neindeplinirii anumitor cerinte (numar de lingouri, utilaje, etc). Aici de gaseste si o harta in care sunt marcate tarile care au zacaminte de aur mai mari de 200 tone. In acea incapere se gasesc 60 kg de aur care valoreaza mai mult de 3 milioane de euro. Aurul se poate gasi oriunde, nu exista reguli. Aurul 24 carate inseamna 999.9 la 1000 puritate, sau uncii 31.104 g

Tot aici in vitrine mai pot fi vazute de asemenea un filon aurifer si o volbura de aur cu matrita de cuartz

Moneda care a dat denumirea de leu este o moneda olandeza “leeuwendaalder”-ul sau talerul-leu sau leul care de-a lungul timpului a pastrat 2 constante, concentratia de argint si greutatea, devennd etalon pentru alte monede. Avea si un alt avantaj, era foarte usor de recunoscut pentru ca pe ea vedem un leu ridicat in doua labe. Astfel oamenii oricand vedeau spuneau “leu”.

A existat si o tentativa de leu romanesc pe timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza 1860 cand cu sprijinul lui Napoleon al III-lea au vrut sa scoata o moneda careia sa-i spuna Roman sau Romanat, Napoleon insa si-a retras sprijinul deoarece si-a dat seama ca va supara imperiul Otoman si a mai existat o problema sesizata de IH Radulescu care intr-o sedinta a luat cvantul si a zis “domnilor cum ar fi sa mergeti sa cumparati un bou si sa va ceara 100 de romani”

Schitele au existat (realizate de francezi) si s-au emis doar 3 monede doar pentru a vedea cum ar fi aratat aceste monede romanesti. Subdiviziunea ar fi fost de centime.

Am vazut cea mai scumpa moneda romaneasca, s-au batut la 1868 doar 200 de astfel de monede cu un mesaj “Carol I domnitorul romanilor”, asa zisa gafa a fost sesizat starnind potestele imperiului Austro-Ungar, nu au fost puse in circulatie, au fost ingropate la temelia Castelului Peles, o moneda valoreaza 100000 euro. in 1870 se schimba mesajul acum apare “Carol I domnitorul Romaniei” nu mai este nici o problema, monedele circula liber.

Am vazut si cocoselul de aur care este o medalie, “Ardealul nostru”, nu este o moneda ea are caracter comemorativ. Denumirea de cocosel se pare ca provine din legende, caciula lui Mihai Viteazu are o pana, dar repet se pare ca sunt povesti. Din cate vedem de multe ori oamenii se folosesc de imagine pentru a crea nume sau a identifica mai usor ceva, asa ca sa nu ne miram de scrierile din vechime bazate pe simboluri imagistice.

Am vazut si primele bancnote romanesti care se numeau bilete ipotecare deaorece nu aveau acoperire in aur sau argint ci in proprietatile statului. De aceste bancnote s-a ocupat Eugenu Carada, si ele au fost realizate in Franta, pe hartie de cea mai buna calitate, cu imagini latente, prevenirea falsificarii si cerneala albastra tip cobalt greu de falsificat. Marimea bancnotelor era ca sa arate puterea banilor. Hartia de 1000 lei din 1912 transformat in monede de 1 leu care au 5 grame argint ar fi insemnat 5000 grame argint, in situatia in care salariul unui diplomat era sub 1000 de lei. Cei mai mici bani emisi pe suport de hartie din lume sunt din Romania in timpul razboiului si seamana mai degraba cu timbrele.

De asemenea sunt expuse specimene ale bancnotelor si au seria 000.

Cel mai mare nominal este din 1947 si are valoarea de 5000000 lei, in situatia in care 5000 lei era un bilet de tranvai. Tot in 1947 a avut loc o reforma monetara in care leu = 20000 lei, iar cea mai recenta in 2005 1 leu = 10000 lei.

La schimbarea regimului au aparut pe bancnote eroi “populari”, tarani, muncitori, care sunt inacadrati in anou pentru a da senzatia de supereroi celebrau victoria socialismului. Erau tiparite pe hartie de la Letea si din aceasta cauza durata lor de viata era redusa.

Dupa 1989, se schimba iar designul bancnotelor iar in 1999 Romania este prima tara din Europa care scoate o bancnota pe suport de polimer, mai durabile, retine mai putine bacterii si se spala usor :), o luam ca pe o gluma sau ca pe realitate? Insa evolutia banilor continua, cine stie ce ne mai asteapta?

Pentru a atrage copii este si o expozitie de bani cu care au inscrise animale ZooMonetar din 2014 in colaborare cu Muzeul Antipa. Statele pun pe bancnote lucruri caracteristice lor.

Mi-au scapat multe din cele povestite de ghidul nostru, apropo el se numeste Mihai Vasile si a fost o persoana care ne-a povestit cu foarte mare placere totul, a raspuns la majoritatea intrebarilor puse de cei care stiau mult mai multe, a fost deosebit totul iar colegii cu care am fost azi au fost minunati, m-am simtit superbine, imi mai doresc astfel de intalniri si astet urmatoarea propunere de intalnire.

Poate ca nu este bine chiar sa va spunem totul, este un loc care merita vizitat si pe care regret ca l-am ocolit atatia ani. O sa vedeti mai multe si in poze.

Ar mai fi ceva interesant, am cautat pe net si alte tari care au bancnote din polimer si exista mai mult de 20 de tari, vedeti aici monede.stfp.net/Loturi/Ba ... i-diferite.html

Si o rugaminte pentru webmaster, sa insereze aceasta melodie ca fond muzical si multumesc

https://www.youtube.com/watch?v=PIAXG_QcQNU

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 08.02.16 16:41:00
Validat / Publicat: 08.02.16 17:54:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 2248 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

24 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P32 Suntem in Sala de Consiliu si avem pictura Marina
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

24 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[08.02.16 17:53:47]
»

Mutat în rubrica "Muzeul Băncii Naționale a României, BUCUREȘTI" (nou-creată pe sait)

-

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

Dan&Ema
[08.02.16 18:24:18]
»

Faptul ca la numai cateva ore de la vizita ai scris acest articol cu real continut care include o buna parte din informatiile pe care ni le-a redat ghidul profesionist al BNR arata sper eu ca ti-a placut, ai mers repede acasa si pe nerasuflate ai scris si atasat poze. Felicitari, eu care am fost cu voi, care v-am invitat si va multumesc tuturor celor ce ati putut onora cu prezenta, eu am retrait vizita noastra comuna de astazi. Multumesc! Asta e la cald, sper sa mai revin la subiect.

mishuAUTOR REVIEW
[08.02.16 18:38:59]
»

@Dan&Ema: adevarul este ca daca tot mi-am luat o zi libera trebuia sa profit, si m-a ajutat si faptul ca am putut sa prind cele spuse de ghid. Mi-a facut placere si faptul ca apoi am iesit cu cativa membri AFA la o limonada la Caru cu bere, pacat ca nu am putut sta mai mult, nu am avut rezervare si ne-a dat locuri la fumatori. Nu ma uitati insa pentru urmatoarea iesire in Bucuresti. A fost o zi fantastica si tu esti autorul ei. MULTUMESC

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[08.02.16 19:14:58]
»

@webmasterX: BNR este inconjurata de 4 strazi, este localizata corect insa intrarea celor care viziteaza banca se face prin strada Doamnei. Multumesc

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Michi
[08.02.16 19:33:56]
»

Sunt mândră că am vizitat împreună BNR şi citindu-ţi reviewul am constatat că ai reţinut tot ce ne-a zis ghidul, ai filtrat informaţiile şi te-ai şi documentat. Bravo! (e mai mult decât felicitări). Cu această ocazie, din nou mulţumiri Dane.

Dan&Ema
[08.02.16 19:40:15]
»

Romania este singura tara europeana cu peste 200 tone aur in zacaminte si stam la mana altora sau sa spunem altfel avem un rang sau rol de tara mica, ce executa politicile celor mari. De ce?

Planiglobul din sala tezaurului unde sarea in ochi aceasta (in urechi) aceasta informatie ma marcheaza!

webmaster26
[08.02.16 19:44:07]
»

@mishu - Mulțam fain. Am modificat "cursorul", rezultând noua poziționare de aici.

În plus, am adnotat coordonatele drept confirmate.

mishuAUTOR REVIEW
[08.02.16 19:58:51]
»

@webmaster26: multumesc frumos e in regula.

Radu Tudoran
[08.02.16 20:05:41]
»

@Dan&Ema - Eu (si ala micu') va multumim pentru ca era muzeul pe care nu-l vizitasem, dar doream foarte mult sa-l vizitam. Inca ma mai dor ochii de la atat aur stralucitor, inca nu-mi revin dupa cat banet am vazut. Cand am fost in vizita la fabrica de biscuiti, inginera care ne-a plimbat si explicat, ne-a dat la sfarsit cate un pachet de biscuiti la fiecare. Era frumos daca la sfarsit ghidul, care este un baiat instruit si cunoscator (multe multumiri si lui), ne dadea cate un lingou. Chiar si de ala micu', elvetianu'. Chiar si unul la doua persoane. Asta ca tot n-aveau magneti sau alte suveniruri.

Dan&Ema
[08.02.16 20:08:50]
»

@Radu Tudoran:

Sau un pachet de biscuiti.

Ma bucur ca te-am cunoscut pe tine si pe baiatul tau. Sunteti deosebiti. Cu proxima intrevedere vorbim de Radu Tudoran, stii tu?

Radu Tudoran
[08.02.16 20:45:49]
»

@Dan&Ema - Astazi eram cu totii ocupati, dar spre vara o sa fie timp, mai ales ca ala micu' are casa lui , si am unde sa trag. Radu Tudoran ramane pentru mine un subiect mereu deschis. Adevarul ca mi-a cam "orientat" drumul in viata.

roth
[08.02.16 21:00:39]
»

Super tare, excelent redat si bine conturat ceea ce a spus muzeograful, pozele sunt si ele destul de edificatoare pentru acest muzeu.

Masa si dansul de dupa vizita este si el parte din program, doar ca in prelungiri au jucat doar cateva persoane. O zi minunata pana in acel moment petrecuta intr-o companie de suflet...

Dan&Ema multam, colegilor multam si d-ul Rila multam pt toate informatiile de istorie si viata daruite cu atata generozitate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[08.02.16 21:07:54]
»

@roth:

Ma bucur ca v-a placut muzeul si compania AFA-ista

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[08.02.16 21:29:59]
»

Foarte interesantă vizita voastră! Felicitări pentru prezentarea detaliată! Pentru că m-am uitat la fiecare fotografie și am citit cu atenție articolul tău, am impresia că am vizitat și eu muzeul!

mishuAUTOR REVIEW
[08.02.16 21:43:08]
»

@Crazy_Mouse: imi pare rau ca nu am putut avea o calitate mai buna a pozelor, au fost facute cu tableta, si nu am pus toate pozele deoarece ar fi fost prea multe. Intre timp am citit si articolul lui Dan (@Dan&Ema) si mai poti obtine informatii, insa cel mai bine este de vazut muzeul, merita pe deplin.

Dan&Ema
[08.02.16 21:57:32]
»

@Crazy_Mouse:

Pai nu ramane decat sa il vizitati! Procedura e pe siteul bancii

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[08.02.16 22:01:37]
»

@mishu - Frumoasă și completă relatare. Felicitări! Citind, am mai fost o dată la Muzeul BNR.

@Radu Tudoran - Să știi că și pe mine mă dor ochii de strălucirea aurului, dar n-aș fi vrut să mi se ofere un lingou drept amintire. Cum să car peste 10 kg? Îmi rupeam poșeta, îmi rupeam brațele… M-aș fi mulțumit doar cu o monedă din cele mici și foarte valoroase sau cu bancnota aia de 5000000 lei.

Pomenind de vizita la fabrica de biscuiți și de biscuiții căpătați, mi-ai amintit de sora mea care - pe când era elevă la Liceul de Chimie - a făcut practică la o fabrică de bere. În fiecare zi, în pauza de masă, practicanții primeau câte o sticlă cu bere (500 ml). Cum să bea bietele fete (erau în clasa a IX-a)? Le cedau muncitorilor, iar ei erau foarte fericiți că își dublau rația.

Radu Tudoran
[08.02.16 22:22:01]
»

@iulianic - Nu era problema ca avea lingoul 10 kilograme. Ala micu' venise deja cu rucsacu'. Si daca tot era greu mergeam la "Rent a car" si inchiriam o roaba (eu as fi inchiriat-o pe Aida, ca arata si bine, canta si frumos). In alta ordine de idei, eu am facut practica in santiere navale si nu mi-a dat nimeni nici o bucata de varanga, nici vreun metru de siaj

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[08.02.16 22:27:31]
»

@iulianic: eu cred ca lingoul de 1 kg as fi putut sa-l car, iar despre bancnota de 5.000.000, No way, daca tinem cont de prima devalorizare ar fi facut 250 lei iar dupa cea de-a 2-a niste firfirei, deci nu prea merge, tot aurul e in regula.

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[08.02.16 22:37:32]
»

@Radu Tudoran - Ce metru de siaj? Iar îmi aduci aminte de tinerețe? La examenul de Economia Transporturilor (am făcut și așa ceva la ASE), pentru a se hotărî dacă să-mi dea nota maximă, profesorul m-a întrebat cum se numește urma lăsată pe apă de o navă în deplasare.

@Mishu - Când am făcut referire la bancnota de 5000000 lei nu mă gândeam la valoarea ei intrinsecă, ci la cea de patrimoniu.

Radu Tudoran
[09.02.16 00:58:10]
»

@iulianic - Aha, deci ai citit "Toate panzele sus" Scuze, dar a fost o gluma marinareasca. Dupa un sfert de secol petrecut pe vapoare la ce te-ai astepta de la un inginer navalist? La ASE va punea intrebari din romanele de aventuri?

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[09.02.16 07:44:20]
»

@Radu Tudoran - Acum serios vorbind, nu am citit "Toate pânzele sus" deși știam cât de popular este. Despre autor auzisem încă din copilărie, iar acum - iată - am ocazia să cunosc pe omonimul său.

Nu, la ASE nu ne puneau întrebări din romanele de aventuri. N-aș mai fi trecut examenul. Cuvântul "siaj" era menționat în curs, iar profesorul se folosea de astfel de termeni pentru a vedea câtă importanță dăm noi cursului său (chiar dacă era vorba de un amănunt).

Radu Tudoran
[09.02.16 09:02:38]
»

@iulianic - N-ai citit "Toate panzele sus"? Esti pedepsita la doua ture de mersul piticului in jurul mesei din sufragerie si pana la urmatoarea intalnire AFA scoti ideile principale din primele doua capitole ale romanului. Macar filmul l-ai vazut? Eu daca as fi studiat romanul de aventuri sau politist in facultate, cred ca as fi avut "dr. " inainte de Radu, cel putin la capitolul "Toate... "

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[11.02.16 10:41:20]
»

@Radu Tudoran - Ca sa incep si eu ca persoanele trecute de o anumita varsta " Pe vremea mea... ", eu citeam foarte multe carti, in special romane politiste, Aventura nu maculatura care circula acum pe piata. era singurul lucru pe care il aveam atunci la dispozitie. Nu am citit cartea dar am vazut filmul "Toate panzele sus" deoarece era altfel, si avea o distributie deosebita. Am revazut cu placere acum ceva vreme cateva episoade pe unul dintre canalele de televiziune care il reluasera. Si o alta completare pentru Radu, am reverificat lista celebritatilor care au calcat pragul restaurantului Caru' cu bere si nu erai trecut, daca vrei putem face o petitie ca adunam semnaturi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, iulianic, Michi, mishu, Radu Tudoran, roth
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Băncii Naționale a României:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.12905621528625 sec
    ecranul dvs: 1 x 1