ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.04.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Frumuşani [CL]
ÎNSCRIS: 03.03.08
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 căţeluşă COPII

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Muzeele Minovici şi Fântâna Mioriţa

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Duminică... o dupăamiază călduţă de primăvară. Deşi sunt câţiva nori pe cer, soarele aruncă printre ei raze călduţe şi jucăuşe. Mi-e pofta de o plimbare la Şosea. Şi lui iubi. Ba chiar şi potăica dă din codiţă că de mult n-a mai "citit" inscripţiile de pe copacii din Herăstrău...

Ne suim tustrei în maşină şi pornim. Am ocolit lacul şi ne-am întors spre el din N, pe şos. Bucureşti - Ploieşti. Am trecut pe sub noul pod de cale ferată Băneasa (că ăla vechi, de pe vremea lui Carol al II-lea a fost demolat si dat la topit! ) şi am oprit în faţa Garii Băneasa (fosta Gară Regală), loc unde mereu se mai poate găsi un loc de parcare, în prezent fiind rareori folosită, pe timpul verii doar, pentru câteva perechi de trenuri. De ce ne-am oprit tocmai aici? Păi pentru că am vrut să îmbin utilul cu plăcutul şi să fotografiez trei monumente de arhitectură ale Capitalei: Fântâna Mioriţa, Vila cu Clopoţei sau Vila dr. Minovici şi Muzeul de Artă Veche Apuseană Ing. Dumitru Minovici.

Hai să incerc să vi le prezint în ordinea cronologică a apariţiei lor în arhitectura oraşului.

Acum peste 100 de ani în urmă, prin acelaşi loc pe unde eram eu în această duminică primăvăratică, dar care în acea vreme arăta cu totul altfel: casele din Bucureşti se terminau departe de acolo, în preajmă ajungeau copacii bătrânului codru al Vlăsiei (pe care se tot chinuie oamenii să-l defrişeze de tot şi încă n-au reuşit)... Cum spuneam, prin acelaşi loc a trecut doctorul Nicolae Minovici ca să aleagă un amplasament potrivit pentru o viitoare casă. Şi după cum vedem azi, chiar l-a găsit! A găsit şi un arhitect (Cristofi Cerchez) pe care să îl convingă să o construiască şi aşa a luat naştere, în anul de graţie 1905, ceea ce acum cunoaştem drept Vila cu clopoţei sau Vila doctor Nicolae Minovici. Doctorul a gândit-o încă dintru început drept loc de depozitare a colecţiilor sale de artă populară (icoane, ceramică, ţesături, obiecte din lemn, instrumente muzicale tradiţionale) pe care cu trudă le-a adunat de-a lungul anilor în timpul călatoriilor sale prin toată ţara, ca să nu mai pomenim şi de multele achiziţii făcute. Astfel a luat fiinţă primul muzeu particular de artă populară, deschis pentru public în anul 1914. A fost donat municipalităţii 22 de ani mai târziu, cu doar 5 ani înainte ca bunul doctor să treacă la rândul său în lumea studiată cel mai bine de către fratele său mai mare, Mina. Toate datele importante despre "Muzeul de artă populară dr. Nicolae Minovici" le găsiţi click aici.

Acum o mie şi ceva de ani, când eram eu pionier, prin clasa a IV-a, am fost în acest muzeu ca să mă documentez pentru un concurs şcolar cu temă folclorul românesc. Era un muzeu cu totul aparte - păcat că acum este închis (dar cred că nu pentru mult timp). Exponatele erau frumos aranjate şi o muzeografă foarte cumsecade a stat cu noi (mai eram cu o colegă, motivul real al participării mele la acel concurs! ) vorbindu-ne cu pasiune despre fiecare obiect în parte, despre zonele folclorice şi particularităţile specifice fiecăreia... A fost o zi plină, la sfârşitul căreia am plecat spre casă plin de cunoştinţe, dar fără să fi făcut vreun pas înainte în "cucerirea redutei"... :) Ei, dar cum spuneam, asta se întâmpla cândva, în veacul trecut...

Tot în acel veac, dar cu vreo jumate din el mai înainte (1927), se termina şi se dezvelea Fântâna Mioriţa, operă a sculptoriţei Miliţa Petraşcu. E o frumoasă transpunere în mozaic a viziunii autoarei asupra baladei. Iar dacă vă aflaţi în preajma ei într-o zi de sărbătoare (când funcţionează, adică) e chiar o încântare pentru privire şi/sau un frumos "Bun-venit" cu care vă întâmpină Capitala, dacă ajungeţi aici venind din Nord, dinspre Ploieşti. O fericită completare a Muzeului de peste drum...

Dar familia Minovici a mai dăruit ceva Bucureştiului: al doilea Muzeu, anume cel de Artă Veche Apuseană Ing. Dumitru Furnică - Minovici. Acesta (inginerul, adică) era nepotul de soră al doctorului Nicolae Minovici. A construit casa pe o parte a domeniului unchiului său, alegând pentru ea stilul Tudor (gotic terţiar englez). A adunat ca şi unchiul său o colecţie impresionantă de artă veche apuseană şi, în anul de (diz) graţie 1945, a donat-o Academiei.

Acestea fiind 'vizionate' şi pozate, mi-am luat "minitrupa" şi am traversat şoseaua şi am pornit la plimbarea de după-amiază pe malul Lacului Herăstrău. Dar despre asta, poate, altădată...

Despre Fântâna Mioriţa, click aici


[fb]
---
Trimis de Dragoș_MD in 21.04.10 22:41:56
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4230 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Casa ing. Dumitru Minovici - pur si simplu splendida!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6100 PMA (din 10 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterXY*
[21.04.10 22:44:05]
»

Am atasat o melodie in tema; sper ca iti place.

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[21.04.10 22:45:17]
»

mda, era duminica dupa-masa, nu sambata seara, dar Moscopol e un clasic! multam!

balasa violeta
[21.04.10 23:12:05]
»

Ma bucur ca am putut citi astfel de lucruri interesante de "La SOSEA" ! V-am votat cu mare placere.

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[22.04.10 00:44:53]
»

ma bucur ca pot aduce un pic de informaţie plăcută.

şi pentru că mi-am amintit prea târziu, vă mai spun o "anecdotă": se spune că pe vremuri, înaintea examenelor, studenţii veneau aici şi se aşezau pe o băncuţă din fata Vilei cu Clopoţei şi aşteptau. ce? să sune clopoţeii, mângâiaţi de o pală de vânt. asta era semnul ca a doua zi vor lua examenul!

aşa o fi au ba, nu ştiu! dar cert e că nici biloiul de pe clădirea ASE din Bucureşti încă nu a căzut, deşi l-au zgâlţâit câteva cutremure şi bombardamente zdravene!!!

cc_iordachescu
[22.04.10 07:47:24]
»

Mulţumim, Dragoş pentru informaţiile utile pe care ni-le dai!

biancuta
[22.04.10 09:27:24]
»

Frumos povestit, dragos, asa ca ai si votul meu. Cunosc putin din Bucuresti, dar aflu multe informatii noi.

Michi
[23.04.10 16:25:45]
»

Frumos scris. Ai votul meu.

Familia Minovici de origina aromana a mai dat tarii un nume mare, dr. Mina Minovici. Acesta este fondatorul scolii de medicina legala din tara si a construit institutul care era amplasat pe vechiul chei al Dambovitei spre Cauzasi. El a fost un mare cercetator si tatal meu care a fost studentul lui mi-a spus ca s-a supus spanzuratorii de buna voie (nefinalizata) si a descris modificarile produse in organism strangularea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[23.04.10 17:21:03]
»

Aici trebuie sa te contrazic putin: cel care a studiat spanzuratoarea (in 1904 a publicat lucrarea "Studiu asupra spânzurării") a fost TOT dr. Nicolae Minovici! (de altfel, se pare ca moartea i s-a tras de la un cancer la laringe avand originea tocmai in acele "tentative" de autospanzurare).

Dr. Mina Minovici a fost intr-adevar intemeitorul scolii de medicina legala, autor al unui tratat (Tratat complet de medicina legala, 2 vol. 1928-1930) care inca si azi este carte de capatai al acestei specialitati. click aici

Si ca sa nu fim acuzati de partinire, trebuie aici sa mai amintim si pe cel de-al treilea frate Minovici, anume pe Stefan. Stefan Minovici a fost intemeietorul Catedrei de Chimie Analitica; a infiintat Asociatia Generala a Corpului Farmaceutic din Romania (1899) si Societatea de Chimie din Romania (1919).

Iar nepotul lor, de care vorbeam in impresiile mele de mai sus, era si el, la randul lui, un foarte apreciat inginer petrolist!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Michi
[24.04.10 13:26:19]
»

Dragos, probabil ca asa este cum relateaza izvoarele. Tatal meu nascut in 1887, a urmat cursurile medicinei militare de la 18 ani, din 1905 (pe atunci nu era sectie separata). Cum evenimenul a fost de rasunet si memorabil el l-a povestit familiei: "Minovici a studiat... "

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[31.10.13 22:34:13]
»

Mutat în rubrica "Muzeele Minovici" (nou-creată pe sait).

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
balasa violeta, biancuta
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeele Minovici:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067237854003906 sec
    ecranul dvs: 1 x 1