ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.12.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2013
DURATA: 5 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

British Museum, Londra (I)

TIPĂREȘTE

Dacă intenționați o călătorie la Londra veți pregăti încălțăminte ușoară pentru o incursiune în sălile unuia dintre cele mai mari și mai bine dotate muzee din lume: British Museum. Acesta găzduiește valori inestimabile ale civilizației umane precum antichități, opere de artă, documente, cărți, obiecte unicat și o mare varietate de colecții aparținând mai multor civilizații din aproape toate colțurile lumii.

Sediul se află în 52 Russell Street, Metrou stațiile ”Piața Rusell” sau ”Holborn”. Programul este permanent, 10.00-17.50 intrarea gratuită, fotografiatul-no problem. Veți zice da, ”le-au sustras” sau ”le-au însușit” din toată lumea, dar păcatul este iertat: conservarea, expunerea și monitorizarea celor peste 8 milioane piese de inventar este ireproșabilă, fără a lua în calcul salvarea multora din ele, de la o distrugere sigură.

British Museum a fost fondat în 1753 de regele George al II-lea cu acordul Parlamentului, după ce a cumpărat o mare parte din colecția compusă din 71.000 obiecte (în majoritatea monede, medalii, cărți) a lui Sir Hans Sloane. Imediat s-au adăugat și alte colecții, majoritatea donații, astfel că muzeul și-a deschis porțile publicului 6 ani mai târziu, fiind primul muzeu național public din lume. După 1800 regele George al IV-a predă muzeului întreaga bibliotecă regală dar mare parte din antichități au fost achiziționate începând cu 1772 (cum ar fi, vasele grecești) la care s-au adăugat apoi comorile aduse din diverse expediții.

Clădirea stil neoclasic în care astăzi se află muzeul, datează din 1857 și este organizat în 7 Departamente ce cuprind 94 de galerii întinse pe 3 nivele totalizând o suprafață de aprox. 33 hectare.

Forfota este de nedescris. Când l-am vizitat în iunie 2013 (și nu era prima oară), trei persoane fiind, după nici 10 minute ne-am rătăcit unii de alții și duși am fost...

Ce am vizitat în aproximativ șapte ore în imensitatea numită British Museum? Mai nimic! Acolo nu ai decât trei variante.

I. Să întinzi pasul, să cuprinzi cât mai mult (exclus, tot) și să nu vezi nimic, numai să zici că, AmFostAcolo.

II. Să urmezi cât de cât traseul muzeal și să punctezi ici-colo câte ceva, dar superficial și insuficient sau,

III. Să te proțăpești pe un domeniu și să-l ingurcitezi bucățică cu bucățică, ca pe un deliciu.

Am ales varianta II, varianta superficială.

Traseul muzeal conform planului primit, începe cu

I. Departamentul Egiptul Antic.

Acesta deține în jur de 110.000 obiecte răspândite în mai multe galerii, din care una la parter cu statui monumentale de faraoni precum cea din granit a lui Amenhotep III sau diverse zeități, sarcofage, un imens scarabeu, o bucată din barba Sfinxului și multe, multe altele.

Am reținut Piatra Rosetta, o bucată mare din granit negru, așezată într-un spațiu închis cu geam protector și pentru care trebuie dat serios din coate pentru a o privi măcar. A fost descoperită în orașul Rosetta din Delta Nilului, în timpul expediţiei franceze condusă de Napoleon Bonaparte. Este o bucată de stelă ce datează din anul 195 î. Hr. scoasă întâmplător din fundația unei cetăți arabe. Pe stelă stă scris un text în trei limbi antice, din care una grecească ce menționează că același text este scris în trei limbi, una din cele trei fiind scrierea hieroglifă. Doi ani a fost studiată la Cairo de cercetătorul francez J. F. Champolion și astfel descifrată scrierea hieroglifă. Are peste 2000 ani vechime și din 1802 se află la British Museum, adusă de ocupanții englezi după retragerea armatei franceze.

Restul antichităților egiptene sunt la etaj, probabil și din motive de securitate. O foarte mică parte din colecție este expusă și aș aminti doar o frumoasă frescă pe care am fotografiat-o, obiecte din bronz, sicrie aurite, stele funerare regale, tăblițe cu scrieri cuneiforme etc.

II. Departamentul Grecia și Roma Antică.

Este cel mai mare Departament al Muzeului Britanic, cu cele mai multe exponate. Aici poți zăbovi și o zi întreagă. Punctez doar ce am reușit să fotografiez în galopul celor 7 ore petrecute în B. M.

1. Ansamblul de sculpturi luate de pe frontonul de est al Partenonului din Atena și 92 plăci sculptate în marmoră provenite din aceeași capodoperă a arhitecturii grecești aduse în anul 1801 de Lord Elgin, ambasadorul Angliei la Constantinopol. Și cum Grecia încă se afla sub stăpânire turcească, sultanul i-a permis Lordului să ia tot ce era piatră scrisă sau cu figuri, descoperite după ani buni de la distrugerea Acropolei de către turci. Astfel, sculpturi de Phidias aflate sub dărâmături, au fost salvate.

2. Sarcofag etrusc al unei femei aristocrate din perioada 150-140 a. Ch. ce purta numele Hanunia.

3. Monumentul Nereid de forma unui templu grec, datat sec IV a. Ch. adus din Xanthos oraș din Lycia (Turcia de azi). Eram în camera nr. 17 la ședința foto cu Nereidul! .

4. Cariatida de la Erechteionul Acropolei din Atena. Este una din cele 6 cariatide ce împodobeau Tribuna Cariatidelor din Erechteionul Acropolei din Atena. Acestea sunt figuri feminine a căror statură dreaptă țin locul unor coloane în construcții. Toate au pe cap un capitel cu tulpini de plante și iată, de ce!

Karyai era un oraș în Peloponez ce avea un templu al zeiței Artemis, numit Artemis Karyalis. Vestalele din templu numite Karyalides, dansau un vechi dans circular, purtând pe cap coșuri din trestie, învârtindu-se precum niște plante în bătaia vântului. Cariatida stingheră din B. M. a fost adusă de Lord Elgin și vândută muzeului în sec al XIX-lea.

5. Frescă scoasă de la Pompei. Muzeul deține mai multe astfel de fresce după ”pozna” Vezuviului din anul 79 d. Ch. Valoare lor este inestimabilă, iar Muzeul din Napoli este lider la acest subiect.

Colecția Departamentului Grecia și Roma Antică ocupă foarte multe camere ce expun Vase grecești neasemuit de frumoase, Vase din sticlă, mozaicuri, bucăți de coloane (una din Templul Arthemisei din Efes), frize, statui, amfore, camee, antichități etrusceetc.

Încerc să rețin vie amintirea marelui B. M. din Londra într-un viitor review.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 03.12.19 19:51:00
Validat / Publicat: 03.12.19 22:48:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAREA BRITANIE. A mai fost în/la: Londra
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1048 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Departamentul Grecia și Roma Antică, British Museum. Vase grecești.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

Dana2008
[04.12.19 06:42:30]
»

@mihaelavoicu: Foarte frumos! Felicitări pentru vizită, chiar dacă a fost superficială și mulțumim pentru articol!

Călătorii plăcute!

mirceabrasov
[04.12.19 09:05:21]
»

" RECIDIVA" ... ultra benefică!

Știți, la Radio Romania Actualitati este o emisiune:" 150 de cuvinte despre cei ce nu cuvanta" care imi produce același gen de trăire, dar pe care o pot asculta doar la ora difuzării sale. Aici citesc in primul rand datorită așteptării, apoi vine curiozitatea, iar dupa o perioada, interesul. Sa nu uitam ca ne-ați " nașit" doua excursii memorabile in care ne-au fost de capatai cele invatate AICI.

VĂ MULTUMESC FRUMOS!

Mai aveti?

Desigur, dar e bun aplicat sistemul uzbec " Mosule, bătrân mai esti (intelept),

Multe știi, putin vorbesti! "

Numai bine și numai de bine!

iulianic
[04.12.19 09:20:39]
»

@mihaelavoicu: Oh, British Museum!!! Am ajuns acolo în grup, dar nu a fost o vizită în grup. Nici nu se putea. Ne-am disipat și fiecare a luat-o cum l-au purtat picioarele, cum l-a dus mintea și spiritul de orientare sau cum l-a dus schema din broșura muzeului.

Aveam toată ziua la dispoziție și chiar am petrecut în muzeu multe ore bune privind, fotografiind, citind până când m-a scos de acolo un mesaj primit pe telefon. Nepoata mea care locuiește în Anglia voia să-mi arate personal Londra. Altă alergătură, altă oboseală… La Londra și în general în marile capitale trebuie să ai picioare bune și încălțăminte potrivită pentru alergătură.

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[04.12.19 11:19:08]
»

@Dana2008: Mulțumesc, Dana! Muzeul este o încântare.

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[04.12.19 11:51:22]
»

Sa nu uitam ca ne-ați " nașit" doua excursii memorabile in care ne-au fost de capatai cele invatate AICI

Despre care excursii memorabile e vorba, chiar nu știu. Eu am scris dezordonat și la întâmplare câte ceva din călătoriile mele.

Moșul? o fi Moș Niculaie care mi-a adus un PRETOR!

Toate bune!

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[04.12.19 16:13:40]
»

mirceabrasov
[04.12.19 22:58:01]
»

@mihaelavoicu: " Vinul cel bun" a dus la contractarea excursiei din acest an in Saptamana Mare la Firenze

Monumentalitatea Vesniciei ne-a dus de Pasti 2018 la acelasi hotel chinezilor care iti ofereau cafeaua doar pe comanda.

Imi doresc să stiu că ati fost la (in) Dubai si sa aflu ce si. cum in viziunea dvs.

Zburam acolo in 7 ian

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mirceabrasov
[04.12.19 23:09:19]
»

@mihaelavoicu: Desigur, pentru dvs. puteti eventual spune ca au fost " simple note " , dar cred ca v-am convins că nu e doar asta, e mult-mult peste, fără modestie sunteti mentor, formator, convingeti fără a face pentru asta eforturi vizibile.

As vrea sa va mulțumesc că m-ati invatat un mod aristocratic de a-mi cheltui pensia avand, niste bucurii incomparabile cu orice

altceva!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[04.12.19 23:46:15]
»

@mirceabrasov: Acum m-am lămurit! Ați fost la Florența anul acesta. Probabil ați rămas încântat de cele văzute. Mă bucur și vă doresc un alt drum tot la Florența, că multe mai sunt de văzut acolo.

În Dubai nu am fost și nici nu m-aș duce.

mirceabrasov
[05.12.19 14:39:22]
»

Da, asa este.

Despre Dubai am gandit la fel. Si asta din două motive: deșert, iar eu am muncit in Kara Kum doi ani, si kitsch pe bani mulți.

Dar, după Milano (Dom), după Sagrada, ca inginer și constructor, am conchis că s-a construit, se construieste și ca se va continua. Nu stiu când a încolțit ideea cu Dubai, fiind a priori o tinta de neatins financiar, rămânând doar ca un vis legat de ce poate face mintea și mâna omului. S-a intamplat că a trebuit să ma operez pe carotida, la privat constând minimum 2200€, iar la SUUB, la DOAMNA DOCTOR M. EUGENIA, mii de multumiri si un foarte foarte greu acceptat flacon de Irezistible. Asa au aparut banii pentru tot Dubai si plată excursie Firenze.

Țintele in Dubai nu vor fi mall-urile, ci Deira, unde am luat cazarea, plajele (eu pe litoral nu am ce cauta vara), palatul regal si moscheea din Abu Dhabi, , o " tură" cu ferry, de doua ore pentru a vedea si de pe mare minunile ingineresti, fluturii, gradina - miracol, fantanile (la Barcelona erau in remont) si multa-multă plimbare, in Marina si Deira.

Nu ascund faptul că tanjim din nou după Paris, dar la ce frământări sunt inclusiv acum, acolo, încercăm să " strecurăm" altceva intre cele două, și cred ca va fi Atena, pe care o doreste si sotia mea, dar aici neaparat cu ghid.

Deci, considerati Dubai un " accident" fericit, după care vom reveni la cunoscutul bun-gust, in asteptarea toamnei, cand ne-am dori o săptămână de Lisabona, hai-hui, așa cum la tinerete nu am putut merge decat in Taskent.

Vă cer scuze pentru că m-am lungit nepermis, dar am facut-o cu bucuria că mă adresez unei persoane care in călătorii nu doar privește ci vede.

Sărut mâna!...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[05.12.19 16:17:53]
»

@mirceabrasov: Am fost la Baku, Taskent și Asia Centrală în 1981 în excursie cu ONT. Frumos, dar la Baku, mizerie mare! Mi-a lăsat un gust amar.

Despre Dubai, mă bucur că vă bucurați, dar eu am mare reținere pentru zona asta, să-i zic arabă. Prefer alte destinații mai interesante, mai ”hrănitoare pentru neuroni”.

Deși nu am fost, vă doresc să ajungeți la Lisabona și chiar la Paris!

Toate bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mirceabrasov
[05.12.19 17:22:19]
»

@mihaelavoicu: Subscriu la ce înseamnă Asia Centrală; dvs. ați fost ca turistă... și v-a prea ajuns...

Exceptie: Taskent. Curat, modernizat, după Kiew, se spunea ca e urmatoarea capitala unionala, dar pentru zona era remarcabil orasul. Nu stiu daca ati vazut cartierul deportatilor sovietici de origine germană: burg transilvan, a fost un șoc pentru noi să vedem asta in tara lui Ulug Beg.

Sărut mâna!

mirceabrasov
[05.12.19 20:25:23]
»

@mihaelavoicu: Subscriu la ce înseamnă Asia Centrală; dvs. ați fost ca turistă... și v-a prea ajuns...

Exceptie: Taskent. Curat, modernizat, după Kiew, se spunea ca e urmatoarea capitala unionala, dar pentru zona era remarcabil orasul. Nu stiu daca ati vazut cartierul deportatilor sovietici de origine germană: burg transilvan, a fost un șoc pentru noi să vedem asta in tara lui Ulug Beg.

Sărut mâna!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, mihaelavoicu, mirceabrasov
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeele Londrei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071300029754639 sec
    ecranul dvs: 1 x 1