ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.02.2024
DE msnd
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.07.13
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
FEB-2023
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

O vizită la V&A (Muzeul Victoria și Albert) – Partea II-a

TIPĂREȘTE URM de aici

M-am gândit mult dacă să mai scriu, sau nu, despre continuarea vizitei noastre la acest muzeu. Aceasta, pentru că primul episod nu prea a avut succes. În timp de 6 luni abia a primit puțin peste 550 de vizualizări. Prin comparație, articolul despre Castelul din Bodrum a fost văzut, în circa 4 luni, de aproape 1150 ori. Oare nu mai este interesat turistul român de muzeele londoneze? Mai curând, cred că eu, am ales un titlu nepotrivit.  

Totuși, am decis să scriu și partea a II-a, în primul rând pentru cei care au citit prima parte. Dar, am completat titlul, explicitând numele muzeului. Totodată, voi încerca să fiu mai concis în prezentare, lăsând fotografiile să vorbească mai mult.

Părăsind cafeneaua muzeului , urcăm la etajul 2. Prima destinație este Galeria „Aur, argint și mozaicuri” . Denumirea îmi pare cam complexă, dar exponatele o justifică. Chiar primul obiect întâlnit - un „bufet cu ceas” care înglobează toate aceste elemente. Realizat la sfârșitul secolului al XVII-lea, începutul secolului al XVIII-lea, arată spectaculos.

Urmează, însă, câteva vitrine cu exponate foarte mici. Se evidențiază o serie de mici tablouri pe pietre sculptate de la jumătatea secolului al XVIII-lea, sau mici portrete pe email. Nu lipsesc nici câteva vase de aur, datate tot secolul al XVIII-le folosite, în principal, pentru păstrarea de dulciuri sau tutun.

Un alt exponat impozant este o „poartă împărătească” a unei mănăstiri din Kiev. Realizată din metal și argint aurit, are la partea inferioară o inscripție care o datează 1784 și precizează că este un cadou al împărătesei Ecaterina cea Mare.

Apreciez că sala respectivă este lungă de circa 40 m și cuprinde multe alte vitrine cu exponate care mai de care mai spectaculoase. Nu îmi rămâne decât să încerc să fac cât mai multe fotografii.

Următoarea sală adăpostește Galeria „Argint” . Aceasta este în continuarea primei săli, în unghi drept față de aceasta. Asemănarea vitrinelor și, oarecum a exponatelor, mă derutează. Dacă nu aveam planul muzeului, nici măcar nu știam că am schimbat galeria. De regulă, exponatele sunt de dimensiuni mai reduse, mai ales servicii de masă sau ustensile și accesorii din domeniu. Absolut toate sunt adăpostite în vitrine de sticlă. Nu există exponate impozante, cu excepția a ceva ce seamănă cu un grup statuar cu teme mitologice. Mie îmi atrage atenția un vas tip „gondolă” de dimensiuni apreciabile. Îmi aduc aminte că avem și noi una acasă oarecum asemănătoare, dar cel puțin de 50 ori mai mică. Presupun că este un exponat important, întrucât ocupă singur o vitrină în mijlocul sălii.

Nu îmi mai aduc aminte de ce, dar pentru următoarea destinați avem nevoie de îndrumarea unui salariat al muzeului. Primim indicația, cu specificarea unui punct de reper: „La lei, o luați la dreapta” .  

Ajungând la aceștia, rămân plăcut impresionat, și îi studiez mai atent, ca pe un exponat important, deși este așezat undeva într-un colț de culoar. Este un grup statuar cu 3 lei, destul de aproape de mărimea naturală, fiecare în altă poziție. Aflu că sunt cópii, cumpărate de muzeu în 1885 cu 100 lire bucata, ale unor statui ce însoțesc tronul regilor Danemarcei și fac parte din ceremonialul de încoronare a acestora, începând cu 1670, anul încoronării lui Christian al V-lea. Aranjamentul acestora amintește de tronul Regelui Solomon, așa cum este descris în Vechiul Testament. Copiile din muzeu sunt realizare din cupru, („electroformed” (?? nu știu ce înseamnă din punct de vedere tehnic)), și placate cu argint în băi galvanice.

Totuși, până să ajungem la destinația propusă, ne iese în cale o altă galerie, cu o titulatură interesantă. Este vorba de Galeria „Argint Sacru și Vitralii” . Așa cum îi spune și numele, galeria adăpostește o serie întreagă de vitrine cu odoare bisericești de toate formele, mărimile, destinațiile. După nume, toate sunt de argint. Biblii „ferecate” în argint, crucifixe, pocaluri, sfeșnice și, chiar, o coroană. Nu știu cărui rang bisericesc îi aparține. Poate că dacă studiam mai atent explicațiile vitrinei, știam.  

Cel mai important exponat îmi pare a fi un sarcofag. Nu sunt departe cu presupunerea. Este copia unui relicvariu (văd că pe engleză i se spine și altar) pentru moaștele Sfântului Simeon. Originalul a fost creat în 1380 în Zadar, Croația, pentru regele Ludovic I-ul de Anjou al Ungariei, iar copia, în 1893, la Budapesta. Cu Sf. Simeon m-am mai întâlnit în excursia în Ierusalim, când am aflat că acesta a fost preotul care a trăit câteva sute de ani numai ca să îl întâlnească pe Copilul Isus la Intrarea în Templu.

În galerie sunt și multe vitralii cu teme bisericești. Majoritatea sunt de dimensiuni reduse și sunt amplasate pe pereți, printre celelalte exponate. Toate sunt bine luminare din spate, astfel că sunt perfect vizibile. Fac o fotografie unui grup dintre cele cu cele mai mari dimensiuni.

Destinația noastră în această zonă este în imediata vecinătate. Aceasta este, la sugestia Doinei, Galeria „Bijuterii” . Ce să zic. Recunosc că nu sunt foarte atras de acest domeniu. Dar nu strică să îți mai clătești din când în când ochii. Prima impresie este, însă, cea a unui spațiu expozițional întunecat. Probabil se dorește ca „strălucirea exponatelor” să completeze lipsa luminozității.  În rest, nu am cuvinte. Sunt de toate mărimile, formele  materialele și destinațiile posibile pentru asemenea obiecte. O vitrină expune, chiar, și săbii. Probabil sunt numai de paradă. Galeria constă dintr-o încăpere, relativ, îngustă, cu vitrine atât pe pereți, cât și pe mijloc. Dar, spre deosebire de celelalte galerii vizitate, aceasta are și... „etaj” . O încăpere de aceeași lățime cu „parterul” dar, parcă ceva mai scurtă, creează un spațiu expozițional pentru aceleași tipuri de obiecte. Pentru a ajunge acolo, cam pe la mijlocul galeriei este „exponatul” care mie mi-a plăcut cel mai mult de aici, o scară de sticlă.

În imediata vecinătate descoperim o altă galerie. Aceasta este intitulată „Sculptură (1300 – 1600)” . Îmi pare ciudat amplasamentul acestei galerii. Sculpturile datate după 1600 sunt expuse la parterul muzeului. Probabil s-a considerat că nu este nici o legătură între cele două, aceasta de aici are o tematică religioasă. Sunt prezente aici majoritatea personajelor bibliei: Sfânta Maria, Isus, în mai multe ipostaze, Sfântul Petru, Arhanghelul Gabriel și mulți alții. Nu recunosc toate materialele în care sunt sculptate exponatele, dar albul marmurei lipsește cu desăvârșire. Predomină maroul, mai mult sau mai puțin lucios. Rămân impresionat de un imens „Isus încoronat cu spini” , sculptat, pare-se, dintr-un singur trunchi de copac. Poziția șezând și faldurile robei dau o dimensiune respectabilă bazei statuii. Dar, trecerea timpului își cam spune cuvântul. Lemnul, sculptat pe la 1500, are o serie de fisuri vizibile. Din fericire, nu sunt profunde, iar orientarea lor pe verticală subliniază originalitatea.

După circa 4 ore de vizită, și o oră de relaxare la cafenea, ne declarăm obosiți și hotărâm să ne oprim, deocamdată, aici. În plus, se apropie ora de întâlnire cu prietenii. Ca urmare, ne îndreptăm spre ieșire. În drum nu putem să nu ne oprim câteva minute în magazinul de suveniruri.

Dar nu întârziem prea mult pe aici și ne grăbim spre casă. Mâine vom decola spre Cabo Verde.


[fb]
---
Trimis de msnd in 18.02.24 13:27:05
Validat / Publicat: 18.02.24 16:09:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAREA BRITANIE.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Egipt, Irak, Bulgaria, Turcia, Grecia, Spania, Ungaria, Polonia, Suedia, Norvegia, Danemarca, Germania, Cehia, Franța, Italia, Macedonia. Marea Britanie

VIZUALIZĂRI: 643 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (msnd); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 8. Nu-i așa că arată bine?
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27650 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

elenaadinaPHONE
[19.02.24 13:01:23]
»

Mie mi-a plăcut! 😉

Un muzeu la superlativ!

Felicitări pentru experiență! 👏😊

tata123 🔱PHONE
[19.02.24 18:32:56]
»

@msnd: Muzeele sunt locuri ale memoriei, grupate tematic și de interes doar pentru anumite categorii de pasionați sau cercetători. Puține sunt instituțiile muzeale care se adresează unei palete largi de public și sunt apreciate de toate categoriile de vârstă.

Oare nu mai este interesat turistul român de muzeele londoneze?

Posibil ca o parte din cititorii noștri să nu fie interesați de acest muzeu londonez, astfel că vizualizările sunt scăzute ca număr. Nu este numai cazul acestui articol/muzeu, situația se repetă și în cazul altor astfel de instituții culturale.

Totuși, așa cum ai scris, dacă articolul e citit de câțiva oameni interesați el și-a atins scopul. Cui îi place citește și, eventual votează, cine nu este pasionat de subiect nu deschide articolul.

Cred că descrierile mai scurte, succinte, care punctează aspectele principale ale vizitei și aduc la lumină cele mai valoroase exponate sunt mai "gustate" de publicul cititor. Dar nu este o regulă.

Continuați să scrieți, mereu vor fi cititori interesați.

Cred că numărul de vizualizări nu include doar vizitatorii unici, ci fiecare accesare a materialului, chiar și de către autor.

Să auzim de bine! Călătorii frumoase și interesante!

msndAUTOR REVIEW
[19.02.24 21:58:14]
»

@elenaadina:

Sărut mâna!

Mă bucur dacă v-a plăcut și vă mulțumesc pentru aprecieri.

O seară excelentă!

msndAUTOR REVIEW
[19.02.24 22:44:42]
»

@tata123 🔱:

Bună seara!

Într-un fel, ai dreptate. Totuși, eu văd un muzeu ca pe o școală. O școală deschisă tuturor, indiferent de vârstă sau pregătire anterioară. Sunt școli care predau o singură materie și școli multidisciplinare. V & A este una din acestea din urmă.

După părerea mea, cine se duce la un muzeu, se duce mai să învețe ceva. Cine ocolește un muzeu, nu este interesat, crede că le știe pe toate.

Despre lungimea unei prezentări, ai perfectă derptate. Din nefericire, nu pot să respect totdeauna această regulă. Zecile de ani în care, prin memoriile tehnice la proiectele mele, am încercat să fiu cât mai clar, cât mai explicit, referitor la ce am gândit acolo, își spun și acum cuvântul.

Despre numărul de vizualizări, nu am idee cum se calculează. Știu doar că, la un moment dat, Dragoș îl considera un criteriu mai important decât numărul de voturi. Și îi dau dreptate...

În rest, numai de bine!

adsoPHONE
[19.02.24 23:20:33]
»

Am verificat ultimul meu articol: 258 vizualizari. Dupa care, intr-un interval de 10 minute, am intrat pe el de doua ori (inchizandu-l de fiecare data). Am constatat ca numarul vizualizarilor a ramas 258.

Chiar sunt curios cum anume e progamat a fi citit numarul vizualizarilor: cei afisati sunt cei "unici"?

tata123 🔱
[20.02.24 09:57:06]
»

@msnd: Muzeul Victoria & Albert din Londra se înscrie în rândul muzeelor cu milioane de vizitatori. Între anii 2017-2020 vizitatorii au depășit numărul de 4 milioane pe an, în 2020/2021 numărul a scăzut dramatic la 130.000 de vizitatori (în timpul Pandemiei), urmând ca în anul următor numărul să își revină ușor-ușor (peste 1,1 milioane oaspeți).

... eu văd un muzeu ca pe o școală. O școală deschisă tuturor, indiferent de vârstă sau pregătire anterioară. Sunt școli care predau o singură materie și școli multidisciplinare.

- o interpretare foarte bună! ✒️📝

@adso: De fiecare dată când dau Refresh la pagină se contorizează o nouă vizită la articolul deschis în acel moment.

nicole33
[21.02.24 21:55:48]
»

@msnd:

M-am gândit mult dacă să mai scriu, sau nu, despre continuarea vizitei noastre la acest muzeu. Aceasta, pentru că primul episod nu prea a avut succes.

Eu mă bucur că nu te-ai descurajat şi ai scris şi partea a doua. Spre ruşinea mea, nu auzisem de acest muzeu.

În timp de 6 luni abia a primit puțin peste 550 de vizualizări. Prin comparație, articolul despre Castelul din Bodrum a fost văzut, în circa 4 luni, de aproape 1150 ori. Oare nu mai este interesat turistul român de muzeele londoneze?

Nici Marea Britanie şi nici Londra nu s-au aflat pe lista mea de dorinţe. Nu ştiu de ce nu am fost atrasă de această destinaţie şi, în consecinţă, nu am avut motive să mă documentez. De citit, citesc multe, însă fără a aprofunda subiectul până nu vine momentul.

Castelul din Bodrum, vizitat şi de mine nu doar o dată, recumosc că m-a atras mult mai mult, chiar dacă subiectul îmi era cunoscut prea bine.

Eu nu mi-aş bate prea mult capul cu numărul de vizualizări, fiind aproape convinsă că NU sunt contorizaţi doar vizitatorii unici.

Am văzut articole, apreciate de mine ca slăbuţe, cu un număr foarte mare de vizualizări şi nu prea înţelegeam cum este posibil. Eu bănuiesc că poate destinaţia a suscitat interesul cititorilor sau vizualizările au crescut exponenţial în urma distribuirii articolului pe Social Media, mai ales dacă autorul are un număr foarte mare de urmăritori. Şi articolele controversate, urmate de un lung şir de ecouri în contradictoriu, ating un număr mare de vizualizări, scandalul "se vinde" mereu bine, pe principiul "pâine şi circ" .

Am mai observat şi că un număr mare de vizualizări nu implică automat şi un număr mare de voturi. Poţi deschide un articol, atras de titlu sau de destinaţie, deseori nici nu-l citeşti integral, nu-ţi place şi închizi pagina, dar vizita ta a fost contorizată . A doua oară nu mai intri acolo decât dacă eşti masochist .

msndAUTOR REVIEW
[21.02.24 23:14:54]
»

@nicole33:

Sărut mâna!

În primul rând, îți recomand să pui și Londra pe lista ta. Sunt acolo extrem de multe obiective, care mai de care mai interesante. Dacă este să luăm numai muzeele, cred că este extrem de greu să le numere cineva. Muzeele patronate de stat au intrare gratuită. Sunt muzee multidisciplinare și muzee tematice (pictură, navigație, astronomir și multe altele).

Dar sunt și multe altele: monumente, catedrale, clădiri sau construcții speciale sau situri istorice.

Eu, personal, nu cred că am depășit 2 săptămâni de stat în Londra, dar am deja 10 articole publicate despre această destinație. Mai are și Doina vreo 3.

Este drept că se spune că este cam scump și la cazare, și la mâncare. Nu pot să confirm, dar, din câte am citit pe aici, sunt colegi care s-au descurcat și cu asta.

Nu prea îmi bat capul cu numărul de vizualizări, decât la articolele mele. Consider și eu, ca și Dragoș, că este un criteriu de luat în considerare când e vorba de gradul de apreciere, sau, să zicem, de interes, al articolului. Am făcut și eu experimentul lui @adso și îi dau dreptate. Dar, deocamdată, cel puțin pentru articolul respectiv, este o poveste incheiată.

O seară excelentă!

nicole33
[22.02.24 00:20:46]
»

@msnd:

Totuși, eu văd un muzeu ca pe o școală. O școală deschisă tuturor, indiferent de vârstă sau pregătire anterioară. Sunt școli care predau o singură materie și școli multidisciplinare. V & A este una din acestea din urmă.

Interesant punct de vedere. Nu m-am gândit niciodată la un muzeu ca la o şcoală, dar să ştii că ai dreptate.

După părerea mea, cine se duce la un muzeu, se duce să mai învețe ceva. Cine ocolește un muzeu, nu este interesat, crede că le știe pe toate.

Un comentariu pertinent, chiar dacă sună puţin răutăcios

Despre lungimea unei prezentări, ai perfectă derptate. Din nefericire, nu pot să respect totdeauna această regulă.

Eu zic că lungimea contează. Întotdeauna!

Este drept că se spune că este cam scump și la cazare, și la mâncare. Nu pot să confirm, dar, din câte am citit pe aici, sunt colegi care s-au descurcat și cu asta.

Cred că pe mine mai degrabă clima capricioasă m-a făcut să aleg alte destinaţii, decât preţurile, într-adevăr mari. Am citit şi eu despre diverse compromisuri făcute de unii colegi pentru a ţine costurile sub control, însă eu nu aş putea merge atât de departe...

nicole33
[22.02.24 00:25:32]
»

@adso:

Am verificat ultimul meu articol: 258 vizualizari. Dupa care, intr-un interval de 10 minute, am intrat pe el de doua ori (inchizandu-l de fiecare data). Am constatat ca numarul vizualizarilor a ramas 258.

Greşit!

Nu pe articolul tău trebuia să faci experimentul, ci pe articolele altora şi vedeai imediat diferenţa.

Am verificat şi eu şi se contorizează fiecare accesare, deci nu doar vizitatorii unici.

webmaster
[22.02.24 06:57:05]
»

La „Vizualizări” se contorizează, într-adevăr, fiecare accesare a paginii -- cu excepția accesărilor autorului (și a echipei de moderare, parcă)

msndAUTOR REVIEW
[22.02.24 11:57:08]
»

@webmaster:

Mulțumiri pentru clatificări.

O zi faină!

msndAUTOR REVIEW
[22.02.24 12:21:54]
»

@nicole33:

Cred că povestea cu clima londoneză este o chestie istorică, dacă nu cumva, o legendă. Eu am fost câte 2 - 3 zile și în ianuarie, și în februarie, și în mai, și în iulie. Totdeauna am avut zile însorite, iat în mai și iulie, chiar cald. O excepție a fost în februarie anul trecut, în care, în două zile, dimineața, până pe la ora 9.00, a fost ceva ceață. Iar minimum de temperatură pe care l-am prins acolo a fost într-o noapte de ianuarie de -6 grade C.

Dovadă sunt și pozele la toate articolele mele despre acea zonă.

Așa că, mai gândește-te!

O zi excelentă!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elenaadina, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeele Londrei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072732210159302 sec
    ecranul dvs: 1 x 1