ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.04.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
FEB-2024
DURATA: 1 zile
Familie

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 4 MIN

    „Antipa” milanez – un muzeu interesant

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Într-o zi care se anunța deja ploioasă, printre obligațiile pentru care am ajuns la Milano, am alocat aproape două ore vizitării Muzeului de Istorie Naturală. Vorbim aici de cel mai vechi muzeu public din Milano ale cărui baze au fost puse în prima jumătate a anilor 1800 prin câteva donații și achiziții ale unor colecții particulare legate de științele naturale. Muzeul nu este greu de găsit, clădirea impunătoare – un adevărat palat ridicat special cu rol de muzeu la cumpăna secolelor al XIX-XX-lea – fiind situată în coasta unui mare și cunoscut parc milanez.

    Vizită: februarie 2024

    Adresă: Corso Venezia 55

    Web: museodistorianaturalemilano.it

    Ne apropiem de palatul construit în stil neoromanic, înveșmântat într-o cromatică plăcută ochiului, urcăm câteva trepte și pătrundem în lumea științelor naturale. Mergem la ghișeul de bilete și achităm 5 euro/adult, copiii sub 18 ani beneficiind de gratuitate. La parter se află magazinul de suveniruri și cărți specifice domeniului, toaletele și o zonă-garderobă (fără supraveghere – am lăsat într-un dulap piesele de îmbrăcăminte groase și un rucsac). Vom avea de parcurs un traseu care se întinde pe două etaje (fără a mai socoti și parterul) și cuprinde mai multe expoziții permanente: mineralogie, paleontologie, istorie naturală umană, nevertebrate și vertebrate.

    Începem vizita cu zona dedicată „pietrelor” de tot felul expuse în vitrine bine luminate și grupate pe categorii. Multe din eșantioanele prezentate sunt de-a dreptul excepționale: culori nebănuite, forme stranii, străluciri și transparențe, fosforescențe. Citim etichetele din fața mineralelor mai frumoase: selenit, cuarț, fluorit, topaz, stibnit, vesuvianit, calcit și multe altele. Cu mândrie descopăr câteva eșantioane din România (din Baia Sprie). Privind unele roci/minerale/cristale parcă îți și închipui o planetă acoperită cu astfel de structuri geologice.

    Urmează expoziția paleontologică unde suntem purtați prin lumea fosilelor vegetale și animale. Mi-au plăcut urmele vietăților marine încremenite de atâta amar de ani în piatră sau alte materiale solide (cochiliile de melci sunt deosebite). Suntem impresionați de scheletul unui Tyrannosaurus Rex, alături de un Triceratops și o dioramă în care este redat paleontologul George F. Sternberg și vânătoarea sa de fosile din 1922.

    Vitrine după vitrine se „scurg” prin fața noastră, după care ajungem în secția dedicată istoriei evoluției umane. Pornind de la „0.0 Chi Siamo?” și traversând epocile cu variantele africane 0.1 și 0.2 (ieșirea din Africa), ajungem la „0.3 Homo Sapiens” – sunt etapele evoluției umane marcate prin felurite exponate: de la fragmente de oase și schelete, până la primele manifestări materiale și spirituale ale omului incipient (culori - picturi, figurine, unelte și arme preistorice). Vizitatorul este implicat în această istorie prin text, dar și prin proiecții și zone multimedia.

    Ajunși în zona nevertebratelor vom admira din nou cochilii de melci/scoici și colecții de fluturi, alături de o serie de mici diorame care reproduc viața insectelor în anumite zone de relief (câmp, pădure, peșteră etc.).

    Etajele muzeului sunt dedicate expoziției de vertebrate, o înșiruire de vitrine cu animale naturalizate (mamifere și păsări) și, piesa de rezistență, un număr foarte mare de diorame care ne prezintă animalele în cadrul habitatului lor natural. În această zonă, întinsă pe două etaje, poți petrece ore întregi – am fost copleșit de diorama în care un elefant se scaldă alături de micul elefănțel sub privirile unui rinocer, de reciful de corali, de urșii din America, de girafa în mărime naturală, de peisajele montane, de câmpie, forestiere sau acvatice încărcate cu fauna specifică. Nici nu se pot enumera aici câte diorame sunt realizate cu minuțiozitate și grijă la detalii în acest muzeu milanez – greu de descris în cuvinte (voi posta mai multe fotografii decât de obicei pentru exemplificare).

    Recomand vizitarea acestui muzeu celor pasionați, familiilor cu copii, adulților interesați. Vor descoperi un univers aparte, asemănător celui de la „Antipa” românesc (vezi impresii), dar totuși „altfel” .

    Alegeri inspirate!

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de tata123 🔱 in 09.04.24 14:06:30
    Validat / Publicat: 09.04.24 14:45:50
    INFO ADIȚIONALE
    • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

    VIZUALIZĂRI: 764 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P05 Sala de mineralogie - „trandafirul deșertului”.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 25 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    2 ecouri scrise, până acum

    doinafil
    [09.04.24 22:36:00]
    »

    Un muzeu foarte interesant, mai ales că are exponate din mai multe domenii!

    Cred că mi-ar fi plăcut mult să văd „Sala mineralelor fluorescente” !

    La „Antipa” am fost cu muuuulți ani în urmă și mi-a plăcut! La cel de geologie n-am ajuns, încă! Cine știe , poate voi ajunge și acolo. M-aș grăbi dacă aș ști că și la noi sunt exemplare de minerale fluorescente!

    Clădirea muzeului este foarte frumoasă!

    Felicitări pentru articol și poze! 👋

    tata123 🔱AUTOR REVIEW
    [10.04.24 12:15:35]
    »

    @doinafil: Și nouă ne-a plăcut acest muzeu dedicat științelor naturale, eu apreciez în toate muzeele dioramele sau scenele asemănătoare acestora care pun în valoare un obiect, o scenă de viață, un eveniment etc. Sunt mult mai ușor de înțeles asemenea expuneri, te transpun oarecum în centrul acțiunii, în general dioramele atrag vizitatorii.

    Muzeul milanez se impune prin numărul foarte mare de diorame și prin diversitatea habitatelor naturale ilustrate prin acest mod de expunere a faunei din diverse regiuni ale Globului.

    Muzeul Național de Istorie Națională „Grigore Antipa” din București este o instituție îndrăgită de români și se află între primele locuri în topul celor mai vizitate muzee din România. În 2023 circa 570.000 de vizitatori i-au trecut pragul, muzeul bucureștean având în patrimoniu peste 2 milioane de exemplare de nevertebrate și vertebrate, unele inedite.

    Mulțumesc pentru ecou. Călătorii frumoase!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    doinafil
    Alte impresii din această RUBRICĂMuzee în Milano:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061386108398438 sec
    ecranul dvs: 1 x 1