ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.08.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2024
DURATA: 1 zile
Solo

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

The Curious Case of Mausoleul Eroilor Focșani

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

În județul Vrancea, comemorarea eroilor căzuți în Primul Război Mondial se realizează prin patru mausolee importante, care sunt monumente de mare însemnătate istorică și culturală. Aceste mausolee sunt dedicate soldaților care și-au pierdut viața în luptele din această regiune, un loc strategic pe frontul românesc în timpul războiului.

1. Mausoleul Eroilor din Mărășești

Acesta este cel mai mare și cunoscut dintre mausoleele din Vrancea. A fost construit în perioada 1923-1938 și adăpostește rămășițele a peste 5.000 de soldați români și germani, căzuți în bătălia de la Mărășești din 1917, una dintre cele mai importante confruntări din Primul Război Mondial pe frontul românesc.

2. Mausoleul Eroilor din Mărăști

Situat în satul Mărăști, acest mausoleu a fost ridicat între 1928 și 1938. Monumentul comemorează victoria Armatei Române în bătălia de la Mărăști- Răcoasa, o altă confruntare semnificativă din anul 1917, poate cea mai importantă, atunci trupele românești le-au înfrânt pe cele germane . Mausoleul găzduiește osemintele a mii de soldați, iar în proximitatea sa se află și un muzeu dedicat istoriei războiului.

3. Mausoleul Eroilor de la Soveja

Acest mausoleu a fost construit între 1923 și 1928 în satul Soveja. Monumentul adăpostește rămășițele a peste 2.000 de soldați români și germani căzuți în luptele din zona Soveja în perioada războiului.

4. Mausoleul Eroilor din Focșani

Este situat în orașul Focșani și a fost construit pentru a adăposti osemintele a 2619 de soldați căzuți în Primul Război Mondial. Monumentul are o arhitectură de inspirație bizantină și este un loc de comemorare pentru eroii regiunii.

Aceste mausolee sunt nu doar locuri de odihnă pentru cei care s-au sacrificat în timpul războiului, ci și simboluri ale memoriei naționale, unde sunt organizate ceremonii de comemorare și alte manifestări culturale dedicate eroilor.

În reviewul de astăzi o să vă spun povestea Mausoleului Eroilor de la Focșani, pentru că are o istorie mai aparte, față de celelalte trei. 

Mausoleul Eroilor din Focșani are o istorie complexă și plină de evenimente neobișnuite, reflectând provocările prin care a trecut monumentul de-a lungul timpului.

Unde se află :

În mun. Focșani, pe str. Revoluției, nr 9, lângă Piața Sud , dar, se vede și din Bdul București.

Construcția și Inițială Administrare

Mausoleul a fost construit între anii 1927 și 1930 pentru a adăposti osemintele a 2916 de soldați români și ruși căzuți în luptele din județul Putna, în timpul Primului Război Mondial. Acești eroi fuseseră îngropați în zona unde avuseseră loc luptele, în cimitirele comune.

Mausoleul Eroilor din Focșani a fost proiectat de arhitectul State Balosin, construcţia sa începând în anul 1925. Ridicarea Mausoleului – Osuar din Focșani s-a dovedit a fi destul de anevoioasă și a necesitat un mare efort în a asigura sumele necesare construcției monumentului. 

Materialele constitutive sunt: beton, piatră, cărămidă. Stratul exterior este tencuit în culoare albă. Caracteristica structurală distinctivă a mausoleului o constituie prezența a trei cupole, acoperite cu segmente metalice finisate și finalizate prin câte o lucrare plastică în formă de cruce.

Construcție de inspirație bizantină, Mausoleul are cupolele laterale arcuite pe trei jumătăți de sferă. Fațada principală are un fronton cu decorații vegetale din stuc, care încadrează inscripția „PRO PATRIA”.

La nivelul subteran, sanctuarul în formă de treflă adăpostește trei osuare acoperite cu plăci de marmură. Mausoleul adăpostește osemintele a 2916 eroi căzuți în timpul Primului Război Mondial, îngropați inițial în cimitirile din Focșani și în cimitire improvizate din jurul localității.

Când a fost construită, clădirea mausoleului se afla în afara Focșaniului, conform normelor vremii. Inițial, clădirea a fost sub administrarea Așezământului Național 'Regina Maria' pentru Cultul Eroilor, o instituție responsabilă cu comemorarea eroilor de război. În anii ’30 au fost realizate mai multe lucrări de centralizare a ansamblului.

Perioada de Neglijare și Profanare

În 1948, printr-un decret al Marii Adunări Naționale, Așezământul Național a fost desființat, iar patrimoniul său, inclusiv mausoleele, a trecut în grija Ministerului Forțelor Armate. Cu toate acestea, Mausoleul Eroilor din Focșani nu a fost inclus pe lista monumentelor preluate de Minister, ceea ce a dus la o perioadă de abandon între 1948 și 1952. În acest timp, Mausoleul a fost profanat: osemintele au fost scoase din cripte, candelele și plăcile de marmură au fost furate, iar acoperișul a fost deteriorat.

Reacția Autorităților și Transformări ulterioare

Starea deplorabilă a mausoleului a atras atenția autorităților militare. În 1952, printr-o hotărâre a Consiliului de Miniștri, administrarea monumentelor și cimitirelor eroilor a fost transferată către autoritățile locale. A urmat o perioadă de restaurare și reabilitare.

În documentele din acea perioadă, se menționează că mausoleul a fost utilizat abuziv, fiind transformat, conform unor informații, într-un loc de întâlnire între femei și soldații sovietici. Acest lucru a fost considerat inacceptabil, mai ales că mausoleul era dedicat eroilor români și sovietici, iar trupele sovietice erau staționate în Focșani. După aceste incidente, mausoleul a fost reparat pentru a nu ofensa memoria soldaților sovietici. Poate mai știți că, în acei ani, România era sub ocupație rusească, care ne asigura eliberarea de sub burghezia avară și moșierimea lacomă ce se hrănea cu sudoarea țăranilor asupriți.” Stalin și poporul rus libertate ne-a adus!” era o strigare destul de folosită la tot felul de adunări, bine, nu chiar la nunți. Observați, vă rog, vocația rusească de eliberare, și astăzi Rusia eliberează o nație, chiar dacă împotriva voinței acesteia, care, se pare, nu prea vrea să fie eliberată și, cert, nu de ruși!

 Zona unde se află construcția a fost dezvoltată în perioada comunistă. Comuniștii aveau mare grijă de locuitorii țării ăsteia, mai ales că urma să construim comunismul, visul de aur al societății umane. Nu râdeți, n-ați fost pionieri în copilăria voastră?!

Acolo s-a construit Platforma Industrială a Focșanilor și, firesc, populația înmulțindu-se, s-au construit qvartale întregi de blocuri. Zona a căpătat numele de Focșani-Sud. După cum știm, religia nu se număra printre preocupările celor care conduceau România în acea perioadă, motiv pentru care, cu toată dezvoltarea, nu a fost construit nici un lăcaș de cult pentru toată acea zonă. Doar că Mausoleul nu mai era o construcție din afara localității ci era amplasată, acum, cumva central în zonă.

Perioada Post-Revoluționară

După 1989, destinul Mausoleului a suferit alte schimbări. În 1990, pentru a compensa lipsa unei biserici în cartierul Focșani Sud, Primăria a permis utilizarea mausoleului ca loc de cult temporar pentru comunitate, până la finalizarea construcției unei biserici. Mausoleul a fost sfințit în acel an și a fost utilizat ca biserică improvizată, deși aceasta contravine normelor bisericești, care permit folosirea unor astfel de spații pentru cult doar în cazuri excepționale și temporar.

Situația Actuală

După ce biserica nouă a fost finalizată, Mausoleul a revenit în domeniul public, mai ales că utilizarea sa ca lăcaș de cult este considerată neadecvată din punct de vedere legal.

Din 1998, conform Legii nr. 213 privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia, Mausoleul a trecut sub administrarea Direcției de Urbanism, rămânând în grija Primăriei. Mausoleul figura în inventarul Ateneului Popular ca 'mijloc fix', semn că era gestionat ca un bun administrativ.

În prezent Mausoleul Eroilor Focșani face parte din Secția „Memoriale” a Muzeului Vrancei, la fel ca toate celelalte trei Mausolee existente în Vrancea

Această istorie a Mausoleului Eroilor din Focșani ilustrează atât dificultățile de păstrare a patrimoniului cultural și memorial, cât și conflictele administrative și politice care pot afecta gestionarea monumentelor istorice.

Astăzi Mausoleul Eroilor Focșani este chiar un muzeu frumos, merită vizitat, mai ales că biletele au valoare pur simbolică: elevi, studenți - 2,5 lei, pensionari 5,5 lei, ceilalți vizitatori - 11 lei.

Are o pagină de net destul de bogată, scurte expuneri despre importanța sa, puteți afla programul de funcționare, vedea fotografii și achiziționa bilete on-line .muzeulvrancei.ro/mausoleul-focsani.

Eu, pentru a scrie acest review , am folosit și date publicate în” Ziarul de Vrancea” ziaruldevrancea.ro/specia ... ul-eroilor.html.

Ieri l-am vizitat, mi-a plăcut, sincer, vă îndemn și pe voi s-o faceți dacă aveți” prilejul ocaziei” , nu doare și nici nu îngrașă ! Mai mult, face bine la sentimentul de patriotism și simțul apartenenței la acest popor. Și, vedem eroismul românilor care au căzut pentru țara lor și cărora trebuie să le fim, veșnic, recunoscători! 

Altfel, după ce v-am zis povestea, mă tirez, haidi, pa!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 01.08.24 10:04:01
Validat / Publicat: 01.08.24 10:28:11
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 309 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Mausoleul Focșani
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[01.08.24 13:02:46]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Michi
[01.08.24 20:12:41]
»

Mausoleele de la Mărăşeşti, Mărăşti, Soveja le-am văzut de mai multe ori dar nu am ştiut că mai exista unul şi la Focşani. În 2015 am făcut ultima excursie în zonă si am scris trei reviewuri sub titlul ˝la pas prin tinuturi vrancene˝ în care am vorbit despre ele. Atunci ar fi trebuit să ne oprim şi în Focşani să-l vedem şi pe acesta. Reviewul tău completează această lacună pentru care îţi mulţumesc, stii dictonul ˝cât trăieşti, înveţi˝.

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[01.08.24 21:09:04]
»

@Michi: Sărut mâna,

nu-i nimic că nu l-ați vizitat atunci, abia aveți un motiv să reveniți în zonă. Mausoleul Eroilor Focșani merită o vizită, este o construcție aparte în acea porțiune de oraș. Nu e atât de mare ca cel de la Mărășești, cu care sunt obișnuit, fiind orașul unde locuiesc, nici la fel de frumos ca cel de la Mărăști, nici în cadrul natural ca cel de la Soveja dar, are o poveste de spus. Poveste pe care am devoalat-o eu, cu voia dvs, a celor care ați citit-o aici.

Mulțumesc pentru vizită, vorbe și vot, ordine aleatorie!

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[02.08.24 13:16:45]
»

@Yersinia Pestis: Mulțumim pentru prezentare și fotografii. Am și eu „restanțe” în ceea ce privește meleagurile vrâncene și, implicit, mausoleele dedicate Eroilor din Primul Război Mondial. În ultimii 10-15 ani au avut loc lucrări de restaurare și de valorificare turistică a acestor monumente, autoritățile județene dorind să le includă în patrimoniul mondial Unesco (economica.net/regio-refac ... dial_75446.html).

Mausoleele vrâncene au constituit subiectul mai multor proiecte de-a lungul anilor: Drumuri în memorie. Mausoleele (mausoleedinromania.ro/dru ... orie-mausoleele), Vrancea Memorial (vranceamemorial.ro), Drumul de glorie al armatei române în Primul Război Mondial (mausoleepebicicleta.ro), Mausolee pe bicicletă (mausoleepebicicleta.ro) ș. a.

Referitor la construcția Mausoleului Eroilor din Focșani iată o știre de epocă: Neterminat este şi mausoleul eroilor, clădit monumental la marginea oraşului, în cartierul regimentelor, aproape de cimitirul de onoare al urbei. În acest mausoleu vor fi aşezate rămăşiţele pământești ale morţilor pentru patrie, ale căror oseminte se găsesc astăzi în cimitirul vecin. Acţiunea se cuvine să fie sprijinită. (Universul, aprilie 1929)

Eroi au fost, eroi sunt încă!

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[02.08.24 13:53:23]
»

@tata123 🔱: Cultul eroilor din WWI a plecat din Franța, după 1920. Cum noi eram filofrancezi, era firesc ca acest curent sa prindă și la noi! Cumva, meritat, francezii, prin misiunea lui Berthelot, au modernizat armata română. Spuneam, ceva mai sus că, la Mărăști-Răcoasa s-au dat adevăratele lupte. Românii aveau, pentru prima oară, trupe de geniu pregătite cu adevărat, de aceea, la Mărăști, trupele germane au fost învinse de cele românești. La Oituz și Mărășești a fost un “pareggio” - egal, germanii n-au străpuns liniile, românii și rușii (câți din ei au mai rămas să lupte) au ținut frontul. În septembrie nemții și-au retras din trupe pe care le-au dus pe frontul din Italia. În primavara lui 1918 , guvernul lui Marghiloman (fentat de liberali) semna capitularea României în fața Germaniei, dar, România, chiar redusă la Moldova, râmânea un stat!

Mausoleele vrâncene au meritul de a ține, nestinsă, făclia mândriei naționale. Nu am cedat Germaniei, am rezistat, Dumnezeu știe cum, dar am rămas, ca neam și țară! Respect veșnic celor care au căzut apărându-și țara!

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[02.08.24 13:57:11]
»

@webmaster: Treaba ta, să nu dai vina pe mine! 😀

Zoazore
[06.08.24 00:05:57]
»

@Yersinia Pestis: SB! Revin cu un ecou adevarat!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[06.08.24 00:39:34]
»

@Zoazore: mersi!

Zoazore
[06.08.24 20:58:58]
»

@Yersinia Pestis:

Acest lucru a fost considerat inacceptabil, mai ales că mausoleul era dedicat eroilor români și sovietici, iar trupele sovietice erau staționate în Focșani. După aceste incidente, mausoleul a fost reparat pentru a nu ofensa memoria soldaților sovietici.

A ost reparat doar pentru a nu ofensa poporul rus? Dar poporul roman nu era ofensat? Asta a durut tare, sincer!

Mai mult, face bine la sentimentul de patriotism și simțul apartenenței la acest popor.

Oare cati din noile generatii mai au acest sentiment?

Judetul Vrancea musteste de istorie. Aceste patru mausolee stau marturie vitejiei acestui popor.

Pe mine m-a facut pioniera la Mausoleul de la Marasesti. Si acum imi amintesc emotiile acelei zile, mai ales ca bunicul dinspre tata a murit pe front in al doilea Razboi Mondial, impreuna cu alti doi frati, iar celalat bunic a fost prizonier 5 ani la "poporul eliberator rus" din 1945 pana in 1950. Niciodata nu a vrut sa ne povesteasca cum a fost acolo. Daca il intreba vreunul dintre nepoti, se innegura la fata, tacea si ochii ii scaparau de manie.

Multumesc pentru aducerea in amintire a acestui fragment din istoria noastra.

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[06.08.24 21:40:54]
»

@Zoazore: Noi, poporul român, aveam principii sănătoase după care ne conduceam viața, multe din ele luate din perceptele biblice, cu alea 10 sau câte-or fi de porunci :” sa nu minți!” , “să nu furi” , “sa nu omori” , era ceva și cu nevasta altuia…

Din păcate, ca la toate națiile, și la noi sunt indivizi slabi care, sub presiune, cedează. “Presiunea” inseamnă multe: ocuparea unei funcții, mâncare mai multă și mai bună, mașină mai bengoasă, nevastă mai blondă și cu craci mai lungi…

Mulți dintre noi, ahtiați după îndeplinirea dorințelor noastre, suntem dispuși să ne vindem sufletele, “Faust” nu e, așa, o legendă, Goethe a știut, el, ceva!

De aici, din dorința de a-ți îndeplini bucuriile, fără muncă și luptă, doar pe pupat în coor, a apărut spiritul ăsta, de râmă. “Spunem si ne comportăm cum vrea s-audă stăpânul, că, deh, mie mi-e bine!”

De asta am acceptat ca rușii să ne dea ora exactă de la București, am fost și suntem conduși de unii care au avut coloana vertebrală din muci, indiferent cât de tare călcai pe ei, după ce se lățeau, reveneau la forma inițială. Și, al dreaq, mimau și demnitatea!

N-am scăpat nici acuma de asta, azi, la toate nivelurile, vedem același lucru: de la Cotroceni, la ultimul șefuleț de moară de vânt, fiecare crede că-mpărățește lumea, uitând că, la o adică, suntem niște praf! De aia, cred io, care-s cumplit de destept, ți-ai dat seama, că nu ne vom face bine, ever, nu mai avem principii, credem că a face concesii este “orientare” iar pe cei de nu acceptă umilirea îi catalogăm drept “anacronici “. Ne-am creat false probleme, pe care ardem să le rezolvăm: sex, sexism și bulling, nu mai muncim pemtru mâncare și, de-aia facem apologia făinii de greieri, că, nah, asta e mocca...

Dar, iacă, o dădurăm în subiecte serioase, zic, mai bine-un cântec vesel să cântăm, că viața-i scurtă și chiloții ne strâng, să trăim ca parameciul, din reflexe, așa, ca la barbut, “la ce vine” ! Atenție, câștigi cu 3-3,5-5 și 6-6. La 6-5 mai dai o dată și iei jumate …Dar, vezi să nu dai vreo gherlă de 2-1…

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂMuzee în Focșani:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074214935302734 sec
    ecranul dvs: 1 x 1