ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.05.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Ghimbav [BV]
ÎNSCRIS: 14.07.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAR-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Pentru doar câteva ore, o călătorie în timp... la Muzeul de Egiptologie din Cairo!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Îmi revine sarcina foarte ciudată de a vă povesti astăzi despre un muzeu excepțional, pe care sunt sigură că mulți și-ar dori să-l vadă, chiar dacă poate nu sunteți toți amatori de muzee :p numai că la sfârșitul articolului, atunci când va trebui să vă recomand sau nu... dar haideți să începem!

De ce vă spun asta: pentru că este cred, o situație unică, cea în care mă aflu, de a povesti iubitorilor de istorie, de Egipt Antic și nu numai, despre un muzeu, care probabil de mâine, poimâine, nu va mai fi.

Sigur că va exista The Grand Egyptian Museum, în orașul Giza, la cca 8-10 km de Cairo, pe deal, cu vedere la frumoasele piramide. Dar acest muzeu este încă în curs de amenajare. Se pare că atunci când va fi gata, va fi cel mai mare și modern muzeu de arheologie și egiptologie din lume. Dar până atunci să revenim la vizita noastră, la Cairo.

Adresa:

Midan El Tahrir Geographical Society Building, Cairo 11511 Egypt

Intrarea muzeului este pe strada Meret Basha.

egyptianmuseum.gov.eg

Biletul costă:

- 200 de lire egiptene pentru adulți

-gratuit pentru copii sub 6 ani

-taxa pentru fotografiat cu aparatul foto fără blitz = 50 de lire

-video = 300 lire

Cu telefonul puteți face poze liniștiți, fără blitz.

Programul este de la ora 09.00-17.00

Ultimele bilete se vând la 14.30.

Câteva date despre istoria muzeului:

În 1835 guvernul egiptean, prin vice-regele Mohammed Ali, care interzice definitiv exportul de antichități, înființează un muzeu lângă Grădina Ezbekieh, care va găzdui multe obiecte egiptene antice. Acesta devine din ce în ce mai neîncăpător pe măsură ce se desfășoară cercetările arheologice la mormintele din Valea Regilor, Teba Antică sau Piramide. Rolul primordial în „adunarea” și colecționarea artefactelor, după săpăturile din 35 de situri, o are arhitectul și egiptologul francez, François Auguste Ferdinand Mauriette, care este considerat fondatorul muzeului.

Cum spuneam, clădirea muzeului devine insuficientă ca spațiu, iar în 1855, Ducele de Austria, Maximillian, angajează un arhitect francez pentru a proiecta și construi un nou muzeu. Acesta va fi construit pe malul Nilului la Boulaq. Dar zona se dovedește a fi improprie, din cauza numeroaselor inundații ale fluviului, iar în 1878, după inundații masive, muzeul trebuie să fie mutat rapid și artefactele sunt duse într-un alt loc, în orașul Giza, la Palatul Regal, Ismail Pașa.

Aici vor rămâne până în 1902, atunci când vor fi aduse din nou în Cairo, în clădirea actualului muzeu, în Piața Tahrir.

În timpul Revoluției din 2011, cunoscută și sub numele de Primăvara Arabă, muzeul este vandalizat, atunci sunt distruse sau sustrase diferite obiecte, sau chiar mumii.

Clădirea actualului muzeu, este construită de niște italieni, Giuseppe Garozzo și Francesco Zaffarani după proiectul unui arhitect, tot francez, Marcel Dourgnon.

Stilul arhitectural al clădirii este un amestec de influențe artistice, arhitectură franceză din Beaux-Arts din secolul XIX, alături de influențe renascentiste italiene, coloane și arce clasice greco-romane în sălile mari dar și reproduceri ale templelor antice egiptene la intrarea în săli.

Desigur că în timp, clădirea a suferit diverse modificări, au fost adăugate facilități noi, cum ar fi iluminarea naturală sau partiționarea diverselor săli de expoziție.

Muzeul de Antichități Egiptene-Muzeul din Cairo-Muzeul de Egiptologie, este cunoscut sub toate aceste denumiri, este reperul pentru toate muzeele de acest fel, construite în lume și desigur conține colecția cea mai importantă de artefacte egiptene antice din toată lumea, cca 120 000 de obiecte. Suprafața clădirii este de 13 600 m pătrați și colecția pe care o deține acoperă toată perioada de la preistorie până la cea greco-romană.

Egiptologia este un domeniu de studiu dedicat cercetării și conservării culturii egiptene antice și este recunoscută ca fiind una din ramurile care îmbină atât cultura, istoria dar și arheologia.

Cert este că Egiptul Antic a influențat direct dezvoltarea multor civilizații, precum cea africană dar chiar și pe cea europeană din istoria antică, iar muzeul a fost un model pentru celelalte muzee din lume precum cea din Paris, Torino sau Berlin.

Clădirea frumoasă a muzeului, prea roz după cum spun unii, cărămizie aș spune eu, cu o cupolă centrală înaltă, se află în centrul capitalei Cairo, în celebra Piață Tahrir, acolo unde a avut loc și Revoluția Egipteană din 2011.

Autocarele opresc în apropiere, în fața hotelului Ritz-Carlton, debarcând turiștii, care se trezesc în curtea imensă a muzeului, acolo unde fiecare turist se grăbește să-și facă selfie. La o privire mai atentă vedem deja că în fața clădirii tronează obeliscul lui Ramses al II-lea dar și Sfinxul lui Tutmes al III-lea, sculptat din granit roșu. Pe stânga, într-un cadru frumos, într-un mic părculeț, sunt busturile savanților și cercetătorilor, al egiptologilor care au contribuit de-a lungul vremii la realizarea acestui imens proiect.

În ziua de azi, vizitatorul intră printr-un hol frumos, în centrul fațadei principale. Aici avem o arcadă flancată de două coloane ionice și decorată cu un cap al zeiței Isis. În perete avem așezate două figuri feminine în relief, ce ar reprezenta Egiptul de Sus și Egiptul de Jos, Valea Nilului și Delta. Deasemenea întâlnim panourile de onoare cu numele a numeroși egiptologi și a tuturor celor care au contribuit la conservarea antichităților egiptene.

Sigur că toate astea pot fi ușor trecute cu vederea din cauza aglomerației, în plus acum sunt instalate detectoarele de metal prin care trebuie să trecem precum și pentru controlul de bagaje. Este un lucru necesar, în urma atentatelor mai vechi, dar îți poate „fura” din detalii.

Compartimentarea muzeului:

Fațada principală, în stil neoclasic, este acoperită de zeițe egiptene, dar executate în stil grecesc, iar inscripțiile de pe plăcile de marmură sunt în limba latină. Tot fațada, prin intrarea principală, împarte cum ar veni clădirea în două părți identice, mai ușor de accesat pentru fluxurile de turiști.

Clădirea este formată dintr-un subsol și două etaje.

Subsolul este format din bolți, stâlpi și pereți de susținere, fiind locul perfect pentru a depozita diferite antichități descoperite în timpul săpăturilor.

Primul etaj cuprinde o sală imensă și alte 51 de camere mai mici, iar etajul al doilea are un coridor mare și alte 55 de camere mai mici, dispuse circular în jurul sălii imense de jos, astfel că de oriunde te-ai uita ai vizibilitate spre sala suprinzătoare, sub cupola clădirii.

Cu alte cuvinte putem spune că există o secvență de spații mai mici dreptunghiulare de la est la vest cu o rotondă în centru cu o înălțime mare cu un luminator natural prin tavanul de sticlă și cupolă.

S-a creat și un sistem de ventilație pentru a permite fluxul natural al aerului, precum și pentru a putea menține o atmosferă corespunzătoare diverselor camere cu specific- de exemplu în sala mumiilor.

La primul etaj, sau parterul, cum este de fapt cunoscut de mai toți vizitatorii, sunt prezentate o vastă colecție de monede, textile-pânze găsite în sarcofage, papirusuri utilizate în lumea antică. Cele mai multe papirusuri sunt fragmente, pot fi rupte, deteriorate, dar există și cel mai mare, mai lung papirus din lume Papirusul Yuya.

Ele sunt scrise în limba egipteană veche cu hieroglife, arabă, latină sau chiar greacă. Deasemenea monedele sunt din aur, argint și bronz, fiind și ele atât egiptene, grecești, romane sau islamice.

Totuși, piesele de rezistență, sau cele care „îți iau ochii” cum se spune, sunt imensele statui, artefacte din Regatul Nou, adică din perioada 1550-1069 Î. Hr.

Se cunoaște faptul că obiectele din această perioadă sunt mult mai mari ca cele din perioadele anterioare. În afară de statuile colosale cum ar fi cea a lui Amenhotep al-III-lea și a soției lui, Tiye, apoi statuile faraonului Khafra, a lui Menkaura, a lui Ramses al II-lea, statuia mai mică a lui Khufu, există și o colecție impresionantă de sicrie și sarcofage.

Multe statui mari, statuete mai mici, figurine, grupuri statuare, cum ar fi Triada Menkaura, toate sunt deosebit de frumoase. Multe sunt din granit roșu sau gri.

Piesele expuse la parter sunt dispuse cronologic de la perioada predinastică până la perioada greco-romană în sensul acelor de ceasornic.

O colecție importantă o reprezintă seria formată din Măștile funerare ale lui Thuya și Yuya și a mumiilor lor. Yuya este tatăl reginei Tiye, soția lui Amenhotep al III-lea, mama lui Akhenaton. Thuya este soția lui Yuya, care deține titluri importante, religioase, dar și cea de Mama Regală a marii soții a regelui.

La etaj sau al doilea dacă luăm în calcul și subsolul (dar cel mai mulți turiști nu știu de el, deoarece nu se vizitează), găsim artefacte din ultimele două dinastii ale Egiptului Antic, obiecte descoperite în mormintele faraonilor Thutmosis III, Thutmosis IV, statuia din granit roșu a reginei Hatshepsut dăruind ofrande sau Hatshepsut-sfinxul din granit, precum și alte multe artefacte din Valea Regilor, o colecție impresionantă din mormântul lui Tutankhamon, a lui Psusennes I, dar și o sală dedicată lui Amenhotep IV, devenit ulterior Akhenaton și a soției sale, regina Nefertiti.

Nu pot să uit de colecția de bijuterii din aur și argint, brățări, inele și coliere, decorate ori nu cu multe pietre prețioase, scarabeii aducători de noroc, foarte multe piese din alabastru, lemn, fildeș, aurite, arme, pumnale și sulițe, statuete shabti, vaze și obiecte decorative.

Am mai văzut dulapuri, cufere, lăzi- frumoase, cutii pentru bijuterii decorate cu diferite modele colorate, din lemn aurit, sau cu hieroglife care prezentau parte din istoria persoanei ce le deținea.

Deosebit de frumoase sunt cele din colecția descoperită în mormântul lui Tutankhamon, tronul lui decorat cu pietre prețioase, cu imaginea lui în relief și a soției lui-Ankhesenamon, carul lui de război, un evantai din pene de struț, sau statuia lui de dimensiunea sa din viața reală, statuia lui Anubis, găsită la intrarea în mormântul lui, ca simbol pentru paza și protecția în viața de apoi.

Piesa de rezistență este fără îndoială Masca Funerară a lui Tutankhamon, aflată într-o sală separată, unde nu am avut voie să facem poze, de aceea cea pe care v-o arăt este de pe net. Este una din cele mai valoroase opere de artă din lume, are o greutate de cca 10 kg, din aur masiv și se crede că reproduce fidel fața regelui Tut (cum i se mai spune). Pe lângă aur mai conține lapis lazuli-sprâncenele și la barba împletită, cornelian, obsidian-pupilele, cuarț - ochii, turcoaz, amazonit și sticlă colorată, faianță și alte pietre, în special la guler.

Pe spate și umeri are inscripții cu hieroglife în zece linii verticale și două orizontale, despre care se spune că este o vrajă :)

Pe lângă masca impresionantă, sarcofagele regelui, trei la număr, sunt expuse, iar una dintre ele este din aur masiv, foarte frumoasă, ornată cu multe hieroglife, cântărind undeva la 110 kg.

Trebuie să vă spun și de sala dedicată lui Psusennes I, unde în afara măștii funerare din aur, mai găsim foarte multe bijuterii din aur, coliere, brățări, sandale, mărgele, etc.

Foarte tare însă, m-a impresionat sala, dar mai ales povestea faraonului Amenhotep al IV-lea, al zecelea conducător al dinastiei a XVIII-a. Numele lui înseamnă „Amon este mulțumit” .

După cel de -al cincilea an al domniei sale, el renunță la politeism, recunoscând un singur zeu căruia i se va închina, Aton. Mulți spun că este o formă de monoteism absolut, alții sunt de părere că a fost doar idolatrie exagerată.

Atunci își va schimba și numele în Akhenaton.

El va avea o domnie foarte reușită, face o adevărată revoluție religioasă, culturală, dar bineînțeles toate astea nu sunt pe placul multor persoane influente, mai ales preoților. El va muta și capitala de la Teba la Amarna. Adesea el a fost descris ca fiind enigmatic, revoluționar, cel mai mare idealist al lumii sau chiar- nebun.

Reformele lui au fost majore, atât religioase, dar în special în cultură, stilurile de artă au înflorit în timpul domniei sale-stil cunoscut sub numele de „artă Amarna” . În acest stil, reprezentările oamenilor, a animalelor sau a plantelor sunt mai realiste, expresioniste.

Nu mai puțin cunoscută este soția lui, prea frumoasa regină Nefertiti, al cărei cap-sculptură, l-am regăsit în aceeași sală.

Akhenaton este fiul unor mari personalități- faraonul Amenhotep al III-lea și a soției Tiye, reprezentați în cele mai impunătoare statui din muzeu. Prin testele ADN efectuate în ultimii ani, s-a descoperit legătura lui cu Tutankhamon, regele Tut, acesta fiind copilul lui Akhenaton cu Nefertiti, după unii, ori cu o altă soție, după alții. Tocmai de aceea, regele Tutankhamon s-a numit în primii ani de viață, Tutankhaton, apoi după moartea tatălui, și-a schimbat numele în ceea ce știm noi azi.

Mai mult de atât, a șters cam toate din realizările tatălui, a dărâmat ce a construit, a mutat înapoi capitala la Teba, desigur la „sfaturile” apropiaților și a revenit la politeism recunoscându-l din nou pe Amon.

Și aș putea continua cu o grămadă de lucruri aflate atunci sau mai târziu, de la ghid sau de pe net, dar îmi închipui totuși că vă plictisesc teribil. Nu știu despre voi, dar eu sunt fascinată de Egiptul Antic. :) și să știți că aș putea povesti la nesfârșit...

Pot acum doar să spun că mie mi-a plăcut foarte mult muzeul, mi-aș fi dorit să pot sta mai mult, pentru a putea cuprinde tot ce se poate vedea, deoarece sunt conștientă că am văzut doar așa... câte ceva. Nu-mi rămâne decât să sper că voi mai ajunge în țara faraonilor, să vizitez și viitorul muzeu despre care v-am spus la început, The Grand Egyptian Museum (GEM).

Vă voi mai explica câte ceva la poze, dacă am uitat să vă spun aici despre artefactele pe care le-am văzut la muzeu.

Dacă recomand? Da, din toată inima, atât pentru actualul muzeu, atât cât mai este activ, apoi de ce nu, pe celălalt-GEM.

 

Webmaster, o rugăminte: youtu.be/9NTnSCiu1HQ - mulțumesc frumos!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de maryka in 12.05.21 20:18:06
Validat / Publicat: 12.05.21 21:56:43
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în EGIPT

VIZUALIZĂRI: 6478 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

32 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Vedere laterală spre Statuile lui Amenhotep al III-lea și soția Tiye.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 56600 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2

32 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 32
webmasterX
[12.05.21 20:50:52]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

marykaAUTOR REVIEW
[12.05.21 21:20:24]
»

@webmasterX:

Mulțumesc frumos!

webmasterPHONE
[12.05.21 21:31:36]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

marykaAUTOR REVIEW
[12.05.21 22:00:37]
»

@webmaster:

Mulțumesc frumos!

adsoPHONE
[12.05.21 23:29:02]
»

Felicitări pentru articol!

Acum văd un reportaj pe History: se pare că Nefertiti a născut doar 6 fete. Tutankhamon ar fi fiul lui Akhenaton cu o altă soție, care îi era soră bună, după ambii părinți - de unde și problemele de sănătate pe care le avea.

De altfel, tronul Egiptului se transmitea bărbaților, dar doar prin femei: cel care urma la domnie trebuia să ia în căsătorie propria soră. Era caz fericit când era soră vitregă.

Nicio dinastie nu a rezistat mai mult de 200 de ani.

crismisPHONE
[13.05.21 08:48:52]
»

Am vizitat acest muzeu acum mulți, mulți ani, într-o conjunctură favorabilă (din care nici mie nu-mi venea a crede că s-a nimerit să fac parte!). Eram foarte tineri și, după 3-4 zile de flendureală pe la piramide, dar mai ales pe la piscina resortului, i-a venit rândul muzeului. La finalul vizitei, rămasă multă vreme cu gura căscată și cu o mie de întrebări în gând, am realizat că, dacă vrei să-ți faci cât de cât o idee despre o cultură și un popor, trebuie să începi cu muzeul cel mai reprezentativ pentru acestea (istorie/arheologie etc). Cred că în momentul acela s-a schimbat ceva (în mod ireversibil) în structura mea turistică. De atunci a început, cred, să-mi scadă interesul pentru piscine și resorturi și să mi se deștepte altfel de curiozități...

Frumoasă și cuprinzătoare prezentare, felicitări! Am fost surprinsă să recunosc în fotografiile tale câteva din exponatele pe care le-am admirat și eu cândva...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][10 voturi]
micutzuPHONE
[13.05.21 09:23:42]
»

Salut. Foarte interesant acest muzeu pe care îl asemăn cu muzeul de arheologie din Atena.

marykaAUTOR REVIEW
[13.05.21 09:42:40]
»

@gpopa:

Mulțumesc frumos pentru aprecieri!

Adevărul este că și eu urmăresc cam tot ce apare la tv. Da, acum datorită tehnologiei moderne, se fac CT-uri, ADN-uri, așa că pot afla mult mai multe lucruri. Este un fapt cunoscut că aproape toți faraonii s-au căsătorit cu surorile lor, da, bine spus, fericit caz de era soră vitregă. Chiar și Tutankhamon s-a căsătorit cu sora sa vitregă-Akhesenamon.

La fel și Ramses al II-lea, Cel Mare, după fericita căsătorie cu Nefertari, tot soră de -a lui, cu care s-a căsătorit la 15 ani, a mai avut cca 100 de femei-soții, amante, foarte mulți copii- cel puțin o sută.

Oricum fascinantă povestea lor!

O zi frumoasă!

marykaAUTOR REVIEW
[13.05.21 09:50:24]
»

@crismis:

Mulțumesc frumos!

Mă bucur că ai fost acolo, deasemenea sunt foarte fericită că am ajuns și eu , în ultimul moment cum s-ar spune și da, m-a fascinat! Atât prin obiectele în sine, dar mai ales prin poveștile din spatele lor. Sigur că știam multe lucruri, la tv doar să nu vrei, să nu vezi și să nu auzi, deoarece mereu sunt reportaje despre Egiptul Antic, este un domeniu de studiu „for ever” . doar că acum, văzând o statuie sau alta, am dorit să citesc, să știu tot ce se poate despre persoana respectivă.

Sigur că noul muzeu se anunță a fi „cel mai cel” ... cu mai multe exponate, așa că este firesc să-mi doresc a-l vedea. Dar va fi pe cont propriu, dacă va fi, pentru a putea viziona în voie.

O zi faină îți doresc!

marykaAUTOR REVIEW
[13.05.21 10:08:36]
»

@micutzu:

Mulțumesc frumos.

La Atena încă nu am ajuns la muzeul de arheologie, dar încă visez la asta.

Dacă pe viitor revenim la normalitate, sper să ajungem toți în locurile pe care ni le dorim.

doinafil
[13.05.21 12:23:16]
»

@crismis:

Eram foarte tineri și după 3-4 zile de flendureală pe la piramide, dar mai ales pe la piscina resortului, i-a venit rândul muzeului...

(și)

... Cred că în momentul acela s-a schimbat ceva (în mod ireversibil) în structura mea turistică. De atunci a început, cred, să-mi scadă interesul pentru piscine și resorturi și să mi se deștepte altfel de curiozități...

Mare dreptate ai! Un loc sub soare și o apă pentru bălăceală sunt mai ușor de găsit, dar muzee ca acesta, sau ca altele (și nu numai), nu găsești la tot pasul! La tinerețe suntem (eram) mai puțin interesați de cultura altor popoare! Și asta - în mod sigur - nu din cauza ignoranței! Prioritățile, însă, erau altele la acea vârstă. Cu cât coborâm pe panta vieții, cu atât suntem mai avizi de cunoaștere, de descoperirea unor locuri și lucruri neștiute și nevăzute! (la mine așa se întâmplă

doinafil
[13.05.21 12:36:44]
»

Frumoasă și laborioasă expunere, @maryka, pentru care îți mulțumesc!

Te felicit, deasemenea, pentru răbdarea de-a încărca atât de multe poze, de fiecare dată când scrii un articol!

Nu știu dacă voi ajunge curând și în Cairo, la muzeu. Voi vedea, în schimb, (cel puțin așa îmi doresc!) mormântul lui TUT. Sper să fie spre sfârșitul lunii mai. Să dea Domnul să ne revedem cât mai curând, sănătoși și voioși!

marykaAUTOR REVIEW
[13.05.21 14:14:02]
»

@doinafil:

Vă mulțumesc mult pentru cuvintele frumoase!

Oriunde aș merge, mie îmi place să fac poze, multe poze Dacă mie îmi plac, aș vrea să ofer posibilitatea și altora de a vedea prin ochii mei, să dăruiesc din frumusețea, ori în cazul acesta mostre din istoria omenirii și celor ce nu pot vreodată ajunge acolo.

Mă bucur și vă doresc să puteți realiza vacanța în Egipt, unde, pe lângă incredibila mare, aveți la dispoziție istoria și colosalele obiective ce nu ar trebui ratate sub nici o formă.

La mormântul lui Tutankhamon, în Valea Regilor trebuie să aveți pregătiți 400 lire egiptene. Se achită acolo, la fața locului și doar în lire. Noi nu am intrat, doar am privit puțin înăuntru, însă mai toate obiectele descoperite, importante sunt la muzeu, în Cairo sau în alte muzee din lume.

Vă pup cu drag, sănătate și călătorii plăcute!

mprofeanu
[13.05.21 15:38:43]
»

@maryka: Frumoasă plimbare în lumea antică egipteană! Frumoasă expunere, am fost și eu acolo împreună cu tine și mi-a plăcut. Egiptul este unul din locurile în care vreau să ajung, sunt mare iubitoare de istorie și nu pot rata așa ceva... până atunci citesc și mai adaug noi și noi informații.

marykaAUTOR REVIEW
[13.05.21 19:49:12]
»

@mprofeanu:

Dacă vă doriți asta, sigur veți ajunge acolo, pentru că acum e parcă mai ușor ca oricând.

Mă bucur că v-am „purtat” prin muzeu și vă mulțumesc că ați fost cu mine!

Muzeul este deosebit, îmi pare rău doar că nu am văzut mai mult. Dar așa se întâmplă când ești cu un grup și trebuie să urmezi niște reguli, un program. Cred că tocmai de asta noi de fel, umblăm hai-hui de capul nostru.

Deși aici este nițel mai sensibilă zona, unde poate nu este recomandat să circuli oriunde și oricând, văd că se mai obișnuiește și pe cont propriu. Eu cu siguranță m-aș întoarce în Cairo, atât pentru orașul vechi, cât și pentru viitorul muzeu.

Toate cele bune și o seară frumoasă!

krisstinnaPHONE
[13.05.21 20:28:53]
»

@maryka: Eu cred că ai scris prea puțin, aș fi citit pagini întregi și nu mă plictiseam, sunt fascinată de faraoni

Cu toate astea, sincer, eu îi văd pe toți urâți, ca și pe regii/împărații și reginele/împărătesele tuturor timpurilor. Asta am observat și la Schonbrunn și la casa regală a Angliei, la a noastră, ma pot uita la pozele tuturor și se vede clar că sunt mult mai urâți decât oamenii obișnuiți.

Se cuplau între ei, groaznic obicei, de-aia erau/sunt toți la fel.

Foarte frumos ai povestit!

Felicitari!

marykaAUTOR REVIEW
[13.05.21 20:56:39]
»

@krisstinna:

O, mă bucur că sunt și în asentimentul tău, că împărtășim aceeași pasiune, fascinație pentru Egiptul Antic. E atât de ciudat și interesant că pasionează pe foarte mulți oameni și exact cum spuneam mai sus, este un domeniu ce va fi studiat pe vecie... mereu se mai descoperă ceva, ori pe baza metodelor noi, pot confirma sau infirma diferite ipoteze.

Când am fost acolo în Valea Regilor, ne-am uitat de jur-împrejur, erau munți de piatră peste tot. Dedesubt, o fi plin de morminte încă nedescoperite. Iar dacă forma de relief era aceeași și acum câteva mii de ani, cât de greu le-a fost să sape acele galerii...

La doi pași de aleea principală era un spațiu delimitat, era nou descoperit, se săpa de zor...

Să știi că unii faraoni erau drăguți

Mulțumesc că m-ai „urmat” , te pup cu drag!

krisstinnaPHONE
[13.05.21 21:29:13]
»

@maryka: Am citit de curând Labirintul lui Osiris, nu am dormit câteva nopți, eu când citesc sunt in carte, alături de personaje

Aaa, și Rubinul cu 7 stele mi-a plăcut.

Urmăresc cu interes și documentarele despre Egipt, e o altă lume, așa cum acest muzeu e altceva, e special.

Asta cu "drăguții" a fost tare! Ăia sunt "contrafăcuți", crede-mă. Ești scumpă!

marykaAUTOR REVIEW
[13.05.21 21:38:24]
»

@krisstinna:

irinad
[13.05.21 22:04:24]
»

Interesant articol despre un subiect la fel de interesant şi incitant. Nu am reuşit să-ţi scriu decât acum câteva cuvinte. Adevărul este că Egipul antic cu ai săi faraoni şi cu a sa lume complexă vor fascina întotdeauna iubitorii de antichităţi şi nu numai. Tu ne-ai prezentat în stilul tău, adică uşor de urmărit şi de înţeles-exact pe gustul meu-, acest obiectiv cu tot ce are mai de preţ şi îţi doresc să mai ajungi şi altă dată (o vacanţă în plus, merită!) în Egipt pentru a vizita şi noul muzeu care, mă gândesc, că ar fi cel puţin la fel de atrăgător.

Noapte liniştită îţi doresc! Te îmbrăţişez cu drag!

marykaAUTOR REVIEW
[13.05.21 22:24:22]
»

@irinad:

Ca de obicei, mă bucur mult pentru vizita ta, iar părerile tale sunt foarte importante pentru mine.

Adevărul este că nici eu nu aș fi zis că mă va impresiona atât de mult tot ce am văzut, știi, acolo la fața locului, totul este mai credibil, mai palpabil...

Pe măsură ce vezi una-alta, cumva te transpui parcă în fascinanta lume antică egipteană, încercând să-ți imaginezi cum trăiau ei. Cum de peste mii de ani, atracția este mereu mai puternică? Misterul este parcă mai intens ca niciodată.

O noapte liniștită, mulțumesc pentru tot! Te pup cu drag!

elenaadinaPHONE
[14.05.21 20:09:13]
»

Felicitări pentru articol și pentru fotografii!

Am fost și eu la acest muzeu în 2005 dar nu am putut face poze, dar mulțumită ție m-am plimbat cu placere în prezent...

Ma alătur celor pasionați de Egiptul antic și aștept cu nerăbdare deschiderea noului muzeu...

Pana atunci citesc cărți și urmaresc documentare... Nu am suficient timp cât îmi doresc în acest sens, mi-ar place sa învăț și hieroglifele dar nu am găsit o carte în limba romana...

Poate ne grupam mai mulți și vizitam noul muzeu împreună, ce ziceți?

Nu ar fi minunat?

marykaAUTOR REVIEW
[14.05.21 20:38:22]
»

@elenaadina:

O, dar ce idee incitantă! Cum ar suna o mini-întâlnire AFA la Muzeul din Cairo?

Mi se pare super tare și mi-ar place maxim. Mai rămâne doar să așteptăm deschiderea și sperăm să fie la înălțimea promisiunilor!

Hieroglifele sunt foarte frumoase, alfabetul este cel puțin interesant, am primit de la atelierul de papirus, de unde am cumpărat un exemplar înrămat frumos și un cartonaș cu acest alfabet. De altfel nici nu este foarte greu.

Până atunci însă, toate cele bune și o seară faină!

Michi
[15.05.21 09:28:07]
»

@maryka: Exceptional review. Toată viaţa mi-am dorit să văd Egiptul şi Parisul dar nu s-a putut decât în 1991 când am putut ieşi din ţară. La muzeul de egiptologie am fost de două ori: prima dată cu grupul, a doua oară în aceeaşi excursie pe cont propriu cu bilet de 10 dol, în timp ce ceilalţi turişti au vizitat bazarul. Voiam să mai văd odată sala lui Tutankamon, mumiile, statuile, sarcofagele. După 30 de ani, ţinând seama că întretimp şi neuronii au lucrat pe invers, uitându-mă la fotografiile tale, în mintea mea le amestec cu artefactele egiptene pe care le-am văzut la British Museum (inscripţia de la Rosetta), Neues Museum (o altă Nefertiti), Metropolitan Museum, Louvru si chiar o itinerantă care a avut loc la Buc. anii trecuţi. La muzeul din Cairo nu se putea fotografia, aşa că pozele tale sunt un cadou pentru mine.

O singură mare nedumerire am. Singura poză pe care am făcut-o - vezi foto a fost în curtea muzeului în care era statuia lui Auguste Mariette, fondatorul primului muzeu (1863). El este înconjurat de busturi dispuse în hemiciclu ale unor mari egiptologi printre care Champollion, cel care a descifrat hieroglifele inscripţiei de la Rosetta, aflată la British Museum.

Ca fundal este peretele alb nu portocaliu al muzeului. Nu erau în faţa muzeului nici sfinxul, nici zeităţile egiptene. Pentru că nu am putut ataşa fotografia la reviewul tău, o postez şi la grupul AFA al Mariei .Poate că faţada a fost refăcută după ˝primăvara arabă˝din 2011, când a fost şi înlocuit bustul lui Mariette cu sfinxul? Nu cred că după vandalizare i s-a atribuit un alt amplasament

Dacă citeşte Cornel acest ecou poate ne spune unde apare fotografia postată de mine în legătură cu subiectul?

webmaster
[15.05.21 10:10:29]
»

@Michi:

Dacă citeşte Cornel acest ecou poate ne spune unde apare fotografia postată de mine în legătură cu subiectul?

Fotografiile NEatașate vreunui review apar în rubrica” Fotografii din această destinație” - în cazul de față în rubrica” Fotografii Muzee în Cairo” , adică aici:

amfostacolo.ro/poze-fotoi ... o-cairo&id=8066

Dacă autoarea review-ului e de acord, fotografia respectivă se poate atașa, prin excepție, review-ului său

Michi
[15.05.21 11:16:38]
»

@webmaster: Mulţumesc. Oricum am postat-o şi în grup AFA oficial, Maria

marykaPHONEAUTOR REVIEW
[15.05.21 11:31:10]
»

@webmaster:

Sigur, se poate atașa.

marykaAUTOR REVIEW
[15.05.21 11:47:09]
»

@webmaster:

Cred că s-a întâmplat ceva, nu mai apar pozele în dreapta articolului.

Michi
[15.05.21 12:01:09]
»

@maryka: Pozele apar cu desfăşurare orizontală imediat după review sub prima poză selectată. Personal eram obişnuită cu 20 poze postate în dreapta articolului şi restul te trimitea la desfăşurător. Când erau puse în dreapta, aveai privire de ansamblu, eventual comentai, aşa, e poză cu poză. Asta a fost părerea mea dar eu sunt cam conservatoare. Nu cumva poza pe care am pus-o eu cu muzeul în 1991 a produs un deranjament? (întreb şi eu ca prostul)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marykaAUTOR REVIEW
[15.05.21 12:47:25]
»

@Michi:

Mulțumesc frumos pentru aprecieri!

Mi-a plăcut tare mult să mă plimb printre atâtea exponate antice, cumva parcă am dat timpul înapoi. Faptul că am putut face și poze a fost și mai bine. La controlul bagajelor mi-au văzut și aparatul foto din rucsac, așa că a trebuit să ieșim să-l lăsăm în cutiile de depozitare. Cum nu le-am găsit repede, soțul a preferat să plătească taxa pentru fotografiat de 50 de lire, așa că am făcut poze și cu aparatul.

M-am uitat din nou la poze, mă gândeam eu că am pus și poza cu busturile egiptologilor și într-adevăr, este P 84 în care se văd acestea, ba chiar și mormântul din marmură a lui Auguste Mauriette.

În fața intrării nu am văzut altceva decât sfinxurile, sunt două și în plus statuile lui Ramses. Dar este posibil să-mi fi scăpat? Din poze nu aș zice.

Știu de pozele desfășurate, spuneam doar că nu mai sunt acolo pe dreapta.

Mulțumesc mult pentru vizită și lectură, sper să ajung și în celelalte mari muzee ale lumii de care ați pomenit și d-voastră!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, doinafil, elenaadina, irinad, maryka, Michi, micutzu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂMuzee în Cairo:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.11092400550842 sec
    ecranul dvs: 1 x 1