GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cuvant inainte
V-am ramas dator cu un review de cazare, despre un motel, ce insoteste marile “cutii de sardele umane” care, in zilele caniculare, parca fierb in suc propriu, adica bazinele termale din Tasnad, loc in care, vara, la mare cautare nu sunt tonele de caldura ci miligramele de umbra si bauturile racoritoare.
Motelul Marissa
E-un motel excelent. Un “super-motel”. In general, eu rar ma entuziasmez in fata unor locuri de cazare, de fapt nici nu prea ma intereseaza locul unde imi pun capul la sfarsit de zi ci mai ales, cum imi petrec ziua. Dar aici, la Marissa, confortul e ostentativ, te trage de maneca, intrebandu-te parca :”Hei domnu' da la mine nu te uiti? ”.
Confort, pentru mine inseamna altceva: sai ai totul “langa camera”, adica piscina, sezlongul, restaurantul, bazarul si mini-marketul. Ei bine, aici la Tasnad, daca te cazezi la unul din motelurile Dora sau Marissa sau la hotelul Alystra, le ai pe toate, la picioare.
Scenariu SF
Cred ca urmatorul pas al progresului turistic al omenirii, pentru cei ce-si doresc un “AS” (nu doar “AI”-”all inclusiv”), “AS”, adica “all services”, nu poate fi decat acela in care odata intrat in camera, sa ai si restaurantul si mini-marketul si bazarul si piscina si tot ce-ti mai doreste inimioara, inauntru. Poate emirului Mohamed din Dubai i-am dat o idee ce va revolutiona turismul mondial, sunt sigur ca si el este abonat la review-urile noastre, nu numai alte VIP-uri din lumea buna. Iar, concret si patriotic, in cazul tarii noastre, daca am construi niste vaporase cu “AS”, pe Dunare si-n Delta, cu niste majorete care sa serveasca clientii c-un Murfaltar, direct in bazinul cu jacuzzi si niste mese imbelsugate cu excelente vinuri autohtone de Odobesti, dupa care nici nu stii pe unde s-o mai Cotesti, plus cateva market-uri cu suveniruri populare, (hand-made), servite tot de niste tinere sirene (pentru care suntem vestiti in lume) care sa ti se oglindeasca mai toata ziua in pupile, eu cred ca pe turisti nici nu i-ar mai interesa mizerabilele orasele in paragina de pe malul Dunarii sau lotcile ce se leagana pe canalele Dunarii, ametite de aburul votcii pescarilor.
Sa revenim
Motelul Marissa si Dora, sunt vecine si unite printr-o pasarela, de unde poti admira un coridor pietonal destul de lung, unde au aparut diferite spatii comerciale de prima necesitate turistica. Prin acest coridor situat intre doua motele, poti ajunge la bazar, la bai, poti intra in restaurantele motelelor, la camera de masaj sau cabinetul medical de la etajul unu al motelului Marissa, la bazinele termale interioare din acelasi motel, la un mini-market sau la o cofetarie. Sau poti sa te asezi pe o banca si sa casti gura la cei ce trec sau sa te odihnesti dupa baie.
Rezervarea camerei am facut-o din timp, prin telefon, “pe incredere”, n-am apelat la nici un “booking”, deoarece pe “Google”, gasiti numarul de telefon al receptiei motelului Marissa. E-adevarat, ca “iulie si week-end fiind”, in drum spre Tasnad, am primit un telefon de la receptie, daca nu cumva am renuntat la camera (140 lei/camera dubla), pentru ca erau mai multi doritori de cazare. Camera unde se afla receptia nu e mare, dar receptionera e simpatica si-ti spune cam tot ceea ce e de spus despre motel, statiune, inclusiv programul bazinelor termale.
Ceea ce e interesant la acest motel, e prezenta unei scari interioare, ce coboara de la etajul unu, spre bazinele interioare, asadar, poti ajunge din camera, in halat de baie sau in slip, direct in apa termala. Accesul e gratis, inclus in plata camerei. Noi am fost cazati la mansarda, camera era spatioasa. De la fereastra, aveai o privire generala asupra bazinelor exterioare. Asa ca stiai cand sa cobori, (pe la ora 9), ca sa nu nimeresti in aglomeratia de dupa pranz.
In fata motelului Marissa, exista o parcare si apoi, chiar la parterul motelului, o terasa si un restaurant. Pe coridorul dintre motelul Dora si Marissa, se face intrarea in resturantul motelului Marissa, unul ceva mai luxos, nu prea frecventat, caci in continuarea lui, spre bai, e-o terasa, care e mult mai frecventata de turistii care, dupa o balaceala mai indelungata, “se-mpiedica” mai intai de aceasta terasa, mai aproape de bai si ei prefera sa serveasca masa aici, imbracati doar in slip si slapi, (si apoi, se intorc la balaceala). Restaurantul cel luxos, cred, e pentru o iesire ceva mai romantica, la costum si papillon, mai ales in cursul serii, cand mai esti gadilat si de muzica unei orcheste care completeaza digestia.
Camera de la masarda, avea cam tot ceea ce era necesar: baie, frigider, dulap, cuier, televizor, lumina multa ce patrundea pe fereastra si pe un “oberliht” rabatabil. Cred ca proiectantul acestui complex (Marissa-Dora), s-a gandit la toate, s-a transpus in pielea unui client si s-a gandit cam de ce-ar avea el nevoie ca sa fie multumit. Si a reusit.
Totusi, daca doriti sa faceti o cura de relaxare sau tratament la Baile Tasnad, eu va sfatuiesc sa mergeti in lunile mai-iunie sau septembrie-octombrie si nu in sezon, in week-end, cand aglomeratia de client/metru patrat din jurul bazinelor o intrece si pe cea de la malul Marii Negre.
Comparatie
Acuma, daca e sa compar Tasnadul cu unele statiuni din Grecia sau Bulgaria, as putea sa laud lipsa de restricitii de la Tasnad si unele facilitati. In motel, la baie, nu esti avertizat ca trebuia sa arunci hartia higienica la cos, prosoapele ti se schimba zilnic, intre etaje, exista zone de odihna elegante, exista si-un cabinet medical, la bazinele termale interioare poti s-ajungi si-n slip pe scara interioara, rezervata clientilor motelului, exista un restaurant si doua terase la parter, etc. Pe marginea bazinelor termale, poti sa-ti asezi o limonada cu cubulete de gheata si-un pai intre ele, ca pe marginea bazinului termal de la Nisipuri din Bulgaria. In “slip si slapi” poti sa te plimbi si pe coridorul dintre cele doua hoteluri, in slip poti intra si-n mini-market sau sa servesti masa la terasele restaurantelor de pe langa cele doua moteluri. Nimeni nu se scandalizeaza, numeni nu comenteaza. Acesta zona a Tansadului este o zona a slipurilor si slapilor si nimeni nu te atentioneaza ca in marile hoteluri de lux, sau in unele manastiri ca “tinuta e obligatorie”. Cred ca patronii motelurilor fac parte sau macar simpatizeaza cu Partidul Liberal.
Si cand am mai vazut si meniul servit (la un pret modest), pe terasa (dinspre bai), a unui restaurant, cu un beef-teack cat roata carului si-o halba de bere cat un butoi, parca am revazut meniul grecesc al unei taverne din Lefkada sau Thassos.
Nu stiu de ce, dar aici la Tasnad, mi-am adus aminte si de frumoasele concedii petrecute in Grecia si-n Bulgaria.
Si totusi...
Si totusi, nu e Tasnadul tocmai paradisul terestru. La baile termale nu sunt sezlonguri suficiente. Si mai lipseste si umbra (si umbrelutele), in zilele caniculare, cand te topesti de caldura. Iar in fata motelului, spatiile de parcare sunt insuficiente, noroc ca zona cazarilor e mare si gasesti loc de parcare pe strazile din jur.
Si mai e ceva... daca te-ai dus numai pentru bai, pentru tratament, relaxare si mancare, e ok. Dar daca mai doresti sa vizitezi si alte obiective turistice, nu prea ai ce vedea. Excursii optionale nu exista. De fapt, nu prea exista nicaieri prin tara. Putine statiuni balneare din tara noastra o fac. Ei, in acest caz, Tasnadul nu seamana deloc, cu multe statiuni din Grecia sau Bulgaria.
Atentionari si contraindicatii ale bailor termale:
Avem in tara multe bai sarate si bai termale. In primele, datorita faptului ca sarea dizolvata in apa, contine unul dintre cei mai importanti dezinfectanti din natura, (ionul de Clor), nu sunt probleme cu transmiterea interpersonala a infectiilor si micozelor (ciupercilor) cutanate. La baile termale insa, daca dezinfectia apei nu se face in mod corespunzator, pot apare aceste neplaceri, mai ales in zilele de vara, cand bazinele sunt “full”. Persoanele cu sensibilitate cutanata sau cele care au unele infectii sau micoze ale pielii, n-ar trebui sa intre in apa. N-am vazut tabele de atentionare in acest sens. Nu e bine sa se depaseasca 20-30 de minute de balaceala. E mai bine sa facem mai multe balaceli, cu pauze, decat una singura si lunga (de 1-1,5 ore). Persoanele cu probleme de sanatate mai grave (hipertensiune sau hipotensiune arteriala, anemie, stari dupa infarct miocardic, diateze hemoragice, hemofilie, accident vascular cerebral, bolnavii psihici, cu epilepsie, claustrofobie, boli infectioase, sau cei cu cancer) au contraindicatie de a folosi aceste bai, destul de solicitante fizic si psihic.
Concluzie
In tara cu cele mai multe resurse minerale naturale din UE, te bucuri sa vezi ca “ceva s-a miscat si ca unele statiuni balneare “au inflorit”, precum Baile Tasnad, Baile Adorianis din Sarcau, Baile Boghis, Baile din Sanmihaiu German (Timis), Baile termale Lotus din Oradea, termele din Bucuresti, cele doua complexe saline din Praid, cele din Figa, Dej, Gherla, Mihaieni, Ocna Sugatag, Spa-ul termal din Tusnad, Baile sarate Ocna Sibiului, Baile Sarata-Monteoru, Baile termale Banffy-Toplita, Baile Olanesti, etc
Oriunde v-ati duce, va dorec balaceala placuta!
@Web, te rog videoclipul, mersi! https://www.youtube.com/watch?v=dOeY72taC3Q
Trimis de dorgo in 21.01.18 12:05:15
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TĂȘNAD. A mai fost în/la: cam peste tot
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.47350800 N, 22.56686100 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@dorgo: Încărcând inițial impresiile la o rubrică de călătorie, rubrica de CAZARE (CAMERE) a fost nedisponibilă pentru notare. Te-aș ruga să indici o notă și pentru acest capitol - cazarea / camera - folosind linkul EDIT IMPRESII, afișat cu roșu mai sus și disponibil permanent la publicare (şi timp de 30 minute după aceasta).
Ulterior, poți scrie notele de la CAZARE şi sub formă de ECOU — le vom adăuga noi în caseta tehnică.
===
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)===
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Motel Marissa, TĂŞNAD" (deja existentă pe sait)
===
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@Web26. Coordonatele GPS ale acestului motel, (Marissa), care are aerul unui adevarat hotel, sunt corecte.
@webmaster26: Zece cu felicitari pentru camera (curatenie, liniste, lumina, vedere generala spre bai, acces direct la baile termale interioare de la parter. (Aceeasi nota si pentru masa).
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@dorgo:
”In tara cu cele mai multe resurse minerale naturale din UE, te bucuri sa vezi ca “ceva s-a miscat si ca unele statiuni balneare “au inflorit”, precum Baile Tasnad, Baile Adorianis din Sarcau, Baile Boghis, Baile din Sanmihaiu German (Timis), Baile termale Lotus din Oradea, termele din Bucuresti, cele doua complexe saline din Praid, cele din Figa, Dej, Gherla, Mihaieni, Ocna Sugatag, Spa-ul termal din Tusnad, Baile sarate Ocna Sibiului, Baile Sarata-Monteoru, Baile termale Banffy-Toplita, Baile Olanesti, etc
Si eu am fost placut surprins in vizitele mele de anul trecut, desi imaginea pe care o aveam despre aceste bai romanesti (mai putin Felix) era una proasta.
Haios si scenariul SF din articol!
Felicitari! Excelent!
Numai sanatate!
@dorgo: Foarte util articolul tău, informațiile sunt valoroase pentru mine.
Cu aritmie ventriculară, tensiune când 20, când 7, îmi recomanzi? Eu cred că nu
Și pentru mine confortul înseamnă exact același lucru ca și pentru tine.
Mulțumesc
@krisstinna: Bai de plante, masaj relaxant, cura de altitudine (600-1200 metri pentru odihna, eventual e de incercat bai carbogazoase (Covasna, Buzias, Vatra Dornei, Tusnad, dar numai la indicatia si sub supravegherea medicului cardiolog din statiune) si o viata fara: eforturi mari, tutun, cafea, sare prea multa si stres. (usor de zis...)
@dorgo: Mi-a placut recomandarea facuta acestui hotel si la fel de mult mi-au placut recomandarile medicale din final, ca sa nu spunem raspunsul "extraterestru" la intrebarea pusa de @Krisstinna, evitarea stresului =).
Felicitari, votat cu mare drag.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2021 O vacanta nesatisfacatoare — scris în 02.03.21 de ux118856* din BAIA MARE - nu recomandă
- Nov.2014 Ospitalitate maxima — scris în 23.11.14 de JUDITH din TG.MURES - RECOMANDĂ