ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.07.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Eforie Nord
ÎNSCRIS: 03.06.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Adamclisi - Biserica omului

TIPĂREȘTE

Pentru ca imi doresc sa promovez turismul dobrogean, azi vreau sa va spun cateva cuvinte despre Adamclisi.

Adamclisi se afla la 62 km de Constanta si sunt 3 variante de a ajunge acolo:

1. Constanta – Murfatlar – stanga spre Cobadin – Adamclisi

2. Mangalia – Albesti – Negru Voda – Movila Verde – Adamclisi

3. Eforie Nord – Techirghiol – Topraisar – Mereni – Cobadin – Adamclisi.

Duminica trecuta, cand am facut plimbarea la Adamclisi, am ales variant nr. 3. Drumul este acceptabil, cu ceva curbe si foarte putin populat. Nu mai fusesem in zona de cand eram eleva si simteam nevoia sa revad peisajul. Am tot cautat pe net, in speranta ca o sa gasesc ceva informatii despre programul de vizitare, insa a fost aproape imposibil.

Am ajuns dupa aproximativ o ora la Tropaeum Traiani – monumentul triumfal ridicat intre 106-109 dupa Hr. , care cinsteste victoria obtinuta de imparatul Traian asupra dacilor in 102. Numele de Adamclisi vine de la o forma romanizata a denumirii turcesti Adam Killise (interpretata ca, Casa lui Adam) – biserica omului, deoarece turcii au considerat impunatorul monument drept o biserica. Monumentul are un diametru de 30 m si o inaltime de 20 m si are de jur-imprejurul sau 54 de basoreliefuri care reprezinta scene de lupta.

Ajungand acolo, am ramas surprinsa sa vad cateva masini cu oameni care venisera sa viziteze locatia. Programul de vizitare este zilnic de la ora 8. 00 la ora 20. 00, iar pretul unui bilet de intrare este de 7 lei. Pentru persoane cu dizabilitati, intrarea este libera.

Ne-am plimbat de jur-imprejurul monumentului, am admirat, am citit informatiile oferite si am avut placerea sa ascultam cateva cuvinte de la singurul ghid prezent acolo. Tot aici se afla si resturi din mauzoleul roman ridicat in memoria unui ofiter superior roman; mauzoleul a fost descoperit de Grig. Tocilescu in anul 1897 in interiorul unui « gorgan » de pamint si altarul antic care impreuna cu metopele, trofeul si frizele cu creneluri provenite de la monumentul comemorativ, sunt amenajate muzeistic.

Ghidul ne-a recomandat sa mergem sa vizitam si cetatea Adamclisi care se afla la nord-vest de comuna Adamclisi, in mijlocul colinelor de la originea vaii Urluia, un platou. Cetatea este considerata drept cea mai mare asezare civila romana de pe teritoriul Dobrogei si e construita in acelasi timp cu Monumentul comemorativ. Cetatea era locuita de familiile veteranilor care au participat la razboaiele dacice ale lui Traian si au fost colonizati aici. Orasul ajunsese la rangul de « municipium » pe vremea imparatului Septimiu Sever (193-211) dar fiind distrus de goti a trebuit sa fie reconstruit din temelii asa cum arata o inscriptie din anul 316, prin grija imparatului Constantin cel Mare. Cu acest prilej orasul a fost inzestrat cu noi ziduri de aparare masive, dar neputind rezista totusi atacurilor distrugatoare ale avarilor (anul 587), el a fost definitiv parasit si a disparut de pe scena istoriei, dupa o existenta de peste cinci secole.

Cetatea arata destul de bine, pacat ca nu I se acorda ingrijirea necesara (taiata iarba). Intrarea este libera (nu se plateste bilet de intrare).

La recomnadarea ghidului, am fost sa vizitam si Muzeul Adamclisi, care se afla in centrul comunei Adamclisi. Clădirea muzeului (inaugurată în 1977) cuprinde şi numeroase vestigii arheologice descoperite în cetate şi împrejurimi. Pe o parte a muzeului sunt expuse metopele, friza inferioară şi cea superioară, pilaştrii, crenelurile şi blocurile de parapet ale stilului attic festonat. În centrul sălii este expusă statuia colosală a trofeului, inscripţia şi friza cu arme. Celelalte exponate sunt constituite de colecţiile ceramice (vase aparţinând culturii Hamangia, ceramică getică, amfore greceşti, romane şi bizantine), opaiţe, unelte, podoabe, fragmente de apeducte, sculptură, documente epigrafice.

Pretul unui bilet de intrare este tot 7 lei si la fel pentru persoanele cu dizabilitati, intrarea este libera.

In concluzie, am avut o duminica frumoasa, dar nu pot sa nu subliniez lipsa de promovare a obiectivelor turistice dobrogene. Cum spuneam si intr-un alt review, grecii promoveaza orice marunta piatra, iar noi nu suntem in stare nici pe cele mai importante sa le scoatem in fata.

O sa atsez si cateva poze, dupa ce le descarc.


[fb]
---
Trimis de romanitzaa in 31.07.10 11:49:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII şi CĂLĂTORII. A mai fost în/la: In toata tara

VIZUALIZĂRI: 3793 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (romanitzaa); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Monumentul Tropaeum Traiani
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5400 PMA (din 10 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

sasrichard
[31.07.10 11:56:48]
»

Bravo pentru intentia de a promova Dobrogea fara manele si gipane.

romanitzaaAUTOR REVIEW
[31.07.10 11:59:32]
»

Multumesc frumos!

glaurentiu
[31.07.10 12:25:45]
»

Ai maximul de puncte de la mine pentru intentia de a promova turismul romanesc.

biancuta
[31.07.10 14:30:15]
»

Inca un loc in care nu am ajuns! Frumos review, cu multe detalii! Sper sa am ocazia sa vizitez si Adamclisi!

Un vot cu superbonus!

nickro
[08.08.10 21:52:33]
»

Şi eu am fost la mare cu familia şi, într-o zi, am făcut o mică excursie pe traseul Constaţa-Murfatlar - Adamclisi- Ion Corvin (Mănăstirea Sfântul Andrei) - Galiţa (Mănăstirea Dervent). Am rămas impresionat de monumentul de la Adamclisi- merită într-adevăr văzut şi promovat. Ghidul este foarte bun, cred că numele său este Constantin Enea; cu ajutorul său am urcat chiar pe monument, de unde ne-a arătat altarul militar şi tumulul funerar, aflate în apropiere şi care formează, împreună cu monumentul, un triunghi echilateral (se spune că asta e o dovadă că a fost proiectat de Apolodor din Damasc). Actualul monument este o reconstitiure realizată în 1977 iar el înconjoară, practic, ceea ce mai rămăsese din vechiul monument.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[22.08.16 11:16:58]
»

Mutat în rubrica "Monumentul Tropaeum Traiani şi cetatea Adamclisi, #EXCURSII şi CĂLĂTORII" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, glaurentiu, nickro, romanitzaa, sasrichard
Alte impresii din această RUBRICĂMonumentul Tropaeum Traiani şi cetatea Adamclisi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049588918685913 sec
    ecranul dvs: 1 x 1