GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mocănița Moldovița - granița dintre business și turism sustenabil
În circuitul nostru prin Bucovina, am ales din nou o călătorie cu celebra Mocănița. Sunt mai multe prin România dar Huțulca este Mocănița Bucovineană și are un farmec aparte, datorat locației sale.
Am scris că am ales din nou pentru că am mai fost aici, acum 3 ani. Pare că din nou, nu a mai scris nimeni nimic despre acest obiectiv așa că revin cu informații actualizate de la fața locului.
Am rezervat cred că cu vreo câteva săptămâni înainte, locuri pentru a putea călători cu acest mijloc de transport. Rezervările se fac pe site-ul oficial de aici.
Spre diferență de anii anteriori, pare că nu mai este așa mare bătaie pe locuri. De exemplu acum când scriu recenzia, am găsit locuri libere (multe) chiar și pentru zilele următoare. Dar pentru a securiza sloturile dar și ora de plecare, ar fi recomandat să faceți rezervarea, oricum nu vă costă nimic.
Online se face doar rezervarea, dacă vrei să și achiți, nu se poate. Ești informat din start că plata se face doar cu numerar, la fața locului și trebuie să te prezinți cu 15 minute înainte de ora plecării.
Moldovița este operată de CFI (calea Ferată Îngustă). Am ajuns la fața locului undeva cu 15-20 de minute înainte. Au amenajat un soi de parcare care era evident aproape plină. Parcarea evident este cu plată. Nu mă deranjează asta doar că automatul unde făceai plata, era și el... doar numerar. Parcarea costa 8 lei/zi și rest oha. Plus de asta trebuia să tastezi nr de înmatriculare al autoturismului iar unele dintre cifre nu funcționau. Adică dacă tu aveai B 123 ABC, să zicem că nu funcționa B... și trebuia să tastezi altă literă, cam aiurea! Evident una din literele numărului nostru nu a funcționat. Am tastat altceva ca să completez, m-am întors la mașină și m-am rugat să nu am probleme. Nu am avut dar oricum aiurea!
Parcarea pentru microbuze era 15 lei iar pentru autocare... 30 de lei. Adică autoturismul 8 lei dar autocarul 30? Ciudată fracționarea asta.
Apoi am mers să achit biletele pentru Mocăniță. Eram pregătit cu cash, știam de politica lor cu 'Cash is King' dar am întrebat din nou de card... doamna a zis NU NU, doar numerar! Am întrebat-o de ce nu au POS pentru că (conform legii), firmele care au încasări de peste 50.000 de lei /an, sunt obligate să aibă POS. Doamna a zis nuuu că noi nu facem atâta! Ei serios? La un calcul simplu pentru ruta scurtă adică Moldovița-Vatra Moldoviței, unde un bilet de adulți costă 30 de lei, unde au 4 plecări/zi a câte 80 de locuri, dacă se ocupă toate locurile, ar însemna 320 de locuri x 30 de lei = 9600 RON și asta doar pentru O ZI și doar pentru ruta scurtă. Adăugăm și ruta lungă unde sunt 520 de locuri / zi x 60 de lei înseamnă 31.200. Deci vreo 40.000 lei /zi... și ei zic că nu fac 50.000 pe an! Bine, nu sunt mereu full și sunt și copii care au tarif mai mic dar în câteva zile tot strâng valoarea respectivă.
Țara lui Papură Vodă dar na, nu ai ce să le ceri, sunt stat în stat acolo, se pare că fac ce vor, vorba aia, legile sunt pentru oamenii corecți.
Am achitat CASH și am mers spre vagoane, unde pe exterior erau lipite coli A4 cu numele de pe rezervare + nr de locuri. Un sistem de rezervare ușor primitiv dar totuși eficient, fiind notați și la casierie, unde doamna ne-a zis la ce vagon suntem.
Zilnic sunt 2 rute disponibile, una scurtă Moldovița-Vatra Moldoviței și una lungă Moldovița-Argel. Am ales varianta lungă care costă 60 lei de adult și 35 de copil.
Plecările sunt după cum urmează...
Ruta Moldovița-Vatra Moldoviței
Locomotivă cu abur 25km – 3 ore Dus-Întors
Plecări la 10:00,12:00,14:00,16:00
Ruta Moldovița -Vatra moldoviței
Locomotivă diesel 10km – 1h40 min Dus-Întors
Plecări la 11:00,13:00,15:00,17:00
____
Am plecat pe la 10... 10.05 și am ajuns la Vatra Moldoviței undeva pe la ora 11. Aici la capătul liniei este și un fel de food-court, adică multe buticuri improvizate, unde se servesc preparate tradiționale. Personal locația mi se pare cam kitchoasă și supra-estimată la prețuri, sau cum zic eu, prețuri de turiști străini. De exemplu...
-cârnat cu mămăligă și brânză la... 25 lei
-fasole cu rasol de mistreț la... 50 de lei
-varză cu cârnăcior de mistreț... 30 de lei
Ape sucuri... 7-10 lei. Am luat ceva de poftă, căci dacă luam să ne săturăm trebuia să lăsăm acolo 250-300 de lei. Nici nu era super curat iar preparatele erau ținute la soare așteptând mereu următoare tură de turiști. Totul aici este un business unde probabil, localnicii cei mai norocoși au primit spațiu ca să vândă... ceva. Un suc, o apă, un bulz, porumb fiert, copt, o brânză tradițională sau carne de... mistreț? Unii nu au rezistat și au cumpărat sacoși pline cu... de toate! Fiecare după posibilități și după buzunare.
Ora de repaos de aici a trecut repede așa că s-a dat semnalul de îmbarcare. După o altă oră am revenit la zona de plecare. Una peste alta experiența este frumoasă pentru cineva care nu a mai fost deloc cu Mocănița, dar eu unul mă las mai greu impresionat acum după ce am mers de atâtea ori cu mai toate Mocănițele din România. Nici prețul nu-i super accesibil dar ținând cont de faptul că este totuși o locomotivă cu abur care necesită întreținere periodică plus consumabilele (cărbunii, apa, etc) și faptul că nu mergi zilnic cu ea, eu zic că merită măcar o dată pe an o astfel de plimbare rustică!
Drumuri bune!
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 23.08.24 14:14:14
- Alte destinații turistice prin care a fost: -
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@⭐ValentinB_88⭐: e limpede, evaziune la greu. De mâine ANAF-ul e la 'huțulca'. Și nu la tren, ci la jocul popular cu același nume (jocul de glezne pe care îl practică și în Bucovina).
@zapacitu: Da, așa este, evaziune pe fata, fara nici o jenă. Din păcate nimeni nu se sesizează. Păcat!
@RoxanaGRS: nici cu ce se întâmplă la mistreț nu e în regulă. Chiar dacă e sezonul deschis tot anul, nu trebuie exterminați, doar ca să intre integral în meniurile localnicilor.
Ca și o curiozitate: mocănițele din România au început să fie revitalizate datorită unui cetățean austriac pasionat de ele căsătorit cu o bucovineancă, mutat la noi în țară și care se ocupă de partea cea mai grea: întreținerea, repararea și de multe ori înlocuirea materialului rulant feroviar (tracțiunea, adică locomotivele și vagoanele aferente). Spun parte grea pentru că tot ce vedem că mișcă pe calea ferată îngustă nu se mai produce la noi în țară de peste 3 decenii.
Spun toate astea fiind și eu pasionat, dar se modelismul feroviar și așa cumva tangențial am ajuns să cunosc realizările acestui om.
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 Cu Mocănița prin Bucovina — scris în 03.07.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Bataie de joc — scris în 07.06.17 de Robotzel* din GALATI - nu recomandă
- Jul.2015 Huţulca - Trenul turistic cu aburi, pe linie îngustă, din Moldoviţa — scris în 25.08.16 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Mocaniţa Moldoviţa — scris în 18.07.15 de CATAAS din SUCEAVA - RECOMANDĂ
- Sep.2013 Mocanita din Bucovina — Inapoi in timp... — scris în 30.07.15 de kelyboy din BACăU - RECOMANDĂ
- Sep.2011 Mocănița bucovineană Huțulca [Moldovița] — scris în 16.10.11 de monicutza din PIATRA NEAMT - RECOMANDĂ