GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
De ce sa vizitezi Memorialul Durerii de la Sighet. Sau despre Gulagul romanesc
Motto: „Atunci când justiţia nu reuşeşte să fie o formă de memorie, memoria singură poate fi o formă de justiţie” - Ana Blandiana
Lectia de istorie in aer liber de azi, ne duce intr-un loc al ororilor, un loc pentru unii greu de acceptat, pentru altii indiferent sau mai rau, necunoscut.
Istoria regimului comunist cuprinde locuri de detentie, locuri de interogare, lagare de munca, deportare fortata, domiciliu obligatoriu, gropi comune, aziluri psihiatrice utilizate in scopuri politice. Distrugerea partidelor traditionale, a elitelor intelectuale si implicit a integritatii lor morale s-au intamplat (si) la Sighet. Toata perioada cuprinsa intre 1945-1989 a fost o punere in aplicare a ideii lui Lenin: " orice 'inamic de clasa'chiar in absenta oricarei dovezi a vreunei crime impotriva statului, nu poate fi cetatean de incredere si nu trebuie tratat mai bine decat un criminal".
Intr-o zi de vara cam pe la prânz, cand mai toata lumea se refugia la terasele din zona pentru o bere rece si o placinta cu branza si marar, am ajuns pe strada Str. Corneliu Coposu, Nr. 4. De foarte mult timp aveam trecuta pe lista mea de "de vazut" Memorialul Sighet. Vizita am inclus-o intr-un week-end prelungit in Maramures. Dar, despre lucruri frumoase, povestim altadata. Acum, vom vorbi despre lucruri intunecate, gandite de oameni impotriva oamenilor.
Povestea locului incepe in 1897 când Transilvania apartinea Imperiului Austro Ungar. Aici s-a construit o inchisoare de drept comun, cu parter si doua etaje. Cladirea cu ziduri inalte de 6 m si doua foisoare de supravegere in curtea interioara in forma de T, urma sa adaposteasca in jur de 120 de detinuti. Amplasata in apropiere de Tisa, cladirea a fost inchisoare de drept comun, inchisoare politica, din nou inchisoare de drept comun, fabrica, depozit si in final, ruina.
Dupa 1945, in inchisoarea devenita politica, ajung toti cei care se impotriveau sistemului proaspat instalat. Dupa modelul Gulagul Sovietic, un sistem de lagare de concentrare in care se practica munca fizica grea, varful arestarilor si condamnarilor este atins intre 1948-1955, devenind cunoscut ca locul detinutilor politici. Toti cei care se opuneau sistemului, erau considerati dusmani ai puterii si condamnati fara sa fie judecati. Elevi, studenti, ministri, politicieni, tarani, academicieni, ziaristi.
Cu 'norma indeplinita', din 1955 devine din nou inchisoare de drept comun si in cele din urma in 1977 isi schimba’utilitatea’in fabrica. De maturi. Ca si cum cu ajutorul unei maturi, se putea arunca la cos umilinta la care au fost supusi cei condamnati.
Intrarea este 'tapetata'cu fotografiile celor care au fost aici. Am intalnit un grup de copii din clasa a 2-a si intrebau mirati " dar ce au facut oamenii astia? "...
Fiecare celula are o poveste. Fiecare poveste suntem datori sa o intelegem si sa o acceptam. Ororile sistemului fac parte din istoria noastra, fie ca vrem, fie ca nu. Interogatoriul, ferestrele mici care nu ingaduiau detinutilor sa priveasca cerul, instrumente de tortura, uniforme, lanturile cu care erau legati si multe alte lucruri care au apartinut detinutilor sau documente, sunt marturiile care nu ne dau voie sa uitam.
Doua din cele 50 de celule sunt exact ca atunci si au 'apartinut' lui Iuliu Maniu si Ghe. Bratianu. In spatiile de expunere dedicate pot fi vazute documente, fotografii de familie, scrisori sau obiecte personale. M-a impresionat geanta de lucru a lui Maniu. Sau mesajul unui detinut politic scris pe o bucata de panza.
In curtea interioara a inchisorii, acolo unde Ghe. Bratianu a fost batut de un gardian pana la agonie, se gaseste Cortegiul Sacrificatilor. Femei, barbati, copii privesc spre cer, spre libertate. In fata lor sta un zid inalt de 6 m. Si un foisor de supraveghere.
Curtea interioara si spatiul de rugaciune sunt pline de nume. Sunt numele celor care au murit in inchisori, lagare si locuri de deportare din Romania. 16.000 pe peretii interiori si 8000 pe zidurile care duc spre spatiul de reculegere. Si cifrele nu sunt finale.
Lasitatea oamenilor fideli puterii, a fost fara margini. La 2.5 km de Sighet, la marginea orasului, in gropi comune sapate in Cimitirul Saracilor, au fost aruncati Maniu, Bratienii, preoti, studenti, tarani.
Plecam cu un sentiment de amaraciune. De tristete. De revolta.
Nu avem voie sa uitam, nu avem voie sa fim indiferenti daca auzim pe langa noi, oameni ce regreta dupa perioada comunista. Cumparati-le un bilet de tren si trimiteti-i la Inchisoarea de la Sighet! Istoria ar putea sa-i trezeasca la realitate... Oare?
Din biblioteca personala va recomand:
Corneliu Coposu - File dintr-un jurnal interzis. 1936-1947,1953,1967-1983.
Trimis de crysttine in 08.11.16 10:58:06
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIGHET.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crysttine); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.92711510 N, 23.89141990 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@crysttine: Felicitari pentru acest articol. AmFost si noi in vizita la acesta inchisoare comunista. Si acum cand vad pozele si imi imintesc de cele vazute ma trec fiorii.
"Lectia de istorie in aer liber de azi, ne duce intr-un loc al ororilor, un loc pentru unii greu de acceptat, pentru altii indiferent sau mai rau, necunoscut. " - aceasta fraza cred eu ca descrie cel mai bine acest Memorial.
@crysttine: Foarte bun acest articol si descrie cam ce s-a întâmplat în anii după naționalizare. Din păcate am avut si noi în familie membri care au fost declarați gulag doar din motivul că au avut o casa si un teren agricol. Deci cu ce drept se declară cineva dușmanul sistemului de atunci doar prin faptul că a construit o casă pe banii lui și cumpărat sau moștenit un teren? Din nefericire s-a confiscat tot dar din fericire nu au ajuns nici în închisoarea descrisă de Dvs. Au ajuns să locuiască intr-o căsuța sărăcăcioasă la marginea orașului Tg Mureș. Am auzit foarte multe întâmplări adevărate despre perioada respectivă.
@crysttine: Felicitări pentru vizită și pentru articol!
La numai o lună distanță am vizitat și noi Memorialul Durerii și Rezistenței de La Sighetul Marmației.
Cine a vizitat acest muzeu nu are cum să nu fie impresionant și cutremurat de ceea ce vede aici.
Nu avem voie sa uitam, nu avem voie sa fim indiferenti daca auzim pe langa noi, oameni ce regreta dupa perioada comunista. Cumparati-le un bilet de tren si trimiteti-i la Inchisoarea de la Sighet! Istoria ar putea sa-i trezeasca la realitate... Oare?
Cât se poate de adevărat!
Si familia mea a avut de suferit. Cunosc sentimentul. Mi-ar placea ca din ce in ce mai multa lume sa cunoasca cu adevarat ce a insemnat perioada aceea, si nu numai, sa (ne) acceptam istoria si sa nu ne lasam cumparati pe 2 monezi de aur, metaforic vorbind.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2022 Sighet - La Memorialul Durerii — scris în 05.03.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Sighet — sau istoria care nu se predă la ore... — scris în 17.02.22 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2020 ,,Memorialul Durerii” din Sighetu Marmatiei — scris în 12.12.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Țipătul zidurilor mute — scris în 11.11.20 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 „Memorialul Durerii”, în varianta muzeu — scris în 20.08.18 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Sighet, primul jubileu: 1993-2018 — scris în 08.05.18 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Muzeul Memorial sau Memorialul Durerii din Sighetu Marmației — scris în 18.12.16 de costy69* din TARGU-JIU - RECOMANDĂ