GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Erorile Comunismului
In concediul nostru petrecut in Maramures la Sighetul Marmatiei, dupa ce am vizitat Manastirea Barsana, urmatorul obiectiv aflat pe lista noastra de vizitare a fost Memorialul Victimelor Comunismului.
Cladirea care adaposteste acest obiectiv se afla pe strada Simion Barnutiu si are urmatoarele coordonate GPS : N : 47.92.71.15.10 si E : 23.89.14.19.90. Acest muzeu a fost initiat in anul 1993 de catre Fundatia Academia Civica avand-o in frunte pe Ana Blandiana –acest lucru este scris pe o placuta aflata la intrarea in muzeu.
Era o zi de duminica, iar dimineata la ora 9 nu era nineni dornic de o asa vizita inafara de noi, ne-am prezentat la usa muzeului si ni s-a spus ca trebuie sa se mai stranga oameni, dupa vreo jumatate de ora spre bucuria noastra a aparut un autocar cu turisti si atunci am patruns in interiorul „ inchisorii”. Am platit un bilet la intrare dar nu mai stiu cat a fost pretul.
Aici in iterior un ghid ne-a strans pe toti si a inceput sa ne spuna o poveste despre acest loc. Pe urma in difuzoare se auzea vocea fondatoarei acestui loc, doamna Ana Blamdiana, care povestea depre idee conceptiei acestui muzeu Memorial si depre victimele Comunismului.
Si am inceput vizita, la parter sunt expuse in mai multe sali o istorie a inchisorilor comuniste si a preluarii Romaniei de catre Partidul Comunist. Ce am vazut in aceste Sali : Sala Hartilor – in acesta sala sunt puse pe pereti mai multe harti ale Romaniei pe care cu cruce neagra sunt notate locurile unde au avut de suferit cei care au fost impotriva comunismului :
- Harta penitenciarelor – In Romania au existat peste 230 de locuri de detentie.
- Harta azilurilor psiatrice cu caracter politic
- Harta centrelor de deportare
- Harta gropilor comune
- Harta lagarelor de munca fortata
In alta sala sunt prezentate imagini cu principale inchisori comuniste unde au fost inchisi detinutii politici, Jilava, Aiud, Sighet, Ramnicu Sarat etc...
Tot la parter se gaseste celula in care a murit in anul 1953 marele Iuliu Maniu.
Intr-un din sali sunt expuse fragmente din scrisorile trimise detinutilor de catre familii sau de catre acestia catre familii, citindu-le ti se ridica pielea pe tine.
Urcand la etajul 1 al incinsorii aici celula care te impresioneaza cel ami mult este celula „Neagra” –in acesta celula detinutii recalcitranti erau tinuti in lanturi legate de un inel aflat in centrul celulei, in frig, cu hrana la jumatate, in intuneric total.
Urmeaza celula demnitarilor unde sunt expuse fotografii cu date biografice ale marilor demnitari care au fost persecutati in acesta inchisoare.
Mai este o celula dedicata Deportatilor in Baragan, alta dedicata Rezistentei Anticomunista din munti, alta Miscarii Studentesti, alta femeilor din inchinsoare etc. Fiecare celula de pe acest etaj are povestea sa.
La etajul al doilea al inchisorii gasim si aici celula „Neagra”, apoi celula in care a murit Gheorghe I. Brateanu, pe coridorul etajului sunt 4 Sali dedecate marelui om politic Iuliu Maniu, tot la acest etaj mai sunt sali care arata cum a cazut comunismul in Europa de Est, si celeule care povestesc despre miscarile minerilor din Valea Jiului din anii 70 si a revoltei de la Brasov din 1987.
Dupa ce am vizitat celule, am iesit in curtea interioara a inchisorii, aici sunt 18 statui negre reprezentand oameni dezbracati care par a porni la lupta.
Tot in curtea interioara se gasete o capele, iar pe drumul ce duce spre acesta sunt gravate pe placi numele a peste 8000 de morti in inchisorile comuniste. Am aprins o lumanare in capela si apoi am iesit din acest loc „negru” al omenirii.
Pentru noi cei mai tineri care nu am trait prea mult in anii comunismului (aveam vreo 12 ani la revolutie) acest muzeu ne spune o poveste trista, pe care noi doar am auzit-o de la parinti, bunici.
Pozele atasate sunt poza facute celor de pe suport de hartie pe care le-am facut in momentul vizitei.
Trimis de zlatna in 17.11.15 10:11:42
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIGHET.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.92711510 N, 23.89141990 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Bună ziua, felicitări pentru articol, cu o sugestie... as fi pus titlul... ororile comunismului.
Tocmai am terminat de citit soljenitin cu a să carte document Arhipelagul Gulag... nu ne rămâne decât să ne plecam privirea și să admiram curajul și devotamentul unor OAMENI care au luptat și militat pentru libertate, nu pentru fotolii moi grade de doctorat sau proprietăți întinse pe hectare... încă o dată felicitări.
@Cesere - Multumesc pentru aprecieri si pentru vizita, ai dreptate poate titlul ororile comunismului era mai bun, dar eu m-am gandit la greselile pe care comunistii le-au facut fata de toti romanii.
” "nu ne rămâne decât să ne plecam privirea şi să admiram curajul şi devotamentul unor OAMENI care au luptat şi militat pentru libertate "
Jos palaria pentru cei care lupta pentru libertate.
@zlatna -
Wops! Am fost al XIV-lea! Un SB binemeritat şi un articol care ar trebui să pună pe gânduri generaţiile mai tinere.
Există, în istoria noastră contemporană, acest episod atât de jenant încât rareori e adus în discuţie, chiar şi în zilele noastre. Lagărele comuniste ,ca cele amintite în articolul tău , apăreau aproape la marginea fiecărui oraş .
Toate cele bune
@Marian Preda - Multumesc pentru vot, pentru vizitasi pentru aprecieri. Cum am zis si in articol am trait putini ani in comunism (sau mai bine zis cu Partidul Comunist la putere, pentru ca comunism zic eu am mai avut cativa ani si dupa revolutie) si despre atrocitatile lor stiu doar din auzite. Dar cine viziteaza acest Memorial, chiar daca nu a trait ororile comunismului, pleaca cu un gust amar lasat de aceasta perioada traita de acest popor.
Va doresc si eu, toate cele bune.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2022 Sighet - La Memorialul Durerii — scris în 05.03.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Sighet — sau istoria care nu se predă la ore... — scris în 17.02.22 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2020 ,,Memorialul Durerii” din Sighetu Marmatiei — scris în 12.12.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Țipătul zidurilor mute — scris în 11.11.20 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 „Memorialul Durerii”, în varianta muzeu — scris în 20.08.18 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Sighet, primul jubileu: 1993-2018 — scris în 08.05.18 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Muzeul Memorial sau Memorialul Durerii din Sighetu Marmației — scris în 18.12.16 de costy69* din TARGU-JIU - RECOMANDĂ