ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.06.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2021
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Bisericile eminesciene de la Ipotești

TIPĂREȘTE URM de aici

Și istoria lumii cugetă — deși încet, însă sigur și just: istoria omenirii e desfășurarea cugetării lui Dumnezeu (Mihai Eminescu, în „Românul” , 15 august 1871)

În 15 iunie se împlinesc 134 de ani de la plecarea spre Țara de peste Veac (vezi Nichifor Crainic) a poetului Mihai Eminescu. Am copilărit în satul natal al mamei lui Eminescu, Raluca Iurașcu, în satul Joldești, undeva pe malul botoșănean al Siretului (vezi impresii). Astfel, am avut permanent în minte și suflet numele lui Eminescu.

Vizita: 15 iunie 2021

Adresă: localitatea Ipotești, comuna Mihai Eminescu, județul Botoșani

Web: eminescuipotesti.ro/biser ... utafamiliei.htm

În anul 2021, în cadrul circuitului efectuat prin Moldova și Bucovina, am ajuns la Ipotești chiar în ziua de 15 iunie, zi a porților deschise. La Memorialul Ipotești se ajunge ușor, suntem la doar 10 km distanță de centrul Botoșaniului; pe DN 29B sunt amplasate vizibil indicatoare.

În curtea complexului muzeal, amplasate cumva în lateral-spate față de casa memorială a familiei Eminovici, se află două biserici: Bisericuța veche a familiei și Biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” , cea din urmă edificată în perioada interbelică. Ambele locașuri de cult erau închise în momentul vizitei noastre deși se află în interiorul ansamblului cultural. Probabil că menținerea deschisă a bisericilor presupune prezența unui supraveghetor întrucât în interiorul edificiilor se găsesc exponate de patrimoniu.

Biserica de lemn este vechea biserică a satului Ipotești, preluată de familia Eminovici odată cu achiziționarea moșiei. Biserica de lemn a fost ridicată la începutul anilor 1800 de către o familie de boiernași locali din vălătuci (un cofraj de lemn/nuiele umplut cu suluri de lut amestecat cu paie). In 1847 tatăl lui Mihai Eminescu cumpără moșia Ipotești, în același an mama poetului, Raluca Eminovici (născută Iurascu), plătind 250 galbeni pentru bisericuța aflată în grădina conacului. "Dulcea Mamă" transformă micuțul locaș de cult într-un loc de refugiu spiritual, un loc preferat de rugăciune. În bunătatea ei, Raluca primește în continuare la slujbe pe săteni, preotul fiind plătit din banii familiei Eminovici. In spatele bisericuței, in dreptul altarului, și-au găsit odihnă părinții poetului și doi dintre frați.

Acoperișul din șindrilă, corpul văruit alb și ferestrele discrete aproape că te duc cu gândul la o casă țărănească. Incerc să privesc în interior pe una din ferestruici și reușesc să observ iconostasul și o parte din interiorul atât de simplu, dar totodată apropiat sufletului. Lângă biserică se află o clopotniță de lemn, un turn îmbrăcat în scânduri, așa cum erau majoritatea acestor adăposturi pentru clopote în acea vreme.

Aveam să citesc ulterior că în biserica de lemn se află cristelnița in care a fost botezat Mihai Eminescu (la biserica Uspenia din Botoșani), lingurița de împărtășanie, masca mortuară și alte obiecte care au legătură cu familia Eminovici.

Marele Poet numește Biserica drept maica spirituală a neamului românesc, care a născut unitatea limbei şi unitatea etnică a poporului

Biserica de piatră „Tuturor Sfinților” („Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” ) Aproape lipit de biserica de lemn se află un edificiu religios mult mai impozant construit cu ocazia comemorării a 40 de ani de la moartea poetului. In contextul distrugerii casei natale a lui Eminescu și a discuțiilor privind reconstrucția acesteia, precum și în vârtejul discuțiilor privind înființarea unui muzeu tematic a apărut inițiativa savantului Nicolae Iorga și a scriitorului Cezar Petrescu de a ridica o biserică. Au fost organizate subscripții publice, s-a apelat la munca benevolă a sătenilor din împrejurimi și după 10 ani s-a sfințit locașul de cult (botosaneanul.ro/Botosanii ... or-galerie-foto).

Deși aș fi vrut să văd arhanghelii cu aură neagră și diavolul alb pictați în interior, superbul mobilier sculptat de un danez ori portretul lui Eminescu nu am putut, biserica fiind încuiată. Din fericire am putut admira exteriorul care e destul de interesant. Observ stilul moldovenesc al construcției și mă încântă aspectul oferit de alternanța dintre piatră și cărămida aparentă, precum și acoperișul roșu din țiglă. Un element interesant este brâul din plăci ceramice pe care se repetă trei simboluri heraldice: stema județului Botoșani (coasa), stema Moldovei (capul de bour) și stema Regatului României.

Concluzii. Cele două biserici sunt parte a cultului construit în jurul poetului național, una in care a intrat și s-a rugat, alta unică în lume fiind închinată unui om de cultură. Probabil că le puteți vedea pe amândouă în cadrul unei vizite ghidate în complexul muzeal. Despre universul eminescian s-a scris foarte mult și se va mai scrie, cercetările nu par a avea sfârșit, mai ales că și rândurile așternute de poet sunt atât de actuale.

Să ne amintim de Eminescu...


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 15.06.23 16:36:54
Validat / Publicat: 15.06.23 18:45:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BOTOȘANI.

VIZUALIZĂRI: 326 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Amfiteatrul și biserica de piatră.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22250 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Michi
[16.06.23 09:56:24]
»

@tata123 ????: Îţi mulţumim că ne-ai adus aminte de 15 iunie, ziua dispariţiei Luceafărului nostru neegalat, M Eminescu. Nu pot să nu-mi aduc aminte de Doina şi Ioan Aldea Teodorovici care la festivalul Cerbul de Aur din 1992 au cântat Dor de Eminescu (https://www.youtube.com/watch?v=9jB2HpnHzzw). Mare păcat că în ultimul timp, sub influenţa globalismului au trecut în umbră adevăratele valori naţionale.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[19.06.23 10:15:58]
»

@Michi: Societatea este preocupată de existența zilnică, probleme economice și geopolitice actuale, bârfe și evenimente fierbinți.

Din fericire în orașele importante legate de numele lui Mihai Eminescu s-au desfășurat acțiuni menite a aduce la lumină, din nou, pentru o zi, opera și ideile marelui poet. La Botoșani s-a decernat Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia - laureat: prof. univ. Ion Pop (agerpres.ro/cultura/2023/ ... -omnia--1124977). De altfel Primăria Botoșani a înregistrat la OSIM acest Premiu înființat în 1991 (agerpres.ro/cultura/2023/ ... inescu--1125309).

La Iași s-au depus coroane la bustul Poetului din Parcul Copou și s-au inaugurat bănci de marmură tip carte având înscrise versuri de Eminescu (pe FB).

În vremi demult trecute, când stelele din ceriuri

Erau copile albe cu părul blond şi des

Şi coborând pe rază ţara lor de misteruri

În marea cea albastră se cufundau ades;

Când basmele iubite erau înc-adevăruri,

Când gândul era pază de vis şi de eres,

Era pe lumea asta o mândră-mpărăţie

Ce-avea popoare mândre, mândre cetăţi o mie (În vremuri demult trecute... , Mihai Eminescu, 1872).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMemorialul Ipotesti - Centru National de Studii Mihai Eminescu:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.54828000068665 sec
    ecranul dvs: 1 x 1