ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.10.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Iasi
ÎNSCRIS: 04.08.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
OCT-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

La Conacul Petre P Carp și Lacul Tungujei - Țibănești, Iași, 2019

TIPĂREȘTE

Dragi prieteni AFA vă propun o călătorie într-o zonă cu istorie, natură și rural autentic: conacul boieresc Petre P Carp din Țibănești, Iași, cu împrejurimile sale.

Drumul.

Situat la intersecția județelor Iași, Vaslui și Neamț, Țibăneștiul este la o oră de mers dinspre reședințele primelor județe, respectiv de Roman pentru al treilea. Noi venind dinspre Iași ne-am delectat și legănat cu dealurile moldave, pline de soare și de păduri tinere, cu localități mici dar cu viață, cu construcții noi și oameni în mișcare. Drumul 248A, până în apropiere, la Țibana alternează între bunicel și excelent dar de aici până la Țibănești devine un coșmar de 8 km. Soluția am găsit-o la întoarcere, un drum pietruit, de pescari, DJ 246, care trece prin stânga satului Tungujei, ține drept spre lacul cu același nume și apoi, cu curaj!, pe partea dreaptă a acestuia, aveți 2-3 km pe drum de pământ și apoi asfalt impecabil, recent turnat, înapoi spre Țibana. Vă va ajuta waze :).

Conacul.

Pământurile din zonă au fost pe vremuri în proprietatea boierilor Carp - nume vechi, identic cu al triburilor tracilor estici, pământeni peste dealurile Moldovei, carpii - iar conacul, ridicat în sec XIX și modernizat în 1905, naționalizat de comuniști și revenit azi în proprietatea moștenitorilor poate fi observat doar de la exterior. Sunt renovări în desfășurare; curtea este însă vizitabilă, fiind pe domeniul comunei și găzduiește ceea ce a mai rămas din parcul dendrologic, mausoleul, Liceul PP Carp și locul pentru serbări câmpenești. Ca o curiozitate, boierul Petre Carp, inițiator al Junimii, îi invita aici din când în când pe prietenii junimiști. Așa că sigur au călcat pe aici și Eminescu și Creangă, Racoviță, Rosetti, Pogor, Maiorescu.

Mausoleul.

Ridicat, se pare după planurile lui Gustave Eiffel, în stil neoegiptean, găzduiește locurile de veci ale mai multor generații Carp.

Petre P Carp.

Intelectual, germanofil, cu studii la Bonn, de două ori prim-ministru, patriot. Boier filantrop, recunoscut și pentru sprijinirea multor copii de țărani în a ajunge mari, neatins de răscoala din 1907, a fost un promotor al legilor împroprietăririi țăranilor, și după răscoală și după Marele Răsboi. Singurul care a votat alături de Carol I pentru intrarea României în 1914 de partea Puterilor Centrale (în acel Consiliu de Coroană s-a decis însă neutralitatea) a apucat totuși să vadă România Mare, decedând în iulie 1919. Așa germanofil cum a fost și-a trimis fiul la armată, să moară ca un erou pentru țară, pe căpitanul Petre P Carp.

Sunt multe de spus, locul poate fi ușor dezolant pentru un neinteresat, nefiind nimic amenajat pentru grupuri de turiști, sau plin de semnificații și elemente istorice pentru un doritor. Ca o curiozitate, la câțiva kilometri de aici este satul Schinetea, com. Dumești, Vaslui, unde este conacul Mareșalului Constantin Prezan, unul dintre cei cinci mareșali ai României, Comandanul Marelui Cartier General al Armatei și strategul campaniei din 1919 împotriva Ungariei bolșevice conduse de Bella Kuhn, campanie încununată cu ocuparea Budapestei, respingerea până la Gyor a comuniștilor și securizarea astfel a Marii Uniri. Aici la Schinetea este de altfel și înmormântat mareșalul iar locul se poate vizita.

Să încheiem în cea mai inedită, naturală, autentică notă posibilă escapada noastră povestind despre lacul Tungujei, un colț de rai pentru amatorii de liniște, pentru pescari, iubitori de păsări sălbatice și chiar de plimbări cu barca (este și o pensiune - Casa Pescarilor, parcă - unde puteți întreba de bărci, inclusiv despre un pește bine făcut). Voi lăsa fotografiile să spună mai mult despre frumusețea acestui lac, amenajat inclusiv pentru competiții pescărești, cu spații pentru campare, cu coșuri de gunoi și toalete. Iar dacă soarele vă zâmbește puteți face și plajă pe nisipul fin de la mal.

Călătorii frumoase vă doresc!


[fb]
---
Trimis de Radix7 in 19.10.19 11:24:16
Validat / Publicat: 19.10.19 18:34:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.

VIZUALIZĂRI: 2941 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radix7); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Mausoleul, design Gustave Eiffel :)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29300 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster45
[19.10.19 18:33:55]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "De vizitat în județul Iași, IAȘI" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

webmaster
[19.10.19 18:49:58]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mihaelavoicu
[20.10.19 09:56:18]
»

Foarte interesant articolul tău. Nu am citit nicăieri despre frumosul mausoleu al fam. Carp (îl știam pe cel de la Bellu) și nici despre conacul mareșalului C-tin Prezan de la Schinetea. Iată cum, valori autentice ies la iveală din locuri mai puțin cunoscute. Eu una, acum aflu de acest Conac de la Schinetea.

Mulțumesc pentru informații, am votat cu mult drag!

Radix7AUTOR REVIEW
[20.10.19 10:12:00]
»

@mihaelavoicu: multumesc frumos Mihaela, da, sunt atatea locuri de absolut prim rang in istoria tarii dar prea putin cunoscute si respectate. Am o postare separata despre Schinetea si Maresalul Prezan, te invit sa o citesti si, daca ai posibilitatea, sa si vizitezi micul muzeu organizat de catre familie in conac. Iar intre Schinetea si Tibanesti sunt 6-9 km. Daca vii dinspre Iasi/Vaslui, cel mai ok este pe la Buhaesti si Dumesti, drumul Tibana - Tibanesti este absolut de evitat, ca sa ramanem prieteni .

DOINITA
[21.10.19 07:37:53]
»

Interesant si la indemana multora de a vizita asemenea locuri. Multumim pentru articol si pentru informatiile oferite!

Suntem inconjurati de locuri pline de istorie si frumusete ce asteapta sa fie descoperite. Cat toamna ne mai permite putem sa ne bucuram de asemenea locuri sau macar sa aflam de la cei care le-au descoperit.

Vacante si calatorii minunate!

Radix7AUTOR REVIEW
[21.10.19 14:22:08]
»

@DOINITA: multumesc mult Doinita pentru aprecierile tale. In vest, prietenii nostri valorifica orice colt cu istorie, oamenii vin si se educa, investesc in ei si in copii, petrec un timp de calitate impreuna. Ar trebui sa luam si mai mult exemplu si fiecare consiliu local sa investeasca in acest sens. Or fi bune si zilele localitatii, nu zic nu, dar acesta nu este turism, nici educatie si... (la caserole de) plastic vorbind, nici gastronomie. Si tie vacante splendide!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[01.10.21 17:53:57]
»

Mutat în rubrica "Mausoleul și conacul boieresc Petre Carp [Țibănești], IAȘI" (nou-creată pe sait)

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Radix7AUTOR REVIEW
[01.10.21 19:46:40]
»

@webmasterX: da, acolo este.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DOINITA, mihaelavoicu, Radix7

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062241077423096 sec
    ecranul dvs: 1 x 1