GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mausoleul Eroilor de la Mateiaș, Argeș
”Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”-Cezar Petrescu,
”Întunecare”-Cezar Petrescu,
”Ochii strigoiului”-Cezar Petrescu sau
”Sacrificiul”-lui Mihail Diaconescu și încă multe altele.
Sunt romane-document, care ilustrează momente din primul război mondial, care a întrerupt o lungă perioadă de pace, pe drept numită, La belle epoque.
Asasinarea la Saraievo în iunie 1914 a prințului moștenitor Franz Ferdinand a pus capăt planului acestuia care, după moartea Împăratului Franz Josef, urma să renunțe la dualismul austro-ungar, înlocuindu-l cu o federație a statelor componente, după modelul Statelor Unite ale Americii. Tocmai politicienii români, în frunte cu Al. Vaida Voievod, erau autorii acestui plan, care ar fi schimbat viitorul Europei.
După atentat, Austria declară război Serbiei. În Rusia, țară de aceiași origine cu Serbia, s-a ordonat mobilizarea generală. Lucrurile complicându-se, s-au format cele două grupări: Puterile Centrale, formată din Austria și Germania și Antanta, sau Tripla Alianță, din Rusia, Marea Britanie și Franța.
Într-o lună de zile, Marile Puteri au reușit să transforme o minoră criză balcanică într-un război mondial.
Din ”Istorii Regăsite”: Primul Război Mondial a fost probabil cea mai nimicitoare înfruntare a tuturor timpurilor. Peste 25 de ţări au luat parte la conflict, fie de partea Antantei, fie de cea a Puterilor Centrale. Printre marile puteri aliate, victorioase în cele din urmă, se numără Franţa, Marea Britanie, Rusia, Italia, Japonia şi, din 1917, Statele Unite ale Americii. Nucleul Puterilor Centrale îl constituiau Germania, Austro-Ungaria şi Imperiul Otoman (Turcia).
Primul Război Mondial a dus la prăbuşirea a patru mari dinastii imperiale în Germania, Rusia, Austro-Ungaria şi Turcia. A fost cauza Revoluţiei Ruse din 1917.
În jur de 8 500 000 de oameni au pierit şi peste 21 000 000 au fost răniţi. Pe deasupra, populaţia civilă a trudit la făurirea unui număr impresionant de arme, muniţie, aprovizionare şi alte necesităţi.
Pentru noi, a fost momentul propice de realizare a reîntregirii.
Consider că puțină documentare nu strică înainte de a păși la Monumentul Eroilor de la Mateiaș, Argeș.
Suntem în An Centenar și măcar noi, ăștia mici, dacă guvernanții nu, să cinstim prin vorbe marele eveniment. Cu alte cuvinte, nu puteam părăsi orașul Câmpulung și împrejurimile sale, fără o vizită la Monumentul Eroilor de la Mateiaș și mai ales fără a prefira câteva vorbe acum, pe AmFostAcolo.
Îl mai văzusem și altădată, din mersul mașinii, dar niciodată nu l-am vizitat. Acum, la anii maturității, am citit romanele menționate, deși ”Întunacare”-a lui Cezar Petrescu era studiată la Literatură în anii liceului, dar gândul nostru, al celor tineri, era la The Beatles și Rita Pavone! Abia acum am înțeles marele război, în special din romanul ”Sacrificiul” a lui Mihai Diaconescu.
Am ajuns la Monument. Ghidul spune despre istoricul construcției, materiale și nu mai știu ce, dar pășind cu smerenie și urcând treptele mi-am dat seama că NU poți trece prin fața acestor Eroi, fără a te simți incapabil de a ridica ochii.
În Muzeul Militar am avut ghid un băiat tânăr, care a prezentat istoricul luptelor date în Culuarul Rucăr-Bran, foarte documentat și atât de pasionat, încât la plecare l-am sărutat pe amândoi obrajii, mulțumindu-i.
Mi-a plăcut interiorul Capelei. Mi-au plăcut mozaicurile și prezentarea șirului nesfârșit de nume, de adevărați eroi căzuți pe aceste locuri, printre care și prahoveni.
Am plecat cu inima strânsă. Soldații ăștia și-au dat viața pentru țară. Cu o seară înaintea plecării spre Câmpulung, în Piața Victoriei demonstranții pașnici au fost gazați de monstruoasa jandarmerie. Nu poți rămâne indiferent, nu pot trece peste faptul de a menționa măcar, josnicia apărătorilor de azi.
Regret enorm, un lucru: că nu am luat o floare din flora spontană din jur, o floare sălbatecă, pentru Ei.
Dacă ajunge-ți la Mateiaș, depuneți o floare pentru Eroi!! Mulțumesc!
Trimis de mihaelavoicu in 19.08.18 15:45:17
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CÂMPULUNG-MUSCEL. A mai fost în/la: Câmpulung Muscel
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Mausoleul de la Valea Mare - Mateiaş, CÂMPULUNG-MUSCEL" (deja existentă pe sait)
@mihaelavoicu: Tot respectul pentru un astfel de articol. Felicitari, votat cu mare drag.
@mihaelavoicu: Mă alătur lui @mishu și spun și eu că te respect și că te admir pentru iubirea ta față de trecutul neamului nostru românesc, pentru că ne (re) amintești mereu de momentele importante ale istoriei noastre!
Felicitări, și-ți mulțumesc pentru toate articolele de acest fel (și nu numai!) !!!
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@mihaelavoicu:
"Când sfărâmaţi un bulgăre de glie,
Să ştiţi că-i trup din trupul strămoşesc! "
Aşa încheiam articolul meu despre acest loc, acum aproape 3 ani! Un loc pe care ar trebui să-l vadă fiecare român căci bravii militari şi civilii au ţinut piept armatei germane cam o lună şi jumătate!! Cu ce sacrificii?? Eu încă am prins, acum 18 ani când m-am lipit de muscelele argeşene, bătrâni care povesteau despre aceste lupte crâncene şi despre ce a fost prin satele din jur, real.
@webmaster: Mulțumesc pentru încadrare, dar nu e meritul meu!
@elviramvio: Am dat un clik pe ”Foarte Bun” la ecoul tău, dar dacă făceai și o înregistrare bătrânilor musceleni... ce valoare ar fi avut!
Mulțumesc pentru vot!
@mishu: Mulțumesc pentru vorbele frumoase, de departe, de acolo, unde ești!
@mihaelavoicu: De două ori l-am vizitat, de fiecare dată m-a impresionat.
Foarte frumos gând al tău!
Eu flori nu rup, doar cumpăr, dar am sa țin minte îndemnul, mulțumesc.
@doinafil: Mulțumesc, Doina!
Mi-a plăcut la Mateiaș. Mi-a plăcut că era îngrijit, erau coroane depuse, ghidul muzeului foarte bun, dar o flacără veșnică, nu era. Asta nu mi-a plăcut.
Te îmbrățișez!
@mihaelavoicu: În mod sigur ar trebui să fie flăcări veșnice, în amintirea eroilor ce s-au jertfit pentru viitorimea care suntem chiar noi, și aici, la Mateiaș-Argeș, lângă Câmpulung Muscel, dar și la monumentul de la Mărășești!
Din păcate diriguitorii țării se bat DOAR pentru meschinele lor interese, nu și pentru cinstirea cum se cuvine a eroilor neamului!
Am fost și noi acolo și ne-a plăcut mai mult decât cel de la Mărășești. Poate din cauza panoramei. Numai bine vă dorim!
@mihaelavoicu: Jertfă și istorie! Oamenii care au apărat această trecătoare prin Carpați erau în mare parte localnici, musceleni din tată în fiu, grupați în două regimente cu sediul în Câmpulung Muscel. Își apărau familiile, casele, pământul...
Mausoleul de la Mateiaș reprezintă o lecție de dăruire, patriotism și iubire de țară; l-am vizitat și eu în acest an centenar. Nucleul inițial construit în anii 30 din calcar muscelean de la Albești e un far călăuzitor pentru generațiile viitoare... atât cât timp vor mai citi și învăța la materia numită „Istoria românilor”.
Flacăra veșnică va fi reaprinsă cu ocazia manifestărilor desfășurate în 25 octombrie 2018 (vezi aici informația: evenimentulmuscelean.ro/i ... rului-1918-2018).
Numai bine!
@tata123: Ei, așa da! Lăudabilă acțiunea muzeului. Mulțumesc pentru informație, pentru vizită și vot!
Nu stiam de un asemenea loc! E pe lista locurilor de vizitat! Frumoase review-uri scrii, mihaelavoicu! Le iau la rand! Multumim!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2024 Mausoleul Mateias, cinste si recunoştinţă eroilor care au făcut istorie — scris în 30.06.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2015 In onoarea eroilor de la Mateias — scris în 25.10.15 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Mausoleul de la Mateias - cinste si onoare celor care au luptat acolo — scris în 25.10.14 de DanTal74 din TG-JIU - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Mausoleul de la Mateiaș - o pagină glorioasă din istoria neamului românesc! — scris în 02.08.14 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Mausoleul de la Valea Mare - Mateiaş — scris în 31.07.14 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Mausoleul si eroii romani — scris în 14.08.13 de andr2eea din CLUJ NAPOCA - RECOMANDĂ
- Apr.2011 Mausoleul Mateiaș — scris în 31.10.12 de Alexandra92 din CAMPULUNG MUSCEL - RECOMANDĂ