GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mausoleul de la Mărăşeşti - o lecție de istorie și patriotism
Mausoleul de la Mărășești este situat pe drumul București-Focșani-Suceava, la km 223. Este un monument istoric dedicat eroilor Primului Război Mondial. El a fost ridicat pe locul în care, în vara anului 1917, s-au desfășurat luptele de la Mărășești, soldate cu victoria trupelor române. Acesta adăpostește 5073 soldați în 154 cripte individuale și 9 cripte comune de pe 18 culoare.
Monumentul, printre cele mai importante monumente istorice din Europa, a fost realizat după planurile a 2 arhitecți și a fost demarat în septembrie 1924 în prezența Reginei Maria și a altor personalități ale vremii și s-au reluat în 1936. Inaugurarea oficială a fost pe 18 septembrie 1938.
În capela centrală se află sarcofagul lui Eremia Grigorescu, pe care sunt înscrise cuvinte închinate memoriei marelui comandant.
Două scări în spirală conduc din capelă către partea superioară, numită „CUPOLA GLORIEI”, a cărei pictură în frescă, reprezentând figuri de îngeri militari cu săbii de foc, a fost executată de către pictorul Eduard Săulescu. Un grilaj din fier forjat o desparte de cupolă. Ieşirea se face printr-o uşă din aramă bogat ornamentată. Basoreliefurile ,,Cupolei Gloriei ,,ilustrează diverse momente ale luptelor de la Mărășești.
De la intrarea principală în parcul din faţa mausoleului, sunt frumos amenajate două alei străjuite de o galerie de eroi imortalizaţi în bronz, printre care: mareşalul Alexandru Averescu, generalul Eremia Grigorescu, generalul Constantin Cristescu, generalul Ioan Dragalina, eroina de la Jiu – Ecaterina Teodoroiu, căpitanul Grigore Ignat, generalul francez Henri Mathias Berthelot, conduc vizitatorul către Mausoleu.
În incinta Mausoleului a fost amenajat într-o clădire separată, un muzeu al luptelor desfășurate pe aceste locuri, care oferă vizitatorului imagini foto-documentare, armament și echipament militar din dotarea armatei române la vremea respectivă, precum și obiecte personale ale Ecaterinei Teodoroiu şi generalului Eremia Grigorescu. Foarte interesantă este fresca ce prezintă aspecte din timpul luptelor purtate de-a lungul întregii noastre istorii pentru libertatea şi independenţa ţării. Lucrările de restaurare ale muzeului au fost finalizate în anul 2012.
Recomand acest obiectiv atât elevilor pe durata ,,Şcolii Altfel", dar şi părinţilor aflaţi în vacanţă sau în trecere prin Mărăşeşti. Vizitarea lui reprezintă cu siguranţă un moment unic şi emoţionant pentru noi ca români.
Trimis de CATAAS in 23.05.17 19:48:09
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PANCIU & MĂRĂȘEȘTI.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (CATAAS); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@CATAAS: Sunt foarte de acord ca este un monument pe langa care nu trebuie sa trecem indiferenti desi o facem. Macar o data ar trebui sa ne oprim acolo si sa cinstim memoria eroilor neamului.
Din cate stiu eroii ale caror oseminte sunt aici au fost initial inhumati pe una dintre mosiile din jur si pe urma adusi aici dupa construirea acestui mausoleu.
Mausoleul sta cuminte aici, si asteapta ca macar o parte dintre cei care trec pe aici sa-i treaca si lui pragul.
Felicitari, votat cu placere.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2022 Hai-hui prin Vrancea. Mausoleul Mărășești — scris în 11.01.22 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Aug.2019 «Dulce târg al Iesilor» (1) — IASI -Marasesti — scris în 13.09.19 de Yolanda din PITESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Mausoleul de la Marasesti - Povestea Mariucai — scris în 16.08.16 de adri-nico din BUZăU - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Puțină istorie — scris în 02.09.14 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Sep.2012 Vrancea - pagini de istorie — scris în 19.06.13 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Sep.2010 Mausoleul eroilor de la Marasesti — scris în 28.09.10 de cristi82d din CAMPINA - RECOMANDĂ
- May.2010 Mausoleul de la Marasesti — scris în 23.06.10 de Diaura* din BUCURESTI - RECOMANDĂ