GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Sfanta Manastire dintr-un lemn - “altar de inchinare pentru aviatori si marinari”
Manastirea se afla in judetul Valcea, in comuna Francesti, satul Dezrobiti, noi reusind sa ajungem aici mergand dinspre Bucuresti spre Ramnicu Valcea, aflandu-se la cca 25 de kilometri de acest ultim oras, din care ne-am abatut pe un drum ce duce spre comuna Pausesti atunci cand am vazut un indicator cu aceasta manastire. Astfel, mergand pe acest drum, am ajuns la un pod ce trece peste raul Otasau, pe partea dreapta, si am fost intampinati de o poarta masiva din lemn sculptat in spatele careia se afla vastul domeniu al Sf. Manastiri dintr-un lemn.
Ansamblul monahal este format din Biserica din Piatra, Biserica veche dintr-un lemn, chiliile de maici si viitoarea Biserica ce va purta hramul Nasterii Maicii Domnului.
Curtea exterioara este destinata in special parcarii masinilor, insa aici am remarcat cateva monumente a caror tematica m-a intrigat la inceput, pentru ca mai apoi sa gasesc si raspunsul. Astfel, am observat o ancora din fier cu o bucata de lemn aflata intr-un loc ingradit de un gard din fier vopsit in negru cu aceeasi tematica, respectiv cateva ancore albe. Alaturi se afla un alt monument din marmura, cu o elice albastra si o cruce. Nedumerirea mea ivita de prezenta acestor simboluri a fost spulberata atunci cand am aflat ca in perioada 1938-1940, acest lacas monahal, ctitorie a Basarabilor si Cantacuzinilor, a fost restaurat de Ministerul Aerului si Marinei de atunci, devenind simbolic “altar de inchinare pentru aviatori si marinari”, prin urmare, aceste monumente sunt ridicate in cinstea celor cazuti la datorie.
Chiliile de maici sunt totusi sarace in flori, dar sunt imbogatite de cateva plante agatatoare care se revarsa pana pe prispa din lemn.
In prima curtea interioara se afla si o fantana care adaposteste sub micutul acoperis o icoana cu Maica Domnului si Pruncul.
Biserica noua, de unde se poate ajunge din aceasta curte, a fost inceputa in 2008, iar lucrarile vor fi finalizate in noiembrie 2011.
Tot de aici putem ajunge la magazinul cu obiecte bisericesti de unde am cumparat cateva lantisoare cu cruciulita si niste bratari, asa cum facem de obicei, avand in vedere ca suntem trei fete in familie...
Am trecut mai apoi pe sub clopotnita restaurata in 1715 de catre Stefan Cantacuzino si care se aseamana cu cea de la Manastirea Hurezi, care ne invita spre stejarul secular si bisericuta dintr-un lemn.
In a doua curte interioara era ridicata Biserica din piatra, monument istoric din secolele XVII-XVIII, bogat si interesant ornamentata cu motive geometrice si rozete, pe care nu le-am intalnit la alte biserici, arhitectura acesteia fiind a lui Matei Basarab, dupa cum am desprins din istoricul bisericii.
In etajul superior al bisericii, imediat sub streasina acoperisului exista un brau format din niste dinti zimtati iesiti in relief (“dinti de fierastrau”), de culoare verde, galbena si albastra, intercalati de alte brauri de aceleasi culori, care fac o nota distincta fata de restul decoratiunilor, adevarate arabescuri care m-au pus pe ganduri incercand sa gasesc semnificatia unei alte lumi.
Motivele florale ce se imbina armonios cu celelalte elemente prezente parca te privesc in ochi, incercand sa caute prin ei in sufletul tau ceea ce te-a adus in aceste locuri sfinte.
Picturile din pridvor surprind cateva scene biblice, pictura actuala fiind cea din 1715, restaurata in 1841.
Ceea ce m-a mai surprins la aceasta biserica au fost icoanele imparatesti de marimi impresionante (1.50 m/1.10 m), de cea a Maicii Domnului fiind legata istoria Manastirii dintr-un lemn si este imbracata in argint si securizata intr-o caseta transparenta, aidoma cu a altor opere de mare valoare din lume.
Biserica este infrumusetata de icoane executate de iconarul Manastirii Hurezi.
In acelasi timp, catapeteasma bisericii este una monumentala prin faptul ca se aseamana cu un palat, « ferestrele » reprezentand icoane despartite de adevarate coloane ce il sustin!
Fotografiatul era interzis in aceasta biserica, astfel incat puteti vedea cateva fotografii sugestive cu interiorul aici
Cadrul natural care inconjoara aceasta biserica este deosebit, prin vegetatia bogata formata inclusiv din pomi pitici fructiferi.
Ca sa ajungem, insa, si la Bisericuta din Lemn, cea care da numele acestui ansamblu monahal, am trecut pe sub o alta cupola spre stejarul secular si am urcat niste trepte din piatra cubica, intalnind in cale, pe partea stanga, un ansamblu de scaune cu o masa in mijloc, format din buturugi, care se aseamana cu Masa Tacerii a lui Constantin Brancusi, despre care am povestit aici
La capatul scarilor se afla curtea micii biserici din lemn, care adaposteste si un mic cimitir, fundatia bisericii fiind din piatra.
Legenda spune ca numele acesteia provine de la faptul ca a fost executata din lemnul provenit de la un singur stejar, la inceputul secolului al XVI-lea, care a dezvaluit unui calugar sau cioban ce trecea pe acolo, o icoana a Maicii Domnului chiar in scorbura acestuia, icoana ce se afla in Biserica din Piatra (Zid).
Barnele groase din lemn care formeaza biserica sunt incheiate in coada de randunica, iar catapeteasma, cu o vechime de cca 200 de ani, este sculptata in lemn de tei, si este formata din casete ce incastreaza icoane ce reprezinta scene biblice, in planul superior fiind decorata cu doua animale fantasmagorice care flancheaza o cruce, insa nu mi-am dat seama ce a vrut sa reprezinte aceasta simbioza de elemente simbolice.
Impresionanta nu este numai catapeteasma, cat si icoanele ce infrumuseteaza bisericuta in lumina difuza existenta aici pentru protejarea acestora.
Stranele sunt din lemn, de asemenea, iar inainte de a parasi aceasta biserica am observat un stergar rosu deasupra usii de la intrare.
Marturisec ca am vazut multe biserici si manastiri la viata mea, insa acest lacas monahal m-a intrigat si m-a surprins, totodata, prin bogatia arhitecturala si simbolistica, dar si prin cadrul natural de o frumusete aparte in care se afla.
Trimis de magdalena in 12.12.10 20:46:05
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.02607900 N, 24.18044400 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Webm, as dori, te rog, acest videoclip: http://www.youtube.com/watch? v=RL0SU8phpQM&feature=related
Multumesc!
@magdalena, foarte frumos ai descris manastirea si ai sesizat acele elemente care o fac speciala, dar in acelasi timp te intriga si te surprind! Felicitari!
manastirea vara este o oaza de verdeata si liniste!
am ajuns de vreo 2 ori pe aici dar ce spune cristian_h intr-un ecou chiar nu am auzit
Foarte frumoasa descrierea ta! Mie mi-a placut enorm bisericuta din lemn si cadrul natural unde este amplasata. Felicitari!
Se spune ca Icoana Maicii Domnului este facatoare de minuni... la ea vin sa se roage si femeile care nu pot avea copii, ajuta la regasirea celor disparuti...
Imi amintesc cat de impresionanti erau acesi stejari seculari, pe care abia ii puteau cuprinde 4 oameni...
Totusi, Manastirea dintr-un lemn este destul de mica ca sa poata fi realizata din lemnul unui asemenea arbore; impresionant este acel stil de imbinare a barnelor din lemn numit "randunica" - ceea ce presupune lipsa oricaror altor elemente de imbinare si rezistenta (fara cuie, pene, orice fel de adeziv).
Cand am vizitat-o, acum aproape 15 ani, Icoana Maicii Domnului era inca Bisericuta, innegrita de fumul candelelor, in haina ei de argint... Imi amintesc ca maicutele ne povesteau ca pe spatele acestei icoane se afla pictata o scena din Judecata de Apoi, ceea ce ii aducea supranumele de Icoana cu doua fete.
Felicitari pentru ca ai reusit sa ajungi la aceasta manastire! Cu toate ca am fost in aceasta zona, nu am ajuns sa vad si aceasta manastire, in special datorita calitatii necorespunzatoare a drumului.
Am vizitat şi eu, zilele astea 2 mănăstriri excepţionale. Se pare, că de la review-urile tale le-am prins gustul Foarte fain review-ul.
@kyandra, asa este, icoana e facatoare de minuni. Cat despre scena judecatii de apoi pe spatele icoanei, am lasat un link in review cu amanunte de acest gen. Eu nu am pomenit pentru ca nu am aflat de acolo, maicuta cu care am vorbit nu mi-a povestit de asta.
Iar in ce priveste "coada de randunica", am si foto cu aceasta imbinare, pe aparatul fetei, insa nu am apucat sa incarc si de acolo, daca vrei, incarc poza maine.
@ascent, drumul chiar este prost...
Multumesc tuturor pentru aprecieri!
frumos review despre o manastire pe care eu n-am vazut-o decat "in fuga", caci seara cobora repede si eu eram obosit dupa o zi intreaga de "vanatoare" de statiuni balneare...
extraordinar lacas! mi-a placut atat prezentarea facuta in review cat si fotografiile! felicitari!
Sa mai spunem si ca aici se poate dormi in chilii special amenajate pentru oaspeti, si manca dimineata foarte bine, profitand de faptul ca manastirea are o mini-ferma de animale si legume...
iar mancarea gatita de maici are un gust... dumnezeiesc!
magdalena, îmi pare rău că nu mai am cum să punctez review-ul acesta. Dar felicitări, pot încă să-ți adresez!
Iata inca o icoana facatoare de minuni, despre care nu aflasem pana acum. Foarte frumos descris!
Trebuie insa sa-ti marturisesc ca titlul review-ului tau mi-a starnit curiozitatea, "de ce pentru aviatori si marinari? " m-am intrebat. Si am aflat: chiar ceea ce te-a intrigat pe tine.
Felicitari!!
Reusesti mereu sa ma incanti cu review-urile tale foarte frumoase.
Mutat la rubrica "Manastirea dintr-un lemn [Francesti, Valcea]" (nou-creata pe site)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2023 Mănăstirea Dintr-un Lemn – un așezământ monahal deosebit — scris în 06.03.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 La Mănăstirea “Dintr-un Lemn” — scris în 05.10.21 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Grădina Domnului — scris în 27.01.18 de Cristian_h* din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Mânastirea Surpatele. Amintirea lacrimilor Doamnei Maria Brâncoveanu — scris în 11.04.17 de Floria din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2016 Mănăstirea dintr-un lemn — scris în 01.04.16 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Mănăstirea dintr-un lemn, amănunte mai puţin cunoscute — scris în 05.02.14 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2013 Manastirea Dintr-Un Lemn — scris în 19.05.13 de cristisch2003 din BUZăU - RECOMANDĂ