GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Nicolae Grigorescu si Manastirea Zamfira - artistul si opera sa
Incercati sa nu dati cu pietre, iar va prezint o manastire despre care recunosc cinstit ca nu stiam insa intr-un moment de relaxare la Slanic Prahova (Valea Teleajenului cu care va terorizez de ceva vreme) avand tableta in mana am cautat sa mai vad prin zona ce poate fi vazut. De ce m-a atras aceasta manastire? recunosc cinstit ca motivul principal pentru care am ajuns aici sunt picturile lui Grigorescu, caci da, aici sunt picturi realizare de Nicolae Grigorescu impreuna cu fratele lui, pe cand avea 18-19 ani, acest lacas fiind prima lucrare in fresca lucrata de cei doi in 14 luni (de fapt am inteles ca mai mult de Nicolae).
Dar sa o luam usurel, nu o sa va spun exact coordonatele spre aceasta destinatie (noi veneam de la Slanic Prahova) si stiam despre manastire ca se afla pe raza comunei Lipanesti la 15 km de Ploiesti si punand in functiune una dintre aplicatiile pomenite de curand de @elviramvioaici masinuta noastra a ajuns fix la locul de destinatie. Ar trebui sa va povestesc ceva despre aceasta manastire si am sa incerc sa fiu cat mai concisa.
Manastirea Zamfira a fost construita pe vremea domnitorului Nicolae Mavrocordat (1721 – 1743) la initiativa Zamfirei Apostoli, vaduva lui Manuil Apostoli care fusese om de incredere a lui Constantin Brancoveanu si care fusese si el ucis de turci. Dupa moartea Zamfirei lucrarile au fost continuate de nora ei Smaranda fiica agai Ion Balaceanu si nepoata a lui Serban Cantacuzino.
Complexul monahal al Manastirii Zamfira cuprinde doua biserici: biserica mica si care se afla in cimitir si biserica mare care se afla in incinta. Manastirea are doua hramuri: Inaltarea Domnului si Sfantul Ierarh Nifon.
In zona bisericii in curte se afla mormintele a cinci membri ai familiei Iorga, dar si a profesorului de muzica bisericeasca Stefanache Popescu.
Si pentru ca vorbeam de Grigorescu, picturile au fost realizate in biserica mare in perioada 1856-1857. Aici am sa fac o scurta pauza pentru a va mai infatisa ceva fragmente din cele citite despre Grigorescu. Impreuna cu fratele sau, Nicolae Grigorescu incepuse sa picteze la varsta de 10 ani ca ucenic in atelierul zugravului de biserici Anton Chladek, iar la varsta de 12 ani deja lucra singur pictand icoane pe care le vindea in obor duminica.
“Doamne, cu ce bucurie am venit eu acasa dupa cea dintai afacere a mea! Facusem vreo zece sorcoveti – si, cand i-am pus mamei in mana, s-a uitat la bani, apoi la mine si m-a intrebat ingrijorata de unde-s, ca eu lucrasem pe ascuns icoanele. Cand i-am spus, m-a sarutat, a dat sa zica ceva si s-a intors repede cu fata spre fereastra, ca-i venea sa planga…. Aceea a fost, poate, cea mai fericita zi din viata mea. Eram mare, aduceam parale in casa, bucurie la ai mei, cu munca mainilor mele… Cine mai era ca mine! ” sunt vorbele lui Grigorescu.
Si asa s-au facut primii pasi pentru ca mai apoi pana sa picteze Manastirea Zamfira sa picteze niste icoane pe mosia Cleopatrei Trubetkoi la Baicoi, apoi va lucra la pictura agheazmatarului din curtea Manastirii Caldarusani. Ii atrage atentia domnitorului Barbu Stirbey cu tabloul “Mihai scapand stindardul” si astfel ajunge sa picteze icoana “Duminica tuturor sfintilor” pentru breasla bacanilor din Bucuresti. Si astfel Nicolae Grigorescu ajunge sa primeasca contractul pentru Manastirea Zamfira.
Dar in urma degradarii lor, in 1904 se hotaraste executarea unor picturi in ulei peste pictura lui Grigorescu (lucru care l-a intristat pe pictor), apoi in perioada 1951-1953 repictari in tempera pentru ca mai apoi in perioada 1986-1989 (surprinzator nu-i asa?) sa aiba loc aici o restaurare cu adevarat a picturilor, astfel incat pictorul Ioan Chiriac a inlaturat prin decupare picturile pentru a scoate la suprafata picturile lui Grigorescu si a le reface acolo unde era nevoie.
Putem spune astfel ca Manastirea Zamfira reprezinta un unicat, este singura lucrare in “fresca” a lui Grigorescu.
Chiar daca ceea ce am vrut sa fie o mica introducere s-a transformat in ceva mai mult, am vrut sa scriu toate acestea pentru ca astfel sa vedeti cu alti ochi picturile din biserica si pe care am insistat (nu atat de mult incat sa va fac sa renuntati plictisiti). Si despre biserica nu am sa spun nimic mai mult, pozele vor vorbi de la sine.
Nu am sa insist nici pe alcatuirea bisericii insa ceea ce este impresionant aici este faptul ca este un lacas care este vizitat mult de turisti, dar si cei care vin la slujba sunt in numar mare. Fiind cald, este amenajat in curte un loc pentru slujbele oficiate si am vazut localnicii cum veneau cu scaunelele si se asezau ascultand in liniste slujba. Acestea sunt de fapt motivele pentru care as prefera sa vizitez aceste lacase de cult in oricare alte zile decat in weekend.
Fiind o manastire de maici, totul arata minunat, frumos ingrijit, florile parca sunt asezate la linie, daca nu ai vedea biserica nu ai sti exact unde te afli, casutele sunt micute si frumos ingrijite, albe si cu un pridvor unde ai putea sa stai seara sa privesti cerul si sa asculti linistea, brazii si ceilalti pomi iti ofera umbra pe care o cauti iar o fantana din curte iti ofera si ea racoarea cautata.
Este un loc usor accesibil multora, asa ca va invit sa-i treceti pragul si sa admirati frumusetea pe care ne-o ofera omul si natura.
Trimis de mishu in 20.11.17 12:06:39
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PLOIEȘTI.
22 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.06978000 N, 26.00826100 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
22 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Mănăstirea Zamfira [Lipănești, PH], PLOIEȘTI" (deja existentă pe sait)
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@webmaster: Multumesc foarte frumos, o zi minunata.
Interesant reviewul pentru cei cu dedicație în materie.
Recunosc că eu nu prea am tocit pragul mănăstirilor, dar în Mănăstirea Zamfira am intrat o singură dat, când s-a oficiat cununia religioasă a fiului șefului meu și nu am fost atent la detalii, așa că acest review suplinește cunoștințele mele despre acest lăcaș de cult.
Despre picturile din această mănăstire, executate de pictorul N. Grigorescu. Nu este singura. Atenție bucureștenilor. Când mergeți pe Valea Prahovei și traversați com. Puchenii Mari, în centru, pe partea dreaptă, este o biserică pictată tot de N. Grigorescu.
@Mihai18: Nu cred ca as fi ajuns la aceasta biserica daca nu ar fi fost picturile, pentru ca nu era chiar in drumul nostru. Si ceea ce am vazut acolo mi-a placut.
Multumesc frumos de vizita si aprecieri.
@mishu: Fiind aproape de Ploieşti, am fost de multe ori la această mănăstire.
Îmi place să vin aici în luna mai, când livada de pruni de lângă cimitir este înforită, iar curtea mănăstirii capătă o coloristică impresionantă.
Felicitări pentru articol şi poze!
@traian. leuca: Si eu multumesc frumos pentru vizita si aprecieri.
@mishu: Doamna, la ceas de seara, facui si eu doua fapte bune! Prima a fost votul cu numarul 20, care vad ca e unul special. Cu atat mai bine! A doua fapta buna e faptul ca am strans o gramada buna de pietre. Nu pentru a da cu ele, ci pentru a impiedica pe altii sa le foloseasca.
Acum revenind la oile noastre, felicitari pentru acest nou articol. Cateodata ma intreb de unde le tot gasesti pe toate! Imi pare rau ca nu am reusit sa vizitez manastirea, dar in acelasi timp, prin intermediul pozelor mi-am facut o idee despre ce am pierdut. Inca o biserica pictata de Nicolae Grigorescu, alaturi de altele, care merita a fi vizitata.
Numai bine si calatorii placute!
@liviu49: Multumesc frumos pentru vizita si cuvintele frumoase. Daca am reusit sa aduc noutati nu pot decat sa ma bucur si sa ma straduiesc sa mai caut astfel de locuri. O seara frumoasa.
@mishu: O asemenea minune de pictură n-o poți privi altfel decât cu respect și pioșenie!
Cine știe câte tertipuri și ”inginerii” o fi făcut pictorul Ioan Chiriac să poată restaura o biserică in anii ăia, deși și-atunci erau oameni deschiși la minte, care au știut să se facă ascultați!
@Zoazore: Acum eu cred ca oamenii cu minte au incercat mereu sa faca in asa fel incat sa faca ce trebuie indiferent de greutati. Pe vremea "aceea" in timp ce in jurul meu se daramau biserici, biserica de langa casa noastra se refacea. La cutremurul din 1977 i-a cazut o turla si preotul care a preluat biserica s-a zbatut mult pana a resit sa o refaca, sa refaca instalatia electrica si sa refaca picturile. Biserica era sfintita in data de 29.10.1989 si asta cred ca spune multe.
Si mai am un exemplu, al unei carti minunate aparute prin 1985-1986 sau ceva de genul, numita "Aprobare pentru un tango" si pencare am prins-o absolut din intamplare in prima zi in care a fost pusa pe piata in librarii, atunci luai tot ce aparea si acasa vedeai daca merita sau nu, a doua zi am mai vrut sa iau pentru prieteni pentru ca in aceasta carte se faceau multe apropouri la adresa partidului, insa intre timp cartea fusese scoasa de pe piata.
Multumesc pentru vizita si aprecieri.
@mishu: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)@webmaster26: Este corect localizata, multumesc frumos.
Foarte interesant. Multumesc pentru informatiile oferit. Si in Moldova, la Agapia, există picturi realizate de Grigorescu, dar cred ca la o varsta mai mare. Votat din toată inima!
O oaza de liniste unde te poti bucura de adevarate opere de arta. Foarte frumos descris. Multumim pentru evidentierea acestui loc. Votat cu placere!
@DOINITA: Multumesc frumos pentru vizita si aprecieri si cred ca opera artistilor nostri trebuie apreciata oriunde.
@Rox. Patrik: Da, exact asa este, si cred ca si mie mi-ar fi placut sa stau mai mult acolo si sa admir picturile in liniste. Multumesc de vizita si aprecieri.
@mishu: Mănăstirea Zamfira tocmai a semnat proiectul de resturare a capodoperelor tânărului pictor Nicolae Grigorescu. Momentele de reculegere și liniște sufletească sunt amplificate și de aspectul profund rural al incintei mănăstirești - case cu pridvor înconjurate de flori multicolore.
Nicu Grigorescu (căci așa a semnat pe icoana Maicii Domnului) a fost ajutat de fratele său, care întindea înainte substratul pe care se picta: tencuiala din câlți amestecați cu var. Un manuscris al unei călugărițe din acele timpuri amintește de tinerele surori de la mănăstire care îl sorbeau din ochi pe tânărul Nicu. Acesta le învăța literele abecedarului după orele de lucru, iar fratele său le încânta pe surori cu melodii interpretate la flaut (chitară în alte surse).
@tata123: Cam asta am citit si eu, unul muncea si unul vrajea . Pentru istorie insa e mai frumos sa spunem ca le canta .
Multumesc pentru vizita si ecou.
@mishu: Cred că de fapt ambii frați Grigorescu erau pe placul tuturor tinerelor surori; ochii negri ai lui Nicu au fost reținuți în scrierile călugăriței Marina și chiar tânărul pictor imortalizează chipul fiicei preotului într-o icoană Dar, la 18 ani poți să te opui dragostei? Chiar într-o mănăstire fiind? Și Anton Pann a venit să le învețe muzică psaltică pe călugărițele de la Mănăstirea Dintr-un Lemn și a fugit de acolo cu fiica stareței.
Dar ce farmec ar mai avea o mulțime de obiective fără legendele, poveștile și istorisirile care circulă în jurul lor?
@mishu: Pentru ”vecina mea” Mănăstirea Zamfira, pentru frumusețea icoanelor, a întregului ansamblu, pentru liniștea ce o degajă și pentru dragostea cu care v-ați ocupat de descrierea ei, nu pot decât a vă mulțumi cu un vot.
@mihaelavoicu: Multumesc frumos pentru lectura si aprecieri si as prefer sa nu mai folosim formula de politete, aici suntem intre prietemni asa ca sunt Mishu.
O zi frumoasa.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Mănăstirea Zamfira – renașterea unui locaș — scris în 24.12.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2020 Nicolae Grigorescu la Mănăstirea Zamfira — scris în 05.01.21 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Mănăstirea Zamfira - un lăcaș de cult deosebit! — scris în 04.10.15 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Aug.2013 S.O.S. - complexul monahal Zamfira! — scris în 03.02.15 de Marian Preda din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2011 [Manastirea] Zamfira — scris în 13.06.11 de RobertCodescu din PLOIEŞTI - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Manastirea Zamfira — scris în 09.08.10 de dannek din BRăILA - RECOMANDĂ
- Apr.2010 Manastirea Zamfira – opera de arta a pictorului Nicolae Grigorescu — scris în 13.04.10 de magdalena din BUCUREșTI - RECOMANDĂ