GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mănăstirea Zamfira - un lăcaș de cult deosebit!
Un obiectiv pe care l-am vizitat în a doua decadă a lunii august este Mănăstirea Zamfira din județul Prahova. Nu a fost o ieșire plănuită cu mai mult timp înainte, ci a fost o escapadă impusă oarecum de vremea rece pentru acea perioadă, care ne-a făcut să mai amânăm alte planuri. Așadar, întrucât concediul nostru a debutat cu o vreme ploioasă și răcoroasă, am zis să nu stăm totuși în casă și să mergem la Ploiești pentru o scurtă sesiune de shopping. Înainte de asta, ne-am decis să facem un mic ocol pentru a vizita un obiectiv despre a cărui existență știam de mai multă vreme – Mănăstirea Zamfira.
Înainte de a pleca, am lecturat cele câteva articole de pe AFA referitoare la obiectiv pentru a ne familiariza cât de cât cu ceea ce urma să vizităm. Și, ca aproape de fiecare dată, a apărut și un amănunt care ne-a reținut atenția și care ne-a făcut să ne dorim să ajungem mai repede acolo – faptul că pictura bisericii mari a lăcașului de cult a fost realizată de Nicolae Grigorescu. Anul trecut am avut plăcerea de a admira frescele realizate de Grigorescu la Agapia și am rămas impresionați de frumusețea acestora, așa că acum eram nerăbdători să ajungem la Mănăstirea Zamfira.
Și am ajuns... după aproximativ două ore și jumătate. Drumul nostru până la această mănăstire a presupus parcurgerea următorului traseu: Râmnicu Sărat – Ploiești (aproximativ 100 de kilometri), apoi am intrat pe DN 1A în direcția Vălenii de Munte pentru încă 15 kilometri. Ajunși în comuna Lipănești am urmat un indicator spre stânga pe un drum secundar care ne-a condus după aproximativ un kilometru la intrarea în curtea obiectivului nostru. Drumul până la mănăstire este asfaltat în totalitate, astfel că obiectivul se încadrează în categoria celor ușor accesibile.
Am oprit mașina în parcarea aflată la intrarea în curtea mănăstirii și, ”înarmați” cu aparatul fotografic, am pornit în explorarea obiectivului.
Descrierea Mănăstirii Zamfira – În partea stângă, înainte de intrare, se află un magazin cu diverse obiecte bisericești, unde am intrat la finalul vizitei noastre aici. Încântați, am admirat pentru câteva momente frumoasa poartă sculptată în lemn prin care apoi am pătruns în curtea lăcașului de cult; poarta îi are reprezentați în părțile laterale pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Deasupra intrării se află clopotnița mănăstirii care se continuă, atât spre stânga, cât și către dreapta cu diverse anexe bisericești, în mare parte probabil clădiri care servesc drept locuințe măicuțelor de la acest lăcaș de cult.
Vremea înnorată și destul de friguroasă nu ne-a putut răpi plăcerea de a ne plimba pe aleile pietruite din curte, mărginite de flori multicolore și de numeroși copaci. De fapt, vegetația bogată din incinta lăcașului de cult ne-a făcut să ne simțim foarte bine, parcă eram la plimbare printr-o pădurice micuță presărată cu poienițe multicolore!
În mijlocul curții este construită biserica mare a mănăstirii, având hramul principal ”Înălțarea Domnului Iisus Hristos” și ca hram secundar ”Sfântul Nifon”. Biserica veghează complexul monahal încă din anii 1855-1857, perioadă în care a fost construită. Din scurtul istoric afișat la intrarea în acest lăcaș de cult am aflat că biserica ”a fost fondată de Mitropolitul Nifon în scopul transferării măicuțelor de la Schitul Roșioara de la Filipeștii de Pădure. Importanța artistică a acestei biserici constă în pictura sa, pentru că ea este prima biserică pictată în întregime de marele pictor Nicolae Grigorescu, la vârsta de 18 ani. Pictura de aici poate fi considerată unicat, întrucât ea este singura realizată în ”frescă” de Nicolae Grigorescu. Pictura a fost executată într-o perioadă scurtă, de numai un an și două luni – între 16 iulie 1856 și 8 septembrie 1857 (data sfințirii bisericii). În decursul timpului pictura a fost restaurată de mai multe ori, ultima și de fapt cea mai importantă lucrare de acest fel având loc între anii 1986 și 1989, executată fiind de pictorul restaurator Chiriac Ion. ”
Cam atât cu istoricul lăcașului de cult, să trecem la vizitarea propriu-zisă a bisericii. Interiorul bisericii este modest dar plăcut ochiului, parcă în contrast cu opulența afișată de alte lăcașe de cult ridicate mai recent. De jur-împrejur sunt numeroase scaune pe care credincioșii se pot așeza în timpul slujbei și se pot reculege. Două-trei măicuțe trebăluiesc de zor prin biserică, având grijă ca praful să fie șters prin fiecare ungher. Noi admirăm fără grabă fiecare icoană pictată pe pereți sau pe tavan, încercând să nu omitem vreuna. Chipurile sfinților lui Grigorescu te îmbie parcă la relaxare sufletească și te fac să uiți măcar preț de câteva momente de tumultul vieții de zi cu zi. Stilul pictural se continuă atât pe catapeteasmă, dar și în interiorul turlei. Probabil că am stat în biserică vreo douăzeci de minute, însă timpul a părut a se opri în loc și nici juniorul – altădată extrem de nerăbdător – nu s-a mai grăbit, ci a luat loc cuminte într-un scăunel și ne-a lăsat să admirăm nestingheriți frescele bisericii. Bineînțeles că nu am uitat nici de aparatul foto din buzunar și am realizat câteva fotografii, pentru a dovedi că cele scrise mai devreme nu sunt doar vorbe goale. Din păcate (mi-aș fi dorit să nu fie și o parte negativă), unele dintre icoanele pictate aici au nevoie de o altă restaurare cât mai grabnică, pe alocuri culorile fiind șterse aproape complet, iar fisurile apărute în pereți contribuie și ele la degradarea rapidă a valoroaselor picturi. Având în vedere importanța obiectivului, puțină implicare atât din partea BOR, cât și a autorităților locale ar fi mai mult decât binevenită!
Odată încheiată vizitarea bisericii mari a obiectivului, am ieșit în curte și am observat că în partea stângă a bisericii se află mormântul lui Ștefănache Popescu – profesor de muzică psaltică, iar în partea dreaptă mormintele a cinci membri din familia lui Nicolae Iorga (mama, fratele și cei trei copii ai acestuia). Lângă aceste locuri de veci este amenajat spațiul unde am putut aprinde câteva lumânări.
Plimbarea noastră prin curtea frumos amenajată a continuat; am trecut astfel prin dreptul fântânii, a unei troițe de lemn frumos sculptate, dar și pe lângă un postament unde probabil se oficiază anumite slujbe pe timpul verii. Pașii ne-au purtat încet spre o clădire care adăpostește Colecția de artă bisericească a lăcașului de cult. Întrucât ușa era încuiată, am întrebat o măicuță care trebăluia prin curte dacă am putea vizita acest muzeu bisericesc. Amabilă, aceasta ne-a rugat să așteptăm puțin și a dispărut pe una dintre alei, întorcându-se însoțită de o altă măicuță care ne-a deschis și ne-a invitat înăuntru, rugându-ne totodată să nu facem fotografii aici. M-am conformat (deși cu oarecare regrete) și am admirat diversele icoane, veșminte sau alte obiecte bisericești -unele vechi de câteva sute de ani- expuse aici.
În finalul vizitei noastre am intrat în magazinul bisericesc de la intrare și am cumpărat câteva brățări, dar și două vederi care să ne amintească peste ani, că AmFostAcolo, la Mănăstirea Zamfira!
Înainte de a încheia, trebuie să mai spun că din acest complex monahal mai face parte o biserică ceva mai mică, cu hramul ”Sfânta Treime”, aflată în cimitirul din apropiere. Cronologic, aceasta este de fapt prima biserică a complexului monahal, fiind construită în perioada 1719-1743 de Zamfira Apostol, soția lui Manuel Apostol, unul dintre oamenii de încredere ai domnitorului Constantin Brâncoveanu. De la această credincioasă provine așadar denumirea acestei mănăstiri.
Am plecat de la Mănăstirea Zamfira cu mulțumirea că am putut vizita un lăcaș de cult deosebit, un punct de reper pe harta patrimoniului cultural românesc. Vă recomandăm și vouă să vizitați Mănăstirea Zamfira atunci când timpul și itinerariile vă vor permite acest lucru!
Vă dorim o toamnă frumoasă!
Trimis de Floryn81 in 04.10.15 23:15:09
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PLOIEȘTI.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.06978000 N, 26.00826100 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Crazy_Mouse - La Mănăstirea Zamfira am fost de vreo două ori. Este un lăcaș de cult deosebit, are întotdeauna o curte plină de flori și deține o pictură minunată. Este, de altfel, motivul pentru care am revenit aici - picturile lui Grigorescu. Așa cum s-a scris, și cum ați observat personal mulți dintre voi, superba pictură necesită lucrări urgente de restaurare. Din păcate, nu aude nimeni... În schimb s-au investit „tone” de bani în noua catedrală gigantică de la Suceava - pe primul loc în top, până la terminarea catedralei Mântuirii.
Un review foarte amănunțit pe care l-am citit încet, mi-a plăcut și l-am votat. Mă bucur când turiști veniți mai de departe, își amintesc și de Prahova mea dragă și frumoasă, unde m-am născut și am trăit aproape toată viața. Nu tocmai departe este si Salina Slănic unde vă recomand să mergeți. Vacanțe frumoase.
@tata123 -
Dura si corecta afirmatia din ultima parte a ecoului tau. O situatie asemanatoare este si la bisericile importante din Arges care, desi sunt monumente istorice, unde este necesar sa se faca si ceva cercetari arheologice, sunt lasate sa se degradeze pentru ca trebuiesc stransi bani pentru colosii ce nu reprezinta totusi ortodoxismul romanesc si unde, eu una, nu simt apropierea aceea divina ca in bisericile vechi (zilele acestea am intrat intr-o biserica unde sapaturile si refacerea au fost intrerupte pentru ca nu au strans suma necesara catedralei din Bucuresti iar banii donati de credinciosi pentru restaurarea bisericii respective, monument istoric, au fost redirectionati.)
Un loc pe care l-am vizitat si noi de mai multe ori. Ne place gradina / curtea plina cu flori si celebritatea pe care a dobandit-o datorita picturii realizate de Grigorescu. Nu ne place cersetoria de la portile sale, dar e un fenomen intalnit in fata multor lacasuri religioase cu aflux consistent de vizitatori. Ne place la Zamfira si revenim din cand in cand cu drag in drum spre Slanic sau spre Cheia.
Felicitari pentru articol
@Crazy_Mouse - Nu mă miră faptul că ai fost rugat să nu faci poze în muzeu. Mă miră că ai reuşit să faci poze în biserică. De obicei, acolo unde există o pictură valoroasă (de multe ori şi în alte părţi), nu este permis fotografiatul.
Am vizitat de multe ori Mănăstirea Zamfira, o dată cu un grup de pelerini de la Patriarhia Română. Atunci am avut un ghid (nu ghid specializat în turism, ci un student la teologie). El a accentuat aspecte legate mai mult de biserică, dar m-a surprins un fapt relatat de el la care am luat aminte. Pe catapeteasmă, în partea de jos, în dreapta uşii de la altar, ne-a atenţionat asupra unei picturi de mai mici dimensiuni în care sunt reprezentate forţele antagonice, Binele şi Răul, adică Iisus Hristos şi Necuratul. Surprinzător este faptul că pictorul - Nicolae Grigorescu - i-a făcut asemănători la chip, singura deosebire constând în culoarea şi aspectul veşmintelor.
@tata123 - Din nefericire, cam asta este tendința în ultima vreme: bisericile vechi cu picturi valoroase sunt lăsate deseori să se degradeze, în timp ce construcții noi și nu la fel de frumoase răsar aproape ca ciupercile după ploaie. La Zamfira chiar este păcat de frescele lui Grigorescu! Ne place să ne mândrim cu operele lui, dar pe de altă parte le pierdem din cauza pasivității, nepăsării unora.
Și exemplele pot continua și în alte domenii, dar asta nu înseamnă că ce este nou, este întotdeauna și mai bun.
@Mihai18 - Mulțumesc! Mă bucur că v-a plăcut review-ul meu. Prahova este într-adevăr un județ magnific, unde poți petrece mai multe concedii la rând fără să te plictisești.
Am fost și la Slănic Prahova, o dată mai demult, când am coborât cu liftul acela ”fantomă” și din nou în vara asta, cu vreo două săptămâni înainte de a vizita Mănăstirea Zamfira. Ne-a plăcut că am intrat cu microbuzul, scăpând astfel de emoțiile liftului. Am mai vizitat și Muzeul Sării din Slănic, un loc la fel de interesant. Nu am apucat deocamdată să găsesc timp pentru a relata pe AFA impresiile din aceste vizite.
@Dan&Ema - Mulțumesc pentru aprecieri! Noi am avut noroc în ziua respectivă, probabil pentru că vremea era urâtă. Nu era niciun cerșetor la poarta lăcașului de cult.
@iulianic - În biserică trebăluiau vreo două măicuțe, însă niciuna nu mi-a atras atenția cum că nu aș avea voie să fotografiez. Și nu m-am ferit deloc, la multe dintre poze am utilizat blitzul.
Interesantă precizarea referitoare la reprezentarea Binelui și a Răului de pe catapeteasmă. Noi nu am observat pictura respectivă. Poate data viitoare... Acesta este avantajul de a vizita o locație alături de un ghid specializat.
Vă mulțumesc pentru răspunsul la ecoul meu din 5 oct. 2015, cât și pentru toate vizitele dv. la review-urile mele. Călătorii frumoase în continuare și să ne citim cu bine.
Ar mai fi de adăugat că cea de-a doua biserică - ctitoria Mitropolitului Nifon, a fost pictată în frescă de Nicolae Grigorescu, ajutat de fratele său mai mic, Gheorghe. Şi deşi întreaga pictură a bisericii noi este acreditată a fi opera lui Nicolae Grigorescu, doar icoana Maicii Domnului cu Pruncul de pe catapeteasmă poartă semnătura artistului. Iar faimă de icoană făcătoare de minuni o are doar icoana Maicii Domnului de pe baldachinul din faţa catapetesmei.
Cine are ocazia să fie martor al vreunei expuneri a vreunei măicuţe ghid, va afla că osteneala tânărului pictor a fost desăvârşită : pe toată perioada cât a pictat (un an şi două luni), zilnic ţinea post negru până finaliza lucrarea ce şi-o propusese în acea zi, iar duminica făcea pauză (şi de lucru, şi de post). Poate pentru această jertfă de sine una din icoanele sale a fost sfinţită cu harul facerii de minuni, în timp ce noi, urmaşii, am uitat ce comoară de preţ ni s-a lăsat moştenire.
@mariana. olaru - Mulțumesc pentru excelentele completări! După cum spuneam mai sus, un ghid îți poate oferi acele amănunte pe care altfel nu prea ai de unde le afla. Decât poate de aici, de la prietenii de pe AFA!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Mănăstirea Zamfira – renașterea unui locaș — scris în 24.12.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2020 Nicolae Grigorescu la Mănăstirea Zamfira — scris în 05.01.21 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Nicolae Grigorescu si Manastirea Zamfira - artistul si opera sa — scris în 20.11.17 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2013 S.O.S. - complexul monahal Zamfira! — scris în 03.02.15 de Marian Preda din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2011 [Manastirea] Zamfira — scris în 13.06.11 de RobertCodescu din PLOIEŞTI - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Manastirea Zamfira — scris în 09.08.10 de dannek din BRăILA - RECOMANDĂ
- Apr.2010 Manastirea Zamfira – opera de arta a pictorului Nicolae Grigorescu — scris în 13.04.10 de magdalena din BUCUREșTI - RECOMANDĂ