ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.07.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2020
DURATA: 5 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Cea mai mare manastire de maici din Romania, Varatec

TIPĂREȘTE

Imediat dupa incetarea starii de urgenta impusa de pandemia Covid 19, odata cu deschiderea hotelurilor, am hotarat sa mergem intr-un circuit in Moldova, pe care nu mai vazut-o de cand eram mic copil.

Saptamana pe care ne-am ales-o se anunta ploioasa, motiv pentru care, banuiesc, lumea nu prea s-a ingramadit in concediu, prin urmare am avut parte de foarte multa liniste, aer curat, fara agitatie si aglomeratie, aproape ca niste pustnici.

Fiind luni, muzeele erau inchise, prin urmare, ne-am decis sa vizitam cateva manastiri frumoase din judetul Neamt, in drumul spre Durau.

Prima vizitata a fost manastirea Varatec, situata in satul cu acelasi nume din comuna Agapia, cea mai mare manastire de maici din Romania, aici vietuind peste 400 maici. Intrarea in manastire se face pe poarta de sub turnul clopotnita si chiliile vopsite in alb, cu balcoanele incarcate de jardiniere cu muscate si petunii, iar in capatul opus intrarii se afla casele modeste dar foarte frumoase si ingrijite in care locuiesc maicutele, organizate ca intr-un satuc, care delimiteaza teritoriul manastirii.

Biserica "Adormirea Maicii Domnului", principala constructie a manastirii este inconjurata de ziduri (acest tip de constructie este specific manastirilor din zona), in curte existand si cladirile administrative, atelierul„Regina Maria” , construit in timpul regelui Carol II, unde si astazi maicutele brodeaza si care este transformat in muzeu. Picturile originale de pe peretii exteriori ai manastirii nu au rezistat intemperiilor vremii, astfel ca astazi aceasta este varuita in alb imaculat.

Langa biserica se gaseste o fantana si un inger din marmura o vegheaza, acesta fiind locul in care a fost altarul primei biserici, din lemn, ulterior fiind construita din piatra.

In curte se gasesc si morminte ale ctitorilor, precum si o statuie a domnitei Safta Brancoveanu, sotia ultimului dintre Brancoveni, care s-a retras la manastire dupa moartea sotului si s-a aplecat foarte mult asupra activitatilor filantropice, facand multe donatii manastirii.

Interiorul bisericii este frumos, împărțit în patru încăperi: pridvor, pronaos, naos și altar, aici gasindu-se osemintele Sf. Gheorghe Pelerinul. Legenda spune ca acestea ar fi trebuit sa ajunga la o manastire din Suceava, insa caii de la caruta cu care erau transportate s-a oprit in fata manastirii, de atunci acestea ramanand aici. Tot aici sunt si moastele Sfantului Cuvios Iosif, corul manastirii purtand acelasi nume.

La cateva minute de mers pe jos, dupa ce am parasit manastirea, am regasit mormantul Veronicai Micle, aflat langa Biserica "Nasterea Sf. Ioan Botezatorul", aflata in renovare. Ultimii ani din viata, Veronica i-a petrecut la manastirea Varatec, insa, dupa moartea lui Mihai Eminescu, aceasta s-a otravit cu arsenic, murind de congestie cerebrala. Pe piatra funerara a mormantului acesteia este scris:‘’Si pulbere tarana de tine se alege, / Caci asta e a lumii nestramutata lege. / Nimicul te aduce/ Nimicul te reia, / Nimic din tine-n urma/ Nu va mai ramanea! ’’.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 05.07.20 16:08:34
Validat / Publicat: 05.07.20 20:40:43

VIZUALIZĂRI: 2009 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16200 PMA (din 13 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[05.07.20 20:39:52]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Mănăstirea Văratec [Văratec], AGAPIA-VĂRATEC [NT]" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: (Alte) Mănăstiri și biserici din Moldova]

mishu
[05.07.20 21:02:23]
»

@geani anto:  Start vot!

Saptamana pe care ne-am ales-o se anunta ploioasa, motiv pentru care, banuiesc, lumea nu prea s-a ingramadit in concediu, prin urmare am avut parte de foarte multa liniste, aer curat, fara agitatie si aglomeratie, aproape ca niste pustnici.

, cred ca lumea a preferat in general alte locuri asa cum am vazut la TV avand in vedere ca multi se saturasera de liniste, in schimb cred ca cea castigata ai fost tu, ai putea spune chiar ca ai avut niste locuri doar pentru tine.

Felicitari, votat cu mare drag. ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterPHONE
[05.07.20 21:36:01]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

k-lator
[02.06.21 14:47:29]
»

Cu ocazia săpăturile la fundaţie, efectuate pentru reabilitarea monumentului istoric, arheologii de la Complexului Muzeal Naţional Neamţ au descoperit vechiul cimitir al Mănăstirii Văratec și obiecte incluse în categoria obiectelor de cult, care vor îmbogăţi patrimoniul muzeal.

Pe lângă un recipient de sticlă etanş, în care era închis un document de hârtie, s-au mai descoperit monede și 2 cruciulițe de lemn - una fiind datată în anul 1831 - considerate a fi descoperiri foarte rare (g4media.ro/arheologii-au- ... n-document.html).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
k-lator, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Văratec [Văratec]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06767201423645 sec
    ecranul dvs: 1 x 1