GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am plecat de la Mănăstirea Agapia către Mănăstirea Văratec (5Km) pe un drum plombat (2 km.) si liber dupa ~ 5 minute, am ajuns in satul mănăstiresc “Văratec”.
Mănăstirea Văratec este o mănăstire ortodoxă de maici din România, situată într-o poiană de la poalele munților, de fapt într-o mică depresiune, adățpostită de culmea Dealul Mare, la o altitudine de 460 metri, în satul Văratec din comuna Agapia (județul Neamț). Mănăstirea Văratec se află la o distanță de 12 km de orașul Târgu Neamț și la 40 km de municipiul Piatra-Neamț. Mănăstirea Văratec este cea mai mare mănăstire de maici din România.
Biserica e în restaurare, așa că nu am putut intra, dar am vizitat muzeul mănăstirii, care adăpoștește o colecție de artă veche, icoane pictate în tempera pe lemn, datând din sec. al XV lea, obiecte de cult din argint aurit, manuscrise vechi și cărți de cult, veșminte de catifea brodate cu migală în atelierele mănăstirii, cu fir de aur și mătase. Totodată se mai poate viziona bisericuța din apropiere, “Nasterea Sf Ioan Botezatorul”, la al cărei adăpost se afla mormântul Veronicăi Micle. Poeta și-a trăit aici, la Văratec, ultimii ani din viață.
In umbra lăcașului de cult se afla statuia Domniței Safta Brâncoveanu, aceasta a fost executată de către Maestrul Ion Jale, la Centenarul “Aşezămintelor Brâncoveneşti”, în anul 1935.
Domniţa Safta Brâncoveanu se numără printre cei mai importanţi donatori ai Mânăstirii Văratic, din judeţul Neamţ. Prinţesa aparţine influentei şi extrem de bogatei familii boiereşti moldovene, BALŞ. A fost căsătorită cu Grigore Brâncoveanu, mare demnitar al Ţării Româneşti. După decesul soţului său, s-a retras la Mânăstirea Văratic, împreună cu mama sa, Elisabeta. Safta Brâncoveanu şi-a lăsat întreaga ei avere, mânăstirii.
Pe masura ce s-a dezvoltat asezamantul monahal s-au construit si casele maicutelor, in numar de 180, pe o suprafata de 70 ha, unde se roaga si muncesc un numar impresionant de calugarite. Varatecul, este de fapt un sat monahal, prin esență.
Pentru detalii suplimentare, vă rog a lectura acest review
1. Grădina zoologică „Dragoş Vodă”, sau „Zimbrăria” cum este cunoscut acest obiectiv turistic constituie un prilej de popas pentru călătorul care ajunge în zona oraşului Târgu Neamţ. Din DN15, calea spre comuna Vânători Neamţ, porneşte spre dreapta după circa 7 kilometri un drum care te lasă chiar la rezervaţia de zimbri.
2. Muzeul de artă populară, etnografie şi folclor „Nicolae Popa” din localitatea Târpeşti
Un obiectiv care nu trebuie ratat de turiştii care trec prin Neamţ este Muzeul popular Neculai Popa din Târpeşti, comuna Petricani. Situat la circa 7 kilometri de centrul oraşului Târgu Neamţ, muzeul particular care adăposteşte creaţii populare din zonă colecţionate de meşterul popular.
În localitatea Târpeşti se mai poate viziona:
- Centru Etnografic , prelucrare artistică a lemnului şi pietrei, obiecte pirogravate de activitate casnică sau decorativă;
- Centru Folcloric , creaţie populară, obiceiuri populare tradiţionale, teatru folcloric (Haiducii), obiceiuri tradiţionale calendaristice (sărbători de iarnă, jocul ursarilor, jocuri cu măşti);
- Muzeu Etnografic, muzeu sătesc. Sunt expuse aici măşti populare executate în localitate.
3. Pădurea de “Aramă şi de Argint” și Rezervaţia “Codrii de aramă” – rezervaţii naturale (forestieră). Pădurea de argint are o suprafaţă de 1,3 ha şi este alcătuită din mesteceni. Codrii de aramă se întind pe o suprafaţă de 9,4 ha şi au în componenţă arbori seculari de gorun.
 
Dacă recomand locația? Absolut, drumeții frumoase să aveți. Vă mulțumesc pentru timpul acordat lecturării. Să auzim numai de bine.
 
L.E. Adaug o rugaminte tuturor celor ce ajung in zona, si anume. Ajutatii pe cei ce isi vand produsele agricole (fructe, gemuri, miere, etc.) (d)in fata (parcarea) bisericii. Face-ti o pomana prin cumpararea acestora. Ei "traiesc" din acest mic comert. Nu sunt "cersetori", sunt doar sarmani. Va multumesc inca o data, scuze daca am deranjat.
Trimis de RossoNerro in 29.11.17 10:01:51
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (RossoNerro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.14027500 N, 26.26975500 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@RossoNerro: Mi se pare, cel putin ciudat, ca la 4 ore de la publicarea unui asemenea articol, considerat de interes sporit, sa scriu eu primul ecou. Nu mai insist pe acest aspect, pentru ca voi deranja pe multi.
Am fost de doua ori la Varatec, ultima oara in 1976. Cam mult de atunci, nu? Da, e prea mult, pentru ca uitandu-ma pe cele cateva poze ale mele de atunci, constat ceva deosebiri. Acum am impresia ca arata mai bine ca atunci cand am fost noi in excursie, ca este mai ingrijita, ceea ce este bine. Daca mai ajungeti prin zona alocati putin timp si acestei vizite.
Ma asteptam sa fi trecut si prin cimitirul local, unde se gaseste mormantul celei care a facut, prin dragostea ei, dar mai ales prin dragostea pentru ea, ca literatura romana sa se mandreasca cu Luceafarul literaturii romane.
Numai bine si calatorii placute!
Nu stiu de ce ai deranja pe cineva. Ai facut prin aceasta un gest frumos.
Calatorii frumoase pe mai departe.
Buna seara, va mulțumesc pentru ecou, ați spart "gheata" ????. La cimitir, recunosc spășit ca nu am ajuns. Am lăsat pentru data viitoare. Asemenea, sa auzim numai de bine. "Sara" buna va doresc.
@Radu Tudoran: Buna seara, depinde in mare parte și de "sufletul" fiecăruia. Poate, zic poate, unii din semeni noștri se simt ofensați de insistenta "vânzătorilor" care vor sa vândă o punga cu mere/pere sau un borcan de miere cu cătina, cu "imensa" suma de 10 lei... sau poate nu au "rabdare" suficientă sa (se aplece) asculte la necazurile semnenilor nostri. Cei de acolo sunt la nivelul subzistentei, foarte trist. Maini muncite ca la aceștia nu am văzut de multă vreme. Mâini de oameni nevoiași, trudite pana la epuizare.
Va mulțumesc, asemenea. O seara buna va doresc.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 Mănăstirea Văratec: Liniște și Tradiție — scris în 21.10.24 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Cea mai mare manastire de maici din Romania, Varatec — scris în 05.07.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Manastirea Varatec – casa sfintelor calugarite — scris în 26.04.19 de Diaura* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2015 Mănăstirea Văratec (jud. Neamţ) — scris în 09.04.16 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Mănăstirea Văratec - credință și relaxare sufletească în Ținutul Neamțului — scris în 08.10.14 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Sep.2010 Manastirea Varatec si Mormantul poetei Veronica Micle — scris în 05.12.10 de georgiana din SANNICOLAU MARE - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Manastirea Varatec, oaza de spiritualitate — scris în 30.08.10 de raducondurache din SFANTU GHEORGHE - RECOMANDĂ