ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.11.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 13.06.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Cu Dumnezeu, in mijlocul naturii

TIPĂREȘTE

Manastirea Turnu este una dintre lacasurile de cult de mare spiritualitate crestina din Eparhia Ramnicului. Esta asezata intr-un loc retras pe malul stang al Oltului, sub Muntele Cozia, la aproximativ doi kilometri de celebra ctitorie a lui Mircea cel Batran, manastirea Cozia.

Timp de cateva secole drumul catre manastirea Turnu a fost foarte dificil de urmat. Din partea sudica, se ajunge pe uscat de la Jiblea, iar de la Cozia, cu barca peste Olt, apoi pe jos de-a lungul raului: Spre partea nordica unica legatura era formata din potecile ce urcau culmea muntelui si coborau in satele Lovistei. Marele geograf George Lahovari mentiona, in secolul al XIX-lea, ca numai "piciorul si calul pot patrunde acolo".

In zilele noastre aceste piedici nu mai exista iar caile de accest sunt multiple. Pentru turistii cazati in Caciulata va fi doar o plimbare scurta peste digul ce uneste cele doua maluri ale raului, pentru calatorii pe calea ferata va fi vorba de un scurt drum din gara aflata in apropiere, sau cu masina, pana in curtea Sfantului Locas.

Denumirea acestei manastiri vine de la acel turn masiv de pe stanca numita "Piscul lui Teofil", construit in secolul al II-lea de legiunile romane din Castrul Arutela ale carui ruine se mai vad si astazi pe partea dreapta a Oltului cand se merge catre Sibiu .Prima sa denumire a fost "Schitul de dupa turn", apoi "Schitul Turnu", ajungand in cele din urma la denumirea actuala, manastirea Turnu .

Cei cunoscuti a fi fost ctitorii acestei manastiri au fost cativa calugari de la Manastirea Cozia, care la inceput isi duceau traiul intr-o desavarsita saracie, adapostiti in colibe si case de lemn. Dintre sihastri retrasi aici cei mai renumiti au fost pustnicii Daniil si Misail, ale caror chilii (sapate in stanca) se vad si astazi. Aceste lucruri s-au intamplat intre secolelele al XV lea si al XVI lea .

Pe la jumatatea secolului al XVI-lea, , ieroschimonahul Misail a ridicat aici o mica biserica de lemn cu hramul "Intrarea inBiserica a Maicii Domnului, intemeind astfel "Schitul Turnu".

In anul 1676, dupa ce egumenul cozian Varlaam a fost promovatepiscop al Ramnicului, pustnicii de la schit au fost ajutati in mod deosebit de acesta , care ajungand apoi mitropolit al Tarii Romanesti, construieste o bisericuta din piatra si caramida pe vechea temelie, a bisericii de lemn. Sub noua temelie a bisericii au fost asezate moastele cuviosilor Daniil si Misail. De atunci, Schitul turnu a devenit o asezare monahala functionand sub grija manastiri Cozia .

Intre anii 1891-1896 s-a construit calea ferata Ramnicu-Valcea Raul Vadului, iar in anul 1902 a fost racordata cu legatura la Sibiu. Tot atunci a fost infiintata o gara in apropierea schitului, legata de soseaua Calimanesti-Sibiu printr-un pod plutitor peste raul Olt.

Intre anii 1893- 1901, episcopul Timus Gherasim al Argesului decide construirea unei resedinte de vara la Turnu Ea va consta dintr-o cladire cu dubla functionalitate: o Biserica spatioasa, trapeza si camere de locuit. Biserica a fost construita la etaj cu hramul "Schimbarea la Fata" iar din 6 august acest hram a devenit hramul principal al manastirii.

In noaptea de 6/7 februarie 1932 un incendiu provenind de la o soba distruge aproape in totalitate toate cladirile care compuneau schitul .

Asezamantul a fost o copie a manastirii Cozia-Veche, fiind refacut de Gherasim Timus (1894-1911), insa biserica vechea fost mistuita de flacari in 1932, scapand din calea incendiului doar casa lui Gherasim Timus si chiliile din vale.

In 1932 intreaga manastire a fost refacuta din temelii Noua bisericuta, mai mica decat cea dinainte are hramul "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului". In jurul ei se pastreaza numeroase chilii sapate in piatra, iar in incinta se afla doua pesteri unde pustnicii se izolau de lume.

Sfantul locas a beneficiat de o restaurare solida, asa cum arata in prezent. Intre anii 1935-1938, au fost construite chilii cu etaj si intregul ansamblu a fost renovat. Pana in anul 1939, aici a functionat o scoala de cantareti bisericesti. Calugarii care locuiesc aici de aici duc o viata austera, neconsumandu-se carne.

Ziua in care am ajuns pentru prima data la manastire a fost una calduroasa de august. Pe drumul de acces catre ea, deopotriva pentru masini si vietati se aflau foarte multi oameni care il urmau, pe jos.Ajunsi in vecinatatea zidurilor acesteia , am parcat intr-o parcare mare, incapatoare si pana sa ne incepem vizita ne-am asezat la o masa din lemn cu doua banci lungi, aflata in vecinatatea unor brazi inalti si falnici de unde puteam admira in voie muntii semeti si verzi si frumoasa asezare monahala adapostita la poalele lor. Desi era multa lume care intra si iesea , linistea ce inconjura locul era din cand in cand intrerupta doar de glasul pasarilor care zburau in voie, de colo-colo. Am zabovit putin , pentru ca era foarte reconfortant sa stai si sa inspiri adanc aerul acela curat si tare, de munte.

Incinta te primeste cu o curte spatioasa deschisa fara vreun gard sau poarta. In partea stanga o cladire mica , probabil administrativa , continuata pe latura din fata a curtii de o alta, mare, care adaposteste si biserica cea noua, apoi pe partea stanga cladirile ce adapostesc chiliile , curtea fiind intr-un fel inchisa in partea din spate de turnul clopotnitei. Spun intr-un fel inchisa pentru ca turnul are arcada deschisa si se poate continua plimbarea in natura daca treceti de ea. In curte, langa o pajiste verde , strajuita pe margini de gard viu si trandafiri se inalta biserica veche iar pe doua din laturile sale sunt asezate mormintele celor ce au slujit aici si au plecat la cele vesnice. O biserica care impresioneaza prin modestia in care a fost facuta, simpla dar foarte frumoasa, cu picturi in mare parte intretinute, cu iconostasul si catapeteasma deosebite, avand la loc de cinste,rugaciune si inchinaciune icoana reprezentand Intrarea Maicii Domnului in biserica .Parte din icoane au fost mutate in biserica mare, unde se fac si slujbele, biserica veche ramanand descisa pentru a fi vizitata .

Biserica cea mare este mare si la propriu compartimentata in asa fel incat cei ce vin sa se simta bine, in sensul ca se si pot odihni si vor suporta mai usor temperaturile din zilele toride, pentru ca este si inalta si foarte bine aerisita. Aspectul foarte deschis se datoreaza si faptului ca este o constructie noua, cu picturi la fel de noi , catapeteasma si iconostasul stralucind si avand incadrate in el si icoane mai vechi provenind din bisericuta veche.La loc de cinste se afla o mare icoana, reprezentand-o pe Maica Domnului cu Pruncul, una asemanatoare am vazut la manastirea Ciolanu. Vis a vis de intrare se afla locul amenajat pentru aprinderea lumanarilor, foarte bine intretinut si el . Am mai vazut in acel loc din curtea manastirii o cruce mare din piatra , ridicata, conform explicatilor sculptate pe ea, in locul unde s-a stins din viata Mihail C Cantacuzino , fiul lui Gheorghe Cantacuzino , politician de seama in perioada interbelica, primar al Bucurestiului si ministru in guvernul Bratianu , decedat intr-un accident de masina in drumul dinspre Calimanesti spre manastirea Cornetu .

Vizita aici am incheiat-o oarecum mai greu decat in alte parti, pentru ca asa cum am facut cand am ajuns cand ne-am asezat la masa de langa brazi, acum , la plecare ne-am asezat din nou, la alta masa aflata la umbra unor salcii mari si am mai stat sa privim peisajele fascinante, frumusetea manastirii si frumusetea oamenilor care ii calcau pragul. Doamne Ajuta, calatorii frumoase !

P.S. Datele despre trecutul istoric al manastirii Turnu au fost culese din surse de pe internet .


[fb]
---
Trimis de iulian68 in 03.11.18 16:16:30
Validat / Publicat: 03.11.18 17:33:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂMNICU VÂLCEA.

VIZUALIZĂRI: 2411 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulian68); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Biserica cea mare, in partea stanga cum intrati in curtea manastirii.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[03.11.18 17:31:11]
»

Mutat în rubrica "Mănăstirea Turnu Roșu [Turnu Roșu, SB], AVRIG" (nou-creată pe sait)

--

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

iulian68AUTOR REVIEW
[03.11.18 18:02:53]
»

@webmasterX: ca de obicei, pozitionarea este ok, web!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Floria CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[03.11.18 18:25:47]
»

O parte dintre fotografiile atasate articolului sunt de la mânăstirea Turnu, judeţul Vâlcea, de pe malul stâng al Oltului. Două mânăstiri vechi şi frumoase din judeţe vecine, cu nume asemănătoare...

webmaster26
[03.11.18 19:45:11]
»

@iulian68: totuși, verificând pozele de aici vezi impresii, nu prea seamănă cu ale tale!

Par mai degrabă de la Mănastirea Turnu Calimanesti amfostacolo.ro/poze-fotoi ... -valcea&id=9655, desi textul regăsit în mare parte pe www descrie Mănastirea Turnu Rosu din zona Avrig.

TU la care ai fost?! cea din Vâlcea - Manastirea Turnu (cam așa indică pozele) sau la Manastirea Turnu Rosu din zana Avrig?!

Am senzatia că le-ai cam încurcat/amestecat!

==

suspendat până la clarificare!

iulian68AUTOR REVIEW
[03.11.18 19:49:35]
»

@webmaster26: Eu am scris despre manastirea Turnu Rosu de la Rm Valcea. Pe punctul de identificare pe care l-ati trimis am vazut firul de apa in partea stanga si am crezut ca e Oltul. Am sa mai adaug poze care sa va convinga ca Am fost acolo. Si habar nu am avut ca exista doua manastiri cu acelasi nume. Dealtfel cand m-am documentat ,inainte de a scrie, nu am vazut sa fie doua manastiri Turnu Rosu...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster26
[03.11.18 19:55:05]
»

@iulian68: da, am găsit pe www (aproape tot) despre ce ai scris! Mănăstirea Turnu Roșu aflată la cca 30km de Sibiu!

Pozele pe care le-ai încărcat sunt de la Manastirea Turnu (fără Roșu) aflată în zona Vâlcea/Călimănești iar textul este copiat/documentat de la Mănăstirea Turnu (cu Roșu) aflată la 70km distanță google.ro/maps/dir/M%C4%8 ... d45.2881629!3e0

iulian68AUTOR REVIEW
[03.11.18 20:09:23]
»

@webmaster26: In afara de introducerea pe care am facut-o documentandu-ma, asa cum e normal, pentru ca nimeni nu are de unde sa stie trecutul unui obiectiv turistic, plimbarea si amanuntele imi apartin si arata la ce manastire am fost. Pozele pe care le-am pus cred ca nu au nevoie de alte completari. Daca insa cand am citit istoricul nu am realizat ca sunt doua manastiri cu acelasi nume, iar datele istorice sunt eronate, va rog sa il lasati suspendat si voi reface prima parte.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster26
[03.11.18 20:22:44]
»

@iulian68:

In afara de introducerea pe care am facut-o documentandu-ma, asa cum e normal

Normal, regulamentar este să spui/marchezi acest lucru!

si arata la ce manastire am fost.

păi încă nu ne-ai/te-ai lămurit! Zona Avrig sau Vâlcea/Călimănești! Turnu Roșu sau Turnu (simplu)?! Personal cred că e varianta doi!

===

Daca insa cand am citit istoricul nu am realizat ca sunt doua manastiri cu acelasi nume, iar datele istorice sunt eronate, va rog sa il lasati suspendat si voi reface prima parte.

Ok, când ești gata (azi/mâine) te rog să ne anunți prin ecou!

Până atunci rămâne suspendat/marcat pentru ștergere!

iulian68AUTOR REVIEW
[03.11.18 21:05:45]
»

@webmaster26: Asa cum am spus si o repet nu numai ca e normal, ci absolut obligatoriu sa te documentezi despre trecutul istoric al oricarui obiectiv la care scrii un review. Intotdeauna am specificat acest lucru, pe care at trebui sa=l faca Toata lumea, Doar ca nu aleg o singura sursa, iar toate informatiile le astern pe o hartie dupa care le transcriu. E destula munca dar merita. Mai greu e sa nominalizez exact sursele, ca mai scriu jumatate din randurile review ului, doar specific ca ele provin dupa net.

Am refacut introducerea, va rog sa verificati. Multumesc si imi cer scuze pentru neatentie, se poate intampla in cazul unei asemena coincidente de nume. Sper insa ca pozele mele au dovedit fara doar si poate, ca Am Fost Acolo!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulian68AUTOR REVIEW
[03.11.18 21:11:20]
»

@Floria: Multumesc pentru atentionare, am fi ramas in acea eroare fara aceasta. Mea Culpa este ca dupa ce public articolul nu mai urmaresc nimic in afara ecourilor, motiv pentru care nu am vazut ca era pus in rubrica cu Sibiul. Dar nu-i nimic, am sa dau o fuga si la celalalt ' Turn ", acum ca le-am amestecat!

webmaster26
[03.11.18 21:12:11]
»

@iulian68:

Asa cum am spus si o repet nu numai ca e normal, ci absolut obligatoriu sa te documentezi despre trecutul istoric al oricarui obiectiv la care scrii un review.

Nu mai comentez partea cu documentatul! de obicei se marcheză cu '' sau cu /italic nu la final de review cu un p.s.

Nu a contestat nimeni faptul că ai fost, ci UNDE AI FOST!

---

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Mănăstirea Turnu [Călimănești], RÂMNICU VÂLCEA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Alte biserici/cetăți fortificate din Transilvania]

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

de data asta poate verifici, cu atenție dacă este ok localizată!

iulian68AUTOR REVIEW
[03.11.18 21:25:29]
»

@webmaster26: da, web este ok. Ce imi pare rau este ca iar am avut neintelegeri, iar vina nu imi aprtine in totalitate, ci in mare masura. Pentru ca asa cum am spus, daca nu era Floria, ramaneam cu totii in acea eroare. Iar daca eu nu am fost atent, nu ar fi trebuit sa fiu admonestat de unul singur. Asa ca nu ma mai certati atat de aspru. Iar daca tot sunt mai multi webi, cand mai scriu ceva ori il lasati pentru altcineva, ori il verificati in timpul in care sta acolo, la "dospit". Va multumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster26
[03.11.18 21:32:30]
»

@iulian68:

Iar daca eu nu am fost atent, nu ar fi trebuit sa fiu admonestat de unul singur.

Cam mare neatenția! Ai încarcat review-ul direct la ''Alte biserici/cetăți fortificate din Transilvania'' , când, de fapt, era vorba de Oltenia!

Iar daca tot sunt mai multi webi, cand mai scriu ceva ori il lasati pentru altcineva, ori il verificati in timpul in care sta acolo, la "dospit". Va multumesc!

Culmea e că azi nu am fost X, a fost altcineva!

Dar mulțumesc de avertizare, o să fiu mult mai atent!

p. s.

Teoretic ar fi trebuit, ca TU, să-ți verifici pozele, locația unde ai fost, coordoantele GPS - te-ar fi scos din eroare - și locul/sursa de unde TE DOCUMETEZI!

p.s.s

te rog pe viitor , când te mai documentezi (copy/paste) să marchezi coerespunzător textul!

iulian68AUTOR REVIEW
[03.11.18 21:42:27]
»

@webmaster26: Multumesc pentru vizita si ecou! Totusi, daca s-ar putea sa nu mai interactionam ar fi mult mai ok. Retineti, in ciuda faptului ca nu mai exista premii, continui sa scriu do.ar din ambitie si pentru ca imi place acest lucru. Si poate ca sunt eu mai schizofrenic, imi cer scuze, probabil din cauza inaintarii in varsta, dar am impresia ca nu va bucura deloc faptul ca scriu atat de mult. Ideal ar fi insa sa-mi dati un pm si sa-mi spuneti cine sunteti cu adevarat ca sa imi cer scuze personal la prima intalnire. Seara buna!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster26
[03.11.18 22:01:35]
»

@iulian68:

Totusi, daca s-ar putea sa nu mai interactionam ar fi mult mai ok.

Cam greu, nu există o soluție! O știi!

==

imi cer scuze, probabil din cauza inaintarii in varsta, dar am impresia ca nu va bucura deloc faptul ca scriu atat de mult.

Eronat! Total Eronat!

Eu doar respect/aplic un regulament!

===

Retineti, in ciuda faptului ca nu mai exista premii, continui sa scriu do. ar din ambitie si pentru ca imi place acest lucru

fiind parte din reguli/regulament, evident că știu asta!

Dar... copy/paste se verifică, Gps la fel, poate că mai greșim și noi, dar să copiezi de la o Mănastire din Transilvania și să pui poze de la una din Oltenia! PFF!

Ai impresia că mergem toți numai pe la mănăstiri?!

Simpla verificare a coordonatrelor GPS, te scoteau din eroare!

iulian68AUTOR REVIEW
[03.11.18 22:13:54]
»

@webmaster26: asa e, aveti dreptate! Nici nu stiu cum dracu' ma mai lasa nevasta mea sa ies singur pe strada! ????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Floria, iulian68, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Turnu [Călimănești]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067489862442017 sec
    ecranul dvs: 1 x 1