ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.12.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Mănăstirea Turnu situată la poalele muntelui Cozia

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

De obicei vara în zilele călduroase căutăm locurile răcoroase. Aşa am făcut şi noi astă vară, şi într-un weekend am fugit spre răcoarea muntelui Cozia. Am pornit din Râmnicu Vâlcea spre Călimăneşti, apoi am trecut barajul din spatele mănăstirii Cozia, imediat după baraj am virat la stânga pe un drum fără asfalt, am trecut pe sub două mici tunele şi după vreo 300 de metri am ajuns în parcarea mănăstirii Turnu. Coordonatele GPS pentru această parcare sunt următoarele: N – 45.288008 şi E – 24.308266. Pentru cei care nu doresc să vină cu maşina, accesul la mănăstire este foarte simplu. Fie veniţi cu trenul până la halta Turnu fie pe jos, aveţi de parcurs de la linia ferată aproximativ 300 de metri până la mănăstire. Accesul îm curtea mănăstirii se face trecănd pe sub turnul Clopotniţă care veghează de sute de ani asupra mănăstirii şi a vălii Oltului. Pe un perete al turnului se află o placă care aminteşte de incendiul care a distrus mănăstirea şi de reconstruirea acesteia.

Am fost de mai multe ori la mănăstirea Turnu. Această mănăstire este una dintre vetrele monahale ale ţării. Mănăstirea se află într-un loc retras pe malul stâng al Oltului, la poalele muntelui Cozia. O mulţime de flori de toate culorile aşezate la ferestre decorează faţadele chiliilor.

Istoria acestei mănăstiri începe prin secolul al XV-lea când aici se retrag doi călugări de la mănăstirea Cozia (aflată la doi kilometri distanţă pe celelalt mal al Oltului). Aceşti căşugări se numesc Danil şi Misail. Aceştia au trăit într-o sărăcie lucie. Chiliile unde au locuit au fost săpate în stănca muntelui şi sunt vizibile şi astăzi. În ele sunt amenajate mici altare unde credincioşi se roagă şi aprind câte o lumânare.

În secolul al XVI-lea langă chiliile din stâncă, se construieşte o biserică mică din lemn care a primit hramul ”Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” şi aşa a luat naştere schitul Turnu. In tot acest timp aici s-au adunat mai mulţi călugări. Astfel în anul 1676 este construită o altă biserică din cărămidă şi piatră în locul bisericii din lemn. Sub acestă nouă biserică au fost îngropate moştele primilor doi sihaştri Danil şi Misail.

Între 1893 şi 1901 episcopul Gherasim Timus decide să contruiască o reşedinţă de vară la Turnu. Acestă npuă construcţie a fost ridicată pe două nivele. La primul nivel a fost construită trapeza şi camere de locuit iar la nivelul doi a fost construită o biserică nouă cu hramul ”Schimbarea la faţă” devenit hramul principal al mănăstirii. Planurile construcţie au fost executate de un arhitect polonez, pe nume Grigorovici Lapinscki, acesta este şi motivul pentru care biserica de Turnu este puţin diferită faţă de alte bisericii din ţară. Tot polonezul a pictat şi biserica.

În urma acstor modernizări în anul 1901 schitul Turnu a fost ridicat la rangul de mănăstire.

Dar, cum pe la toate mănăstirile în istoria lor a existat un mare incendiu şi la mănăstirea Turnu a fost un incendiu devastator în anul 1932 care într-o singură oră cât a durat a distrus trapeza veche, chilii, clopotniţa, turla de la biserica veche, aproape tot ce exista pe domeniu.

Întregul ansamblu a fost refăcut în anul 1933, cam cum arăta înainte de incendiu. Clădirea arhitectului polonez s-a renovat în totalitate refăcându-se. În locul trapezei, de la parter, s-a construit o nouă biserică cu hramul „Izvorul Tămăduirii” iar la etaj s-a refăcut biserica existentă în proiectul iniţial, în clădire existând două biserici suprapuse, una la parter şi una la etaj. Aceste biserici suprapuse există şi în ziua de azi. În ele se ţin slujbe separat, în fiecare de câte un preot. Accesul în biserica de la etaj se face pe o scară exterioară aflată pe o latură.

Liniştea mănăstirii a fost perturbată de comunişti care în anul 1961 desfinţează mănăstirea şi o transformă în Casă de odihnă pentru Episcopia Râmnicului. Acestă situaţie a durat până în anul 1975 cănd lăcaşul redevine schit de călugări. Din anul 1988 schitul redevine mănăstire.

După ce v-am relatt pe scur istoria acestei mănăstiri să trecem şi la vizita nostră. După ce am parcat maşina la umbra unor copaci, ne-am îndreptat spre mănăstire. Am făcut o oprire la fântăna cu apă rece de unde am băut elixirul supraveţuirii. Fântâna este o construcţie din piatră acoperită cu ciment iar pe două ţevi mici curge apa izvorâtă din pământ. Unii vizitatori aruncă bani în fântână pentru ce nu ştiu, dar aruncă. Apoi am intrat în biserica de la parter, cu hramul „Izvorul Tămăduirii”. Biserica are pictura destul de noua, în ea sunt reprezentaţi sfinţi ai bisericii Ortodoxe. Apoi am urcat în biserica de la etaj. După ce am vizitat şi acestă biserică am urcat la chiliile primilor doi sihastrii care au locuit aici. Am spus „am urcat” pentru că din curtea mănăstirii pănă la chilii se urcă pe un perete din stâncă. Chiliile săpate în stâncă sunt de dimensiuni medii, au în interior pe pereţi icoane la care credincioşi se închină şi aprind lumănări. Imediat lângă chiliile din stâncă se află clădirea în care sunt astăzi chiliile călugărilor.

Peste drum de chilile călugărilor se află biserica mică, cea construită în locul primei biserici din lemn. Spaţiul interior este mic, nu am putui intra în interior deoarece un călugăr se spovedea şi ne-a fost interzis să intrăm în bisericuţă. Am coborât în grădina din spatele bisericii. Aici pe lângă legume şi pomi fructiferi se află un mic heleşteu unde peştii şi nuferii sunt stăpâni.

Dar vizita nostră nu se rezumă doar la vizitarea mănăstirii Turnu. După ora petrecută la mănăstire am pornit la drum pe muntele, spre mănăstirea Stânişoara. De la mănăstirea Turnu la mănăstirea Stânişoara distanţa este de aproximativ 4 kilometri. Drumul este lejer pentru toată lumea, nu trebuie vre-un echipament special pentru urcat doar un aparat foto cu care să imortalizaţi frumuseţea zonei.

A fost o zi foarte călduroasă de iulie, dovadă este şi un exemplar destul de mare de şarpe care a ieşit să bea apă dintr-un pârâu şi să se încălzească la soare. De altfel în drumul nostru până la Stânişoara am mai întălnit un şarpe mai mic care ne-a tăiat calea, nu am reuşit să-l fotografiez. Până atunci o singură dată am mai văzut şarpe în libertate şi atunci doi într-o zi, o fi fost ziua şerpilor.

Cum v-am spus drumul până la Stânişoara este destul de lejer dar dacă obosiţi sunt puncte de rufugiu unde puteţi să vă odihniţi, să vă trageţi sufletul. Drumul este pe poteci prin pădure iar peisajul este încântător. Am ajuns la Stânişoara unde am zăbovit vreo jumătate de oră apoi am pornit spre poieniţa de lângă mănăstire unde întinşi pe iarbă am admirat natura care ne încojura. Despre mănăstirea Stânişoara am scris altă dată un articol acum doar vă spun că aici găsiţi cea mai mare linişte de la toate mănăstirile din ţară (poate la mănăstirea Arnota e mai linişte).

Dacă aveţi drum prin zonă e ezitaţi să vizitaţi aceste două mănăstiri.

Web master vă rog următorul video:youtube

Toate cele bune.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 20.12.16 10:49:28
Validat / Publicat: 20.12.16 17:28:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂMNICU VÂLCEA.

VIZUALIZĂRI: 2825 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 curtea mănăstirii este plină de flori
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[20.12.16 17:28:57]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

zlatnaAUTOR REVIEW
[20.12.16 18:42:46]
»

@webmaster26: Mulțumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Turnu [Călimănești]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065505027770996 sec
    ecranul dvs: 1 x 1