ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.11.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 08.02.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Manastirea Stanisoara - Colt de suflet, colt de rai.

TIPĂREȘTE

Salutare dragi colegi si navigatori pe siteul A. F. A. Vreau sa va impartasesc astazi impresiile mele despre acest loc, pierdut prin munte la putina distanta de statiunea Caciulata, la poalele masivului Cozia.

Cunosc aceasta manastire inca din vremea copilariei, sportiv de performanta fiind faceam pregatirea de iarna in Caciulata si alergam din statiune pana la manastire. De cand am vazut prima oara aceasta manastire i-am facut un colt aparte in inima mea si este locul unde ma reintorc de fiecare data cu placere chiar si pentru cateva ore. Am si un prieten deosebit aici in persoana lui Mos Spiridon, un calugar in varsta de 70ani pe care il revad ori de cate ori ajung aici, ii ascult istorioarele si povestirile pline de talc si spiritualitate. Am sa va povestesc acum despre ultima mea vizita in acest sfant lacas.

Chiar in ziua de SF Maria a acestui an, fiind zi libera si ultima a unui weekend prelungit de 4 zile aveam in program o iesire la iarba verde, care sa contramandat din oarece motive chiar in dimineata zilei respective. Fiind o zi de vara frumoasa, calduroasa si neavand nici un plan am hotarat sa mergem la Stanisoara. Aceasta locatie nu este prea departe de Pitesti, aproximativ 90 km, asa ca nu avem nici un motiv de graba.

Plecam in jurul orei 11 pe traseul Pitesti - RM valcea, drum pe care il parcurgem in aproximativ o ora, circulatia fiind redusa cu toate ca era o zi de luni dar cum v-am spus ultima a unui wekeend prelungit. Ajungem in Valcea si ocolim orasul pe soseaua de centura urmand indicatorul Sibiu. Dupa aproximativ 2o de km ne aflam aproape de intrarea in statiunea Calimanesti-Caciulata si chiar la intrare facem dreapta urmand indicatorul Sibiu dar de aceasta data pe centura ce ocoleste statiunea.

Trecem pe langa schitul Ostrov si dupa cativa km in dreptul localitatii Pausa zarim indicatorul care ne indruma spre acest colt de rai. Constat cu bucurie ca drumul este recent asfaltat, chiar daca nu tine prea mult, atat cat sa ajunga pana la ultima locuinta.

De aici incepe urcusul pe drumul forestier, traseu care nu este foarte greu si zic eu nu necesita prea multa experienta la volan. Calitatea unui drum forestier nu stiu cum poate fi catalogata dar eu nu as recomanda acest traseu masinilor cu garda joasa la sol. Nu m-am uitat niciodata la kilometraj dar cred ca urcusul pe acest drum pana la manastire nu este mai lung de 7-8km. Pe traseu foarte multi multi turisti aflati la gratar sau facand plaja. La jumatatea distantei dintre Pausa si manastire se afla o foarte frumoasa cabana vanatoreasca care ofera cazare.

Ne continuam drumul si dupa aproximativ 3 ore, asta dupa ce am mai facut si noi un popas pentru masa, ajungem la destinatie si parcam masina chiar langa poarta manastirii. Desi accesul cu masina este interzis cu cateva sute de metri inainte de manastire, cu acordul lui Mos Spiridon mi-am permis sa parchez la intrare. Patrundem cu bucurie pe poarta manastirii, intram in biserica unde imi regasesc prietenul. Ca de obicei hatrul meu mos imi spune ca acum nu putem sta de vorba fiind ocupat cu cele necesare desfasurari slujbei de dupa amiaza si daca tot ai venit ramai la slujba si mai vorbim dupa aceea. Sant intru totul de acord si avand destul timp pana la inceperea slujbei facem si noi cam tot ce face un credincios cand trece pragul unei manastiri.

Scriem un acatist, cumparam lumanari pe care le aprindem pentru sufletele celor plecati dincolo, ne inchinam la icoane, facem fotografii si admiram acest colt de rai care mi se pare neschimbat de aproape 30 de ani de cand il cunosc. Vechile chilii sant acum magazii si un pic mai sus de biserica au aparut altele noi. Pentru cei care vin aici sa se reculeaga, sa isi gaseasca linistea si pacea sufleteasca manastirea ofera cazare contra cost la un pret modic. Cum spune mosul meu, veniturile noastre sant din bani care ii dau credinciosii pentru acatiste, de la cazare si din micul profit realizat din vinderea unor carti de rugaciuni sau iconite Santem o manastire saraca financiar si bogata spiritual.

Tot colindand pe langa manastire nici nu ne dam seama cum trece timpul, tocmai ne minunam de un micut solar cu legume pe munte la aproximativ 700-800metri altitudine, cand se aude toaca, zgomotul acela ritmic al unor ciocanele de lemn pe o scandura. Asta e semnalul de incepere al slujbei la care participa toata obstea manastirii formata cam din opt calugari, atati am vazut si nici pe mos Spiridon nu l-am intrebat cati sant. Am mai asistat la foarte multe slujbe in diferite biserici si manastiri, dar asta a fost prima cand am stat de la inceput pana la sfarsit intr-o manastire.

Daca cineva m-ar pune sa spun in doua cuvinte cum a fost? as raspunde simplu SUBLIM SI INALTATOR. Va spun sincer ca nici nu am realizat ca slujba a tinut trei ore pentru prima data in viata am inteles expresia -timpul sta in loc. Slujba a fost oficiata de staretul acestui lacas ajutat de patru calugari tineri care se randuiau in a citi si canta sfanta liturghie, ziua de astazi fiind si o mare sarbatoare a ortodoxiei, se praznuia adormirea maici domnului. Mosul meu se ocupa cu citirea tuturor acatistelor si restul trei calugari in varsta au stat numai in genunchi facand cruci si sarutand podeaua. Cat timp a tinut slujba au mai aparut cativa turisti care venit -vazut- inchinat- plecat. Probabil ca acest articol sa fie citit si de persoane de alta religie, le respect religia si vreau sa va spun ca prin acest articol nu fac o pledoarie pentru ortodoxie dar ceea ce am trait aici mi sa parut sublim, dumnezeesc.

Am asistat si la slujba catolica si va spun sincer chiar m-ia placut dar ceea ce am trait in aceste trei ore nu am intalnit nicaieri. Totul se facea din suflet si sa vedeti cu cata evlavie se inchinau la icoane si sarutau podeau din fata lor. Nu era nimic fals, totul era cat se poate de sincer din suflet, din firavele lor trupuri calite intr-o necontenita asceza. La terminarea slujbei toti calugari au iesit din biserica cu fata spre sfantul altar si spatele la iesire si in fata biserici au ingenunchiat din nou sarutand pamantul si facand matanii, nu o sa vedeti niciodata asa ceva la un preot de mir. Dupa terminarea acestui ritual, mosul meu m-ia arata o banca unde sa il astept pentru a sta de vorba. Ca de fiecare data ma intreaba cand l-am cunoscut pentru ca nu isi mai aduce aminte si pana sa ii raspund imi zice - Nu ai rupt cartea? - nu - Inseamna ca nu prea mai ascultat, trebuia sa fie roasa si literele sa nu se mai vada de atata citit.

Am uitat sa va spun un singur lucru, acest om m-ia pus in brate prima carte de rugaciuni si ma invatat cateva lucruri simple pentru a ma face placut lui Dumnezeu. Are acest om o filozofie de viata atat de simpla si de adevarata incat te infiori ca nu ai putut sa gandesti si tu in acest mod. Am mai discutat cam o jumatate de ora in care i-am spus pasurile mele si am primit cateva sfaturi pentru rezolvarea lor si apoi ne-a binecuvantat, urandune drum bun, sa revenim cand mai putem pe la el si sa nu uitam de Dumnezeu. Am preferat sa va transmit in acest articol emotiile traite in aceasta frumoasa casa a Domnului, decat sa fi umplut pagina cu detalii tehnice luate de pe net. Oricine ajunge aici nu are cum sa nu fie uimit de frumusetea si simplitatea locului, pe care eu il consider un colt de rai. Daca asa arata raiul apoi chiar ca nu as mai pleca de aici.

Pe cat de frumoasa si de relaxanta a fost aceasta zi, intoarcerea spre casa fiind un adevarat cosmar. De data aceasta fara oprire, fara nici o pauza am reusit sa parcurgem cei 90 de km in 5 ore, drumul fiind maxim de aglomerat. Dar cu mult calm si incercand sa rememorez clipele frumoase petrecute la manastire am pierdut pentru a doua oara in aceeasi zi notiunea timpului.

Vacante si calatorii frumoase va doresc.


[fb]
---
Trimis de micutzu in 09.11.16 22:02:21
Validat / Publicat: 09.11.16 23:27:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂMNICU VÂLCEA.

VIZUALIZĂRI: 5590 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (micutzu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Manastirea vazuta de pe undeal
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34850 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

marius gaudi*
[09.11.16 23:37:50]
»

Foarte util articolul, am trecut de atâtea ori pe Valea Oltului, nu am ştiut de acest loc frumos.

Acum ştiu şi îl trec în lista mea de priorităţi.

Mulţumim pentru articol!

elviramvio
[09.11.16 23:47:14]
»

@micutzu:

Interesant ritualul de la sfarsitul slujbei, n-am intalnit pana acum asa ceva. Frumos povestit.

Mihai18
[10.11.16 15:43:20]
»

Frumos reviewul, mai ales în partea finală. Frumoase și fotografiile. Felicitări.

Reviewul v-a întors pe pământ natal și bine faceți. Dar despre Istanbul să nu uitați. Această toamnă este pe sfârșite, iarna trece repede, va veni primăvara și încă de pe acum îmi este dor de Istanbul, dar mai întâi aștept vești de la dv.

La începutul reviewuluiu ați făcut afirmația că ați făcut sport de performanță. Numai în măsura în care veți accepta, scrieți ce sport ați făcut și cîte ceva despre el.

Mie nu mi-a fost jenă să scriu că am fost ciclist cu acte în regulă și mai pot dovedi cu legitimația de atunci (Arhiva clubului nu mai există și posbil unii colegi de echipă să nu mai fie în viață).

În încheiere, scriu cu convingere că sportul făcut în anii tinereții, îți prelungește viața. Eu m-am convins.

Cu bine.

Aurici
[10.11.16 16:46:23]
»

@micutzu: Eu mă emoționez mai greu la scrieri despre biserici/mânăstiri pentru că nu am reușit să mă împac cu unele lucruri. Dar articolul ăsta a reușit să o facă. O să pun și eu Mrea Stănișoara pe listă, să vedem cum simt acolo.

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[10.11.16 18:13:43]
»

@micutzu: Frumos articol și la fel de frumoase sunt și locurile prezentate. Noi am ajuns la mănăstirea Stânișoara în luna august 2015 și ne-a plăcut mult acest lăcaș de cult! Vegheat de masivul Cozia, lăcașul de cult pare a se afla în palma strânsă a unui uriaș de piatră, cel puțin așa mi-a rămas mie în minte mănăstirea!

Citind impresii precum acestea, mi se face dor de Valea Oltului! Noi ne-am simțit excelent acolo în sejurul de la Căciulata de anul trecut!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
micutzuAUTOR REVIEW
[10.11.16 19:19:08]
»

@marius gaudi: Multumesc pentru apreciere si sant sigur ca daca vei ajunge aici, acest loc isi va gasi un colt si in inima ta.

micutzuAUTOR REVIEW
[10.11.16 19:22:39]
»

@elviramvio: Aveti dreptate, este foarte interesant acest ritual, din spusele mosului meu ar fi fost adus de un fost staret venit din muntele Athos. Multumesc pentru apreciere si va asigur ca va urmaresc in continuare articolele.

micutzuAUTOR REVIEW
[10.11.16 19:29:51]
»

@Mihai18: Salut Mihai. Multumesc mult pentru vot si faptul ca acest articol a fost pe gustul tau. Sant fost jucator de rugby si sant convins ca si tine ca sportul iti prelungeste viata. Am sa va tin la curent si cu noutati din Istanbul, deja la inceputul anului viitor trebuie sa ajung din nou acolo pentru reinoirea unor contracte. Stima si sa auzim de bine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
micutzuAUTOR REVIEW
[10.11.16 19:37:48]
»

@Aurici: Multumesc pentru apreciere. Nu stiu care este relatia dvs cu cele sfinte, dar pentru mine locurile monahale sant adevarate oaze de pace si liniste. Am fost de mai multe ori si la alte manastiri dar va spun sincer ca acest loc iti da o energie pozitiva. Si daca tot o sa ajungeti aici intrebati de mos Spiridon si zgandaritil un pic pana isi da drumul la vorba. O sa fiti uimit si poate o sa adaugati acest lacas intr-un colt din inima dvs. Stima

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
micutzuAUTOR REVIEW
[10.11.16 19:41:03]
»

@Crazy_Mouse: Multumesc mult pentru apreciere si sincer ma bucur ca acest colt de rai are un loc si in inima dvs. Vacante si calatorii frumoase.

Aurici
[11.11.16 12:14:39]
»

@micutzu: Am crescut la țară într-un mediu religios și cred într-o putere divină. Mi-am crescut la fel copiii. Am o problemă însă cu modernul și luxul în care a căzut biserica din țara noastră și mulți dintre slujitorii ei. Am exemple nenumărate în acest sens și n-o să simt niciodată pace și liniște într-un loc în care tata popa vorbește de zor la telefonul mobil sau se urcă în Mercedes să meargă la enoriași. Sunt puține locuri unde simt pace și liniște și în general sunt locuri uitate de lume, cum pare a fi și mănăstirea de care ne vorbești. Nu vreau să dezvoltăm subiectul că ne abatem de la articol și nu are rost. Ce este important am reținut și chiar mi-am propus să ajung acolo, chiar dacă nu neapărat pentru loc cât pentru Moș Spiridon. Eu pe oamenii aceștia îi caut și nu prea îi mai găsesc.

micutzuAUTOR REVIEW
[11.11.16 13:34:33]
»

@Aurici:Salut. Daca imi permiteti sant intru totul de acord cu dumneavoastra. Chiar acum cateva minute inainte de a deschide netul am ascultat stirea despre Teodosie cel care este acuzat de luare de mita si deturnare de fonduri. La aceasta manastire nu o sa gasiti nimic din opulenta marilor biserici, aici totul este cat se poate de simplu. Cand ii povesteam mosului ca uite ce face nu stiu ce popa sau nu stiu ce fata de rang inalt a biserici, mosul imi zicea--Diavolul are putere mare si o foloseste pentru a insela pe oricine, poate sa ia fata de preot, inger sau mai stiu eu ce si noi ca buni credinciosii trebuie sa nu cadem in capcana lui. Cand l-am intrebat ce crede despre zarva care se face pentru casatoriile gay mosul a spus--- Fiecare om poarta pe un umar pe ingerul pazitor si pe celalalt pe diavol. Cand se impreuneaza doua persoane de acelasi sex si diavolul se intoarce cu spatele pentru a nu da socoteala lui Dumnezeu ca a permis asta. Oricum daca ajungeti acolo, zgandaritil, faceti pe nestiutorul pentru ca mosul sa isi dea drumul la gura, din fire nefiind prea vorbaret. Stima.

Aurici
[11.11.16 13:57:15]
»

@micutzu: Mă mănâncă degetele să comentez mai mult dar mă opresc. Vreau să te rog doar să ne tutuim pentru că și eu o fac. Nu mi se pare că pe saitul ăsta trebuie să ne formalizăm.

Mihai18
[11.11.16 21:29:43]
»

@Aurici: Împărtășesc în bună parte ce părere aveți despre actualii preoți.

De la mama am învățat rugăciuni și sunt creștin-ortodox câte zile oi mai avea. Am scris în alt ecou că o parte din viața mea nu am tocit pragul bisericii, pentru că așa erau cândva vremurile.

Îți mărturisesc ceva jenant pentru mine. Când a murit mama, eu nu mi-am permis să intru în biserică (nu trebuia) și am stat în stradă până a scos-o din biserică. Mă simțeam supravegheat.

După ceva ani, când a murit mama președintelui Ceaușescu, a fost slujită de preot, în prezența acestuia. Ceva mai tîrziu, la o discuție cu superiorii mei, le-am spus că eu am stat în stradă cât timp mama decedată era slujită în biserică și ei mi-au spus că am greșit pentru că acceea era credința decedatului și nu a mea. Mi-au spus tîrziu și am rămas cu un „of” în suflet. Atunci aveam plăcerea să fiu lt. colonel (nu la securitate) iar după câtva timp, la cerere, am plecat în alt domeniu de activitate.

Să revin la preoți.

I-am primit totdeauna când veneau acasă cu botezul și îi plăteam domnește. Treptat, mi-am schimbat părerea despre ei. Prezint 3 exemple

- nu este permis, nu este ortodox, când se vine cu botezul să ciocănești în poarta omului cu Sf. Cruce. Consider că este o blastfemie.

- la vecina mea, preotul venind cu botezul, desigur neanunțat, câinele care nu era în lanț, a sărit pe preot și i-a vărsat cădelnița cu aghiasmă. Pentru preot nu a fost o problemă. A umplut-o de la pompa din curte și și-a continuat colindul cu botezul, desigur având în cădelniță apă chioară. Păi, să mai crezi în preoți?

- la cununia fiicei mele, unul dintre preoți era evident băut.

Mai scriu una și tac că și așa am fost off topic până în vârful urechilor. Oreste, la TV spunea că Iisus Hirstos venea la biserică călare pe măgăruș iar acum preotul vine cu un Q-7. De unde atâta opulență?

Web, dacă mă sancționezi, o merit.

Aurici
[12.11.16 12:30:57]
»

@Mihai18: Cum spuneam și colegului, mă mănâncă degetele dar ma abțin pentru că o să fim certați și nu-mi place. Dar am și eu exemple personale, nu din auzite... nenumărate. Ceea ce mă face să nu-mi pierd speranța de tot este că Moși Spiridon mai există.

Multă sănătate, numai bine.

mishu
[18.11.16 14:58:48]
»

@micutzu: Foarte frumos si cald articolul si incerc sa rezum totul la credinta. Nu sunt adepta mersului la biserica pentru ca nu am fost educata asa, nu din rea vointa, insa noi mergeam pe la biserica de sarbatori sau din timp in timp. Si nu cred ca a te inchina cand ajungi in dreptul unei biserici arata credinta. Eu ma rog in felul meu aproape in fiecare seara (spun Tatal Nostru, pe care l-am invatat tarziu, Ii multumesc ca are grija de familia mea) si cred ca asa simplu cum ma manifest sunt ascultata. Baiatul meu cel mic s-a obisnuit cand termina masa sa se inchine si ma bucur ca i se pare natural.

Insa ma bucur ca atunci cand ajung prin locuri noi sa intru in biserici iar cele catolice le apreciez foarte mult pentru ceea ce se simte acolo.

Felicitari pentru articol, votat cu mare placere.

micutzuAUTOR REVIEW
[18.11.16 19:06:42]
»

@mishu: Multumesc pentru apreciere si vot. Un singur lucru as adauga pentru a completa ecoul dvs. Cineva spunea unui preot batran-stiti parinte eu am credinta in suflet si nu trebuie sa merg la biserica, iar parintele a zis -credeti ca albina face miere daca nu intra in stup? . Stima si vacante cat mai frumoase.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, elviramvio, marius gaudi*, micutzu, Mihai18, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Stânișoara [Păușa]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069759130477905 sec
    ecranul dvs: 1 x 1