ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.04.2025
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAR-2025
DURATA: 1 zile
Familie

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Mănăstirea Slatina – o nestemată arhitecturală

TIPĂREȘTE URM de aici

În ținuturile sucevene sunt multe mănăstiri renumite, unele desemnate chiar monumente UNESCO, altele importante centre religioase și culturale. Pe valea unei ape curgătoare, la umbra unor înălțimi domoale acoperite de păduri bătrâne se înalță un complex religios construit la jumătatea anilor 1500. Ctitorul acestei mănăstiri fortificate este domnul Alexandru Lăpușneanu care a cerut pregătirea în biserica ansamblului a necropolei familiei.  

Am coborât de la Crucea Talienilor (vezi impresii) în Mălini, de unde urmând indicatoarele am virat pe DJ 209A și după aproximativ 11 km am ajuns sub zidurile mănăstirii. Ne-am oprit mai întâi la o a=oarecare distanță pentru a fotografia mănăstirea frumos profilată la poalele codrilor. În dreptul ansamblului religios, pe marginea drumului județean este o parcare amenajată, chiar și toalete. Nefiind o zi de sărbătoare sau Duminica am putut urca cu autoturismul până în mica parcare de sub ziduri.

Domnul Alexandru Lăpușneanu (după numele de botez Petru), nepot al lui Ștefan cel Mare, conduce Moldova de două ori la jumătatea anilor 1500. Apropiat al coroanei poloneze, Lăpușneanu recuperează în prima domnie Ciceul și Cetatea de Baltă; în cea de-a doua domnie se bazează pe sprijinul Porții otomane, mută capitala de la Suceava la Iași și pornește o campanie violentă împotriva boierilor considerați trădători. Domnul Alexandru Lăpușneanu a rămas în istoria literaturii prin nuvela istorică scrisă de Costache Negruzzi în 1840. Cele patru motto-uri ale scrierii („Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreu...” , „Ai să dai samă, Doamnă!” , „Capul lui Moțoc vrem” și „De mă voi scula, pre mulți am să popesc și eu...” ) au devenit replici arhicunoscute și sunt utilizate și azi în multe contexte. Probabil pentru a șterge faptele sale violente, Lăpușneanu zidește mai multe mănăstiri (Slatina și Socola), reface biserica mănăstirii Pângărați, se numără printre ctiorii mănăstirii Dohiariu de la Muntele Athos, este  restaurator al Bistriței Neamțului și donator la mănăstirea Tazlău etc.

Vizita la mănăstirea Slatina. Privim zidurile înalte de piatră ale incintei mănăstirești, crenelurile ce aveau în spate un drum de strajă, apreciem puternicele turnuri de colț – fortificații ce au rezistat tunurilor turcilor de la 1821 –, apoi pătrundem în curte printr-o poartă de mici dimensiuni.

Facem câțiva pași pe o alee pietruită și în fața ochilor ni se dezvăluie biserica „Schimbarea la Față a Domnului” , o construcție valoroasă din punct de vedere arhitectural, o combinație între stilul moldovenesc și elemente bizantine, cu vizibile accente gotice și renascentiste. Deasupra intrării vedem stema Moldovei, intrăm în interior și pășim ușor pe sub ancadramente vechi de piatră către altar.  

În pronaos vedem cripta unde sunt osemintele domnului Alexandru Lăpușneanu, ale soției sale Doamna Ruxandra și ale celor două fiice. Se pare că la un moment dat au fost strămutate din poziția inițială, iar lespedea originală pierdută, cea de acum a fost realizată de meșteri ardeleni mult mai târziu.

Interiorul bisericii se află în semiumbră, pictura este destul de deteriorată de timp și funingine, pe ici colo se observă sondajele efectuate în vederea restaurării. Catapeteasma impresionează prin mărime și decoruri, zona ușilor împărătești este deosebită. Admir două piese de lemn deosebite: scaunul arhieresc și amvonul. Raze de lumină se strecoară pe ferestre, loc unde observăm grosimea zidurilor. Tabloul votiv în care apare domnul Lăpușneanu și familia sa se află pe peretele vestic al pronaosului, dar figurile se disting destul de greu.

Ieșim în curte și ne plimbăm un pic în jurul bisericii. Casa Domnească (ruinele și partea de muzeu) este înconjurată de schele, se efectuează lucrări de reabilitare în cadrul unui proiect cu bani europeni. Vedem corpurile de chilii, cu etaj și pridvor, drumul de strajă și turnurile, casa stăreției.

Am apreciat valoarea arhitecturală a acestei mănăstiri-monument, o adevărată fortăreață duhovnicească și culturală. Dacă treburile sau vacanțele vă poartă prin preajma mănăstirii nu ezitați să alocați 15-20 de minute ansamblului monahal de pe malul râului Suha Mică.

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 11.04.25 13:38:05
Validat / Publicat: 11.04.25 15:43:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MĂLINI [SV].
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 155 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj
Adn. FAVORIT

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Cale de acces în mănăstire.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21350 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[11.04.25 15:55:28]
»

Mutat în rubrica "Mănăstirea Slatina [Slatina], MĂLINI [SV]" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: De vizitat în Gura Humorului și împrejurimi]

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Slatina [Slatina]:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057571887969971 sec
    ecranul dvs: 1 x 1