GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cu riscul de a-mi sari in cap Mirelutza care a vorbit atat de frumos de acest sfant locas, haideti sa va povestesc si eu o vizita memorabila pentru mine la Manastirea Sihastrie.
Fiind mult prea frumos ca sa mergem acasa devreme, eu si gasca ne-am hotarat sa ne abatem in drumul nostru si pe la niste manastiri pe care nu le vizitasem de mult. Ultima din plan era Sihastria unde am ajuns in jur de ora 3 dupa amiaza, rupti de foame dar coplesiti de peisajul superb ce ni se infatisa de o parte si de alta a drumului. Si cum putina piosenie nu strica din cand in cand ne-am dat jos din masini cu toata ploaia marunta care cadea din cer si am intrat pe poarta manstirii.
Ultima vizita aici fusese cu multi ani in urma cu parintii mei cand am optat si pentru cazare 2 nopti, pe atunci erau cozi imense pentru a putea sta putin de vorba cu parintele Cleopa, Dumnezeu sa-L odihneasca in pace!
prima impresie de cum pasesti pe poarta este una de uimire, pe langa peisajul rupt din povesti ce inconjoara contructiile, linistea si curatenia te lasa cu gura cascata si nu iti vine sa vorbesti de frica sa nu faci nota discordanta cu imprejurimile. In stanga intrarii calugarii au amenajat un magazin de obiecte bisericesti, cu icoane superb pictate, sticlute deosebite cu mir de la Muntele Sfant, ziceai ca cine stie ce parfum scump o fi acolo, invelite in pungute transparente de organza brodate.
Era foarte multa lume in acea zi, poate fiindca era si sarbatoare si pentru ca fusese in acea zi hramul Manastirii Secu, aflata la 4 km de Sihastria. Ne am dus sa vizitam biserica cea noua, amplasata in stanga cum intri in curtea manastirii, ascunsa privirilor de vegetatie, am aruncat un banut in fantana care indeplineste dorinte urmand ca apoi sa facem restul turului asezamantului. Nu am sa va tin o lectie de religie sau istorie, nu ma caracterizeaza si de altfel au facut-o altii foarte bine inaintea mea. pentru noi era de ajuns ca ne-a ajutat Cel de Sus sa ajungem si pe aici, sa punem un acatist si sa ne rugam putin pentru sufletele noastre pacatoase. Asa ca plecand din biserica cea noua, am luat aleee dupa alee incercand sa imi aduc aminte de locurile care imi ramasesera in suflet cu ani in urma. Asa am ajuns si la beciurile manastirii, curioasa din fire nu am putut sa ma abtin sa nu trag cu ochiul printre gratiile inchise cu lacat, cand colo, ce sa vezi, m-a prins unul dintre calugari. S-a intamplat ceva?
AAaaaa, nu, ma uitam doar, am replicat ca Nica prins la furat de pupeze. Pai atunci hai inauntru. Si uite asa, am beneficiat de o lectie gratuita de pus muraturi, cu degustare, ca la carte. Si pentru ca mi-s pasionata, am cerut tot felul de indicatii pretioase pana cand cei din gasca m-au dat la disparuti si cautandu-ma, m-au prins cu mana in sac, cu vreo 4 castraveti murati in mana si unu in plina procesare si sa te tii ca au intrat toti 10 dupa mine de se facuse o aglomeratie acolo mai ceva ca in biserica. In cele din urma am multumit pentru amabilitate si am continuat turul manastirii. Eu ma oprisem putin si la beciul cu vinuri, bat-o vina de curiozitate, cand vad ca vine repede cineva din gasca si imi spune ca au intrat cu totii la sala de mese, invitati fiind de un calugar sa ia masa. Si cum ne era o foame de ne mancam unghiile si cum pomana ingrasa iar mie mi-e fria sa slabesc, m-am grabit si eu intracolo. Sala de mese este frumos amenajata, cu picturi pe toti peretii, si din niste boxe rasuna mereu melodii religioase foarte frumoase. Am ramas putin surprinsa vazand ca suntem doar noi in ala de mese. SI mai surprinsa am fost vazand ca masa aia copioasa la care ne asteptam mai ales stiind foarte bine cum se mananca la manastire s-a trasformat in niste castroane uriase cu pepene verde, taiat felii si paine coapta pe vatra. SI asezandu-ne frumos la masa ne -am pus la povesti cu parintele care ne invitase, tinerel si cu spirit de gluma. Si dai si dai, si la un moment dat era o veselie acolo de ziceai ca veniseram la o cumetrie. Si ne-a lasat parintele sa ne desfasuram pana la un moment dat cand ne-a luat la intrebari, de unde suntem, daca suntem casatoriti, daca avem copii si multe altele. Si noi, fara retineri i-am povestit de toate, 2 perechi eram casatoriti si 4 nu. Si sa te tii frate ce potop de "amenintari "cu iadul si cu chinurile vietii vesnice au urmat, si ce morala si teorie duhovniceasca de ziceai ca ne-am inghitit limba cu totii instantaneu. Si nu se mai auzea nici musca si ne uitam unii la altii jenati, tocmai trecuseram printr-o spovedanie colectiva ca ne-a luat la bani marunti pe toti pe rand. Si de unde in ruma cu cateva clipe radeam si ne amuzam, acu ne-a intrebat: ce ati patit, nu mai spuneti nimic ca mai devreme radeati ca prostii?
Si uite asa ne-a tinut parintele o ora si jumatate in focurile mantuirii de ne trecuse de foame, si nu mai stiam cum sa spalam putina mai repede. Noroc ca se anuntase masa de seara si am profitat de ocazie s-o stergem cu toate ca am fost invitati, nu de alta, da cine stie ce mai pateam. Bineinteles, ca se ne mai indulceasca parintele nu ne-a lasat pana nu ne-a umplut porbagajul cu pepeni verzi gustosi si ne-a dat si o paine de casa. Am facut repede restul turului manastirii, am aprins o lumanare la mormantul regretatului parinte Cleopa si pe-aici ti-e drumul!
Si acum cand ne mai intalnim in gasca si ne aducem aminte de spovedania colectiva fortata ne pufneste rasul, asa se intampla cand te lasi ispitit de cel rau si te gandesti doar la cele lumesti, mai iei si teapa.
Si pentru ca aceasta povestire s-a vrut a fi una cu povete, urmati-mi sfatul si de cate ori mergeti intr-un locas bisericesc fiti piosi si lasati cele lumesti la poarta, nu se stie cand veti da peste vreun duhovnic habotnic care sa vrea sa va mantuiasca cu orice pret.
Iar manstirea, desi v-am descris-o in putine cuvinte, va las sa o descoperiti prin pozele mele care sunt superbe, o vizita aici iti aduce o amintire frumoasa pe viata, nu ratati!
Trimis de Sanziana in 05.10.10 11:19:44
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Sanziana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.17480650 N, 26.16892070 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
”o vizita aici iti aduce o amintire frumoasa pe viata...
chiar ca... pe viata!
primul vot pentru 'a doua spovedanie' - a intamplarii!
Înţeleg prin ce aţi trecut, nici eu nu m-am simţit tocmai în largul meu la mănăstirile de călugări mai ales că erau multe anunţuri în care femeile erau avertizate despre ce li se va întâmpla dacă poartă haine bărbăteşti sau dacă se vopsesc şi se machiază. Trebuie să fii într-adevăr pregătit pentru o asemenea experienţă care pe mine m-a marcat mult timp după aceea.
Nici astfel de spovedanii ad-hoc nu sunt rele.
Nota max. cu felicitari!
Foarte frumos ai povestit si manastirea e frumoasa.
Poate unii ma vor judeca, dar eu chiar nu inteleg faza cu calugarii si calugaritele. Nu spune o blonda, dar am vazut destule. Nu sunt chiar atat de sfinti pe cat se cred. Chiar nu-i inteleg.
Da, si eu il iubesc pe Dumnezeu, dar atat.
Asta e parerea mea.
Sunt ortodoxa, dar am crescut printre penticostali.
Nu, nu m-au atras de partea lor, dar am luat ce-i bun si de la ortodocsi si de la penticostali si am invatat multe lucruri.
Si ortodocsii au lucruri si fac unele pe care eu nu le accept si nu-mi plac, dar si pocaitii, cum spun unii, au lucruri pe care nu le accept.
Eu sunt undeva la mijloc.
Eu incerc sa vad mereu partea buna a lucrurilor in orice si sa nu imi insusesc acele critici pe care altii le primesc rau si le schimba viata, sunt constienta de cine sunt si ce pot sau nu pot si de aceea aceasta intamplare m-a amuzat putin, totusi eu nu am redat aici ce ni se prezicea de catre respectivul calugar, altul mai slab de inger ar ramane marcat pe viata, din pacate cunosc cazuri. Si intradevar toti sunt oameni si ca si noi, si ei pot cadea in extreme.
@Alina Morar, daca nu stiai in Radauti Penticostalii sunt o comunitate foarte puternica, drept dovada si orasul simte anumite influente, eu am foarte multe cunostinte ce apartin acestui cult religios
Diana, din pacate eu am o prietena care in urma unui spontan discurs menit sa o aduca pe calea cea buna din partea unui calugar a ajuns intr-o extrema neplacuta si acu se chinuie de 2 ani cu ajutor psihiatric.
Cunosc si eu un caz asemenator. Nu scriu pentru ca poate-poate va citi ea sau altcineva si... nu e frumos.
M-am socat oricum cand am auzit.
O tipa super de distractie a ajuns sa fie, nici nu stiu cum sa zic, parca legata la ochi, de cand a mers la o manastire, s-a maritat cu cine a zis duhovnicul, sau cum i se spune, nu se machiaza, nu se coafeaza, ea care era super eleganta si aranjata, si-a donat banii de la nunta, etc, iar acum am aflat alta bomba, cum ca ar fi pierdut sarcina, tocmai pentru a nu fi ceva intre ea si biserica, sa nu fie nici o piedica in calea ei sau ceva de genul, cica i-ar fi facut ceva "vraji" si uterul i s-a impartit in doua. Inainte nu era asa, a fost la control si era ok.
Eu nu cred in asemenea BASME.
Sper sa nu citeasca persoana in cauza.
Eu ma duc la manastiri, le admir, spun o rugaciune si atat. Eu nu cred ca cineva mi-ar putea suci mintile in asa hal.
@sanziana foarte frumos ai povestit, dar nu ne spui si noua din secretele muraturilor de la manastire?
secretul muraturilor de la manastire: se pun in butoaie de stejar cu tot ce trebuie, respectiv telina, frunze de visin, ardei, morcov frunze de telina, toate la suprafata, nu la fund.
Secretul consta in faptul ca se pitrocesc in fiecare zi pana se termina... de mancat ) eu stiam de pitroceala de 2 -3 ori, aici vad ca e alta treaba.
Bine, si butoaiele sunt prevazute cu cepuri si e usor de scos moarea, si cred ca foarte mult contribuie si racoarea beciurilor.
@creivean, multumesc!
Au capatat baietii un banut daca tot au stat asa frumos cu mainile intinse sau un colac?
Sa ma ierte Dumnezeu, dar am ras de una singura! Foarte spumos povestit...
Iti ofer si eu votul meu desi cam tarziu. Nu pot sa nu votez un rew atat de vesel.
Excelenta poveste si excelente si pozele tale! Un vot si din partea mea, chiar daca e mai intarziat!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2015 Mănăstirea Sihăstria - relaxare sufletească într-un loc special! — scris în 09.02.16 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Manastirea Sihastria — scris în 30.08.14 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2012 Manastirea Sihastria — scris în 24.08.15 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jan.2011 Sihastria... locul unde timpul se uita la tine. — scris în 28.03.12 de zambarescu din BRANESTI ILFOV - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Manastirea Sihastria - un loc perfect pentru linistea sufleteasca — scris în 19.10.10 de biancuta din TâRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Sep.2009 Manastirea Sihastria — scris în 06.10.10 de cristi82d din CAMPINA - RECOMANDĂ
- Aug.2006 Contemporani cu sfintii! — scris în 18.02.10 de mirelutza din PITEşTI - RECOMANDĂ