GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Aflata la aproximativ 20 de km de Targu Neamt pe drumul Targu Neamt – Poiana Largului, pana in localitatea Pipirig se vireaza la stanga si dupa inca 4 kilometrii ajungi la Manastirea Secu aflata intr-o zona linistita la poalele muntelui. Manastirea Secu dateaza de undeva din anul 1500. Constructile care alcatuiesc complexul Manastirii Secu nu dateaza din aceiasi perioada.
“Bisericii ctitorite de catre vornicul Nestor Ureche in 1602 i sa adaugat in secolul al XVIII-lea pridvorul, apoi, in prima jumatate a veacului trecut, un diaconicon, un proscomidiar, precum si pridvor In anul 1850 i sa refacut in intregime pictura interioara si tot atunci sa reinnoit si catapeteasma. Zidurile incintei si turnurile de aparare, a caror constructie a inceput cam in aceeasi vreme cu cea a bisericii, au suferit interventii si refaceri in timpul domniei lui Vasile Lupu. Celelalte cladiri ale manastirii, in forma lor actuala, cu exceptia laturei de sud, dateaza din perioada care a urmat incendiului naprasnic din 1821, provocat de turcii care au asediat manastirea“- informatie culeasa de pe un pliant cu manastirea.
Acum putin despre biserica manastirii:
Biserica are hramul Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul. Biserica este construita din piatra si caramida, avand doua turle, prima turla fiin de la inceput iar cea de-a doua turla a fost construita intre 1812-1818.
Pridvorul biserici este o mica incapere luminata doar de o fereastra, sapata in peretele de sud. Pe pereti sunt pictate scene reprezentand Judecata de Apoi, aducerea Moastelor Sf. Ioan cel Nou de la Suceava.
Pronaosul, de forma unui patrat, este luminat printro fereastra larga Deasupra se inalta o turla mare.
Incaperea mormintelor, luminata de doua ferestre laterale, are o calota minuscula, sprijinita pe arcuri oblice. Aici sunt prezente mormintele ctitorilor: in dreapta, cel al lui Nestor Ureche iar in stanga, mormantul sotiei sale, Mitrofana.
Naosul, cu cele doua nise ale sale, fiecare avand cate o fereastra la mijloc, repeta sistemul de boltire folosit in pronaos. Peretii pronaosului si naosului sunt impodobiti cu scene din vietile sfintilor din calendar.
Altarul este impodobit cu picturi, reprezentand atat figuri de sfinti, cat si scene din viata Maicii Domnului si a Mantuitorului.
In anul 1821, in timpul luptelor cu turcii manastirea sufera mari daune, turcii incendiind si distrugand in mare parte manastirea. Dupa 1821 sau reconstruit corpurile de chilii din incinta, refacandu-se din temelii si Paraclisul „Sfantul Nicolae”, distrus de incendiu. Pana in anul 1850 se restaureaza si biserica mare a manastirii, realizandu-se, in aceeasi perioada, catapeteasma si pictura murala in ulei.
In perioada 1977-1984 sau efectuat ample lucrari de restaurare a intregului complex monahal, lucrari care iau dat acestui asezamant infatisarea pe care o are si astazi.
Unele informatii din acest articol sunt inspirate de pe pliante de la manastire.
Dupa ce am vizitat acest locas monahal, ne-am indreptat spre manastirea Sihastria aflata la aproximativ 5 km.
Trimis de zlatna in 24.08.15 09:09:08
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AGAPIA-VĂRATEC [NT].
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.19958420 N, 26.18438240 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2015 În vizită la Mănăstirea Secu — scris în 07.02.16 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Manastirea Secu — scris în 30.08.14 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Manastirea Secu - “o veche si nestinsa candela in Muntii Neamtului” — scris în 10.09.10 de biancuta din TâRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Sep.2009 Desopera manastirea Secu — scris în 06.10.10 de cristi82d din CAMPINA - RECOMANDĂ