GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Vizită la Mănăstirea Lepșa într-o zi frumoasă de iarnă
Lepșa este una dintre destinațiile în care am ajuns destul de des în ultimii ani. Întrucât de acasă până la Lepșa avem de străbătut cam 110 kilometri, noi preferăm această zonă pentru ieșirile de weekend, pentru o zi, maximum două. La începutul lunii ianuarie am ajuns din nou la Lepșa, de data aceasta aflându-ne doar în trecere pe acolo. Ne-am făcut totuși timp pentru un popas de vreo două ore pe acele frumoase meleaguri vrâncene, timp în care cel mic s-a bucurat de o partidă de săniuș. Înainte de această porție de distracție, am vizitat unul dintre cele mai importante obiective din zonă – este vorba despre Mănăstirea Lepșa.
Pașii ne-au mai fost purtați și cu alte ocazii către frumosul lăcaș de cult, iar articolul despre acest obiectiv îl scriu abia acum, dorind totodată să vă prezint prin intermediul fotografiilor niște peisaje de iarnă minunate surprinse la Lepșa. Da, atmosfera era una de poveste la Lepșa pentru că în ziua respectivă a nins liniștit, iar fulgii de nea îngroșau încetul cu încetul stratul de omăt existent dinainte.
Lăcașul de cult despre care scriu se află la aproximativ doi kilometri depărtare de zona centrală a satului, pe partea dreaptă a drumului către Soveja, surata de peste munte a localității Lepșa. Întrucât am un of legat de drumul Lepșa – Soveja, voi adăuga câteva lucruri despre acesta. Pe hărți, drumul acesta figurează ca drum național – DN 2L. Realitatea este însă una sumbră: drumul este închis de ani buni și este foarte deteriorat, putând fi parcurs în ultima vreme doar cu mașini de teren. În plus, din ceea ce știu de pe la niște amici din zonă, drumul este folosit de camioanele exploatărilor forestiere, așa că îmi vine greu să cred că situația se va schimba în viitorul apropiat. Păcat, acest drum ar înlesni accesul între două dintre cele mai interesante zone ale județului Vrancea și ar putea contribui la dezvoltarea turismului în zonă (sunt doar vreo 14 kilometri între cele două localități dacă drumul ar fi refăcut și redeschis circulației publice).
Să revenim la Mănăstirea Lepșa! Am ajuns acolo pe la ora 14.00 și am găsit fără probleme locuri libere în parcarea aflată peste drum de obiectivul vizitat. Am trecut de poarta de lemn și am urcat agale pe aleea străjuită de brăduții ale căror crenguțe erau lăsate puțin sub greutatea zăpezii. Gangul de sub turnul clopotniță este destul de îngust, așa că am ajuns imediat în curtea lăcașului de cult. De jur-împrejur există mai multe anexe mănăstirești, precum chiliile, un foișor închis pentru anumite slujbe pe timpul verii, băncuțe de lemn și locul pentru aprins lumânări.
În centrul curții privirile ne sunt atrase de biserica de lemn a mănăstirii Lepșa. Acest lăcaș de cult modest a fost ridicat în perioada 1930-1936, având temelia realizată din piatră de râu. Totuși, schitul de la Lepșa are o istorie mai îndelungată, fiind întemeiat în anul 1774 de către un ucenic al Sfântului Vasile de la Poiana Mărului. Nu s-au păstrat documente care să ateste câți monahi au viețuit aici, dar se cunoaște că schitul a primit de-a lungul timpul unele donații, administrându-se autonom. Un moment foarte greu în istoria sa a fost izbucnirea unui incendiu devastator în anul 1929, în urma căruia au fost distruse biserica și anexele, fiind salvată de flăcări doar icoana Sfântului Nicolae pictată în secolul al XVII-lea (este considerată o icoană ”făcătoare de minuni”). În perioada comunistă, mănăstirea a fost desființată, iar după 1990 viața monahală de la Lepșa a fost reluată.
Am vizitat această biserică de lemn a mănăstirii, am realizat în interior câteva fotografii și am admirat icoanele vechi expuse acolo, dar și catapeteasma de lemn având fondul albastru. Ne-a adus aminte această catapeteasmă de albastrul locuințelor din zona Deltei Dunării. Mai trebuie adăugat faptul că biserica mică are hramul ”Adormirea Maicii Domnului” și că se află pe lista monumentelor istorice.
Nu cu mulți ani în urmă, ansamblul monahal de la Lepșa s-a extins, în perioada 2008 - 2011 fiind zidită o biserică nouă. Aceasta este mai mare decât biserica de lemn și are două hramuri: ”Izvorul Tămăduirii” și ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Am avut ocazia să vizităm de mai multe ori biserica nouă, dar parcă mai primitoare se dovedește a fi vechea bisericuță de lemn. Privind din exterior, zidurile albe se potriveau parcă mai bine ca niciodată cu dealurile din jur, îmbrăcate în haina albă a iernii. Înăuntru nu am zăbovit prea mult, iar finalul vizitei noastre a însemnat o plimbare pe pajiștea din spatele mănăstirii. Ne-am jucat acolo cu bulgări de zăpadă și apoi am ieșit pe poarta din spatele lăcașului de cult, trecând pe lângă micul cimitir mănăstiresc străjuit de o perdea de brazi. În apropiere am găsit un derdeluș, așa că cel mic a mai pus puțin săniuța la treabă.
Am plecat după aceea către casă, întrucât altceva nu prea mai ai ce face în zonă pe timpul iernii; în plus, seara se apropia cu pași repezi. Situația se mai schimbă oarecum vara, întrucât la Lepșa se mai pot vizita păstrăvăria, cascada Putna (unde treptele sunt alunecoase când ninge) sau rezervația naturală ”Cheile Tișiței.
Toate cele bune!
Trimis de Floryn81 in 31.01.19 20:53:22
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în LEPȘA.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.96919360 N, 26.56305570 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Crazy_Mouse: Frumos! Iarna e un artizan desăvârșit care creează dantelă albă și modele de gheață unice. Mănăstirea Lepșa și împrejurimile acoperite cu o mantie de zăpadă te introduc într-o lume de basm.
Am fost și eu la Lepșa, mi-a plăcut, am achiziționat o broșură de la mănăstire. După-amiaza și în zilele săptămânii e liniște la mănăstire și te poți bucura sufletește.
Natura e atât de darnică.
@tata123: Am vizitat Lepșa în toate anotimpurile, însă acum a fost mai frumos ca niciodată. Iarna este un anotimp minunat atunci când ninge și când temperaturile rămân la un nivel acceptabil. Într-adevăr, era liniște la mănăstire, au mai venit câteva persoane, dar nu a fost aglomerat. Ne place să vizităm lăcașul de cult, în special pentru biserica veche și pentru împrejurimi, așa că vom mai ajunge în viitor acolo.
Numai bine!
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Peisaje de basm la Lepșa. Creator: Iarna-artist! Un artist care nu își expune frumusețile la nicio Galerie de Artă, ci taman acolo unde pământul a fost îmbibat de sângele eroilor.
Frumoase locuri și frumos expuse!
@Crazy_Mouse:
Am trecut de câteva ori prin Lepșa, însă niciodată nu ne-am oprit pentru o vizită mai amănunțită. La fiecare trecere ne-am propus ca să ne facem timp pentru a lua la pas localitatea. Probabil că anul acesta îi va veni rândul, este un loc frumos, destul de aproape de Brăila, ce-ți poate oferi o zi plină de frumos și învățăminte.
Citit cu interes, votat fără rețineri.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2016 Locul in care Raiul coboara pe pamant - Manastirea Lepsa — scris în 28.09.16 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2014 Schitul Lepșa — scris în 06.12.14 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ