ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.07.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 06.01.17
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: - zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Schitul Agapia Veche sau Agapia din Deal

TIPĂREȘTE

După ce ne-am închinat la moaștele Sfintei Teodora de la Sihla, am coborât spre Mânăstirea Agapia. Am fost uimiți de picturile lui Grigorescu din muzeul mânăstirii, de casa memorială Vlahuță. Crezând că am terminat de vizitat ne îndreptăm spre locul de parcare și vedem în indicator spre Agapia Veche.

Întrebăm o măicuță și ne spune că există Schitul Agapia Veche la aproximativ 2 kilometri și se ajunge fie cu mașina pe un drum pietruit, fie pe jos, pe o poteca marcată ce traversează pădurea. Și să ținem partea dreaptă a drumului. Dacă ajungeam aici ieri (adică în ziua de Schimbare la Faţă a Domnului Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos) fusese procesiune care pleca de la Mânăstirea Agapia până la schit.

Ne încumetăm să urcăm cu mașina prin pădure, drumul spre schit trece întâi prin satul cu același nume. M-am tot gândit la măicuțele care urcă acest drum pe jos. Ce putere! Zic asta pentru că am văzut persoane care au făcut cale întoarsă neputând face față urcușului.

Ajungem într-o poieniță și parcăm mașina. Drumul spre schit se face printr-o alee străjuită de un gard stânga-dreapta. Tot aici se află casa de oaspeți fiindcă nimeni din afara schitului nu poate rămâne peste noapte aici (decizia Patriarhul Nicodim Munteanu (1938) spune că nimeni din afara obștii Schitului Agapia Veche nu poate intra în incintă între apusul soarelui și răsăritul acestuia).

Redau mai jos istoria locului, așa cum am găsit-o pe site-ul http://ziarullumina.ro

• Conform unor manuscrise vechi, un sihastru pe nume Agapie, împreună cu câţiva ucenici ai săi, au ridicat în a doua jumătate a secolului al XIV-lea un schit din lemn pe locul numit astăzi "Livada părinţilor". De la acest sihastru a venit numele schitului şi mai târziu al aşezării din vale, Agapia, care provine din grecescul "agape", care înseamnă dragoste dumnezeiască şi e un nume inspirat pentru o mănăstire unde ţelul vieţuirii este unirea cu Dumnezeu prin dragostea de el.

• Potrivit aceleiaşi tradiţii, modesta aşezare a fost distrusă într-o zi de Paşti de o avalanşă de zăpadă, iar călugării au fost nevoiţi să construiască o nouă aşezare, ceva mai la vale, în aşa-numita "Poiană a lui Eufrosin". Și această aşezare pustnicească avea să devină ruină, la sfârşitul secolului al XV-lea şi începutul secolului al XVI-lea luând fiinţă o nouă biserică înconjurată de chilii.

• În anul 1437, este menţionată într-un act oficial pentru prima dată Agapia Veche, de către Ilieş Vodă.

• Aici începe istoria zbuciumată a domnitorului Aron Vodă, care în tinereţe a studiat la Agapia Veche şi a fost ucenic al părintelui stareţ Siluam, unchiul său. De aici, Aron Vodă avea să plece spre Înalta Poartă, de unde s-a întors pe tronul Moldovei. Aceste aminiri sunt săpate pe o stâncă din apropierea schitului, stâncă ce poartă şi astăzi numele domnitorului, "Piatra lui Aron Vodă".

• Din cauza frecventelor alunecări de teren, în Agapia Veche s-au succedat de-a lungul secolelor mai multe biserici. Prima biserică voievodală a fost ctitorită de Petru Rareş în a doua sa domnie (1541-1546), fiind refăcută apoi de Petru Şchiopul. Cu timpul, aceasta avea să devină o ruină, Anastasia Doamna, soţia lui Duca Vodă, construind o nouă biserică cu clopotniţă şi chilii, cu hramul "Schimbarea la faţă". Din această ctitorie a rămas până în zilele noastre doar clopotniţa.

• În 1821 biserica e mistuită de flăcările care au însoţit retragerea eteristă.

• Zece ani mai târziu, în 1831, totul a fost refăcut prin stăruinţa schimonahiei Sevastia Munteanca, cu ajutorul Mitropolitului Veniamin Costache, pentru ca în 1890 şi această biserică să fie închisă, având mari crăpături în ziduri.

• Din 1891, slujbele s-au oficiat într-un mic paraclis cu hramul "Acoperământul Maicii Domnului", care a ars şi el la 31 decembrie 1934. După numai un an, în 1935, s-a ridicat un alt lăcaş prin contribuţia obştii mănăstireşti şi a profesorului I. D. Ştefănescu.

• Actuala biserică a fost ridicată între anii 1990 şi 1994, în această perioadă fiind construită din nou camera clopotelor de pe vechiul soclu al turnului clopotniţei.

Trecând pe sub turnul clopotniței observi picturile printre care și cea care îl înfățișează pe Sfântul Cuvios Agapie. La primul etaj al clopotniței se află o chilie și la etajul doi clopotele, aceste nivele fiind din lemn.

:

De-a lungul aleii străjuită de multe flori și de pomi fructiferi se află, în dreapta cum mergi, chiliile albe ale măicuțelor și pe partea stângă biserica construită din lemn. Am intrat doar până în pridvorul bisericii. Biserica are o singură turlă și o intrare din lateral. Este construită din bârne de brad îmbrăcate la exterior cu draniță (scândurelele subțiri de lemn de brad, mai mari decât șindrila) și cu un brâu sculptat din stejar. Ferestrele și ușa sunt decorate cu modele sculptate.

În imediata apropiere se găsește o fântână pe care am găsit scris aghiazmă.

Istoria zbuciumată a Schitului Agapia Veche nu i-a descurajat pe monahii care au vieţuit în aceste locuri, ei cerând mereu ajutorul lui Dumnezeu prin sfinţi. Schitul Agapia Veche are în prezent două mari hramuri: „Schimbarea la Faţă a Domnului“, care a fost dat la 1680 de către Anastasia Doamna, soţia lui Gheorghe Duca-Vodă, după ce a reconstruit biserica, şi „Cuvioşii Rafail şi Partenie“, cu zi de prăznuire pe 21 iulie.

Deşi de dimensiuni reduse şi lipsite de veleităţi artistice, biserica şi chiliile din lemn cu cerdace largi, construite în stilul caselor ţărăneşti din zonele de munte, încântă privirile turiştilor care aleg să urce până aici pentru a admira pitorescul aşezării.

Cei ce se încumetă să ajungă aici vin pentru rugăciune și slujbe, pentru a fi în legătură cu Dumnezeu. Drumul anevoios pe poteca umbrită de brazi care duce la schitul Agapia Veche este asemenea unei călătorii în timp, unde vei avea ocazia să descoperi și să cunoaști începuturile monahale în munții „lui Agapie”, împreună cu alți pelerini ce urcă încet cărarea ce duce la schit.


[fb]
---
Trimis de fredutza in 27.07.18 13:54:38
Validat / Publicat: 27.07.18 14:16:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AGAPIA-VĂRATEC [NT].

VIZUALIZĂRI: 2172 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (fredutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Chiliile albe ale măicuțelor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13500 PMA (din 17 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

mihaelavoicu
[27.07.18 16:28:11]
»

Ați avut o vreme superbă și ai făcut fotografii foarte frumoase.

Mi-a plăcut cele scrise și am votat cu drag. Felicitări!

RoxanaGRS
[02.08.18 14:44:07]
»

M-am bucurat când am văzut un articol despre Agapia Veche. Puțină lume care ajunge în zonă urcă până la acest schit. Poate că e mai bine așa, pentru că și-a păstrat atmosfera autentică de mănăstire, plină de liniște și pace. N-am mai fost demult acolo. Mi-aduc aminte într-o vară, mi-era și jenă să pășesc înăuntru de teamă să nu tulbur liniștea locului. Doar flori, verdeață și o bisericuță mică uitată de lume. Superb!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaelavoicu, RoxanaGRS
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea & schitul Agapia [Agapia]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053670883178711 sec
    ecranul dvs: 1 x 1