ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.09.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 20.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2008
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Manastirea Razboieni - unicul «mausoleu feudal» din tara

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Manastirea Razboieni (click aici), care poarta hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril, dupa voia Voievodului Stefan, a fost ridicata «pentru amintirea si intru pomenirea tuturor drept-credinciosilor care s-au prapadit aici», dupa cum spune pisania aflata pe peretele dinspre sud al bisericii si care este amintita si la Cetatea Neamtului.

Aflata in stanga paraului Valea Alba, in comuna Razboieni, denumita astfel dupa lupta in care Stefan Cel Mare cu oastea sa a fost invins de catre Mahomed al II-lea, Manastirea Razboieni este o dovada vie a luptei neamului romanesc intru pastrarea spiritualitatii nationale.

Plecand dinspre Piatra Neamt, la aproximativ 30 de kilometri, ne-am abatut nu mai mult de un kilometru dinspre sosea pentru a ajunge in fata Turnului Clopotnita pe sub care se face intrarea in manastire si care nu exista initial si tocmai de aceea nu seamana cu alte turnuri construite de Stefan Cel Mare.

Constructia bisericii a fost terminata in 1496, atunci cand se implineau 40 de ani de domnie a marelui voievod si a fost executata din piatra cioplita, in stil gotic si moldovenesc, fara picturi exterioare sau interioare, iar dupa lucrarile de restaurare facute in perioada anilor ’75-’77 s-au indepartat si pridvorul si turlele ce fusesera adaugate ulterior.

In partea superioara, imediat sub streasina larga, este insa «impodobita » cu cateva benzi de caramida si cu discuri insiruite sau in buchete de cate trei, predominant de culoare verde lucios, reprezentand singurele pete de culoare pe zidurile gri ale bisericii.

In interior, pictura este inlocuita de icoane frumos executate, catapeteasma remarcandu-se prin stucaturile aurii ce le incadreaza maiestuos. Deasupra portii imparatesti se afla un tablou infatisand «cina cea de taina».

Surprinzator este faptul ca biserica nu are decat cinci ferestre destul de inguste, lipsa vitraliilor subliniind simplitatea acesteia.

Manastirea Razboieni seamana izbitor cu alte biserici construite de Stefan cel Mare, cum este Biserica Sf. Ioan Domnesc din Piatra Neamt, fiind impartita « clasic » in pronaos, naos si altar.

Ceea ce are in plus fata de alte ctitorii ale voievodului Stefan este faptul ca acest lacas de cult nu a fost ridicat pentru a sarbatori o izbanda si ca adaposteste osemintele celor ce au cazut in 1476 in lupta de la Valea Alba, atat boieri, cat si razesi si care au fost descoperite sub pardoseala bisericii cu ocazia lucrarilor de restaurare.

Manastirea este una de maici acum, desi in trecut era un schit de calugari. Maicutele confectioneaza vesminte preotesti in atelierele de croitorie existente aici, ca si in alte manastiri. Fiecare poteca ce duce catre o chilie este flancata cu flori ingrijite si multicolore.

In curtea manastirii se afla Cimitirul Eroilor in care sunt inmormantati soldaţi ce au cazut la datorie în cel de al doilea război mondial si o troita ridicata la 500 de ani de la zidirea bisericii, avand sculptate imaginea lui Stefan pe cal gata de lupta, la baza acesteia fiind stema Moldovei, iar in partea superioara Isus rastignit pe cruce.

In parcul comunal ce se afla pe dealurile de la Valea Alba, la cca un kilometru de manastire, acolo unde se desfasoara anual Sarbatoarea Razboienilor, se afla un monument ridicat in 1897 (si renovat in 1985) de catre Regimentul 15 Razboieni, in amintirea luptelor de aici, dedicat «nemuritorului erou si atlet al lui Crist, lui Stefan cel Mare, care in 26 iulie 1476 in acest loc, vitejeste cu rapunerea vietei apara neatarnarea Moldovei si existenta natiunei romane contra ostirilor nenumarate ale sultanului Mahomet de el insusi comandate», pe monument aflandu-se si efigia voievodului. In fata acestuia sunt depuse mereu coroane de flori in semn de omagiu.

Am fost de multe ori aici si de fiecare data am ramas muta de uimire la «linistea» dealurilor tacute care alta data vuiau de furia oastei otomane ce incerca sa « prade » Tara Moldovei...

Anul acesta cand am revenit iar pentru a-mi astampara gandurile, doar adierea vantului se mai simtea, in timp ce copiii alergau in voie prin iarba verde si necosita harjonindu-se.

In zare se zareau cateva case, iar o vacuta pastea linistita. Doar Valea cea Alba mai ascunde-intransa zbuciumul de altadata…


[fb]
---
Trimis de magdalena in 18.09.10 09:59:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÎRGU NEAMȚ.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3923 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Manastirea Razboieni, Turnul Clopotnita
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 3350 PMA (din 2 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

creivean
[18.09.10 11:54:12]
»

Pare o manastire interesanta. De tinut minte pentru proxima vizita in zona.

magdalenaAUTOR REVIEW
[18.09.10 12:05:37]
»

Zona in care este situata de deosebit de frumoasa, iar manastirea are o semnifcatie aparte.

sandu.53
[18.09.10 12:35:23]
»

foarte frumoasa descriere a unui loc despre care nu stiam decat ceva date istorice, recunosc cu sinceritate. pozele sunt mai mult decat expresive. felicitari!

magdalenaAUTOR REVIEW
[18.09.10 13:03:22]
»

Multumesc @sandu. 53 pentru aprecieri si pentru vot!

adrian2010
[18.09.10 15:47:01]
»

Mi-a facut mare placere sa citesc acest review extraordinar! Pozele sunt foarte frumoase, iar poza nr. 07 m-a impresionat foarte mult!

Evident 400PMA pe merit!

catalinalupu
[18.09.10 19:55:20]
»

Ce sa scriu, ca e scris cu sufletul de un om care pretuieste adevaratele "valori"?! Si ca stie ce inseamna calitatea si nu cantitatea impresiilor?! Pacat ca nu pot puncta: pentru valoare artistica, pentru calitate si informatie, pentru fotografie!

Felicitari, desi Razboieni, reprezintata fila trista pentru Stefan, acesta a mers mai departe! Asa tu sa nu te abati de la drumul tau si nu ne relatezi decat despre ce a vazut ochiul tau si inima ta a vibrat de emotie!

webmaster13
[18.09.10 20:30:50]
»

am atasat aceasta melodie, sper sa placa!

magdalenaAUTOR REVIEW
[18.09.10 20:34:25]
»

@webm13, multumesc din suflet! E superba!

Multumesc pentru aprecieri @catalinalupu si @ioncsovadrian!

pepsi70ro
[18.09.10 21:59:07]
»

Un review bine documentat pentru care ai toata admiratia mea. Ma alatur astfel felicitarilor lansate de catalinalupu, care asemeni mie apreciaza valoarea artistica, felicitari!

ascent
[18.09.10 22:38:46]
»

Foarte frumoase pozele, foarte frumoasa descrierea ta! Un vot si din partea mea!

dananecula CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[19.09.10 00:24:12]
»

@magdalena

Votul sapte-i norocos

Ca-i urmat de un SB pretios

Pentru un review asa de valoros

Ce pentru noi e tare de folos!

M-a impresionat prezentarea ta despre aceasta manasire, despre care,sincer, nu auzisem pana sa-ti citesc review-ul. Totodata si minunatele fotografii spun totul. Icoanele sunt superbe si deosebit de sugestive !

Banuiesc ca-si spune cuvantul si calitatea aparatului foto, dar si talentul fotografului trebuie apreciat la justa lui valoare

Felicitari inca o data !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
magdalenaAUTOR REVIEW
[19.09.10 00:35:44]
»

Multumesc @pepsi, @ascent si @dananecula!

Poate ca aceasta Manastire este mai putin cunoscuta de catre turistii care pornesc sa viziteze Manastirile Moldovei, dar eu cred ca merita si aceasta un loc de cinste printre ele.

Si poate ca as mai fi povestit si multe alte intamplari legate de semnificatia acesteia si de luptele de la Valea Alba, daca nu ar fi trecut mai bine de opt ani de cand am vizitat aceste locuri prima data, cand ne-a fost ca un ghid prof. de romana Moisa de la scoala din Razboieni, pe care am avut onoarea de a-l cunoaste si care, din pacate, nu mai este printre noi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
raduu1972
[19.09.10 00:54:15]
»

sincer nu stiam de aceasta Manastire, dar acum tare as vrea sa o pot vedea sa pot vedea cu ochii mintii vuietele cailor care acopereau dealurile din jur. O nota maxima merita si fotograful, foarte bune pozele

presario
[19.09.10 09:35:48]
»

Ca de obicei - un review excelent. Maxime felicitari magdalena!

savastefania
[19.09.10 15:07:27]
»

F F F F frumoase fotografiile. Merita vizitata aceasta manastire. Cu urmatoarea ocazie cand voi vizita Moldova sunt sigura ca nu o voi rata.

Felicitari!!!

webmaster20*
[26.09.10 17:22:21]
»

@magdalena, ti-as propune sa schimbam data vizitei cu septembrie 2010 din moment ce atunci am inteles ca ai fost ultima oara acolo.

magdalenaAUTOR REVIEW
[23.10.10 17:31:53]
»

Webm, se poate atasa si acest videoclip muzical: http://www.youtube.com/watch? v=bkReoUGol3I?

Multumesc!

webmaster15
[23.10.10 17:49:06]
»

@magdalena, nu pot fi postate in acelasi timp 2 clipuri, fie ele audio, fie video.

Daca insa doresti, putem inlocui clipul audio deja inserat, cu, clipul video de mai sus. Alegerea iti apartine.

magdalenaAUTOR REVIEW
[23.10.10 17:58:01]
»

Da, as dori inlocuirea! Am dat intamplator peste acest videoclip, cautand altceva si mi se potriveste mai bine. Retin fostul clip muzical pentru alte impresii.

Multumesc!

webmaster15
[23.10.10 18:03:35]
»

Ok. , am inlocuit clipul audio cu acest video-clip. Vizionare placuta.

webmaster
[04.04.13 22:54:13]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Mănăstirea Războieni [jud. NT]" (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrian2010, ascent, catalinalupu, dananecula, magdalena, raduu1972, sandu.53, savastefania
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Războieni [Războieni]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076551914215088 sec
    ecranul dvs: 1 x 1