GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Plecasem de dimineata din Vama, eram gasca mare, in trei masini, luasem randul manastirilor bucovinene de la Moldovita in sus si voiam sa incheiem cu Voronet si apoi sa revenim la vila unde ne cazasem. De fapt ei voiau sa incheiem cu Voronet, eu nici nu voiam sa incep circuitul la manastiri, dar din nou era doar parerea mea impotriva vointei grupului condus cu mana de fier de partea feminina, mai ceva decat in perioada matriarhatului.
Deja istoviti de drumurile serpuite ale Bucovinei si inca stricate de indelunga intrebuintare, dupa indelungi vizite la alte manastiri, ajungem la Putna, unde noi barbatii tragem frumusel masinile in parcarea unui restaurant undeva pe stanga si coboram. Doamnele nedumerite incearca sa ne urneasca, dar ne punem contra ca niste catari incapatanati, refuzand cu vehementa inca o vizita la manastire pe stomacul gol. Negocierile inceteaza in avantajul noartru, a barbatilor, carora ni se alaturasera si cei trei copii din grup ce incepeau sa simta oboseala drumului si mirosul de mancare dinspre restaurant.
Dupa aceasta mica, dar moralizatoare victorie si dupa ce ne-am pus si burtile la cale cu ceva ciorbe radautene, fripturi si tochituri, consideram cazul rezolvat si ne declaram apti de inchinat si la icoanele Putnei, ca doar n-o fi foc. Foc a fost cand a defrisat armata lui Stefan zona de amplasare a manastirii, ca atunci nu aparusera inca fratiorii ucrainieni cu "drujbe" la talcioc.
Asadar, cu alt curaj si alta dispozitie ne infiintam pe aleea ce duce la Manastirea Putna, cea dintai ctitorie a lui Stefan, ca urmare a traficului de influenta exercitat de catre Daniil Sihastrul pe langa dansul. Parcam masinile imediat dupa ce trecem de poarta mare si frumoasa, coboram din trasuri si admiram dealul acela minunat de pe partea stanga unde este inscriptionat cu vegetatie de o culoare diferita numele marelui Voievod si Sfant ce a lasat in urma sa multe pagini in istorie si multe legende.
Pornim spre portile manastirii si realizam cat de tantalai am putut fi lasand masinile la mama - ptiu Doamne iarta-ma. Chiar in fata portii manastirii sunt locuri de parcare destule, chiar daca sunt cateva autocare cu enoriasi veniti la iertaciunea pacatelor.
Dupa o mini-partida de shoping pe la casutele si tarabele cu cruciulite si iconite, adunam trupa de doamne si ne incolonam la intrare, patrunzand in curtea interioara a Manastirii Putna, dincolo de zidurile groase de piatra ce nu te lasa sa ghicesti ce poate fi dincolo.
Spre deosebire de celelalte manastiri in care mai intraseram, aici totul este la o alta scara, cladirile mai mari, mai impunatoare, iar atmosfera este una ceva mai militaroasa. Toate acestea au un motiv intemeiat - Manastirea Putna este o manastire de calugari, deci de barbati, deosebindu-se clar de cele de maici pe care le vizitasem anterior. Erau si aici flori, dar parca nu la fel de frumoase, colorate si ingrijite ca la celelalte manastiri; si alte manastiri aveau aerul de fortareata, dar parca nu chiar si aerul de cazarma de la Putna.
Cladirile, biserica, turnurile, zidurile fortificatiei, toate construite la alta scara decat ale cele ale altor manastiri. Impresionante mi s-au parut clopotele uriase din curtea manastirii si "povestea" fiecaruia, insa nu poti sa nu fii impresionat cand te apropii de locul unde odihneste un mare om al acestui neam, astfel am fost pentru prima oara in acea zi atras de interiorul unei biserici, nu pentru a ma apleca sa sarut vreo icoana, ci pentru a-mi pleca o clipa capul in semn de respect pentru Stefan cel Mare si Sfant.
A fost cea mai impresionanta manastire pe care am vizitat-o vreodata, probabil pentru ca Putna iese din tiparele manstirilor bucovinene si romanesti, in general, pentru maretia ctitoriei si pentru amprenta ctitorului in tot ceea ce emana, istorie, spiritualitate, statornicie.
Am iesit din manastire si am pornit catre celelalte lacasuri monahale pe care doamnele le aveau in program, eu am evitat in acea zi sa mai intru in alta manastire, deoarece facusem intr-o singura zi mult mai multe cruci decat in ultimul cincinal, dar si pentru ca nu doream sa amestec impresia lasata de cea mai mare si mai insemnata manastire bucovineana ctitorita de cela mai mare Voievod al Moldovei.
Trimis de valimi in 25.10.10 13:53:05
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (valimi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.86766210 N, 25.60280270 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Rog un WM sa ma ajute cu corectarea erorii din titlu, am tastat gresit, in loc de Stefan - StAfan.
Cred ca ai scris rugamintea in timp ce eu editam titlul. Deci, deja s-a rezolvat. Dar nu cumva ai gresit si luna? Ca restul din multele manastiri despre care amintesti mai sus, vizitate dimpreuna cu partea feminina a grupului, erau prin septembrie? !
nu, am gresit anul, era in iulie 2007, cand am fost la Vama
Pana la urma ai mai ajuns la Voronet, sau te durea mana de la inchinat?
Uite la asta nu m-am gandit, sa asociez manastirea cu o cazarma .
Sper sa ajung si eu la aceasta manastire. Nici eu nu pot vizita mai mult de 2 intr-o zi.
Legat de Manastirile cu calugari, sa stii ca am vizitat si eu, acum in septembrie, Manastirea de la Posaga, unde sunt numai barbati si sa vezi ce frumos era, peste tot erau flori si totul foarte ingrijit si curat. Ei se ocupau de tot.
In concluzie, pot si barbatii.
La Putna mi-a placut si mie foarte mult! Manastirile din Neamt pe care le-am vizitat eu erau tot de calugari, si Secu si Sihastria.
am vrut sa-ti citesc review-ul dupa aparitia pozelor! vroiam sa-mi reamintesc vizitele mele la Putna in anii trecuti, eu neavand din pacate fotografii de acolo! felicitari! un review scris in stilul tau inconfundabil!
Tare simpatica povestirea. Mi-a placut. Sper sa ajung si eu pe acolo la anul, nu am mai fost de ceva timp.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2023 Mănăstirea Putna, Muzeul acesteia și Chilia lui Daniil Sihastru: Fereastră în Trecutul și Spiritualitatea Moldovei Medievale — scris în 06.12.23 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Muzeul Mănăstirii Putna – fragmente ale memoriei ștefaniene (II) — scris în 16.11.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Istorie și religie – un mix perfect la Putna (I) — scris în 04.07.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 'Ierusalimul Neamului Românesc' — scris în 23.11.17 de RossoNerro din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Sfânta Mănăstire Putna — scris în 05.04.18 de Mitica49 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Mănăstirea Putna — scris în 15.08.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Putna, loc de meditație profundă! — scris în 29.04.17 de policeman027 din SIBIU - RECOMANDĂ