GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Undeva, intre colinele acoperite de brad, in localitatea Fundu Moldovei, sat Botus sta parca neatinsa de secolul XXI Manastirea Adormirea Maicii Domnului sau altfel stiuta ca Manastirea de la Orata.
A fost ridicata de Traian Pomohaci, in amintirea sotiei sale ce a murit de tanara, lasandu-i in grija sa pe cei 7 copii ai familiei.
In anul 1948 s-a pus piatra de temelie pentru aceasta biserica in locul unde se afla o troita, iar in prezent crucea troitei se afla in fata catapeteasmei. La aceasta manastire dupa cum ne-a povestit maica stareta s-a lucrat mai mult in zilele de post.
La scurt timp dupa terminarea ei, manastirea a devenit schit de calugari, iar in anul 1960 a fost predata parohiei satului Botus.
Din nefericire manastirea a a fost lovita de fulger, fapt ce a produs multe pagube, deoarece este in intregime construita din lemn, iar pana la redeschiderea ei au trecut 15 ani.
In tot acest timp ctitorul ei a ingrijit-o, iar nepotul sau, care era copil la acea vreme s-a ocupat de pictura interioara.
De altfel voi adauga si poze din care veti vedea ca pictura este total diferita de ceea ce vedem in bisericile noastre, lucru care ne-a fost explicat mai tarziu de maica stareta care a avut bunavointa de a sta de vorba cu noi.
Din 1993 lacasul devine schit de maici, iar in prezent acolo traiesc sase maici (cu tot cu stareta) care au grija de acest minunat loc.
Desi noi am ajuns la manastire sambata in jurul orei 16, cand erau in toi pregatiri pentru un praznic, la care se asteptau vreo 100 de persoane maicile si-au facut timp si pentru noi. Noi stiam deja ca sunt recunoscute in zona pentru ospitalitatea lor dar n-am crezut ca o sa se rupa din activitatile lor pret e o ora ca sa stea cu noi la povesti.
De altfel inainte de povesti am fost poftite la masa si nici nu a fost chip sa refuzam, dar drept sa va spun cred ca mi-ar fi parut rau sa nu stam si sa le ascultam.
Maica stareta ne-a spus ca incearca din rasputeri sa faca manastirea mai cunoscuta, si parerea mea este ca a si reusit din moment ce acolo in fiecare duminica se aduna atat de multi oameni. Mai mult de atat a reusit sa ridice un corp de chilii pentru pelerini pentru a exista posibilitatea cazarii acolo a celor care doresc.
Pe noi ne-a impresionat mult acest loc, bunatatea acestor femei care au grija de acest lacas dar si frumusetea locului unde este amplasata manastirea.
Trebuie sa mentionez ca urmasi ai ctitorului manastirii sunt inca in zona, de fapt este vorba de o nepoata si fiica acesteia, care au deschis si o pensiune la 200 m mai jos de manastire.
Din pacate nu am reusit sa vorbim cu ele, intrucat nu era nimeni acasa, din cate am inteles trebuie sunate din timp pentru a fi acasa.
Drumul de acces catre manastire este urmatorul: de la Pojorata se merge tot inainte, se trece de Fundu Moldovei, se intra Botus, iar la un moment dat este un indicator la stanga catre Manastire.
De la drumul principal si pana la manastire se mai parcurg vreo 2 km pe un drum ingust si foarte rau, noi am prins si balti si noroi, iar in dreapta drumului este si un parau.
Chiar daca nu este la fel de cunoscuta ca Voronet, Sucevita sau Putna aceasta manastire are cu siguranta farmecul ei si nu cred ca veti regreta daca va veti abate vreo cateva ore din drum pentru a o vizita.
Trimis de elena_iasi in 28.04.12 20:13:39
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în POJORÂTA.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elena_iasi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.54791100 N, 25.29440700 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2017 Mănăstirea Orata, legenda care trăiește — scris în 27.09.18 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ