ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.11.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 17.07.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

O manastire, la inaltime...

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

NOTĂ (a se citi opţional) – nu sunt un om religios, nici bisericos, m-aş caracteriza mai degrabă ca fiind un credincios, dar, văzând toate luările de poziţie din ultimele zile de pe sait, mi s-a părut că, am uitat că suntem în postul Crăciunului, când ar trebui să fim cu toţii mai buni, mai înţelegători cu aproapele nostru şi ar fi cazul să ne înfrânăm mai bine pornirile (fireşti poate altădată), să păcătuim mai puţin şi să nu uităm, că peste mai puţin de o lună, prăznuim naşterea lui Isus Hristos, cel ce a venit pe lume, pentru a se jertfii pentru noi şi păcatele noastre, făcând posibilă mântuirea, noastră a tuturor.

MOTTO: “ Poruncă las vouă să vă iubiţi unul pe altul precum şi eu v-am iubit pe voi ” – inscripţie aflată pe uşa de la intrarea în biserica mănăstirii.

Dar, să revenim.

În 20.08.2011, într-o zi de duminică, fiind pe Transalpina (partea din jud. Alba), împreună cu fratele meu, după ce am ajuns la Barajul Oaşa, am hotărât să facem o incursiune spre Luncile Prigoanei, iar în drum, să ne oprim şi la Mănăstirea Oaşa.

Trebuie să recunosc că, nu ştiam foarte multe despre această mănăstire, înainte de a o vizita, dar bucuria ce mi-a fost adusă-n suflet de vizitarea acestui lăcaş de închinăciune, a meritat tot efortul.

Spun efort, deoarece a ajunge la Mănăstirea Oaşa, nu-i la îndemâna oricui, drumul de la Barajul Oaşa (se ia drumul din dreapta barajului), fiind unul forestier, neasfaltat şi lăsat la mâna vremii şi a vremurilor. Vara, mai merge cum mai merge, dar iarna, nu cred să fie practicabil drumul, cel puţin de la baraj spre mănăstire (am fost asigurat că până la baraj, acesta este practicabil toată iarna).

La vreo 5 km. de baraj, se înalţă semeaţă turla bisericii de lemn a mănăstirii, nu ai cum s-o ratezi. Este situată pe partea dreaptă a drumului forestier (pompos numit D. C. 704). Peste drum, o parcare neamenajată, suficientă pentru cei câţiva trecători ce se aventurează acolo.

La intrare, ne întâmpină o poartă din lemn, sculptată, în stil maramureşan, cam neîngrijită (nelăcuită/nevopsită de cam multişor).

În spatele acesteia, după urcarea a câteva trepte din piatră, se observă primul corp cu chilii, peste care, se înalţă clopotniţa nouă.

Odată intraţi în curtea mănăstirii, în faţă, avem biserica din lemn, în stânga magazinul cu obiecte bisericeşti şi alt corp de chilii, iar în partea dreaptă şi în spate, alte 2 corpuri (bucătărie, camere de depozitare, etc.).

Curtea, întreţinută exemplar (iarba tăiată la milimetru, curăţenie peste tot), nu este însă atât de plină de flori, cum am văzut prin alte mănăstiri. O fi din cauza faptului că este mănăstire de călugări, sau dată fiind altitudinea la care-i situată mănăstirea? Cine ştie...

Bisericuţa din lemn, acoperită cu şindrilă, este însă, adevărata atracţie a mănăstirii. Aceasta are hramul ” Adormirea Maicii Domnului ” şi al doilea hram ” Sfantul Mare Mucenic Pantelimon ”.

La interior, am avut un prim şoc. Această minunăţie de biserică din lemn, este încălzită cu o sobă de teracotă. Nu contest, că fiind în vârful muntelui, poate asta este singura sursă de încălzire viabilă, însă şi acum când scriu rândurile astea, mă gândesc cu groază la ce s-ar putea întâmpla dintr-o neatenţie.

Mi-au plăcut foarte mult pictura, iconostasul, strana, dar ochii mi-au fost atraşi de cutiile ce conţin moaştele diverşilor sfinţi. Trebuie să recunosc că, această biserică deţine una din cele mai mari colecţii de moaşte, din câte biserici am vizitat. Pot enumera câteva: Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, Sfântul Ambrozie, Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, Sfântul Sfinţit Mucenic Elefterie, etc. În total, 30 de moaşte (dacă am numărat bine).

Am fost mai apoi atras de Pisania, situată, la interior, deasupra uşii, o să o vedeţi şi voi într-o foto. Citez din ea:

Cu vrerea tatălui, cu ajutorul fiului şi împreună, lucrarea Sfântului Duh, ridicatu-s-a această biserică din lemn, cu hramul ” Adormirea Maicii Domnului ” în colonia Fetiţa, de pe Valea Frumoasei, comuna Şugag, jud. Alba, în anul 1982-1983, prin părinteasca purtare de grijă a P. S. Episcop Emilian Brîndaş, al Alba-Iuliei, primul ierarh al refăcutei eparhii după 275 ani, paroh fiind C. PR. Petru Faur şi protopop P. C. PR. Viorel Porcaru.

Construită cu ajutorul şantierului T. C. H. Valea Sebeşului şi sprijinul bunilor noştrii credincioşi de aici, biserica a fost împodobită cu pictură în tehnica ”Fresco” de pictorul Liviu Dumbravă din Gura Humorului între anii 1985-1986, reconstruită în locul unei vechi biserici din anul 1943 al cărei ctitor, scriitorul Ionel Pop, se întâlnea aici adesea, în clipe de meditaţie şi de reculegere cu marele scriitor Mihail Sadoveanu, bisericii noi i s-au făcut unele îmbunătăţiri, meşterul Petru Sora din Şugag înbinând şi alte elemente din arhitectura tradiţională.

Lucrările acestea fiind bineplăcute lui Dumnezeu, P. S. Episcop Emilian înconjurat de un sobor de preoţi şi de credincioşi ai acestor locuri, a sfinţit această biserică în ziua de ____ împărtăşind tuturor celor prezenţi cuvânt de învăţătură pentru păstrarea credinţei străbune şi slujirea patriei noastre scumpe spre preamărirea lui DUMNEZEU cel în Treime închinat, Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh. Amin.

La ce amănunţite sunt descrise istoria şi toate cele bine de ştiut despre această mănăstire în această pisanie, orice necesitate de informare de pe net este inutilă. Ce nu am înţeles eu, din această pisanie, este dacă a fost sau nu sfinţită biserica de soborul condus de Episcopul Emilian. Pe pisanie, locul unde ar trebui să fie data, este gol:(

Şi, totuşi, de pe saitul oficial al Arhiepiscopiei de Alba – Iulia, am mai găsit câteva lucruri interesante: Mânăstirea Oaşa (mânăstire de călugări, 20 vieţuitori, viaţa de obşte)... Staret: Ieromonah Iustin Miron... A fost strămutată aici în 1983, din cauza lacului de acumulare de la Fetiţa (jud. Alba)... Până în anul 2000 a fost mânăstire de maici. Din 1 iunie 2000, din cauza accesului greu, mai ales iarna, şi fiind la 1400 în altitudine, s-a transformat în mânăstire de călugări.

La ieşirea din biserică, după obligatoria rugăciune adusă întru bunăstarea celor dragi, am mers şi la Magazinul de Obiecte Bisericeşti, unde am întâlnit pe lângă obiectele uzuale unui astfel de magazin, şi câteva fotografii expuse, cu peisaje din zona lacului de acumulare, de o frumuseţe răpitoare.

Băiatul ce se ocupă de magazin (nu era călugăr, nefiind îmbrăcat în straie monahale, dar mai mult ca sigur că locuieşte la mănăstire împreună cu călugării), mi-a spus că fotografiile sunt făcute de stareţul mănăstirii, pasionat de fotografie. Mie mi-au plăcut foarte mult.

De la acelaşi băiat am aflat că, lângă mănăstire (şi voi puteţi vedea mormanele de cărămizi, în fotografiile cu care voi ilustra acest review), se intenţionează construirea unei biserici noi, din zidărie, care să completeze zestrea acestei mănăstiri.

De asemenea, am aflat şi faptul că, la mănăstire, pot fi cazaţi circa 20 de turişti/credincioşi, fără plată (fiecare lasă ce/cât vrea), care pot servi şi masa acolo (pentru o sumă modică – nu mi-o mai amintesc).

La plecare, impresionat fiind, am lăsat băiatului de la magazin o sumă de bani, care să-i ajute pe călugări, cât de puţin, în uşurarea vieţii lor monahale, la care aceasta a dorit să-mi noteze numele pentru pomenire, dar nu am fost de acord.

În opinia mea, Dumnezeiu ştie de donaţia mea anonimă, iar gestul meu, nu a fost făcut pentru a primi alte mulţumiri...

În concluzie, AmFostAcolo, o să mai merg cu proxima ocazie şi v-o recomand şi vouă, mai ales atunci când sunteţi pe Transalpina. Că-n fond Transalpina nu înseamnă numai Rânca-Novaci, nu-i aşa ?


[fb]
---
Trimis de creivean in 27.11.11 23:00:01
Validat / Publicat: 28.11.11 00:02:25
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TRANSALPINA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 33027 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (creivean); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 Mănăstirea Oaşa - cum spuneam, în curte curăţenie exemplara, iarba tăiată, dar foarte puţine flori.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

creiveanAUTOR REVIEW
[27.11.11 23:08:54]
»

Rog un webmaster să ataşeze un clip video, făcut de mine, din fotografiile de la această mănăstire, pe muzică creştină.

Mulţumesc.

http://www.youtube.com/watch? v=KVESfpsyC-o

webmaster10
[27.11.11 23:15:59]
»

Atasat videoclipul solicitat

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[28.11.11 10:34:03]
»

@creivean, îți mulțumesc pentru această excelentă prezentare! Încă de când am citit ecoul colegului nostru @cristi7904 atașat review-ului subsemnatei despre Transalpina, m-a încercat profund părerea de rău că am trecut prin vecinătatea acestei frumoase mănăstiri și fără să știu de existența ei, am trecut mai departe, ratând astfel o inedită întâlnire cu un loc încărcat de frumusețe și liniște divină. Deși nu m-a părăsit gândul de a-i păși pragul în viitorul apropiat, iată că grație impresiilor tale, am avut bucuria de a cunoaște mai îndeaproape această mănăstire, așa cum ai perceput-o tu, ca unul ce chiar ai fost acolo. Spun asta, pentru că am răsfoit multe pagini de Internet pentru a mă informa despre Mănăstirea Oașa și ca atare, cunoșteam multe dintre reperele ei istorice. Dar acestea nu se compară cu impresiile celui ce a trecut pe acolo și a perceput direct magia acelor locuri. Pentru că natura desăvârșită, puritatea sentimentelor omenești, credința în Dumnezeu și vibrația divină, se pare că au o intensitate aparte în această vatră de credință. Altfel nu se explică de ce an de an, și chiar de mai multe ori pe an, Mănăstirea Oașa este gazda unor workshop-uri fotografice de excepție, cu participarea unora dintre cei mai cunoscuți și în vogă fotografi profesioniști din țara noastră. O parte dintre roadele acestor ateliere de lucru sunt expuse și pe net. Sunt imagini de neegalat, surprinse în toate cele patru anotimpuri. Dar cele mai frumoase sunt, fără îndoială, imaginile de toamnă. De aceea, cred că voi merge și eu acolo, anul viitor, atunci când veșmântul pădurii și al lacului vor etala toate culorile curcubeului. Ce poate fi mai frumos?!

creiveanAUTOR REVIEW
[28.11.11 19:54:09]
»

@mariana. olaru

Mă bucur că ţi-am venit în întâmpinare cu acest review. Îl aveam de mult în plan, dar au fost întotdeauna lucruri mai importante de făcut... Acum am simţit că i-a venit rândul şi... iată o biată încercare de a vă arăta un locaş de închinăciune mai... altfel, decât miile aflate la "drumul mare".

Citindu-ţi ecoul, nu mă mai miră că stareţul mănăstirii are har şi în fotografie, dacă tot se organizează acolo atâtea tabere pe această temă.

Oricum lucrările sunt de o mare inspiraţie. Am o ciudă-n mine că nu le-am fotografiat, să vi le arăt şi vouă...

@all

Mulţumesc că aţi citit şi apreciat această scriere.

Şi, nu uitaţi:

“ Poruncă las vouă să vă iubiţi unul pe altul precum şi eu v-am iubit pe voi ”

TEOANCA
[28.11.11 20:04:52]
»

Daca ai fi scris ceva mai devreme despre Manastirea Oasa poate intram si eu sa o vad ca doar abia ne-am intors de pe Transalpina. Cred ca am trecut destul de aproape. Si n-am stiut.

Si apoi, am mai povestit eu pe aici, Sugagul este la cativa km de locul unde s-a nascut tatal meu iar unchii mei au lucrat ani in sir pe santierul despre care ai pomenit. Nu am auzit de la vreunul dintre ei despre manastire dar as vrea sa cred ca si ei sub o forma sau alta au contribuit la constructia ei.

Am si acum rude apropiate care locuiesc in Sugag.

O sa-i surprind acum, datorita rev. tau rugandu-i sa ma duca la manastirea Oasa.

Nu stiu cum se face dar tot ce tine de Sebes, raul pe care tatal meu il iubea atat de mult ma impresioneaza mai mult decat multe altele. Parca se vorbeste despre casa mea.

Ai idee daca se pot face donatii cumva, de la distanta?

Iti multumesc Nicu.

creiveanAUTOR REVIEW
[28.11.11 20:47:45]
»

Anca, ştiam că are să-ţi tresară coarda sensibilă la acest review şi mă bucur că nu m-am înşelat.

După ce o să treacă Ziua Naţională (când sper să urc un review pe acea temă), am să încerc o scriere despre Transalpina, alta decât renumita porţiune Rânca-Novaci, respectiv partea din jud. Alba, Sebeş - Oaşa.

C-AmFostAcolo şi merită cunoscută. Iar peisajul este de VIS.

Cât despre donaţiile la distanţă, nu ştiu ce să zic. Am găsit însă numărul de telefon al mănăstirii (0258/738.000), poate-ţi foloseşte la ceva!

Mulţumesc eu, pentru gândurile bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
M ina
[19.04.15 14:21:14]
»

Hey, multumesc tare mult pentru acest articol... as vrea si eu sa merg la manastirea Oasa si sa stau cateva zile dar nu stiu daca ma pot pur si simplu prezenta acolo si cere gazduire sau trebuie sa anunt dinainte?! Cum iau legatura cu cineva de acolo?

Pe vremea asta se poate ajunge cu masina pana la manastire si se poate parca acolo?

Multumesc anticipat pentru raspuns.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
creiveanAUTOR REVIEW
[19.04.15 20:43:29]
»

@M ina

La Mănăstire poţi ajunge sigur acum cu maşina. Cu o maşină de teren sigur ajungi şi iarna. Drumurile se curăţă, pentru că se merge pe acelaşi drum la domeniul schiabil de la Luncile Prigoanei.

Vezi în ecoul anterior ecoului tău un număr de telefon de la mănăstire.

Eu aş suna înainte de a merge acolo, dacă vreau cazare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster26
[18.12.15 20:25:13]
»

@creivean - Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

bogumil
[18.12.15 21:26:14]
»

AmFostAcolo şi eu. Coordonatele sunt perfecte!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
gabi 123
[31.05.17 18:10:12]
»

Am incercat si eu sa ajung la manastire in mai 2017, am facut cativa km si a trebuit sa ma intorc din cauza drumului impracticabil (sunt 12 km ce trebuie parcursi). Era o zi uscata dar startul de piatra sparta (maricica) asternut proaspat iti transmite prin volan sa ai un pic mila de masina. Poate altadata. Scriu asta si pentru alte persoane care se vor aventura sa faca niste sute de km pentru acest loc

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
bogumil, gabi 123, M ina, mariana.olaru, TEOANCA
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Oaşa [Şugag, AB]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.8753399848938 sec
    ecranul dvs: 1 x 1