ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.09.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Turism de-o zi: Mănăstirea Mușunoaiele, Vrancea

TIPĂREȘTE

De la-nceput vreau să vă spun că nu doresc scandaluri inutile : nu iau în derâdere cele sfinte, nu-mi pasă și respect, în același timp, orice religie, a oricărei persoane, cu condiția ca acea persoană să nu mă agaseze cu credința ei !

Băi, fraților, este tare greu să scrii despre vizita la o mănăstire. De vreo douăj' de minute mă strădui să scriu ceva mai acătării și nu-mi iese, referitor la Mănăstirea Mușunoaiele din Vrancea.

Vreau să scriu despre această mănăstire dar nu din punctul de vedere al habotnicului. Cred în Dumnezeu dar nu cred că, dacă merg în patru labe, prin jurul unei biserici, voi fi iertat de păcatele pe care, cu voie au ba, le-am comisără. Nu cred că, dacă aprind o duzină de lumânări, Doamne-Doamne mă ia, necondiționat, la el. Între noi fie vorba, chiar sper să nu-i fie dor de mine încă vreo 50 de ani și să mă mai lase să hălăduiesc prin lumea asta și abia după aia să mă ia la locurile alea cu verdeață!

De aceea, nu voi scrie despre această mănăstire cu evlavie și cu ochii dați pe spate, dar, vă asigur, voi scrie cu respect!

Booon, să vă explic de ce Mănăstirea Mușunoaiele?

Pentru că este trecut în Ghidul obiectivelor turistice din Vrancea ca fiind un ”must see”. Eu sunt vrâncean, cred că v-ați prins de treaba asta, și manifest un oarecare exacerbat patriotism local. Fiindcă vreau să folosesc AFA pentru a face apologia frumuseților vrâncene, m-am decis să vizitez eu, primul, locurile unde o să vă recomand să vă duceți.

Așa că, azi dimineață, după ce am făcut ochișori, ca un bărbat ce sunt în casa mea, i-am comunicat nevestii că vreau să fie de acord, dacă nu se supără și nu-i vine prea greu, să mergem la această mănăstire. O zis ”da”, motiv pentru care, în juma'de oră, am pregătit pachetul cu mâncare, apa de băut și am tras și mașina în poartă.

Mușunoaiele se află în com. Fitionești, jud. Vrancea. De la Mărășești până acolo merg prin Panciu și de aici la Fitionești și apoi, mai departe, până la mănăstire. Ca timp, asta înseamnă vreo 50 de minute, dus, ca și km, sunt vreo 45-50, ca și motorină, vreo 6 litri, dus- întors. Drumul are marcaje, nu vă puteți rătăci decât dacă vreți! În plus , până în com. Fitionești este turnat asfalt iar drumul e ”țavă”.

Zona Panciului, ca și peisaj, este frumușică : dealuri cu vii, pădure , mai spre orizont, clar, nu e urât ! Mai ales acuma, când, oricât am regreta, vine toamna. Dacă vreți bla-bla-uri despre culorile toamnei care vopsesc frunzele viilor și ale copacilor în arămiul - roșiatic specific, o să vă dau să citiți niște compuneri de-ale mele de prin clasa a 5-a. Fiin'că suntem bărbați în toată firea, cu armata făcută, 1 an și 4 luni, la infanterie, sărim peste partea poetică.

Cert este că, exact când te obișnuiești cu drumul bun , el se termină. Ăsta este fapt de viață, pentru că noi știm că, mereu, exact când ți-e mai bine, vine partea nasoală. Ei, optimiști fiind, vedem partea bună, drumul ăsta nou e pietruit și, ținând cont de seceta de-a fost, destul de drept. În spatele mașinii se ridică colbul de ți-e frică să nu te ia Garda de Mediu pentru poluare, dar, deh, astea-s condițiile! Mă opresc, ici-colo și fac câte-o poză, martor că locurile sunt frumoase și merită încercarea drumului.

Ei și drumul ăsta rău nu ține mult ci numai 18 km ! Dar, după ce intri în pădure, chiar e frumos !: Zăbrăuțiul susură pe lîngă drum, mirosul e proaspăt, parcă nici nu ar fi vară coaptă, gata de ducă. Ba, lângă vreo doi stejari, văd și o veveriță. Scot aparatul să-i fac poză, numai că ea se uită la mine și pleacă până apuc eu s-o rog să zâmbească. Măcar mi-a făcut cu mâna, când a plecat, deși cred că a avut ridicat un singur deget spre mine. Nu mai rețin care!

Ajung la mănăstire și, indiferent de cât de habotnic ești, trebuie să recunoști că este frumos. Curtea, impecabilă, flori și curățenie. Mă rog, la poartă este un anunț care ne spune că nu ai vie să faci poze dar, ce vină am eu că sunt analfabet și nu știu să citesc?!

Biserica este nouă, aflăm că s-a terminat de construit în 2010, încă miroase a var.

Nu sunt vreun erudit dar, măcar de curiozitate, dau pe telefon, la văr'meu , Google, să-mi spuie ce știe el despre această mănăstire. Pe motiv de ”lipsă orice servicii” nu aflu nimic altceva așa că rămân și casc ochii și gura prin curte și, apoi, la biserica cea nouă și făloasă. Parcă, prea făloasă!

Intrăm apoi în biserică.Toate ca toate, în biserică nu facem mișto! E ca-n bancul ăla, cu strigoii de-l speriau pe gropar : azi așa, mâne, la fel, până la urmă strigoii văd că groparul nu se sperie și se hotărăsc să fugă din cimitir, afară, în lume, să sperie pe alții. Când dau să sară gardul, primește fiecare câte o lopată în moalele capului, de leșină. Când își revin, groparul deasupra lor : ”Râdem, glumim, dar nu părăsim incinta! ”

Așa și eu în biserca mănăstirii. M-am închinat, cuviincios, la icoane și m-am rugat ca Dumnezeu, în mare mila Sa, să-mi ierte eventualele abateri și să mă ajute în continuare : 6 numere la LOTO ar fi minunat dar, dacă nu le știe nici el, poate să compenseze în ceea ce privește alocarea unui supliment porției de noroc, sănătate și fericire mie, familiei mele și, normal, membrilor AFA!

Am plecat din respectivul lăcaș. Dacă mă întrebați pe mine, mănăstirea mi se pare opulentă gratuit. Relația fiecăruia cu Dumnezeu este extrem de intimă și nu cred că este ajutată de bare de inox, plăci de marmură sau picturi aurite. Dar, gata, tac!

Ne-am întors pe același drum. Am găsit o poiană unde erau brândușe înflorite, deci toamna o să fie lungă, motiv pentru care vă puteți bucura de alte și alte ieșiri în natură.

Abia acasă am citit pe internet și am aflat că:

Manastirea Musunoaiele se afla asezata pe valea Zăbrăutiului, in comuna Fitionesti, nu departe de Mănăstirea Brazi. Prima așezare monahala este pusă in legatură cu sihastrii din vechime, nevoitori in aceste păduri, care, din când in cand, coborau la biserică, spre a primi Sfintele Taine.

Potrivit unor marturii documentare, unii vietuitori ai Manastirii Brazi l-au rugat de mai multe ori pe mitropolitul Teodosie al II-lea, retras in manastirea lor, sa ridice un schit pe valea Zabrautiului, intre anii 1675-1694. Cel care a pus temelia primului asezamant monahal, numit Musunoaiele, a fost episcopul Lavrentie al Romanului, ucenic de seama al Sfantului Teodosie de la Brazi. Acesta a inzestrat asezamantul cu toate cele necesare vietii manastiresti, obtinand si unele scutiri de taxe pentru noul schit.

Prima biserica a Schitului Musunoaiele a fost construita din lemn, fiind inchinata Adormirii Maicii Domnului. Din pricina conditiilor meteorologice aspre, in numai un secol, bisericuta s-a dezafectat, nemaiputand fi folosita. In anul 1836, staretul Manastirii Brazi, care indruma duhovniceste si obstea acestui schit, a hotarat ridicarea unei noi biserici, tot din lemn. Construita intre anii 1839-1840, noua bisericuta a fost sfintita in anul 1841.

Intr-un documnet intocmit in data de 24 iunie 1839, ieromonahul Dimitrie, staretul de la Brazi, spunea: "Si, fiindca la acest loc de tintirim au fost petrecatori si doi preasfintiti arhierei, anume Teodosie, prim-mitropolit al Moldo-Vlahiei, si Lavrentie, prim-episcop al Romanului si Radautului, precum se gaseste scris prin documentele partilor de mosie de pe Zabraut, care sunt la schit, si mai ales in diata ce face preasfintitul mitropolit Teodosie, ce este din leat 7201 (1692), octombrie, 14, in care cuprinde ca da schitului de la Cruce (Brazi) toate partile de mosie cate le avea la tinutul Putnii, cumparaturii si danii. (...) Dupa care temei am osarduit a face si o sfanta biserica pe acele parti de mosie, la Codru, pe hotarul Soldesti, pe apa Zabrautului, la obarsia hotarului, la poiana Marul si Parul, cu hramul Adormirea Preacuratei Maicii lui Dumnezeu si pururea Fecioarei Maria.

Potrivit documentelor vremii, pe la anul 1845, in obstea Schitului Musunoaiele se nevoiau in jur de treizeci de parinti calugari, iar averea schitului cuprindea sase clopote, alaturi de alte odoare sfinte, precum si podgorii si mosii.

In anul 1863, prin secularizarea averilor manastiresti, facuta de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Schitul Musunoaiele a fost saracit de toate avutiile sale, iar calugarii s-au imprastiat, nemaiavand cele necesare traiului. Cei care au ramas insa in obste au inceput sa prelucreze lemn, spre a putea intretine biserica.

In anul 1940, prin purtarea de grija a ieromonahului Evghenie Hulea, staretul Schitului Musunoaiele, locasul monahal a cunoscut o perioada de renastere. Pentru verticalitatea sa, in privinta inselarii comuniste, parintele Evghenie Hulea a fost supranumit "Sfantul de la Musunoaiele". Renumit duhovnic si ingrijitor al celor aflati in nevoi, parintele a atras asupra sa ura comunistilor. In anul 1959, schitul de la Musunoaiele a fost inchis, de catre comunisti. Incepand cu anul 1980, staretul asezamantului monahal a inceput repararea cladirilor ramase in picioare si refacerea obstii monahale. Imediat dupa anul 1989, el a pus bazele celui mai mare ansamblu monahal recent din Vrancea. Manastirea Musunoaiele a fost redeschisa oficial in anul 1990 ”.

Astazi, manastirea are doua paraclise, unul inchinat Pogorarii Sfantului Duh si Acoperamantului Maicii Domnului, sfintit in ziua de 8 septembrie 1996, si altul inchinat Sfantului Ioan Botezatorul si Sfantului Ierarh Nicolae, sfintit in ziua de 1 octombrie 2000. In anul 2011 a fost sfintita noua biserica, de mari dimensiuni, construita din zid, in cinstea Adormirii Maicii Domnului.

Dincolo de orice altceva, mănăstirea este într-un cadru natural frumos și liniștit. Merită vizitată pentru că efortul nu este deloc unul considerabil și, la final, rămâi mulțumit de cele văzute.

Îmi cer scuze pentru tonul care, unora, le poate părea neserios, dar, hei, suntem pe un site ce promoivează turismul, turismul înseamnă bucurie și veselie. Iar veselia este, nu-i așa, ceva extrem de serios ! :)


[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 07.09.14 18:42:43
Validat / Publicat: 07.09.14 20:44:03
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRALEA [BC].
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6967 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Zăbrăuțiul asigură răcoarea într-o zi călduroasă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17750 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster
[07.09.14 20:51:06]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[07.09.14 21:14:22]
»

@căpcă1: Cum, domnule, dacă "suntem bărbaţi în toată firea, cu armata făcută, 1 an şi 4 luni, la infanterie…" nu putem fi poeţi? Ei, lasă că ai mai comis-o pe alocuri în textul tău, aşa că nu te mai da infanterist fără sensibilitate la ceea ce-i frumos. Pentru că "Ce-i frumos şi lui Dumnezeu îi place! "

M-ai înveselit cu bancul cu strigoii şi groparul şi… mulţumim pentru că te-ai rugat şi pentru sănătatea şi fericirea membrilor AFA!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[07.09.14 21:19:26]
»

@iulianicoamnă, pe vremea mea, ca să devii ”barbat” trebuia să faci armata, așa că m-am executat. Armata este ceva extrem de prozaic și chiar antipoetic. Poemele de slăvire a eroilor nu le scrie nimeni în timpul instrucției, cred eu.

Cât despre rugat pentru fericirea membrilor AFA, hai să fiu sincer și să spun c-a fost o licență poetică! Cu stimă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[07.09.14 21:21:33]
»

@webmaster: Asta este de bine, da?

amero
[08.09.14 08:59:47]
»

frumoasa surpriza am avut in aceasta dimineata cu rew. despre manastire. felicitari pentru stil, relaxat si vesel, mi-ar place sa vizitez manastirea, dar cei 18 km de drum cu probleme ma cam retin. oricum nu auzisem pana acum de aceasta manastire. multumiri

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[08.09.14 10:51:16]
»

@amero: Ei, așa cum am spus, drumul nu este atât de rău! Dar, dacă nu o să vezi mănăstirea, stai liniștit, o să supraviețuiești.

schitelea nina
[09.09.14 20:12:56]
»

Am copilarit la Musunoaiele, toate vacantele mari, caci bunicii paternali locuiau acolo.

Tot schitul, astazi i se spune "manastire", padurea, livezile erau terenul meu de joaca. Nu era ce vad astazi in fotografii, totul era de lemn, si la intrare brazii seculari erau plini de veverite.

Am avut o copilarie ce nu se poate cumpara cu bani, amintiri frumoase, care nu s-au sters niciodata din memoria mea. Nu mai ramane decit fratele tatei in acest loc, casa bunicilor a lasat locul unei casa impozante.

Musunoaile, copilaria mea de aur, o parte din suflet mi-a ramas acolo...

Asteptam vacanta mare cu nerabdare, verisoarele veneau si se auzea galagie, cutreieram padurile dupa "bureti", cum spunea bunicuta mea scumpa, si ne faceam cidru cu mere padurete.

Un loc unde uitam de mizeria lumii...

===

Nota webmaster: Text încărcat inițial ca articol distinct/nepublicabil . În lipsa completărilor a fost mutat aici ca ecou

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster26
[26.12.15 16:52:47]
»

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, iulianic, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Mușunoaiele [Fitionești, VN]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065951108932495 sec
    ecranul dvs: 1 x 1