GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Casa Mariei (Lipova, jud Arad)
Manastirea Maria-Radna
Aceasta manastire este situata in judetul Arad intr-o zona de deal, in Lipova. Am fost acolo, de foarte multe ori, de cand eram mai mic, cu parintii si bunicii.
O data ajunsi in Lipova manastirea catolica este foarte usor de gasit, urmand cateva indicatoare, deodata te vei trezi mirat in fata manastirii. Constructia manastirii a inceput din anul 1551 (aproximativ) fiind intemeiata de calugari franciscani veniti din Bosnia. Atat in interior cat si in exterior manastirea este construita in stil baroc.
Povestea manastirii:
Inainte de a fii construita aceasta manastire, exista una mult mai mica in care se afla o icoana a Sf. Maria. Dupa un incendiu al manastirii nu mai exista absolut nimic decat o bucatica din aceea icoana. Toti preotii au hotarat sa construiasca o manastire inchinata Sf. Maria, bineinteles punand si aceea bucatica din icoana, care se afla in zilele noastre deasupre altarului principal. Au inceput sa se organizeze tot felul de pelerinaje la acesta manastire. Dupa parerea mea cel mai frumos pelerinaj este cel al ministrantilor, in fiecare an organizat in prima zi de vacanta (sambata).
Deobicei dimineata este tinuta o slujba de episcopul din jud Timis si cel din Oradea. Aceasta slujba este foarte deosebita fata de celelalte. Predica este transformata intr-o comuniune dintre preoti si toti copii aflati in biserica. In fiecare an este o tema pe care se cotureaza intrega liturghie. Inainte de liturghie cateva calugarite amenajeaza un decor, de exemplu in acest an (2010) a fost o lada care vroia sa simbolizeze o comoara.
Toti cei care organizeaza acest pelerinaj pregatesc de exemplu in acest caz hartiute cu o comoara desenata, iar pe spate scriind “BISERICA O LAUDA DE COMORI”. Toti ministranti se duc si isi iau o hartiuta ca amintire. Pentru acesta liturghie vine un cor din Timisoara acompaniat de orga si chitara si produc sentimentul de prospetime si tinerete.
Dupa aceasta slujba urmeaza programul distractiv desfasurat la BAILE LIPOVA. Acolo este servit si pranzul incluzand si ceva de baut, dupa care urmeaza tot felul de jocuri+ campionat de fotbal si un test de relige la care participa un singur copil din fiecare parohie.
Cum spuneam mai sus, exista mult mai multe pelerinaje dar am ales sa il prezint pe acesta in detaliu, deoarece am participat la acest pelerinaj de foarte multe ori.
Daca va aflati in Banat este foarte aproape si nu este greu de gasit! Daca participati la o sarbatoare importanta de unul singur, puteti gasi de mancare si ceva de baut. Probabil veti avea norocul de-a gasi “lacrimile Mariei” sub forma unor bilute rosii, usor acoperite de pamant. Acestea le puteti gasi in spatele manastirii, in padure, pe acolo pe unde se face’’Calea sfintei cruci’’.
Aceasta manastire trebuie vizitata, iar cu ajutorul povestilor incepem sa credem cu adevarat ca acolo “locuiete” Maria!
Trimis de adrian2010 in 21.06.10 11:15:35
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în LIPOVA [AR].
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrian2010); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Bravo, frumos review, un vot mare si de la mine, al 2 lea.
Va rog frumos daca se poate, sa-mi atasati aceasta melodie,deoarece mi se pare potrivita pentru subiectul meu.
http://www.trilulilu.ro/stoean/497a9fcc5f1eb1
Interesant!
Ai şi fotografii?
Din ce povesteşti, cred că este vorba de mănăstirea despre care se povesteşte în Mara, romanul lui Ioan Slavici. Ai citit cartea? Îmi permit să întreb pentru că eşti la vârsta când mai ai încă mult timp înainte, printre altele şi pentru a mai citi.
creivean are dreptate, pentru că Lipova este în Banat, nu în Ardeal (sau, mai bine zis, jumătate-jumătate, având în vedere că se află pe ambele maluri ale Mureşului), dar, mai ales pentru că există deja rubrica MANASTIRI DIN ARDEAL SAU CRISANA.
De fapt, dacă mă gândesc bine, având în vedere că mănăstirea e pe malul drept al Mureşului, este bine încadrată în Ardeal.
atasat ca ilustratie muzicala propunerea autorului.
Reveiw-ul va fi mutat la sectiunea potrivita dupa validarea pozelor -- cu care suntem in intarziere, datorita perioadei vacantelor si lipsa corepunzatoarea de "personal"
da costi, am citit romanul MARA si chiar mi-a placut la nebunie!
impresiile au fost repozitionate intr-o sectiune noua dedicata Manastirii Maria-Radna, care va grupa si alte eventuale impresii pe aceasta tema.
webmaster,
am gasit intamplator review-ul lui Presario si am crezut ca este incadrat bine. Va rog sa-l mutati unde credeti ca este potrivit si scuze.
Multumesc frumos pentru melodia atasata.
@ioncsovadrian,
Bine ai venit pe site!
Ma bucur ca mi-ai ascultat rugamintea si ca te-ai hotarat sa devii nu doar cititor pe acest site, pe care tu l-ai descoperit, uitandu-te la poze cu plaje grecesti!
Acum, ca esti in vacanta, poate vei mai scrie si despre alte destinatii in care tu ai fost!
M-au impresionat mult pozele tale si modul cum ai surpris tu atatea lucruri interesante acolo, in Basilica Maria Radna, pe care noi o iubim ata de mult.
Eu nu am scris inca un review despre acest subiect foarte drag mie, dar poate voi ajunge si eu acolo, din nou, in septembrie, cand este mare sarbatoare!
Mai ales pozele cu calugaritele in fata altarului ii dau review-ului tau o nota aparte!
Mi-au placut, de asemeni si explicatiile foarte complete pe care le-ai pus sub fiecare poza!
Iar votul meu, cel de-al 7-lea, sa fie cu noroc si sa-ti aduca primul superbonus!
Adica... un fel de nota 10!
Te rog sa citesti regulamentul pe prima pagina, pentru ca si aici, ca si la scoala avem niste reguli de baza!
@ioncsovadrian
Am văzut şi fotografiile, sunt foarte sugestive.
Cu prima ocazie când voi trece pe-aici am să mă opresc să vizitez mănăstirea.
Cred că astfel de activităţi, precum cea despre care povesteşti sunt foarte utile, pentru că în zilele noastre mulţi tineri nu prea mai ştiu cu ce să-şi ocupe timpul şi se-apucă de tot felul de lucruri nu nepărat bune.
Nefiind obişnuit prea mult cu bisericile, decât ca obiective turistice, îmi recunosc neştiinţa şi te întreb: ce sunt ministranţii?
costi,
copiii care fac parte la liturghii si care "ajuta"preotii in timpul slujbelor se numesc ministranti. Asa se numesc in biserica catolica.
Imi permit sa mai adaug ceva la spusele tale!
Copii care il insotesc pe preoti se numesc ''ministranti'' si sunt alesi dintre cei merituosi, care frecventeaza mai des biserica si respecta legile ei.
Ei ajuta la anumite servicii in timpul liturghiei, adica suna din clopotel, duc focul, lumanarile sau apa, sau anumite daruri. Sunt imbracati,precum preotii,cu diferite vesminte colorate.
Dau o nota de solemnitate slujbei!
@ioncsovadrian
Bănuiam eu că sunt copiii de altar, dar înţeleg că sunt o categorie mai largă.
Deşi, după botez sunt ortodox, mai des merg la slujbele de la biserica catolică, cu care mă învecinez (şi fac asta nu pentru că este cea mai apropiată biserică). Aici, în afară de vreo doi băieţi de altar, nu sunt ministranţi, dar, ca peste tot, miercurea dimineaţa vin copii la catehizare.
@georgiana
Mulţumesc pentru explicaţiile suplimentare. Ministranţi pot fi şi fete?
@costi,
Da,pot fi si fete!
Dar...doar pana la o anumita varsta!
Minunat...ferice de ai tai, cu un asemenea copil...si destept si frumos...si vorba georgianei nota 10 si de al mine...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2012 Manastire Maria -Radna — scris în 10.06.12 de Rodel din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2010 Manastirea Radna – o capodopera insuficient cunoscuta! — scris în 25.06.10 de mirelutza din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2010 Manastirea Maria Radna din Lipova — scris în 20.04.10 de presario din ORADEA - RECOMANDĂ
- Sep.2009 Pelerinajul la Casa Mariei — scris în 07.07.10 de D@vid din SANNICOLAU-MARE - RECOMANDĂ