ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.06.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 23.01.15
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Bate toaca. Cheama la rugaciune. E pace! E… divin!

TIPĂREȘTE

Daca va aflati pe soseaua E-81 in spatiul dintre Alba Iulia si Turda sa fiti foarte atenti in zona aflata la 15 Km de Turda si 20 km de Aiud pentru ca aici este situata Manastirea Dumbrava unde merita sa opriti. Manastirea se gaseste la 1 km distanta de E-81 pe drumul comunal DC-85 inspre satul Dumbrava.

Pe o pasune a rasarit si a crescut, prin har divin, ”manastire-nalta, cum n-a mai fost alta”… Da, pe o pasune a satului Dumbrava. Exact pe locul unde cu trei sute de ani in urma, preotul Ioan a fost ars de viu, intr-o capita de fan. Locul are istorie, legenda si jertfa. Se observa din sosea. Turle argintii se inalta spre ceruri stralucind.

Hai sa facem o mica abatere de la drum! (din sosea este o distanta mica, “o aruncatura de bat”). Sa ne incetinim goana zilnica si neobosita. Din cand in cand un scurt popas este o adevarata binecuvantare, nu?

Un drum pavat urca inspre manastire. De o parte si de alta sint cladiri. De fapt, este un complex social, unde se infaptuieste minunea ajutorarii celor in nevoie. Peste 100 de copii (cu varste intre cateva luni si 18 de ani) sint ingrijiti, hraniti si au acces la educatie. Tot acolo, in caminul de varsnici, bunicilor nostri li se alina singuratatea, li se usureaza neputita si boala. Pe langa drumul asfaltat urca si o micuta alee pavata, strajuita de tei, pomi fructiferi si trandafiri. Treci pe langa o incantatoare casuta albastra, rustica, care pare a fi un muzeu. De fapt, a fost refacuta o casa traditionala din zona, in care sunt expuse obiecte vechi, stranse de prin satul de peste deal.

Ajungi. Pasesti sfios… Nu stii ce sa absorbi cu privirea si fiinta. Totul este pitoresc si incantator: biserica, cu hramul Sfantul Dimitrie, turnul-clopotnita, chiliile. Oare la sa te uiti, ce sa fotografiezi: curtea? florile? obiectele de lemn? (care sint arta in adevaratul sens al cuvantului). Oare te afli in gradinita raiului? Peste tot este o risipa de ierburi moi, dar si aspre, cu miros intepator. Si nu numai ierburi, ci si copaci sint peste tot, brazi argintii, tei, mesteceni cu frunzulita tremuratoare si coaja lucioasa si alba.

Atatea flori raspandesc divine si neasteptate arome… trandafiri, (de toate soiurile si culorile), glicine, muscate, caprifoi. Te cuprinde incantarea si emotia… Si apele curg, susura in fantani, fantanite, mici lacuri. Admiri un lac artificial cu un podet din lemn care il traversează si un mic foisor. Peste tot sint banci, bancute, (sa te odihnesti, sa te reculegi sau sa meditezi), mobilier rustic, trunchiuri de copaci si ingenioase suporturi pentru flori.

Si uite-asa… te plimbi, privesti, zambesti, te bucuri si nu te mai saturi sa… privesti, zambesti, sa te bucuri… iar si iar…

Sa fi fost luna lui Ciresar de vina? Sa fi fost atmosfera din manastire? Sa fi fost de vina romantismul care “ma bantuie” uneori? De ce mi-o fi venit in minte o poezie a lui Blaga, pe care o credeam uitata?

De prea mult aur crapa boabele de grau.
Ici-colo rosii stropi de mac
si-n lan
o fata
cu gene lungi ca spicele de orz.
Ea strange cu privirea snopii de senin ai cerului
si canta.
Eu zac in umbra unor maci,
fara dorinti, fara mustrari, fara cainti
si fara-ndemnuri, numai trup
si numai lut.
Ea canta
si eu ascult.
Pe buzele ei calde mi se naste sufletul…

Iar maicutele, tacute si harnice albine, misuna… (ba nu sint albine, ci furnicute, ca sint imbracate in negru) … ei bine, maicutele misuna ba pe la fân, ba pe la gradina de zarzavat plina de roade, (ca de, sint atatea guri de hranit), ba pe la flori, ba pe la magazinul de suveniruri sau la vanzarea de lumanari si primire de acatiste.

La ora 5 dupa masa, in biserica, maicutele inalta rugaciuni si cantari de slava. Se inunda gradina raiului de o voce calda, cultivata, cu timbru placut, cu frazare inteligenta si constienta, cu intonatie, care vine din adancul sufletului. Si un mic cor ii tine isonul.

Si pentru ca Lucrarea lui Dumnezeu este mare, intre timp s-a construit o alta biserica, cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Biserica cea noua este o bijuterie. Pardoseala de marmura este acoperita din loc in loc de niste covoare de mult bun gust. Scaunele si jilturile sint mestesugit sculptate in lemn. Pictura de pe pereti este foarte reusita. Albastru celest este culoarea dominanta. La primul nivel se insiruie o armata de sfintii cu figuri echilibrate, (poate din cauza ca mesterul cel plin de har a lucrat impreuna cu feciorii lui, sau locul sa-i fi dat linistea sufleteasca sa zugraveasca figuri atat de senine). Planul urmator este cu scene din biblie, iar sus, pe tavan strajuieste si vegheaza Necuprinsul Cer. Cupola larga, luminoasa are in interior ferestre care aduc deschidere spre infinit… (ai senzatie de comunicare, la fel cum simti in Panteonul de la Roma). Te uiti la cer si cerul se uita spre tine, la marunta ta fiinta trecatoare, si pentru o clipa… te inunda eternitatea. Iconostasul este sculptat in lemn de stejar de iscusiti mesteri maramureseni si pictat de maicutele de la Manastirea Izvorul Muresului … Of, iconostasul… mi-ar trebui “rauri de cerneala in pana-mi” ca sa-l zugravesc in cuvinte. Totul denota echilibru, bun gust, rafinament! Totul e proaspat, viu, colorat, solar, astral, luminos, frumos, curat (in sensul metaforic),

Citez din brosurica de prezentare a manastirii:

“Aici, în satul din mănăstire, Mântuitorul Iisus este săteanul cel mai umil. Nu trebuie căutat prea mult, căci El este chiar copilul acesta, sau celălalt, bunica singură şi schilodită de reumatism, mama aceea izgonită de acasă cu pruncul la sân, bunicul abandonat de copii şi nepoţi, uitat pe-o laviţă murdară, nemâncat şi bolnav, găsit şi adus aici de părintele Vasile, sau cine ştie, poate bradul acesta, fântâna, pământul, cerul, lacul, salcia... “

Bate toaca. Cheama la rugaciune. E pace! E… divin!

Pentru o clipa de liniste, de reculegere si de senin, mergeti la Manastirea Dumbrava!


[fb]
---
Trimis de NAZARICA in 17.06.16 19:11:46
Validat / Publicat: 17.06.16 23:53:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AIUD & TEIUȘ.

VIZUALIZĂRI: 1823 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (NAZARICA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 cel rosu iti vorbeste
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Dana2008
[18.06.16 07:42:12]
»

Deosebit de frumos articolul scris de dumneavoastră! Felicitări!

liviu49
[18.06.16 10:00:22]
»

@NAZARICA - Felicitari pentru articol! Am vizitat manastirea Dumbrava intr-un pelerinaj organizat de Biserica din Branesti, in anul 2013, cu o sapatamana inainte de Florii. Dupa o vizita la Manastirea Cozia, o vizita in cetatea Alba Carolina, pana sa ajungem in Turda, unde am innoptat, o vizita la Manastirea Dumbrava a avut darul de a ne relaxa, sufleteste, dupa o zi in care strabatusem aproape 500 de kilometri. Nici nu se putea ceva mai placut. Dupa primii pasi in curtea manastirii, am simtit o liniste deosebita. O liniste pe care am mai simtit-o la Manastirea Lainici. Atunci, in stanga intrarii in curtea manastirii era un solar, in care daca intrai nu iti mai venea sa pleci. O bogatie de flori, in ghivece, sau in straturi de pamant, ofereau un spectacol colorat de nedescris. Asa ca linistea din incinta manastirii nu facea decat sa completeze sentimentul ca te afli intr-un loc deosebit. Noua biserica era in constructie, la fel ca si asezamantul pentru persoanele aflate in nevoi (Am citat spusele unei maicute pe care am intrebat-o despre constructia in lucru in stanga noii biserici.

Se pare ca perceptia de liniste si relaxare remarcata de mine si de mai multi membri ai grupului de pelerini, nu era singulara si au mai beneficiat si altii.

Numai bine si calatorii placute!

Michi
[18.06.16 14:18:28]
»

Este un review atins de aripile îngerilor.

NAZARICAAUTOR REVIEW
[20.06.16 14:58:33]
»

@Michi - Doamna Michi, aprecierea dvs. ma emotioneaza si ma onoreaza. Multumesc mult. Va “urmaresc” si va admir. Ne incanta frumuseatea si complexitatea relatarilor, pitorescul detaliilor. Avem ce invata. Ce sa mai vorbesc de o minte super-isteata si de tineretea spiritului! Sa fiti sanatoasa si sa va bucurati de multe excursii si calatorii. Si fiecare sa fie… cea mai cea! - -

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
NAZARICAAUTOR REVIEW
[20.06.16 17:05:10]
»

@liviu49 - Multumesc pentru apreciere si pentru completari.

Frumusetea locurilor este innobilata de destoinicia si harnicia oamenilor. Zilele acestea s-a intamplat sa ajung la doua schituri din Tranilvania (nu, nu din fervoare religioasa, ci, pur si simplu s-a intamplat). Apoi, mare deosebire a fost intre cele doua. Or fi locurile… “pe-o gura de rai, pe-un picior de plai”, dar inca o data mi s-a confirmat convingerea ca OMUL SFINTESTE LOCUL.

Va doresc sanatate si excursii si calatorii de neuitat! - -

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
NAZARICAAUTOR REVIEW
[20.06.16 17:11:00]
»

@Dana2008 - Aprecieile dvs. ma motiveaza sa mai "pigulesc" insirand cuvinte. - - Saru'mana! Va doresc "pana" inspirata si calatorii de neuitat!

tata123 🔱
[21.06.16 11:07:45]
»

@NAZARICA - Felicitări pentru cuvintele „meșteșugite” care reflectă adevărul inspirat de lăcașul de cult ortodox ce veghează asupra oamenilor: credință, rugăciune, pace sufletească, cântări îngerești, flori nenumărate.

Chiar dacă doar o mică parte din cei ce trec pe drumul național de la poalele dealului se abat spre această mănăstire, prin poziționarea sa ea se află permanent sub ochii trecătorilor grăbiți și poate un gând pios traversează mintea majorității celor ce privesc spre turlele scânteietoare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, liviu49, Michi, NAZARICA, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Dumbrava [Unirea]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.095109939575195 sec
    ecranul dvs: 1 x 1