ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.07.2010
DE ms65
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 23.09.09
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Manastirea Dealu - istoria capului voievodului Mihai Viteazul

TIPĂREȘTE

Pentru a vizita manastirea trebuie sa ajungeti mai intai in Targoviste. Pornind de la Turnul Chindiei, pe soseaua Calea Domneasca, in cateva minute cu masina se ajunge la baza unui deal. Dupa ce urcati serpentinele line ajungeti pe locurile in care meşterii voievodului Radu cel Mare au ridicat acum mai bine de 500 de ani o măreaţă ctitorie ce a înfruntat veacurile, rămânând semeaţa pe dealul de la care şi-a luat şi numele. De fapt, unii cercetatori sustin ca ea ar fi fost ctitorita de catre urmasii lui Vlad Dracul, deoarece cand acesta a fost ucis in 1446 ar fi fost ingropat in acest loc, numit "gropnita Draculestilor". Manastirea, ocrotita de Sfantul Ierarh Nicolae, a fost zidita din temelie intre anii 1499-1508 de catre voievodul Radu cel Mare. Biserica a fost zugravita mai tarziu de catre Neagoe Basarab.

Aleea care duce la manastire este foarte ingrijita, ca si gradina manastirii. Foarte multe flori, gazon ingrijit. In curtea manastirii se afla paraclisul, o biserică de mici dimensiuni, chilii cu coridoare largi, o terasa de unde se poate vedea orasul Targoviste, apartamentul patriarhal, turnul clopotnita. Istoria acestei manastiri cuprinde nume foarte importante ale istoriei noastre: Radu Voda cel Mare, Vladut Voievod, Neagoe Basarab, Vlad cel Tanar, Radu cel Mare, Vlad Vintila Voievod, Alexandru al II lea, Mihai Viteazul, Matei Basarab, Constantin Brancoveanu, mitropolitul Dionisie Lupul, voievodul Gheorghe Bibescu.

Un moment important din viata manastirii a fost cel de la sfarsitul Primului Razboi Mondial cand a fost readus cu mare alai capul lui Mihai Viteazul. Dupa uciderea Voievodului pe campul de lupta de la Campia Turzii, paharnicul Turturea a adus pe ascuns capul lui Mihai Viteazul si l-a depus la manastire. In 1904, Grigore Tocilescu a luat initiativa depunerii capului intr-un chivot din bronz masiv. In 1912, la initiativa lui Nicolae Iorga, s-a construit actualul sarcofag din marmura, odata cu cel al lui Radu cel Mare. In noiembrie 1916, din cauza apropierii trupelor germane, N. Iorga a dat ordin sa fie dus capul la Mitropolia din Iasi. In anul urmator acesta e dus in Crimeea de unde este readus in noiembrie 1918 la Iasi. In august 1920 capul este readus cu trenul regal, de la Iasi la Targoviste, unde ajunge pe data de 25 august si este depus in sarcofag, in prezenta regelui Ferdinand, deasupra fiind asezata piatra de mormant cu inscriptia lui Nicolae Iorga. In gradina manastirii, ca si la intrare, se poate vedea o frumoasa statuie ecvestra ridicata in cinstea voievodului.

In cladirile ce apartineau manastirii au functionat de-a lungul timpului diferite institutii, cum ar fi: un lagar pt. un detasament de prizonieri turci; Scoala divizionara de ofiteri; Depozitul de arme al armatei; Scoala copiilor de trupa, iar din 1912, la initiativa lui Nicolae Filipescu, aici a luat fiinta un liceu militar.

La mănăstirea Dealu au apărut primele tipărituri româneşti astfel ca isi leaga numele de aparitia primei carti din Romania si organizarea celui de-al patrulea centru tipografic european de litera chirilica, prin patronajul voievodului Radu cel Mare si actiunea calugarului carturar Macarie.

Puteti primi orice informatie dorita de la maicutele de la manastire sau puteti cumpara brosuri(de unde m-am inspirat si eu pentru unele date relatate aici) si suveniruri de la magazinul de la intrarea in complex sau din incinta bisericii.


[fb]
---
Trimis de ms65 in 09.07.10 02:42:42
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 10647 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ms65); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 aleea si clopotnita Manastirii Dealu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1600 PMA (din 6 voturi)

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

magdalena
[09.07.10 08:42:22]
»

Ultile informatiile tale, abia astept sa vad si fotografiile cu aceasta manastire!

webmaster77
[09.07.10 09:10:39]
»

mutat la "Manastiri Oltenia & Muntenia", sters noua sectiune creata.

mirelutza
[09.07.10 12:09:34]
»

Frumos si felicitari cum ai descris. AFA si eu... la care exista un micut review.

corinne
[09.07.10 15:34:52]
»

Frumoase si utile impresii despre aceasta manastire pe care am vizitat-o de cateva ori fara a face poze si fara a afla atatea detalii !

ILINCA GEORGETA
[10.09.13 13:14:30]
»

Am fost la slujba la Manastirea Dealu in ziua Nasterii Maicii Domnului pe 8 septembrie si am fost profund impresionata de multimea de oameni veniti cu sufletul dornic de aceea multumire ce ti-o da ascultarea slujbei si respirarea aerului din casa Domnului. Cine participa regulat la slujbe stie despre ce vorbesc. Ravna maicutelor in a pregati 'daruri "pentru ce i prezenti a fost la inaltime pentru ca toti, mancand din ele, sa fie binecuvantati! Va indemn daca ajungeti in zona Targoviste sa vizitati si aceasta sfanta manastire!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster26
[15.12.15 12:20:22]
»

Mutat în rubrica "Mănăstirea Dealu [Viforâta], TÂRGOVIȘTE [DB]" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
corinne, Gavrilă Copil, ILINCA GEORGETA, magdalena, mirelutza, ms65
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Dealu [Viforâta]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054049015045166 sec
    ecranul dvs: 1 x 1