GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
![](/images/printer_off_32.png)
Find in pelerinaj pe la mai multe manastiri pentru a gasi puterea de a trece de cumpana pe care viata a creeat-o, am poposit la manastirea Dalhauti care este situata la 14 kilometri de orasul Focsani. Acesta dateaza inca din secolul XV, cand s-a construit o mica biserica cu hramul "Izvorul Tamaduirii", 1464-1469. La cativa metri de prima biserica din caramida, in aceasi curte se ridica a doua biserica de lemn, cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil.
Biserica din lemn adăposteşte Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, una din cele mai venerate din ţară. Acesta icoana vara este scoasa afara la slujbe in anii secetosi pentru a aduce ploile. Cele mai obisnuite minuni savarsite de acesta icoana sunt vindecarile de tot felul de boli.
Ce o face deosebita fata de celelate Icoane in care apare Maica Domnului si Pruncul este faptul ca "Maica Domnului tine Pruncul in partea drepta, spre deosebire de cele mai multe icoane care au Pruncul in partea stanga", ea a fost ferecata in argint aurit in anul 1843.
Aici daca doriti sa innoptati se poate vorbi maica stareta si va poate oferi una din camerele care le are pentru oaspeti dar conditiile sunt foarte minime (nici apa nici toaleta nici macar pe hol).
Manastirea este situata intr-o minunata padure care vara iti racoreste sufletul pe linga faptul ca el se purifica in incinta manastiri.
Drumul de la Focsani pina la Dalhauti este asfaltat, iar de la Dalhauti pina la manastire este drum de tara dar este bun.
Cel care cauta o oaza de liniste sufleteasca aici o gaseste negresit.
Trimis de dannek in 17.03.10 23:14:24
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dannek); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am fost si eu de doua ori acolo, poate voi gasi timpul necesar sa-mi adun amintirile sa scriu ceea ce m-a impresionat acolo. Sunt multe lucruri care te uimesc si te fascineaza in acelasi timp. Am si foarte multe poze, dar trebuie sa le caut. Un vot de la mine cu multe feilicitari pentru ca ai scris despre acest mausoleu emblematic.
Intamplarea face ca anul trecut (2009) una din studentele sotului meu sa aiba ca subiect la lucrarea de licenta zona din Vrancea care cuprinde si Dalhauti. Voi cita din lucrarea fetei:
"Legenda spune ca pe la jumatatea secolului al XV-lea au venit pe dealurile astea doi ciobani din Dobrogea. Trei nopţi la rând au văzut o flacară în pădure. Şi li s-a arătat Maica Domnului, care le-a spus: „Faceţi aici o biserică întru pomenirea mea cu hramul Izvorul Tămăduirii, să se vindece sufleteşte si trupeşte cei care se vor ruga aici”.
Biserica au ridicat-o cu ajutorul unui ucenic al Sfântului Nicodim de la Tismana, iar altarul l-au făcut acolo unde se arătase flacara. Unul dintre cei doi fraţi ciobani s-a călugărit luandu-şi numele de Amfil. S-a dus la Constantinopol şi acolo a primit în dar, de la Patriarh, o icoană care se spune că a fost pictată de Sfantul Apostol Luca. "Se poate să fi fost facută de Apostolul Luca sau de unul dintre ucenicii săi, pentru că seamănă bine cu cea de la Nămoieşti, care a fost datată în perioada în care a trăit apostolul".
Legenda mai spune că, pe drum, pe monahul Amfil l-au prins turcii, care au profanat icoana tăind-o cu iataganul, apoi au aruncat-o in mare. Scăpând de turci, călugărul s-a dus în satul lui din Dobrogea şi în timpul ăsta icoana a venit şi ea, pe mare, de-a găsit-o apoi Amfil pe ţărm. A adus-o la Dălhăuţi şi ea este ocrotitoarea locului pe timp de secetă, vindeca bolile, şi alungă necazurile."
Oricum inspirata postarea despre un loc mai putin cunoscut dar plin de farmec!
Unde este situata mai exact Manastirea? Exista indicator? Nu imi amintesc sa fi vazut ceva cand am trecut pe drumul ce duce la Focsani, m-ar interesa sa stiu mai exact cum pot ajunge la ea.
Adevarul e ca viata ne traseaza tot felul de cumpene. Uneori le putem trece cu ajutorul Celui de Sus. Sunt convinsa ca ne putem ruga oricunde, Dumnezeu fiind pretutindeni, dar atunci cand esti intr-un lacas sfant, parca puterea rugii e mai mare si te intorci mai incarcat sufleteste si cu putere ca poti izbandi grelele incercari ce iti stau in fata...
De la Bucuresti mergi pe DN2 Buzau - Râmnicu Sarat - Dumbrăveni.
De la Dumbrăveni în drum spre Focșani o sa gasesti o intersectie cu indicator spre Cotești - Blidari - Dălhăuți.
Daca ratezi intersectia in apropiere de Focșani în localitatea Golesti parca este indicator la stînga catre Mănăstire
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2022 Hai-hui prin Vrancea, a treia zi de Paște. Schitul Dălhăuți. Sau, să mori de ziua ta! — scris în 30.04.22 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Turism de-o zi: Schitul de la Dălhăuți — scris în 18.09.14 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Aug.2014 La mănăstirea Dălhăuți cu bicicleta! — scris în 27.11.14 de vali crintea din FOCSANI - RECOMANDĂ
- May.2013 Mănăstirea Dălhăuți - credință și legendă pe meleaguri vrâncene — scris în 17.06.13 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Jun.2010 Locul lui Dumnezeu — scris în 21.03.11 de Emanuela din BRASOV - RECOMANDĂ