GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Turism de-o zi: Schitul de la Dălhăuți
Schitul Dălhăuți este unul dintre cele mai vechi așezări monahale din România, unul dintre principalele puncte de atracție ale județului Vrancea și pentru că aici se află Icoana Făcătoare de minuni a Maicii Domnului
Construcția în sine a schitului este realizată într-o zonă împădurită de pe dealul Deleanu, din apropierea satului Cârligele din comuna cu același nume, la o distanță de 15-20 de km de municipiul Focșani.
De parcă nu ar fi fost de ajuns frumusețea locului unde se află acest schit, construirea sa este încăcată de legendă, dar, județul Vrancea își cunoaște și-și cultivă legendele.
Se spune că a fost construit pe undeva, prin secoulul XV și, la început a fost schit de călugări. Cei care ar fi fondat această mănăstire ar fi fost doi ciobani, frați, de prin Dobrogea, de felul lor: Anufie și Irapalie Dălhăuș. Cei doi ar fi văzut o lumină puternică în mijlocul pădurii și ar fi auzit o voce spunându-le: ”Aici este izvorul darurilor Mele ”.
Cei doi ciobani au hotărât să se călugărească și au construit schitul, din lemn, ce avea să rămână cunoscut cu numele lor: Schitul Dălhăuți. Acest schit a dat și numele satului de lângă, conform unui document de atestare, datat din 1615, aflat în Arhivele Naționale. Tot legenda mai spune că altarul bisericuței a fost ridicat chiar pe locul unde cei doi ciobani ar fi văzut lumina cea puternică și că, la construirea mănăstrii ar fi fost ajutați și de un ucenic al Sfântului Nicodim de la Tismana. Biserica celor doi a avut hramul Izvorul Tămăduirii.
Mai târziu, prin secolul al XVII-lea, a fost ridicată o altă bisercă, tot din lemn, dedicată Arhanghelilor Mihail și Gavriil, de la care a rămas și pisania, pe care o s-o v-o arăt în poză.
Tot aici, la această mănăstire, a păstorit și Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului, cel pomenit în Biserica Ortodoxă Română la 25 aprilie, mare duhovnic și inegalabil îndrumător spre rostirea rugăciunii inimii: "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul! ". Se spune că ar fi trăit aici vreme de 20 de ani, după ce a venit din Ucraina de astăzi, pe la 1715 și, după ce a devenit preot, a condus obștea monahală, ca egumen, până pe la 1733 ,,când s-a mutat, împreună cu 12 ucenici ai săi, pentru a întemeia Schitul Poiana Mărului din Munții Buzăului.
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului
Această icoană este motivul pentru care acest schit a ajuns cunoscut în Moldova și Ţara Românească. Această icoană este și în prezent expusă aici.
Legenda acestei icoane este uimitoare. Mai întâi, se spune că ar fi fost pictată de către însuși Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, deși, strict științific, se pare că ar fi fost, în realitate, pictată două secole mai târziu.
Iată și legenda, așa cum este ea expusă pe site-ul Bisericii Ortodoxe Române:
” Anufie Dălhăuș, ctitorul legendar al mânăstirii Dălhăuți, ar fi adus-o de la Constantinopol, după cucerirea de către turcii lui Mehmed al II-lea Fatih (1453). Pe drumul de întoarcere, Anufie a fost însă prins și jefuit de turci, iar icoana - tăiată cu iataganele și aruncată în podul unui grajd. Batjocura turcilor nu a rămas însă fără urmări: în timpul nopții, un vuiet neobișnuit cutremură grajdul, iar caii se comportă atât de violent, încât se omoară între ei. Zgomotul și nechezatul cailor alertează grăjdarii care-și găsesc și ei sfârșitul în acel haos. Starețul Anufie încearcă să explice turcilor cauza acestui dezastru prin intervenția Maicii Domnului, dar este condamnat la moarte, iar icoana e aruncată în mare. Monahul scapă însă cu viață datorită faptului că ienicerul care trebuie să-l omoare era un român ajuns in robie la turci. Acesta îl eliberează, cu condiția să nu mai calce prin Constantinopol (devenit Istanbul).
Întors în țară cu sentimentul amar al pierderii icoanei sfinte, Anufie se retrage pe malul Mării Negre să mediteze în singurătate. Seara se lasă încet. La orizont, roșeața cerului se contopește cu albastrul întunecat al mării. În acest decor de o rară frumusețe, o lumină orbitoare pare că merge pe apă apropiindu-se tot mai mult, iar Anufie nu-și poate explica acest fenomen. A doua zi, se întoarce iar la malul mării. De data aceasta, soarele ce se naște din mare îi dezvăluie icoana sfântă plutind pe apă. Recuperarea icoanei sfinte stârnește lacrimi de bucurie pe obrazul lui întristat. Descoperă cu tristețe că fețele Fecioarei și Pruncului Sfânt fuseseră rănite cu iataganele in mai multe locuri. Acele răni au făcut să curgă sânge adevărat. Anufie a adus icoana la Mănăstirea Dălhăuți - cicatricile de pe fețele Fecioarei și Pruncului Sfânt se văd și astăzi, ca și cum ar fi făcute în carne adevărată.
Și astăzi, așezată în biserică, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului este deosebit de frumoasă, remarcându-se printre celelalte icoane din țară prin unicitatea ei: Maica Domnului ține Pruncul în partea dreaptă și capul ei este aplecat foarte mult asupra Fiului, cu duioșie, iar chipul Fecioarei Maria revarsă o lumină dumnezeiască. Puține sfinte icoane ale Maicii Domnului din țara noastră inspiră atâta evlavie și înălțare sufletească.
De-a lungul timpului, sfântă icoană a făcut multe minuni și zilnic credincioșii aduc mulțumire Maicii Domnului. În vreme de calamități (secetă, inundații etc.), icoana este purtată în procesiune prin satele dimprejurul mânăstirii și de fiecare dată a fost de un real ajutor. ”
Mănăstirea Dălhăuți, în prezent
”Mănăstirea Dălhăuți a fost mănăstire de călugări de la întemeiere și până la desființarea sa prin decretul comunist nr. 410/1959.
Biserica Ortodoxă Română, prin strădania Preasfințitului Părinte Episcop Epifanie al Buzăului, a reactivat această mănăstire în anul 1990, ca mănăstire de călugărițe.
Între anii 1979-1990, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului fusese transferată forțat la Muzeul de la Posada, apoi la Muzeul de Artă din București, pierzându-i-se urma. Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Epifanie al Buzăului și Vrancei și prin străduința maicii starețe de atunci, Emilia Focșa, icoana a fost readusă la Mănăstirea Dălhăuți, fiind așezată în sfânta biserică spre bucuria, mângâierea și ajutorul celor care, cu evlavie și cu dreaptă credință, se închină înaintea ei.
La ora actuală, Mănăstirea Dălhăuți este unul dintre cele mai bine organizate așezăminte monahale din Eparhia Buzăului și Vrancei. În ultima perioada de timp, aici s-au construit o clopotniță impozantă, un corp nou de chilii și s-a amenajat un muzeu într-o clădire nouă.
Mănăstirea Dălhăuți este inclusă în Lista monumentelor istorice din România, având codul de clasificare VN-II-a-B-20832. ”
Bun, astea sunt datele oficiale, așa cum sunt ele publicate pe siteuri de specialitate.
Eu o să vă descriu drumul către acest lăcaș de cult, pentru că merită să fie vizitat. Vizitarea obiectivelor religioase este legată, cumva, de o anume atitudine pe care trebuie s-o ai când faci acest lucru. Toate mănăstirile te anunță, de la intrarea în sfântul lăcaș, despre o anume ținută spirituală și îmbrăcămintea ce trebuie avută pe durata vizitei.
Drumul spre Schit, pleacă din Focșani, trece prin Golești și, imediat, la prima mare intersecție, dreapta, spre Cârligele, apoi, mai deprate, spre Dălhăuți.
Distanța nu este mare, nu mai mult de vreo 18 km. Șoseaua este asfaltată, dar sunt și unele porțiuni în care asfaltul s-a mai crăpat. Se merge pe lângă vii, lumea a început culesul și, chiar dacă anul ăsta nu a fost foarte bun pentru vie, se ghicește faptul că, în câteva săptămâni, vinul nou va veni pe mesele noastre.
Comuna Cârligele este o comună curată, drumurile sunt asflatate, chiar deacă, parcă mai înguste decât ar fi normal. Schitul este anunțat prin indicatoare mari, clare.
După câtva timp, drumul devine nărăvaș, se urcă cu treptele inferioare ale cutiei de viteze a mașinii cu care suntem. Oprim lângă o troița de unde, în față, se vede cupola bisericuței schitului iar în spate, de unde venim, Focșaniul. Nu mai e mult până ajungem la, credem noi. Din păcate și drumul asfaltat se termină brusc. Intrăm pe o porțiune de drum forestier, destul de prăfuit. Chiar dacă prin pădure, atmosfera este toropită. Din fericire, după numai vreo 500 de metri ajungem în fața porților de intrare în biserică.
Așa după cum v-am spus, schitul este de maici. Intrăm, dăm cuviinvioși ”Sărut mâna! ” și ni se răspunde cu un ”Doamne-ajută! ”. Chiar asta sperăm pentru că, în slăbiciunea sa, omul speră în ajutorul divin.
Întrebăm de biserică și cum putem intra. Ni se indică cele două biserici și ni se spune că cea de lemn, unde este Icoana, este deschisă.
Urcăm spre locul contrucției: trepte largi betonate. Ajungem la ușa bisericii și intrăm în interior.
Am mai spus-o și cred din toată ființa: relația cu Dumnezeu este extrem de intimă, fiecare după conștiința pe care o are. Aici construcția bisericii nu este făloasă, ba chiar este modestă și de aceea, foarte frumoasă. Este perfect integrată în natura locului, motiv pentru care intri în biserica cumva dumirit că faci un lucru bun.
Deși suntem rugați prin afișe, puse pe drumul de acces, să nu folosim aparate foto sau dispozitive asemănătoare pentru fotografii, am făcut niște poze în interiorul bisericii. Nu am făcut acest lucru din obrăznicie ci doar pentru a vă arăta și vouă interiorul și locul schitului.
Este liniște ca la început de lume. Multe flori și iarbă, pomi cu frunzele verzi-îngălbenite, ce anunță toamna ce va să vie.
Îmi place această mănăstire, mult mai mult decât comercialele Agapia, Văratec, Voroneț sau altele de acest fel. Chiar cred că bisericuța aceasta din lemn este frumoasă tocmai pentru că e în pădure! Rămâi cu o senzație de mulțumire sufletească, apropiată de starea care se cere atunci când vii pentru rugăciune.
De aceea, vă spun, sincer, din toată inima: dacă ajungeți în Vrancea și vreți să vizitați o mănăstire frumoasă, într-o zonă liniștită, ușor accesibilă, nu ezitați: Schitul Dălhăuți poate fi o variantă!
Trimis de Yersinia Pestis in 18.09.14 18:15:19
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FOCȘANI.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@danadana: ba, mie mi se pare chiar tern! Este greu să scrii despre mănăstiri sau biserici. Cert este că merită vizitat! Oricum, mulțumesc pentru gentilețea de a mă încuraja!
rew estre foarte frumos si mai ales util, din pacate din Vrancea nu sunt foarte multe materiale despre aceste locuri mirifice ale zonei moldave. multumesc
@amero: mulțumesc! Această postare a vrut doar să arate existența Schitului. Mie-mi vine destul de greu să scriu despre așa ceva și, din cauza asta reviewul nu e pe gustul meu.
@căpcă1: Buna dimineata si super bonus la tava pentru o descriere frumoasa, chiar daca nu e pe placul autorului, probabil om perfectionist cat cuprinde. Ne-ai spus de existenta Schitului, si mai mult decat atat: ai dat detalii intr-un mod frumos, in... modul tau, de fapt!
P. S. Cea mai buna prietena a mea din facultate este din Vrancea. Si eu n-am fost niciodata acolo!!! Asa ca ma multumesc sa ma plimb cu tine deocamdata (te tutui si nici nu m-am uitat la varsta, sper sa n-o dau in bara).
@alinaro: Trebuie să-ți faci timp pentru o vizită în Vrancea, eu tot încerc să vă conving de asta, pe voi, membrii AFA. Cât despre tutuială, nu-s atât de martalog ca să țin la etichetă! Chiar cred că respectul rămâne chiar dacă nu folosim pronumele de politețe!
Un review asa, pentru suflet.
O sa trec pe lista de asteptare acest loc... sper sa ajung candva sa traiesc un sentiment asemanator.
M-am regasit aici:
”relația cu Dumnezeu este extrem de intimă, fiecare după conștiința pe care o are. Aici construcția bisericii nu este făloasă, ba chiar este modestă și de aceea, foarte frumoasă. Este perfect integrată în natura locului, motiv pentru care intri în biserica cumva dumirit că faci un lucru bun.
”
@kiwivik: da, schitul este mult mai aproape de ceea ce aștepți de la o mănăstireumnezeu și natură. Nu ai să găsești hidoșenia modernului cu orice preț. Mulțumesc pentru aprecieri!
am fost, plecand cu bicicleta din Focsani de mai multe ori la acest Schit si mereu am fost patruns de o liniste placuta cand am intrat in curte. exceptand faptul ca tinuta ciclistilor nu e chiar potrivita ochiului maicutelor, pot spune ca am primit chiar si hrana la o vizita, iar alta data am asistat cu placere la o slujba a preotului blajin! abia astept vremea de pedalat sa ma duc iar. Cred ca aceasta destinatie va fi prima mea impresie pentru acest site !
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2022 Hai-hui prin Vrancea, a treia zi de Paște. Schitul Dălhăuți. Sau, să mori de ziua ta! — scris în 30.04.22 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Aug.2014 La mănăstirea Dălhăuți cu bicicleta! — scris în 27.11.14 de vali crintea din FOCSANI - RECOMANDĂ
- May.2013 Mănăstirea Dălhăuți - credință și legendă pe meleaguri vrâncene — scris în 17.06.13 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Jun.2010 Locul lui Dumnezeu — scris în 21.03.11 de Emanuela din BRASOV - RECOMANDĂ
- Jul.2009 Manastirea Dalhauti- Vrancea — scris în 17.03.10 de dannek din BRăILA - RECOMANDĂ