ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.09.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
MAY-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
4 AD. + 2 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Cea mai frumoasa manastire din Dobrogea

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Ca sa intelegeti de ce fac aceasta afirmatie incep prin a va spune ca am copilarit la Sf. Manastire Cocos si Sf. Manastire Celic-Dere. Am vizitat si celelalte manastiri din zona plus toate locasurile de cult din tara pe unde mi-a purtat Dumnezeu pasii dar ca in acesta loc nu m-am simtit nicaieri atat de inaltata spiritual (poate doar la Mormantul Sfant). Aici la Sf. Manastire Cocos totul e magie, inca de pe soseaua umbrita de tei ce duce catre ea poti sa ii simti prezenta. Cam cu 1km inainte se zaresc turlele ce sclipesc in zare printre vii pt ca manastirea detine niste vii foarte bine intretinute. Zona este renumita pt podgoriile ei - Dealurile Niculitelului.

Poate va intrebati de unde vine numele? Legenda spune ca un pustnic a visat un Inger care i-a spus: - In zori va canta un cocos de munte si acolo unde va canta a treia oara sa construiesti o manastire. A doua zi exact asa s-a intamplat numai ca unde a cantat cocosul a treia oara era o stanca greu accesibila si acolo a pus doar o cruce si in vale a construit locasul de cult. Drumul spre cruce este destul de abrupt dar calugarii au sapat trepte in stanca si poate ajunge aproape oricine. Este pacat sa ajungi la manastire si sa nu urci la cruce, imi amintesc cu drag ca aceasta era una dintre cele mai mari bucurii ale mele copil fiind sa privesc intreaga vale, biserica, zidurile, clopotnita, chiliile si cimitirul de la acea inaltime. Privelistea imi taia respiratia iar altitudinea imi dadea impresia ca sunt mai aproape de Dumnezeu.

Cel mai frumos este sa mergi la hramul bisericii care este de Rusalii. Slujbele incep de sambata, cu pomenirea mortilor, apoi lumea se impartaseste, cei care vor sa ajute merg la bucatarie si participa la pregatirea mancarii ce se serveste a doua zi tuturor pelerinilor. Se fac cateva mii de sarmale, se prajeste peste, se fac placinte, etc.

Pe la ora 16 se bate toaca si acesta este un eveniment unic - o intreaga simfonie care dureaza uneori si o jumatate de ora si da clasa oricarui percutionist din lume anunta ca e vremea de rugaciune

La slujba de sambata seara nu poti sa lipsesti pt ca vin doua autocare de la seminar cu tineri viitori preoti. Pe langa preotii manastirii care tin niste slujbe minunate cand incepe sa cante corul baietilor de la seminar ti se pare ca ai ajuns in Rai si auzi Ingerii. Setimentul nu poate fi descris in cuvinte. L-am trait de atatea ori si tot ma surprinde.

Dupa slujba de seara fiecare merge la culcare unde si-a aranjat peste zi, adica intr-una din chiliile preotilor daca cunoaste pe cineva sau poate inchiria o camera. Vin oameni din toata Dobrogea, unii cu carutele si dorm in ele sau pe langa ele, altii cu masinile si dorm in corturi, de fapt nici nu conteaza foarte mult unde dormi, o noapte de vara nici nu e atat de lunga.

Duminica dimineata la ora 6 incepe slujba de sfintire a Aghezmei si sa te fereasca Sfantul sa nu te trezesti! Nu ai voie s-o pierzi pt ca e una dintre cele mai frumoase si in timp ce tot poporul trece prin fata preotilor sa fie aghezmuit se scot afara Moastele celor patru Mucenici - Zotic, Atal, Camasie si Filip. Ei sunt sarbatoriti pe 4 iunie si cum de obicei Rusaliile cad cam pe langa aceasta data sunt si ei sarbatoriti. Slujba tine pana pe la ora 14 si culmineaza cu hirotonisirea unui preot sau/si calugarirea unui frate. Chiar daca nu esti crestin si tot simti comuniunea cu Dumnezeu! Apoi toata lumea la masa!

Ce pot sa mai spun? Ca arhitectura este impresionanta, gradina cu trandafiri, livada de ciresi si viile bine intretinute, aerul de munte si apa rece de la izvorul din curtea manastirii te imbie sa te intorci pe aceste meleaguri.

O singura obiectie - in fata portii era o pajiste mirifica pe care adoram sa ne intindem paturile si sa servim masa. Acum domneste un asfalt de cea mai buna calitate. Sf Staret, asfalt avem la Bucuresti kilometri (nevoie) !


[fb]
---
Trimis de ninaa in 01.09.10 17:46:52
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 11029 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ninaa); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5700 PMA (din 10 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

sandu.53
[01.09.10 17:57:44]
»

Felicitari extraordinar scris si din suflet... Mi-a starnit interesul si sper ca o data sa ajung si eu acolo. Bravo!

ninaaAUTOR REVIEW
[01.09.10 18:12:57]
»

Din pacate nu am descarcat pozele pe acest calc si trebuie sa-mi rog sotul sa le caute caci nu mai stiu pe unde sunt.

Rog webmaster melodia Ameno - Enigma

recul*
[01.09.10 18:22:11]
»

sincer nici nu stiam ca exista aceasta manastire... parca se lauda un ministru cu ceva timp in urma cu turismul ecumenic, poate ca ar trebui sa faca cunoscute inainte de toate obiectivele demne de vizitat. cred ca in aceasta toamna fac si eu o vizita, ti-as fi recunoscator daca ne-ai da niste detalii privin calitatea drumului si eventual un traseu bun...multumesc frumos!

chelie_d
[01.09.10 18:34:38]
»

ceva poze de la manastire ai sa ne arati si noua,sa vedem cum arata ? ca poate nu vom ajunge niciodata sa o vedem "live"...............

webmasterXY*
[01.09.10 19:30:23]
»

Am adus muzica; dar sunt curios: de ce nu ai dorit versiunea originală, cu ERA?

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[01.09.10 19:39:48]
»

chelie_d poţi vedea pozele de la celelalte impresii (chiar şi eu am pus câteva; se pot vedea, acum, în drepta jos).

recul drumul e perfect până în dreptul Niculiţelului (Bucureşti - Tulcea e aproape perfect); de acolo e mulţumitor spre prost. Dar mergând mai încet, scapi cu maşina întreagă.

ninaaAUTOR REVIEW
[01.09.10 20:06:15]
»

Sincer pt ca sunt fan Enigma si in timp ce scriam review-ul chiar ascultam melodia pe trilulilu.

Pt recul exista si o alta varianta decat cea descrisa de dragos de la Macin o iei spre Cerna (localitatea natala a lui Panait Cerna, are si muzeu) apoi Horia si pana in Izvoarele faci la stanga spre Alba si apoi Niculitel. Pana faci stanga e drumul foarte bun, dupa e cam rupere dar eu prefer acest traseu pt ca e mai frumos dupa parerea mea, treci printr-o padure pe unde au loc si raliuri am inteles. Sau daca vii de la Bucuresti si treci pe la Giurgeni nu trebuie sa ajungi la Tulcea neaparat, faci Harsova-Topolog-Horia faci dreapta.

Pt chelie - cum imi descarca sotul pozele din celalalt calc promit sa le atasez.

teo ara
[14.02.17 14:59:17]
»

Emotionanta descrierea ta! Si eu am copilarit prin curte manastirii. Mergeam duminica la slujba, si imi placea sa urc in clopotnita cu tatal meu, sa vad cum trage clopotele, doamne ce vuiet! La manastire se ajunge, venind si din directia Galati - Isaccea, pe o sosea care se afla la cca 4 km la iesirea din Isaccea, pe dreapta, este o cismea in intersectie, este o sosea practicabila dar cam mult praf datorita camioanelor care transporta piatra de la cariera, noroc ca nu este lunga, cca 3.5km, pana in soseaua asfaltata care leaga manastirea de Niculitel -inca 2 km. Manastirea si intreaga zona emana o spiritualitate puternica, iar cand infloresc teii -este aromaterapie curata.

Pacat (din punctul meu de vedere) ca la renovarea bisericii, peretii interiori au fost acoperiti cu mozaic pe foita de aur, totul inauntru este aurit si straluceste, poate unora sa le placa; sa ne rugam sa reziste in timp peretii bisericii ca sa sustina imensa cheltuiala, si -cine stie- poate generatiile viitoare vor admira lucrarea, asa cum este admirat si Versailles-ul, pe care f multi il considera kitschos

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ninaa, recul*, sandu.53, teo ara
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Cocoş [Niculițel]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.041290998458862 sec
    ecranul dvs: 1 x 1