ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.10.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Un loc de liniste si reculegere la poalele muntilor - Manastirea Cheia

TIPĂREȘTE

A fost un loc in care mama mea isi dorea sa ajunga avand in vedere ca mai fusesem pe aici in urma cu vreo 30 -35 de ani (iar amintirile mele erau destul de vagi) si ramasese atunci cu o impresie placuta asupra acestui loc.

Asdar dupa ce am lasat masina la marginea drumului si dupa ce am trecut de poarta am luat-o spre manastire pe o alee strajuita de brazi falnici. Aici am avut parte de o prima dezamagire, locul parea destul de neingrijit, necuratat parca de ceva vreme si ai senzatia unui loc pustiu. In final insa ne-am paropiat de manastirea ajungand astfel la Turnul Clopotnita si astfel am intrat in curtea manastirii.

Aici curtea pare ceva mai ingrijita si fiind vara totul era verde.

La intrarea in biserica ne oprim sa citim cateva informatii privind aceasta manastire si mai jos pes curt am sa va spun cate ceva din cele aflate.

Se mentioneaza un schit de lemn fondat de cativa ciobani din Sacele la 1770 si distrus in 1777 de turci. Noul schit a fost ridicat in 1790 anad hramul “Adormirea Maicii Domnului” si acesta distrus, dar de incendiu in 1832.

Actuala biserica cu hramul “Sfanta Treime” si “ Adormirea Maicii Domnului” a fost ridicata in 1835 de ieromonii Damaschin si Iustin originari din Transilvania, Damaschin fiind si primul staret al acestei manastiri. Fresca interioara si exterioara finalizate in august 1839 apartin pictorului Naum Zugravul.

Si acum poate mai pot fi spuse ceva vorbe despre iconostas asta deoarece sunt o donatie a episcopului Chesarie al Buzaului fiind opera unor mesteri vienezi, in timp ce icoanele imparatesti sunt opera pictorului Gheorghe Tattarescu si care ulterior au fost argintate de mesterul Lazar din Ploiesti.

Dupa ce am admirat interiorul bisericii am iesit din nou in curte pentru a vizita si capela care insa era inchisa. Aceasta a fost ridicata in perioada 1924-1927, are forma de cruce si aici au loc slujbele in timpul iernii.

Totul aici este linistit si doar cate un turist ratacit asa ca noi mai tulbura aceasta liniste si din cele aflate de mama care a intrat in vorba cu cineva, aici mai sunt acum 5 calugari doar.

Dupa ce ne-am mai plimbat putin prin curte si am admirat si aghiazmarul (care se pare ca este construit pe locul schitului initial) ne-am indreptat spre Turnul Clopotnita, citind astfel si inscriptia de marmura montata acolo si care spune ca aceasta clopotnita a fost construita initial odata cu manastirea, la 1835 avand partea de sus din lemn, si care a ars impreuna cu clopotele intr-un incendiu la 13 septembrie 1957, fiind reconstruita in 1965 prin grija lui Justinian Patriarhul Romaniei.

In loc de concluzii:

Nu am vrut sa fie un articol bisericos in care sa va povestesc stilul bisericii, nave, pisanii, altar si altele de genul acesta pentru ca nu scriu un articol pentru Trinitas, insa era o manastire in drumul nostru si un loc in care linistea sa te faca sa mai uiti de cele din jurul tau, nu este un loc “comercial” precum multe alte biserici, si chiar daca ar fi sa ajungeti acolo sa vedeti opera unui pictor cunoscut consider ca merita.

Calatorii placute in continuare

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 31.10.17 12:30:47
Validat / Publicat: 31.10.17 16:37:40
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHEIA.

VIZUALIZĂRI: 3350 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

23 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Manastirea Cheia - biserica
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 56400 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

23 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[31.10.17 16:36:43]
»

Mutat în rubrica "Mănăstirea Cheia [Cheia, PH], CHEIA" (nou-creată pe sait)

webmasterX
[31.10.17 16:38:51]
»

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

mishuAUTOR REVIEW
[31.10.17 17:04:06]
»

@webmasterX: Atat cat imi pot da seama acolo este si sper sa nu gresesc, multumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
liviu49
[31.10.17 19:20:26]
»

@mishu: Vad ca afara s-a intunecat ca lumea si nimeni nu a avut curajul sa scrie un ecou. Sunt convins ca daca subiectul aerticolului ar fi fost altul era inghesuiala ca la sfintele moaste.

Din pacate, nu prea am mai fost pe la manastirea Cheia, cum nici pe la Suzana nu prea am mai trecut de foarte multi ani. Observ, spre bucuria mea, ca s-a mai construit, s-a mai construit un gard nou, ceea ce e de bine. Totdeauna am trecut prin Cheia, la intoarcerea spre casa si la ore care nu mai permiteau o vizita. Cu atat mai mult cei care ati vizitat manastirile din zona meritati felicitati.

Numai bine si calatorii placute!

mishuAUTOR REVIEW
[31.10.17 19:27:26]
»

@liviu49: Mulțumesc pentru vizita dar și pentru frumosul ecou. Îmi place sa ma opresc la mănăstiri prin drumurile noastre și cum nu le am cu cele bisericești prea mult (adică la termeni precum naos, nave și astfel de cuvinte) cred ca mai degrabă ceea ce îți inspira acel loc contează. Am mai avut locuri vizitate care m-au impresionat prin anumite elemente, dar despre asta voi mai vorbi.

O seara buna in continuare.

Zoazore
[31.10.17 21:25:16]
»

@mishu: Mda, @liviu49 are mare dreptate! Asta și pentru ca-n ultima lună au cam năvălit articolele despre biserici și mânăstiri, multe sccrise, cum zici și tu, cam pentru Trinitas!

Ăsta mi-a plăcut, fiindcă-i scurt, ușor de citit, luminos, cald și blând. Și, nu știu de ce, mi-a adus liniște-n suflet!

mishuAUTOR REVIEW
[31.10.17 23:36:59]
»

@Zoazore: Ufff! Daca mi-ai dat binecuvantarea sunt linistita. Multumesc de vizita și aprecieri.

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[31.10.17 23:38:31]
»

@mishu: Aţi vizitat un obiectiv frumos căruia i-am călcat şi noi pragul în mai multe rânduri! E plăcut să te plimbi pe aleile acestei mănăstiri şi din când în când să priveşti către crestele semeţe din vecinătate. Răsfoind fotografiile ataşate acestui articol mi s-a făcut dor de o ieşire la Cheia, mai ales că avem în plan nişte drumeţii prin împrejurimi (pe care, cel mai probabil, le vom aborda anul viitor).

Pe lângă mănăstirile Suzana sau Cheia ori drumeţiile montane pe multele trasee din împrejurimile staţiunii, la Cheia mai merită vizitate Muzeul de Antropologie ”Francisc I. Rainer”, dar şi Muzeul de „Flori de Mină” din staţiune. În urmă cu ceva vreme am prezentat aici obiectivele enumerate.

O toamnă cât mai frumoasă în continuare!

webmaster
[01.11.17 04:09:25]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mishuAUTOR REVIEW
[02.11.17 14:04:37]
»

@webmaster: Chiar si cu intarziere multumesc mult, o zi minunata.

mishuAUTOR REVIEW
[02.11.17 14:10:06]
»

@Crazy_Mouse: Ma bucur ca acest ecou te-a facut sa-ti aduci aminte si de calatoriile tale pe acolo. Cat despre celelalte obiective vizitate, le-am trecut si eu pragul, urmeaza sa povestesc despre ele.

Chiar daca statiunea m-a dezamagit (si am comentat putin despre asta si cu muzeografa de la Muzeul Francisc Rainer si care spunea despre interesele anumitor persoane in zona) nu putem sa nu ne bucuram de ceea ce este frumos.

Multumesc pentru vizita si aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
liviu49
[02.11.17 14:21:34]
»

@Zoazore: Bine ca nu am apucat sa public articolele despre concediul de la Vatra Dornei, de unde am vreo zece articole despre manastirile vizitate. Acum stateam sa pazesc casa si sa prind, din zbor, pietrele aruncate pentru descrierea manastirilor. Sunt un admirator al manastirilor si de cate ori am ocazia, le vizitez. Din pacate, nu prea am mai apucat sa plec pe undeva, iar daca am apucat, cum a fost anul acesta la Herculane, sunt singurul care se mai inghesuie la manastiri. |Doar ca, la Herculane intr-una din excursii am deturnat masina cu care eram si am vizitat si o manastire micuta, dar cu liniste din belsug.

Daca voi apuca sa public articolele despre concediul de la Vatra Dornei si scriu si despre manastiri, te rog fii intelegatoare cu un zan cam zbanghiu.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
liviu49
[02.11.17 14:29:25]
»

@mishu: Singura frumusete viabila, inca, ramane frumusetea pe care eu o admir si nu mi-e rusine sa ma laud cu ea. Este vorba de frumusetea creata de natura, pe care, din pacate, nu prea reusim sa o apreciem si, mai rau, ne chinuim sa o inlocuim cu orice fel de constructii, care mai de care mai hidoase, ca sa fiu elegant in exprimare. In concediul de la Herculane am fost pe valea Rudariei, la vestitele mori de apa si am fost cateva sute de metri dincole de capatul drumului, spre salbaticie. Regret ca nu am avut aparatul de fotografiat la mine pentru a poza frumusetea deosebita a locurilor vazute. Cateodata, drumurile proaste, sau lipsa lor sunt prietenii cei mai buni ai naturii, pentru ca in nadejdea oamenilor...

Dar va plictisesc destul cu admiratia mea fata de natura.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[02.11.17 14:33:20]
»

@liviu49: Nu ma plictisiti absolut deloc cu frumusetea naturii si asta nu este valabil doar pentru mine. Pacat insa ca suntem atat de grabiti si trecem pe langa ea fara sa o admiram sau o admiram prea putin. Ce este insa si mai grav este ca nici macar pe noi nu ne admiram, consideram ca alte lucruri sunt mult mai importante. Am ratat si eu niste locuri in natura minunate si mi-a parut rau, insa atunci cand imi iese ceea ce imi propun nu pot decat sa ma bucur.

Multumesc din nou pentru trecerea pe aici.

Zoazore
[02.11.17 15:01:52]
»

@liviu49: Luati ca exemplu articolul asta al lui @mishu.

Daca-i scris ca asta, nu dau cu pietre, ba chiar il citesc cu placere!

mishuAUTOR REVIEW
[02.11.17 15:10:08]
»

@Zoazore: vezi ca o sa mi se urce la cap

tata123 🔱
[02.11.17 16:04:47]
»

@Zoazore + @mishu + @liviu49 + @all: Observ că iar revine vorba despre numărul de articole dedicate mănăstirilor și altor forme de organizare religioasă de la noi și din lume

Din curiozitate am efectuat o numărătoare pe luna octombrie și din cele 478 de articole postate pe AFA (cazare + impresii călătorie) au rezultat 21 de materiale despre mănăstiri și biserici. Aici am inclus atât obiective românești, cât și străine, precum și biserici transilvane fortificate, catedrale, moschei etc. Acum nu dați cu pietre, s-ar putea să fi scăpat vreo una; tot atât de bine e posibil ca și în alte articole postate să fie descrise pe scurt locașuri de cult. Or fi multe, or fi puține?

Iată lista, pentru a fi mai clar (în ordinea descrescătoare a zilelor lunii octombrie): Mănăstirea Rila (elviramvio), Mănăstirea Arnota (tata123), Mănăstirea Cheia (mishu), Circuitul bisericilor fortificate din Transilvania (catrinel), Șeica Mare, Agârbiciu, Axente Sever și Copșa Mică (AZE), Despre flori, biserici și pisici în Samos (maryka), Șura Mare, Slimnic, Ruși (AZE), Cetatea Prejmer (ungureanica), Catedrala Sf. Petru Beauvais (arcrom), Insula Eghina (Elena 2017), Viscri (tata123), Mănăstirea Bucium (ady bucuresti), Catedrala Sf. Iacob Sibernik (zlatna), Catedrala Sf. Laurentiu Trogir (elviramvio), Mănăstirile de pe DN 1A (tata123), Cetatea Cisnădioarei (tata123), Catedrala Sf. Ștefan Viena (mirelutza), Moscheea Albastră Istanbul (elviramvio), Catedrala Sf. Sofia Istanbul (elviramvio), Mănăstirea Tismana și Muzeul BNR (tata123), Mănăstirea Bârsana (mishu).

Upsss... cred că am vreo 5 materiale despre mănăstiri și biserici fortificate în luna octombrie, sper că nu v-am stresat prea rău. Oricum fiecare cititor lecturează articolele cu tentă religioasă din ce perspectivă dorește, dacă dorește. Fiecare autor abordează tema mai amănunțit sau mai „light”, mai tehnic ori mai lejer. Suntem atât de diferiți!

Zile frumoase de toamnă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[02.11.17 16:30:34]
»

@tata123: Am mai spus-o si-o repet: ma plictisesc repede citind articole prea lungi si prea tehnice. Le citesc, dar ma pierd pe traseu! Tu singur ai spus... Upsss!

Sa stii ca si cele de calatorie sau cazare au "bafta" de acelasi tratament din partea mea.

Da, suntem atat de diferiti!

elviramvio
[03.11.17 11:21:46]
»

@tata123:

Of, of, of! All, am încă trei articole despre mânăstiri scrise special pentru AFA, toate lăcașurile importante istoric, cultural și religios, n-am avut timp să aleg poze dar până la 31 decembrie ora 24, sigur le încarc! Dacă vor fi și altele de povestit anul ăsta sau în 2018? În mod sigur, tot ce reprezintă istorie, cultură TREBUIE promovat iar AFA, până acum, merită să găzduiască și astfel de articole. Nu voi scrie despre bisericuțele apărute în ultimii ani, fiți siguri de asta. O mama Omida îmi spune că mulți din cei ce negați astfel de articole, le și citiți când ajungeți prin zona lor dar orgoliul și teama de a nu cădea în dizgrație, vă obligă să tăceți. Păcat!!

Și repetatele observații despre scrierea acestor articole nu m-au jignit pe mine cum sper că nu au jignit pe nici unul din cei ce scriu aici documentat despre aceste lăcașuri de cult dar m-au întristat - de ce, vă las pe voi să ghiciți - și mi-au dat prilej de cugetare. Mi-am amintit de un monolog al lui Constantin Tănase din timpul perioadei rusești.

Liviu49, m-ai dezamăgit, ți-e frică de pietricele?! Tata123, felicitări, sper să le primești pentru că sunt sincere!

(nu voi răspunde la nici un ecou legat de ce am spus aici)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[03.11.17 11:54:45]
»

@elviramvio: Nu am spus ca neg astfel de articole, am apreciat scurtimea articolului lui @mishu. Atat! Si tu stii asta.

A iesit o intreaga dezbatere de-aici. Imi pare rau c-am starnit-o cu o simpla apreciere!

Tu stii parerea mea despre lungimea articolelor si n-ar trebui sa fii trista. Daca te-am suparat, imi cer iertare, public. Si lui @tata123.

Dar n-ar trebui ca eu sa fiu o piedica in calea articolelor voastre. Voi postati-le. Va fi alegerea mea daca le citesc sau nu. In general, le citesc. Mai cu pauze, dar le citesc. Si p-asta o stii!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[03.11.17 12:22:39]
»

@Zoazore: Nu trebuie să îți ceri iertare... așa cum s-a mai scris suntem liberi să facem ceea ce dorim: să citim ori nu, să comentăm ori ba, să scriem despre ce vrem...

Eu am centralizat articolele din luna octombrie 2017 și a rezultat ceea ce am expus mai sus - în anumite perioade se adună mai multe materiale despre biserici, mănăstiri, catedrale ori fortificații care creează impresia unei „aglomerări” de obiective religioase.

Cele despre care scriem sunt într-adevăr importante din punct de vedere istoric, cultural, artistic, arhitectural, religios. În ultimele articole dedicate mănăstirilor vâlcene (Govora și Arnota, de exemplu), am încercat să mai elimin din datele istorice și termenii specifici și să redau atmosfera de pace, liniște și frumusețe pe care o emană aceste ansambluri monahale. Fiecare asemenea obiectiv se evidențiază prin unul sau mai multe lucruri care trebuie scos în față și punctat.

Așa că: Nu vă supărați oameni buni...

mprofeanu
[03.11.17 18:09:40]
»

Citit cu plăcere si întârziere din motive obiective: lipsa internet si departe de țară.

Pozele le voi vedea mai bine când voi veni acasa.

mishuAUTOR REVIEW
[03.11.17 19:27:06]
»

@mprofeanu: Multumesc pentru vizita si aprecieri iar cuvintele ecoului tau

Citit cu plăcere si întârziere din motive obiective: lipsa internet si departe de țară

sunt pline de speranta ca ai vazut iarasi locuri minunate despre care o sa ne povestesti.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, liviu49, mishu, mprofeanu, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Cheia:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.16858792304993 sec
    ecranul dvs: 1 x 1